Vizyon Kuyumcu
Connect with us

Dünya

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu: Türkiye olarak NATO’nun açık kapı politikasını destekliyoruz

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Almanya’da NATO Dışişleri Bakanları Gayriresmi Toplantısı’nın ardından düzenlediği basın toplantısında, “Türkiye olarak NATO’nun açık kapı politikasını destekliyoruz” ifadelerini kullanarak, İsveç’in ve Finlandiya’nın terör örgütü PKK/YPG’ye verdiği desteği ve bu konuda ki açıklamalarını eleştirdi.

Mahmut Tosun
BERLİN-
Almanya’nın başkenti Berlin’de düzenlenen NATO Dışişleri Bakanları Gayriresmi Toplantısı’na katılmak üzere Berlin’e gelen Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, toplantının ardından basın toplantısı düzenledi. NATO Dışişleri Toplantısının yılda iki defa yapıldığını fakat ilk kez bu toplantının gayriresmi olarak Berlin’de düzenlendiğine dikkat çeken Çavuşoğlu, bundan sonra NATO Dışişleri Bakanları Gayriresmi Toplantılarının düzenli olarak senede bir kez yapılmasında görüş birliğine varıldığını kaydetti. Bakan Çavuşoğlu, samimi bir ortamda hem mevcut güvenlik durumunun hem de NATO’nun geleceği ile ilgili konuların değerlendirildiğini aktardı.

“Türkiye olarak NATO’nun açık kapı politikasını eskiden beri destekliyoruz”

Dün akşam düzenlenen çalışma yemeğinde NATO’nun genişlemesinin ele alındığını ve NATO üyeliği gündemde olan İsveç ve Finlandiya’nın da Dışişleri Bakanlarının bu toplantıya katıldığını söyleyen Çavuşoğlu, “İlk oturumda Ukrayna’daki durum değerlendirildi. Son oturumda da Madrid’de haziran ayında NATO Zirvesi gerçekleştirilecek. Bu zirvede NATO’nun stratejik konsept belgesi onaylanacak. Bu belge üzerinde de görüşlerimizi, somut önerilimizi bugün paylaşma imkanımız oldu” dedi.

Türkiye’nin İsveç ve Finlandiya’nın NATO üyeliği konusundaki tutumunu açık bir şekilde ifade ettiklerini belirten Çavuşoğlu, “Türkiye olarak NATO’nun açık kapı politikasını eskiden beri destekliyoruz. Birçok NATO üyesi ülke, özellikle Gürcistan ve Ukrayna’nın hatta Bosna Hersek’in üyeliğine karşı çıkarken, biz prensip olarak açık kapı politikasını desteklediğimizi her vesileyle zirvelerde ve dışişleri bakanları toplantısında vurgulamıştık” dedi.

Toplantıda İsveç ve Finlandiya’nın PKK/YPG terör örgütüyle yaptığı görüşmeler gündeme getirildi

NATO’nun bir ittifak olduğunu vurgulayan Bakan Çavuşoğlu, “Bir birlik ya da uluslararası örgüt değildir. Dolayısıyla burada müttefiklik dayanışması çok önemlidir. Özellikle karşı karşıya kaldığımız tehditler karşısında dayanışma ve birbirimize olan destek de önemlidir. Bu iki ülkenin muhtemel üyeliğine karşı tutumumuzu Sayın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan cuma günü kamuoyu ile paylaşmıştı ve yankıları buraya kadar gelmişti. Biz de bunun gerekçelerini bu toplantıda net bir şekilde söyledik. Özellikle bu iki ülkenin PKK/YPG terör örgütüyle ve mensuplarıyla yapmış olduğu görüşmeler ve özellikle de İsveç’in yaptığı silah yardımları dahil tüm rahatsız olduğumuz konuları, neden karşı olduğumuzu gayet açık bir şekilde sergiledik. Derlediğimiz fotoğraf ve diğer belgelerle beraber bunu müttefiklere gayet güzel bir şekilde anlattık. Dolayısıyla bu ülkelerden ve halihazırda NATO üyesi olan ülkelerden, bu terör örgütleriyle görüşen ve destek veren ve Türkiye üzerinde özellikle savunma sanayiinde ihracat kısıtlaması yapan ülkelerin de bu tutumlarından vazgeçmesi gerektiğini, bunun müttefiklik ruhuna aykırı olduğunu anlattık“ dedi.

İsveç ve Finlandiya Dışişleri Bakanlarıyla birlikte gerçekleştirdikleri üçlü zirveye de değinen Çavuşoğlu, üçlü zirve de belgelerle birlikte net bir şekilde İsveç ve Finlandiya’nın terör örgütlerine verdiği destekten rahatsız olduğunu ve Türkiye’nin beklentileri kendilerine açıkça ilettiğini açıkladı.

“NATO’ya üye olacak ülkenin, NATO müttefiki bir ülke üzerinde kısıtlamaya gitmesi kabul edilebilecek bir durum değil”

İsveç ve Finlandiya’nın Türkiye’ye uyguladığı savunma sanayi ihracat kısıtlamalarına değinen Bakan Çavuşoğlu, “Maalesef bu iki ülkenin savunma sanayi ürünleri konusunda Türkiye’ye karşı kısıtlamaları maalesef devam ettiriyor. NATO’ya üye olacak ülkenin, NATO müttefiki bir ülke üzerinde kısıtlamaya gitmesi kabul edilebilecek bir durum değil. Normal şartlarda bu kısıtlamaları düşman olarak gördüğünüz ülkeye karşı yaparsınız” dedi.

“NATO’nun genişlemesine karşı değiliz”

İsveç ve Finlandiya’nın Türkiye’ye önerileri olduğunu aktaran Çavuşoğlu, iki ülkenin Türkiye’nin endişelerinin giderilmesi konusunda bazı önerilerinin olduğu ve bunun üzerinde durulduğunu belirterek, “Bizim endişelerimiz gayet meşrudur. Açıkça ortadadır. NATO’nun genişlemesine karşı olduğumuz için değil teröre destek veren ve bize yönelik bu tür politikalar izleyen ülkelerin NATO müttefiki olmaması gerektiğine inandığımız için bu tutumu açıkça sergiledik” dedi.

Çavuşoğlu, “Dün akşam yaptığımız konuşmadan sonra ve yine bu sabah başka oturumlarda da bu iki ülkenin üyeliğine destek beyan ederken, Türkiye’nin endişelerini anladıklarını ve bu endişelerin de giderilmesi gerektiğini de söylediler. Bunu söyleyen tüm müttefiklerimize teşekkür ediyoruz” ifadelerini kullandı.

“Savaşın sonlandırılması için çaba sarf etmemiz gerekiyor”

Ukrayna oturumunda Türkiye’nin savaş durdurmak, tahliyeler ve gıda güvenliği için yaptığı çalışmaları müttefiklere aktardığını belirten Çavuşoğlu, “Bir taraftan Ukrayna’ya NATO olarak destek veriliyor. Ama diğer taraftan savaşın da sonlandırılması için çaba sarf etmemiz gerekiyor. Savaşın uzamasının muhtemel maliyetlerini de söyledik. Ukrayna’nın beklentileri var. Tarafsızlık karşılığında güvenlik garantileri talep ediyor. Bu konuda da hangi çalışmalar yapıyoruz bilgi verdik” dedi.

Çavuşoğlu, Türkiye’nin Rusya-Ukrayna arasında ateşkesin sağlanması için çabalarını devam ettireceğini vurguladı. Haziran’daki NATO Zirvesi’nde onaylanacak olan stratejik konsept belgesi üzerine Türkiye’nin tavsiyelerine değinen Bakan Çavuşoğlu, “Terörle mücadele, terörün her türlüsüyle mücadelenin mutlaka olmasını gerektiğini söyledik. Ayrıca NATO’nun güvenlik anlayışında bugüne kadar mutabakata varılmış dilin korunması, AB üyesi olmayan NATO müttefiklerin oynadığı rolün görülmesi ve de haklarının korunması ortaklarla ilgili saygı ve anlayışın mutlaka yer alması gerektiğini, hazırlanan ve kabul edilen belgenin sadece bugünkü gelişmelerle sınırlı kalmaması lazım gelecekte karşı karşıya kalabileceğimiz tehditlere karşı NATO’nun nasıl esnek bir yapıya kavuşması gerektiğine dair unsurlarında olması gerekiyor” dedi.

“PKK terör örgütü listesinde geçiştirmelerini kabul etmeyiz“

Bakan Çavuşoğlu, üçlü görüşmelerde söz konusu ülkelerin Türkiye’nin endişelerine nasıl reaksiyon verdikleri hakkında gelen soruya, “PKK’yı terör örgütü olarak gördüklerini, dolayısıyla bu konudaki tutumlarının devam edeceğini söylediler. PKK kamplarında eğitilmiş teröristler var. Bunlar Suriye’den geçiyorlar, birden adı değişiyor. Fotoğraflarla PKK kamplarında olduklarına, diğer teröristlerle olduklarına, terörist başı Öcalanla beraber olduklarına dair belgeleri de kendilerine gösterdik. Dolayısıyla sadece PKK terör örgütü listesindedir diye bir geçiştirmeyi kabul etmeyeceğimizi söyledik. Biz özellikle Türk kamuoyunun bu iki ülkenin üyeliğine neden karşı olduğunu anlattık ve Türk kamuoyunun ikna edilmesi gerektiğini söyledik. Aksi takdirde biz siyasetçiyiz, Sayın Cumhurbaşkanımız da bu ülkenin lideri. Biz de Türkiye Cumhuriyetini temsil ediyoruz, Dışişleri Bakanı olarak. Dolayısıyla halkımızdan bağımsız siyaset izlememiz mümkün değil. Bu popülizm de değil, gerçekliktir. Bu terör meselesi partiler üstü bir durumdur. Yani sadece bizim partiyi ya da cumhur ittifakını destekleyenlerin hassasiyeti olan bir konu değil. Vatansever olan herkesin hassas olduğu konular Şimdi göreceğiz önümüzdeki süreçte nasıl garantiler verecekler. Biz beklentilerimizi söyledik“ dedi.

Yorum yapmak için tıklayın

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Asayiş

Gazze’de patlamayan İsrail füzesi endişe saçıyor

İsrail ordusunun Gazze Şeridi’ndeki Nuseyrat Mülteci Kampı’nda bir eve isabet eden, ancak patlamayan bir füzesi siviller arasında ciddi güvenlik tehdidi oluşturuyor.

GAZZE ŞERİDİ-
Gazze Şeridi’nin farklı noktalarında bulunan İsrail’e ait patlamamış füzeler, her ana patlama korkusuna neden oluyor. İsrail savaş uçaklarının 1 aydan fazla bir süre önce Gazze Şeridi’nin merkezindeki Nuseyrat Mülteci Kampı’nı hedef alması sonucu Rayan ailesine ait eve isabet eden 1 tonluk füze patlamadı. Füzenin patlamamasıyla facianın eşiğinden dönüldü. Ancak uzun süredir yerleşim yerinde duran patlamamış füze, siviller arasında büyük korkuya yol açtı. Bölge sakinlerinden Alaa Al-Talaa, “Nüfusun yoğun olduğu bölgeyi hedef alan füze çok şükür patlamadı. Füze patlasaydı evler birbirine yakın ve eski olduğundan felaket yaşanacaktı” dedi. Füzenin bölge sakinleri arasında korkuya neden olduğunu belirten Al-Talaa, uluslararası kuruluşlara füzenin bölgeden çıkarılması için çağrıda bulundu.

“Gazze, büyük miktarda patlamamış bomba riski nedeniyle en tehlikeli aşamada”

Birleşmiş Milletler Mayın Eylem Servisi (UNMAS) Filistin Şefi Mungo Birch, dün Cenevre’de başlayan “27. Uluslararası Mayın Faaliyetleri Ulusal Direktörleri ve BM Danışmanları Toplantısı” çerçevesinde açıklamalarda bulundu. Birch, Gazze’nin büyük miktarda patlamamış bomba riski nedeniyle “en tehlikeli aşamada” olduğu yönünde uyarı yaptı. Birch, “Bu en tehlikeli dönemdir. Kazaların çoğu insanlar kuzeye dönmeye başladıklarında meydana gelecektir, çünkü patlamamış mühimmatın nerede olduğunu bilmiyorlar. Geri dönüşler başladıktan sonra onların ihtiyaç duyduğu risk eğitimini sağlamaya hazır olmamız önemli” ifadelerini kullandı.

Okumaya devam et

Asayiş

Pakistan’da yolcu otobüsü, tanker ve kamyonet birbirine girdi: 8 ölü

Pakistan’da yolcu otobüsü, petrol tankeri ve kamyonetin karıştığı kazada 8 kişi hayatını kaybetti, 28 kişi yaralandı.

İSLAMABAD-
Pakistan’ın Sindh eyaletine bağlı Manjhand kasabası yakınlarındaki Indus otoyolunda bir yolcu otobüsü, petrol tankeri ve kamyonet çarpıştı. Kazada 8 kişi hayatını kaybederken, 7’si ağır 28 kişi de yaralandı. Yaralıların hastanede tedavisi sürerken, yetkililer can kaybının artmasından endişe ediyor.

Görgü tanıkları, kurtarma çalışmalarının geç başladığını iddia ederken, polisin yanı sıra çevrede bulunan sivillerin de kurtarma çalışmalarına katıldığını dile getirdi.

Kazanın nedeninin henüz bilinmediğini kaydeden polis, olaya ilişkin soruşturmanın başlatıldığını açıkladı.

Okumaya devam et

Dünya

İsrailli Bakan Katz’dan 32 ülkeye İran çağrısı: Yaptırım uygulanmasını talep ettim

İsrail Dışişleri Bakanı Israel Katz, 32 ülkeye mektup gönderdiğini açıklayarak “İran’ın füze planına yaptırım uygulanmasını ve İran’ı çevreleyip zayıflatmanın bir yolu olarak Devrim Muhafızlarının terör örgütü ilan edilmesini talep ettim” dedi.

TELAVİV-
İran’ın İsrail’e yönelik misilleme saldırısının ardından bölgedeki gerilim sürüyor. İsrail Dışişleri Bakanı Israel Katz, bugün 32 ülkeye mektup gönderdiğini açıkladı. Onlarca dışişleri bakanı ve dünyanın önde gelen isimleriyle görüştüğünü belirten Katz, “İran’ın füze planına yaptırım uygulanmasını ve İran’ı çevreleyip zayıflatmanın bir yolu olarak Devrim Muhafızlarının terör örgütü ilan edilmesini talep ettim. İran çok geç olmadan durdurulmalıdır” dedi.

ABD’den İsrail savunmasına destek vurgusu

ABD Savunma Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, Savunma Bakanı Lloyd Austin’in İsrailli mevkidaşı Yoav Gallant ile telefon görüşmesi gerçekleştirdiği belirtildi. Açıklamada, iki bakanın İran’ın gerçekleştirdiği saldırı ve sonrasındaki gelişmeleri ele aldığı ve ABD tarafının İsrail’den İran’a karşı saldırı düzenlememesi çağrısında bulunduğu aktarıldı. Görüşmede, Austin’in “ABD’nin İsrail’in savunmasına yönelik kararlı desteğini yinelediği ve bölgesel istikrara yönelik stratejik hedefini bir kez daha vurguladığı” ifade edildi.

Okumaya devam et

Trendler

KÜNYE
Copyright © 2021 O Haber Neydi - Tüm Hakları Mahfuzdur.