Vizyon Kuyumcu
Connect with us

Ekonomi

Bu fakülte ürettiği ürünlerle ülke ekonomisine katkı sağlıyor

Aydın tarımına yaptığı katkılarla adından sıkça söz ettiren Aydın Adnan Menderes Üniversitesi (ADÜ) Ziraat Fakültesi, üretim zincirine bir yenisini daha ekleyerek hayata geçirdiği süt işleme tesisi ile ülke ekonomisine katkı sağlamaya devam ediyor.

Koçarlı’ya bağlı Çakmar Mahallesi’nde 2 bin 400 dekar arazisi bulunan ve Türkiye’nin çiftlik içerisinde faaliyet gösteren tek fakültesi olan ADÜ Ziraat Fakültesi, ülke ekonomisine katkı sağlamaya devam ediyor. Teorik ve pratik eğitimin yanı sıra üretim de yapan fakültenin ürün yelpazesi her geçen gün genişliyor. Fakülte bünyesindeki büyükbaş ve küçükbaş hayvanlardan elde edilen sütler, süt işleme tesisine getirilerek işleniyor. Teknolojik ve temiz bir şekilde üretim yapılan tesiste beyaz peynir, tereyağı, tulum peyniri, lor, kaşar, örgü ve çivil peyniri gibi süt ürünleri üretiliyor. Vakumlu bir şekilde paketlenen süt ürünleri, üniversite bünyesinde bulunan iki satış noktasında Aydınlıların beğenisine sunuluyor.

Ürettikleri ürünlerle ülke ekonomisine önemli katkı sunduklarını ifade eden ADÜ Ziraat Fakültesi Dekan Vekili Prof. Dr. İbrahim Gençsoylu, “Ziraat Fakültesi 2 bin 400 dekar bir araziye sahip. Burada hem bitkisel hem de hayvansal üretim gerçekleştiriyoruz. Özellikle büyükbaş, küçükbaş ve kanatlı olmak üzere hayvansal üretim yapıyoruz. Onlardan bir tanesi de süt işletme ünitemiz. Burada kendi büyükbaş ve küçükbaş hayvanlarımızdan elde ettiğimiz sütlerin büyük bir kısmını bu tesisimizde peynir haline getiriyoruz. Üretim olarak da kaşar, çeçil, örgü, tulum, köy, lor peynirleri, tereyağı ve dondurmaya kadar her türlü süt ürünlerini işleyip, iki satış noktamızda Aydın halkının hizmetine sunuyoruz. Üretimin yanı sıra öğrencilerimiz de gerek staj dönemlerinde gerekse ders bağlamında buraya gelerek uygulamaya yönelik eğitim alıyorlar. Öğrencilerimiz de buradaki bitkisel ve hayvansal üretimlerin içerisinde aktif bir şekilde rol oynuyorlar. Biz Ziraat Fakültesi olarak hem üretiyoruz hem de eğitiyoruz. Ülke ekonomisine ciddi katkılar sunuyoruz” dedi.

“Ziraat Çiftliği” markası ile Ziraat Fakültesi ürünlerinin besin değerlerinin analizinin yapılarak, vakumlu ambalajda satışların yapıldığını ifade eden Gençsoylu, “Kapasitemiz günlük 600 kilo civarındaki süt işletmesini rahatlıkla süt ürünlerine dönüştürebiliyoruz. Şu anda bunun 300 kilosunu günlük olarak işliyoruz, geriye kalan 300 kiloyu ise Cincin Süt İşletme Kooperatifi’ne veriyoruz. Bu şekilde de diğer bölgelere de hizmet etmiş oluyoruz. Kendi ürettiğimiz sütlerden çok temiz ve saf bir şekilde süt ürünleri üretimini gerçekleştiriyoruz ve hiçbir katkı maddesi asla kullanmıyoruz. Zaten üretimimizi de tamamen tüketime bağlı olarak gerçekleştiriyoruz. Yaklaşık yüzde 10 oranlarında çok az bir miktar tuz kullanıyoruz. O da tamamen koruyucu amaçlı olarak. Onun haricinde çok sağlıklı bir şekilde tüketicilerimiz bunları rahatlıkla yiyebilir. Çok temiz bir şekilde üretimi gerçekleştiriyoruz. 2 yıl önce tesisimizde özellikle kaşar, çeçil ve örgü peyniri ek üretimi devreye soktuk. Şu anda toplamda 11 kalemde süt ürünleri yapıyoruz. Yaklaşık 50 civarında keçimiz de var. Onlardan da doğum bittikten sonra sütleriyle beraber keçi sütü dondurmaları da üretiyoruz. Daha önceki yıllarda olduğu gibi bu yıl da üretmeye devam ediyoruz” dedi.

Yorum yapmak için tıklayın

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Dünya

Ticaret Bakanı Bolat’ın ABD temasları

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Amerikan-Türk İş Konseyi (ATC) 39’uncu Yıllık Toplantısı’na katıldı. Bolat, temasları kapsamında ABD’li mevkidaşı Gina Raimondo ile görüştü.

ABD-Ticaret Bakanı Bolat, 39’uncusu yapılan Amerikan- Türk İş Konseyi Toplantısı hakkında, “ABD ziyaretimiz kapsamında 39’uncu Amerikan-Türk Konferansı’na katılarak Türk ve Amerikan iş dünyasının kıymetli temsilcileri ile bir araya geldik. Bu etkinlik her zaman Türk ve Amerikan iş dünyası mensuplarını bir araya getirerek, mevcut durumu gözden geçirmelerine ve geleceğe yönelik beklentileri tartışmalarına imkan veren önemli bir fırsat olmuştur.

2023 yılı itibarı ile ABD ile 14,8 milyar doları ihracat olmak üzere, 33,5 milyar dolar olan ticaret hacmimizi sürdürülebilir bir ivme ile 100 milyar dolar düzeylerine çıkarmakta kararlıyız. Ticaret Bakanlığı olarak ABD ile olan dış ticaretimizi ülkemizin faydasına olacak şekilde arzuladığımız düzeylere ulaştırmak için durmadan çalışmaya devam edeceğiz. Türkiye-ABD İş Konseyi (TAİK) ve ABD Ticaret Odası’na ülkemizin dış ticaretini doğrudan etkileme potansiyeli bulunan bu müstesna etkinliği düzenledikleri için teşekkürlerimi iletiyorum” dedi.

“ABD İLE KARŞILIKLI YATIRIMLARIMIZ 26 MİLYAR DOLAR”

Bolat, ABD’li mevkidaşı Gina Raimondo ile görüşmesinde ikili ilişkilerin ve karşışıklı yatırımların ele alındığına dikkat çekerek, “Amerika Birleşik Devletleri Ticaret Bakanı Gina Raimondo ile çok verimli bir görüşme gerçekleştirdik. Görüşme vesilesi ile ikili ticaretimizin ve karşılıklı yatırımların artmasından duyulan memnuniyetimizi dile getirerek, uzun vadede ticari ilişkilerimizi güçlendirme niyetinde olduğumuzu paylaştık. Karşılıklı olarak ikili ticaretimizi 100 milyar dolar seviyesine ulaştırma hedefimizde mutabık kaldık.

ABD ile karşılıklı yatırımların 26 milyar dolara ulaşmasına ilişkin memnuniyetimizi ve bu yatırımların zamanla karşılıklı olarak artacağına inancımızı belirttik. Ayrıca üçüncü ülkelerde yapılacak ortak yatırımları arttırmak üzere işbirliğimizin geliştirilmesi için temaslarımızın arttırılması hususunu teyit ettik. Bunların yanında Mart ayında İstanbul’da gerçekleştirdiğimiz yapay zeka, 5G, siber güvenlik ve veri konularını kapsayan Dijital Diyalog için yüz yüze çalıştay sayesinde attığımız somut adımların ikili ticaretimize yeni bir boyut kazandırmasını çok önemli bulduğumuzu ifade ettik” ifadelerini kullandı.(DHA)

Okumaya devam et

Ekonomi

TÜİK: İşsizlik oranı 8,6 seviyesinde gerçekleşti.

ANKARA-TÜİKİşsizlik oranı mart ayında bir önceki aya göre 0,1 puan azalarak yüzde 8,6 seviyesinde gerçekleşti.


Okumaya devam et

Ekonomi

TÜİK: Dış ticaret haddi 0,5 puan arttı

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), dış ticaret haddinin mart ayında, bir önceki yılın aynı ayına göre 0,5 puan artarak 87,2 olduğunu açıkladı.
ANKARA-TÜİK, Mart 2024 dönemine ilişkin dış ticaret endekslerini açıkladı. Buna göre; ihracat birim değer endeksi mart ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 1,4 azaldı. Endeks bir önceki yılın aynı ayına göre gıda, içecek ve tütünde yüzde 0,6 arttı, ham maddelerde (yakıt hariç) yüzde 2,3 azaldı, yakıtlarda yüzde 2,3 arttı, imalat sanayinde (gıda, içecek, tütün hariç) yüzde 1,9 azaldı. İhracat miktar endeksi, mart ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 2,8 azaldı. Endeks bir önceki yılın aynı ayına göre gıda, içecek ve tütünde yüzde 2,3 arttı, ham maddelerde (yakıt hariç) yüzde 9 azaldı, yakıtlarda yüzde 30,8 arttı, imalat sanayinde (gıda, içecek, tütün hariç) yüzde 4 azaldı.

İTHALAT BİRİM DEĞER ENDEKSİ YÜZDE 2 AZALDI

İthalat birim değer endeksi, mart ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 2 azaldı. Endeks, bir önceki yılın aynı ayına göre, gıda, içecek ve tütünde yüzde 7,7 azaldı, yakıtlarda yüzde 3,4 azaldı, ham maddelerde (yakıt hariç) yüzde 5,1 azaldı, imalat sanayinde (gıda, içecek, tütün hariç) yüzde 3,1 azaldı. İthalat miktar endeksi mart ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 4,4 azaldı. Endeks bir önceki yılın aynı ayına göre, gıda, içecek ve tütünde yüzde 19,5 azaldı, ham maddelerde (yakıt hariç) yüzde 6,6 azaldı, yakıtlarda yüzde 2,6 azaldı, imalat sanayinde (gıda, içecek, tütün hariç) yüzde 1,5 azaldı. İhracat birim değer endeksinin ithalat birim değer endeksine bölünmesiyle hesaplanan ve 2023 Mart ayında 86,7 olarak elde edilmiş olan dış ticaret haddi, 0,5 puan artarak, 2024 yılı Mart ayında 87,2 oldu.(DHA)

Okumaya devam et

Trendler

KÜNYE
Copyright © 2021 O Haber Neydi - Tüm Hakları Mahfuzdur.