Vizyon Kuyumcu
Connect with us

Ekonomi

Vali Dağlı: OSB’lerdeki istihdam sayısı 20 bine çıkacak

Samsun Valisi Zülkif Dağlı, “Şu anda organize sanayi bölgelerimizde (OSB) yaklaşık 10 bin kişi istihdam ediliyor. Yeni OSB’nin tamamlanmasıyla bu sayı 20 bine çıkacak” dedi.

SAMSUN-Vali Zülkif Dağlı, “Tarım ve Orman Bakanlığı-Milli Eğitim Bakanlığı Mesleki ve Teknik Eğitim İşbirliği Protokolü” hakkında basın açıklamasında bulundu. Valilik Toplantı Salonunda yapılan toplantıda konuşan Vali Dağlı, “Mesleki ve teknik eğitim; milli ekonomimize ve iş dünyasına yetişmiş eleman hazırlaması bakımından hayati bir misyonu yerine getirmektedir. Mesleki eğitiminin önemine binaen Samsun’da tüm kurumlarımız, yerel yönetimlerimiz ve iş dünyamızla iş birliği halinde hareket ediyor, mesleki eğitimin önünün açılarak teşvik edildiği bu dönemde çocuklarımızın ve gençlerimizin geleceğe layıkıyla hazırlanması için gayret gösteriyoruz. İlimizde 56 mesleki ve teknik Anadolu lisesinde 25 bin öğrenci (yaklaşık) eğitim-öğretim görmektedir. İlimizdeki mesleki ve teknik Anadolu liseleri bünyesinde; 46 mesleki eğitim merkezi programı uygulanmakta,7 bin 260 öğrencimiz eğitim-öğretim görmekte. Öğrencilerimiz, işletmelerde haftada 5 gün çalışmaktadır. İlimizde sektörün talep ettiği ara eleman ihtiyacının karşılanması ve iş insanlarımızın eğitimin bir parçası olarak görev üstlenmesi amacıyla meslek liselerimizin tamamında iş insanlarından danışma kurulu oluşturma çalışmamız devam ediyor. Bu kapsamda geçtiğimiz günlerde Samsun Ticaret ve Sanayi Odası meclis toplantısında ve Kavak OSB iş insanlarıyla bir araya geldiğimiz toplantıda gerekli bilgilendirmeler yapılmıştır. Ayrıca meslek liselerimizde sektörün talep ettiği ve istihdam sağlanan bölümlerde kümelenme çalışması yapılıyor ve rağbet görmeyen diğer bölümlerle ilgili değerlendirmelerimiz devam ediyor” diye konuştu.

“Organize sanayi bölgesinde 10 bin kişi istihdam ediliyor”

Vali Dağlı, şöyle devam etti:
“Samsun’daki üretimin ve paralelinde istihdam olanaklarının yoğun şekilde yürütüldüğü 8 organize sanayi bölgesinde (OSB), 246 firmada, yaklaşık 10 bin kişi istihdam edilmektedir. Tekkeköy’e kurulan Yeni OSB’de ile ilgili çalışmalar, Çarşamba OSB ve Bafra Tarıma Dayalı İhtisas OSB’de altyapı çalışmaları, Kavak ve Havza OSB’de genişleme çalışmalarımız devam ediyor. Yatırımcılarımız tarafından yoğun talep gören tüm OSB’lerimizde iki yıl içerisinde yapılacak fabrikalarla Samsun’un tam bir sanayi şehrine dönüşmesini ve paralelinde istihdamın şimdiki rakamın en az iki katına çıkmasını hedefliyoruz. Kısa süre önce Havza OSB’de 10 fabrikanın temelini atmamız ifade ettiklerime çok güzel bir örnek teşkil etmektedir. Ülkemizin üretim, istihdam ve ihracatında büyük pay sahibi olan OSB’lerimiz büyürken ayrıca mesleki eğitim merkezleri projesiyle eğitim alanında da sorumluluk üstleniyor. Bu anlamda OSB’lerimizde meslek lisesi irtibat noktası açtık. Bununla çocuklarımızın teori ile pratiği buluşturmasına katkı sağlamayı ve eğitimlerini tamamladıklarında hepsinin iş sahibi nitelikli gençler olmasını hedefliyoruz. Mesleki eğitim merkezlerinin OSB’lerimizde üretim, istihdam ve ihracatımızın artmasına büyük bir katkı sağlayacağına olan inancım tamdır.”

NİSGEM son aşamaya geldi

Vali Dağlı, Nitelikli İstihdam ve Strateji Geliştirme Merkezi(NİSGEM) kurulumunun şu anda son aşamada olduğunu açıkladı. Dağlı, “Samsun NİSGEM’in uluslararası akreditasyon kurulum süreçlerinde sona yaklaşılmıştır. Merkezimizde verilecek olan sertifikaların bir kısmı bölgesel (MYK) bir kısmı da uluslararası kabul edilebilirliği olacaktır. Proje tamamı ile hayata geçtiğinde çoğunlukla örgün eğitim müfredatında bulunmayan alanlarda bile özel eğitim verilerek özellikle üretim ve hizmet sektörlerine katma değer hedeflenmektedir. Ayrıca ülkemizde ilk defa olmak üzere özel gereksinimli bireylerin üretim ve hizmet sektörüne katkı sağlayabilmeleri için 13 meslek dalında belgelendirme çalışmaları tamamlanmak üzeredir. 6645 sayılı Kanun gereği zorunlu olan meslek alanlarında 10 farklı üretim ve hizmet sektöründe olmak üzere 65 farklı ulusal yeterlilikte belgelendirme çalışmalarında sona yaklaşılmıştır. Samsun NİSGEM’in 2022 yılının 4. çeyreğinde faaliyete geçmiş olması planlanmaktadır” şeklinde konuştu.

Gençlere istihdam sağlayan protokol imzalandı

Milli Eğitim Bakanlığı ile Tarım ve Orman Bakanlığı arasında ‘tarım meslek liseleri’ alanında bir protokol imzalandığını hatırlatan Dağlı şunları söyledi:
“Bilginin en güçlü tarımsal girdi olduğu bilinciyle gençlerin tarımda daha etkin ve verimli bir şekilde yer alması ve ‘Gelecek Tarımda Tarımın Geleceği Gençlerde’ yaklaşımıyla hareket etmekteyiz. Hayvan sağlığı ve yetiştiriciliği laboratuvar hizmetleri alanlarında faaliyet gösteren tüm okullarda öğrenci ve öğretmenlerin yeterliliklerini artırarak nitelikli insan gücünü yetiştirmek amacıyla 01.06.2022 tarihinde iki bakanlığımız arasında Mesleki ve Teknik Eğitim İş Birliği Protokolü imzalamıştır. Protokol, 2021-2022 eğitim-öğretim yılında tarım, hayvan yetiştiriciliği ve sağlığı laboratuvar hizmetleri alanlarında Millî Eğitim Bakanlığı uhdesindeki 123 okul, 9 bin 309 öğrenci ve 264 öğretmeni kapsamına almaktadır. Bu kapsamda ilimizde de Bafra Dedeli Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi (Tarım Meslek Lisesi), Tekkeköy Cemal Yeşilyurt Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi (Hayvancılık ve Veterinerlik) olmak üzere iki okulumuz protokol kapsamına alınmıştır. Bafra Dedeli Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinde 5 yönetici, 10 öğretmen, 42 öğrenci eğitim-öğretime devam etmektedir. Tarım alanı ve tarım dalı bulunmaktadır. Valiliğimiz himayelerinde Temmuz 2021 yılında protokol imzalanarak danışma kurulu oluşturulmuştur. Protokol kapsamında okula destek olunmakta ve öğrencilere çeşitli miktarlarda burs verilmektedir. Her yıl, mezun olan öğrencilerden yaklaşık 10 tanesi Bafra Belediye Başkanlığında istihdam edilmektedir. Tekkeköy Cemal Yeşilyurt Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinde 5 yönetici, 20 öğretmen, 242 öğrenci eğitim-öğretime devam etmektedir. Hayvan yetiştiriciliği ve sağlık alanı ile hayvan yetiştiriciliği ve sağlık dalı bulunmaktadır. Gıda teknolojisi alanı ile gıda teknolojisi dalı yeni açılmış olup 2022-2023 eğitim-öğretim yılında öğrenci alacaktır. Protokol kapsamında yumurtacı ve etçi tavukçuluk çalışmaları, hayvan yetiştiriciliği ve hayvan kliniği çalışmaları başlatılacaktır.”

TEKNOFEST Karadeniz

TEKNOFEST Karadeniz’e rekor başvuru olduğu bilgisini veren Dağlı, “Rekor sayıda başvurunun yapıldığı TEKNOFEST Karadeniz’e Samsun’dan katılan takımlarımızın 551 projesinin ön değerlendirme aşamasını geçerek yarı finale kalması da ayrıca hepimizi sevindiren bir gelişme olarak gençlerimize olan inancımızı artırmıştır. Mesleki Eğitim Programı’nın başlamasından bugüne kadar geçen süreçte, öğrenci sayısı bakımından gelinen nokta önemli bir ilerleme kaydetmiştir. Bu büyük potansiyel yarınların güçlü, müreffeh ve milletler arenasında söz sahibi olan Türkiye’si için atılan önemli bir adımdır” açıklamasında bulundu.

Yorum yapmak için tıklayın

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Ekonomi

Bakanlıktan altında ‘ithalat kotası’ açıklaması

Hazine ve Maliye Bakanlığı, altın ithalatında yaşanan artışın cari dengeye olumsuz etkisinin azaltılması amacıyla işlenmemiş altın ithalatına yönelik tedbir alınmasına ihtiyaç duyulduğunu açıkladı.

ANKARA-Bakanlık, işlenmemiş altın ithalatındaki kota tedbirlerine ilişkin son günlerde gündeme gelen sorulara yazılı açıklama yaparak, yanıt verdi.

1- Kota uygulamasına neden ihtiyaç duyuldu?

Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre; 2022 yılında işlenmemiş altın ithalatı bir önceki yıla göre miktar bazında yaklaşık yüzde 200’ün üzerinde bir artışla 379,2 ton (20,4 milyar dolar), 2023 yılı ilk 7 ayında ise yaklaşık 320 ton (19,2 milyar dolar) gerçekleşmiştir. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası tarafından yayımlanan ödemeler dengesi istatistiklerine göre; 2022 yılında 49,1 milyar dolar gerçekleşen cari işlemler açığının 19,4 milyar doları (yüzde 39’u) net altın ithalatı kaynaklı olmuştur. 2023 yılının ilk 7 ayında ise cari işlemler açığı 42,3 milyar dolar gerçekleşmiş, net altın ithalatı 17,7 milyar dolar ile açığın yüzde 42’sini oluşturmuştur. Altın ithalatında yaşanan artışın cari dengeye olumsuz etkisinin azaltılması amacıyla işlenmemiş altın ithalatına yönelik tedbir alınmasına ihtiyaç duyulmuştur.

2- Kota miktarı nasıl belirlendi?

İşlenmemiş altın ithalatının azaltılmasına yönelik çeşitli politika tedbirleri değerlendirilerek hızlı ve etkili bir tedbir olarak kota uygulanmasına karar verilmiştir. Kota uygulamasına 7 Ağustos 2023 tarihinden itibaren geçilmiş olup, aylık kota miktarı işlenmemiş altın ithalatının uzun dönem aylık ortalaması olan 8 tonun 1,5 katı olacak şekilde 12 ton olarak belirlenmiştir.

3- Kota uygulaması hangi ithalat işlemlerini kapsamaktadır?

Kambiyo mevzuatı uyarınca işlenmemiş altın ithalatı Bakanlığımızca yetkilendirilen kıymetli madenler aracı kuruluşları aracılığıyla yapılabilmekte olduğundan, bahse konu kota söz konusu şirketler tarafından gerçekleştirilen ithalat işlemlerinde uygulanmaktadır. Kıymetli madenler aracı kuruluşu olmayan kişilerce yalnızca Dahilde İşleme Rejimi (DİR) kapsamında işlenmemiş altın ithal edilmesi mümkün bulunmakta olup. DIR kapsamında gerçekleştirilen işlenmemiş altın ithalatı işlemleri kota uygulamasının dışında tutulmuştur.

4- Kota dağılımı nasıl yapıldı?

Aylık kota miktarının dağılımı için belirleyici kriter olarak kıymetli madenler aracı kuruluşlarının Ocak 2022-Temmuz 2023 döneminde gerçekleştirdikleri ve kota uygulamasının kapsamına giren işlenmemiş altın ithalatı miktarları esas alınmış olup dağılım nesnel şekilde, kural bazlı olarak gerçekleştirilmektedir. Ayrıca, belirtilen dönemde kota kapsamına giren işlenmemiş altın ithalatı gerçekleştirmemiş, ancak kota uygulamasından sonra ithalat yapmak isteyen firmalar için bir rezerv miktarı ayrılmıştır.

5- Kota uygulaması sürecinde hangi değişiklikler yapıldı?

Kota uygulaması sürecinde kıymetli madenler aracı kuruluşu olmayan mücevher ihracatçısı firmaların ham maddeye sınırlı erişim ve uluslararası piyasalarla oluşan fiyat marjlarının yüksekliği sebebiyle sorun yaşadıkları Bakanlığımıza iletilmiş, sorunların giderilmesini teminen kotanın bir bölümü sadece mücevher ihracatçıları için bankalar üzerinden kullanılmak üzere tahsis dilmiştir. Böylelikle, mücevher ihracatçılarının söz konusu bankalara başvurarak DİR dışında gerçekleştirdikleri ihracat işlemlerini teşvik etmek suretiyle, yaptıkları ihracatın miktarına uygun şekilde işlenmemiş altın satın alabilmelerine imkan sağlanmıştır. Takip eden dönemde sektörle gerçekleştirilen toplantılarda dile getirilen hususlar, Bakanlığımıza intikal eden talepler ve geri bildirimler sonucunda, uluslararası piyasalarla oluşan fiyat marjlarının azaltılması ve uygulamanın etkinliğinin artırılabilmesi için kota dağılımında kıymetli madenler aracı kuruluşlarının payı azaltılarak mücevher ihracatçılarına satış için tahsis edilen kota artırılmış; ayrıca üretici ve ihracatçıların ham madde ihtiyacının daha geniş kapsamda karşılanabilmesini teminen Ticaret Bakanlığı tarafından yetkilendirilmiş kuyum işletmelerine satılmak üzere iki kamu bankasına kotanın bir bölümü tahsis edilmiştir.


Okumaya devam et

Ekonomi

Tüketici enflasyonunda en yüksek ağırlık, gıda harcamalarında

Tüketici fiyatlarına etki eden ana harcama grupları içinde Nisan 2024 döneminde en yüksek ağırlığı yüzde 24,98 oranla gıda ve alkolsüz içecekler oluşturdu.

CANER ÜNVER
ANKARA-Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) verilerine göre; nisan ayında yıllık tüketici enflasyonu yüzde 69,80 oranla bu yılın en yüksek seviyesine çıktı. Tüketici enflasyonunu oluşturan toplam 12 ana harcama grubunda ağırlığı en yüksek harcamalar, yüzde 24,98 oranla gıda ve alkolsüz içecekler, yüzde 17,35 oranla ulaştırma, yüzde 14,20 oranla konut, yüzde 8,17 oranla lokanta ve oteller, yüzde 8,12 oranla ev eşyası ve yüzde 6,94 oranla giyim ve ayakkabı oldu.

Toplam 37 harcama kalemi içeren gıda ve alkolsüz içecekler harcama grubunda en yüksek payı yüzde 2,62 oranla patates ve bazı yumru bitkileri hariç sebze harcamaları aldı. İkinci sırada yer tutan harcama grubu ulaştırmada yüzde 7,07 oranla benzinli otomobil fiyatları tüketici enflasyonuna etki etti. Konut harcamalarının yüzde 5,06 oran ile büyük bir bölümünü kira ödemeleri oluşturdu. Lokanta ve otellerde en yüksek harcama kalemi yüzde 6,01 oranla yiyecek hizmetleri olurken; ev eşyası grubunda yüzde 1,40 oranla temizlik malzemeleri, giyim ve ayakkabı grubunda ise yüzde 2,29 oranla kadın giyimi tüketici enflasyonuna en fazla etki eden harcama kalemi oldu.

AĞIRLIKLARIN TESPİTİ

Ağırlıkların tespitinde ve endeks hesaplamasında Amaca Göre Bireysel Tüketim Sınıflaması kullanıldı. Harcamalar 12 ana grup altında toplandı. Endekste toplam 404 madde kapsama alındı. Ağırlıkların kaynağı ise tüm sosyo-ekonomik gruplardan yaklaşık yıllık 15 bin hane halkı ile yapılan hane halkı bütçe anketi, kurumsal nüfus bireysel tüketim harcamaları anketi, yabancı uyrukluların Türkiye’de yapmış oldukları harcamalar için çıkış yapan yabancı ziyaretçiler anketi ve idari kayıtlardan elde edilen harcama ve ciro bilgileri, ulusal hesaplar hane halkı nihai tüketim harcama verilerinin değişim hızları ile genişletilerek hesaplandı.

Okumaya devam et

Asayiş

Fahiş fiyat artışı ve stokçuluk yapan işletmelere 61,6 milyon lira ceza uygulandı

Ticaret Bakanlığı, Haksız Fiyat Değerlendirme Kurulu tarafından fahiş fiyat artışı ve stokçuluk yaptığı tespit edilen işletmelere toplam 61 milyon 66 bin 431 lira idari para cezası uygulandığını açıkladı.

ANKARA-Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre; Haksız Fiyat Değerlendirme Kurulu’nun 2 Mayıs 2024 tarihinde gerçekleştirilen toplantısında başta marketlerdeki temel gıda ve ihtiyaç ürünlerindeki fahiş fiyat artışları olmak üzere; otomotiv sektöründeki stokçuluk eylemleri, hazır beton ve çimento sektöründeki fahiş fiyat artışları ve ekmek fiyat tarifelerine aykırı satışlar kurul gündemine alınarak incelendi. Böylece, Haksız Fiyat Değerlendirme Kurulu tarafından fahiş fiyat artışı ve stokçuluk yaptığı tespit edilen işletmelere toplam 61 milyon 66 bin 431 lira idari para cezası uygulandı. Ayrıca; Haksız Fiyat Değerlendirme Kurulu tarafından 2023 yılında fahiş fiyat artışı ve stokçuluk yaptığı tespit edilen işletmelere 355 milyon 804 bin 957 lira idari para cezası uygulandı. (DHA)

Okumaya devam et

Trendler

KÜNYE
Copyright © 2021 O Haber Neydi - Tüm Hakları Mahfuzdur.