Vizyon Kuyumcu
Connect with us

Genel

Bakan Soylu: Türkiye kendi yerli ve milli pasaportunu bu akşam itibarıyla basmaya başlıyor

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, “Türkiye kendi yerli ve milli pasaportunu bu akşam itibarıyla basmaya başlıyor” dedi.

Hidayet Türkyılmaz
ANKARA-
İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, “Yerli ve Milli Pasaportların Üretimi”ne ilişkin basın toplantısı düzenledi. Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü’nde gerçekleşen basın toplantısında konuşan Soylu, 2018 den bu yana 77 milyon çipli kimlik verdiklerini belirterek, “2022 Ocak’tan bu yana 6.7 milyon kimlik verdik. Hazırlıklarımızı yapıyoruz, kartlarımızı hazırlıyoruz, darphane ile çalışıyoruz. Çipin ve kartın depolanmasını biz yapıyoruz. Ocaktan bu yana 1 milyon 600 bin pasaport bastık. Geçen sene aynı tarihte bu sayı 1 milyon 150 bin. Geçen yıla oranla 500 bine yakın fazla pasaport bastık. Dünya 1.5-2 yıldır pasaport basma sorunu yaşıyordu fakat biz vatandaşımıza yansıtmadık. 1 milyon 600 bin basmış olduk ama bugün basılanlarla yerli taleplerin 20-22 gün gerisindeyiz” ifadelerini kullandı.

“Ocaktan bu yana 1 milyon 600 bin pasaport bastık, bunların %58’i yurtdışına çıkmadı”

Yaklaşık 112 bin yeşil pasaport talebi olduğunu aktaran Soylu, “Yılbaşından itibaren 1 milyon 600 bin pasaport verdik ve bunların %58’i yurtdışına çıkmadı. Gerekirse acillerde günlük pasaport veriyoruz. Bu imkanı da ortaya koyduk ama bunu da manipüle ettiler. Uzun kuyruklar oluşuyor dediler. 112 bin yeşil pasaportun 57 bini uzatma. Biz de Mayıs ayında karar aldık, yeşil pasaport süresi 5 yıldı, 10 yıla çıkarttık. Şimdi 5 yıllık olanları veya daha az süreyle pasaport sahibi olanların 10 yıla uzatmalarına imkan sağladık. Yüksek talep var. Ortalama günlük talep 7-8 bin. Garip bir şey oldu. Son 4-5 aydır talep 10-15 bin arasında gidip geliyor. Para ödemeden 5 veya 3 yıllık süresi dolan pasaportları 10 yıla çıkartabilecekler. Bu bizim hem tedbir hem temkinimiz. Bunu dünyaya da bildirdik” diye konuştu.

“Macaristan’ın yıllık 250 bin pasaportunu basacağız. Onlar da bizim 250 bin pasaportumuzu basacak”

Pasaport çiplerini dışarıdan aldıklarını ifade eden Soylu, “Macaristan ile anlaşma yaptık. Anlaşmaya göre biz Macaristan’ın 250 bin pasaportunu basacağız, onlar da bizim 250 bin pasaportumuzu basacak. Herhangi bir doğal afetten kaynaklı sorun olursa pasaport ihtiyaçlarını bir ülke diğeri adına karşılamış olacak. İhtiyacı karşılamak için her şeyi yaptık. Bundan sonraki yarı mamuller için Macaristan ile anlaştık. Macaristan’da basacağız. 2. nesil pasaportun darphanede üretilmesini aksatmayacağız. Fransa’dan gelen ikinci nesil pasaportları orada basacağız. Önümüzdeki ay sonuna kadar 170 bin pasaportu basmış olacağız. Daha sonra 250 bin, daha sonra 300 bin, daha sonra yükselerek devam edecek. Çip Türkiye’de de üretilmeye başladığı andan itibaren başka safhaya geçişimiz demektir” dedi.

“Türkiye kendi yerli ve milli pasaportunu bu akşam itibarıyla basmaya başlıyor”

Yerli ve milli pasaportun içeriğini ve detaylarını anlatan Soylu, “Burada yeni pasaportun kendine ait özellikleri var. TC ve yine altında İngilizce “Türkiye” yazıyor. Lale motifi var. Önceki pasaportun 27 güvenlik öğesi var. Yeni pasaportun + 36 öğesi daha var. Kalite olarak da farkı çiplerin incelik ve kalınlık farkı var. Yeni pasaport daha kaliteli, daha modern. Pasaportun tam ortasında Ayasofya var. Yine eserlerimizden Çanakkale Köprüsü, Çamlıca Camiisi, İshak Paşa Sarayı, İkinci Meclis, Amasya Evleri, Erzurum Çifte Minare ve Mevlana var. Türkiye kendi yerli ve milli pasaportunu bu gece itibarıyla basmaya başlıyor” açıklamasında bulundu.

Yorum yapmak için tıklayın

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Ekonomi

Mesleki yaralanmalarda Türkiye 11. sırada

RÜMEYSA BULUT
HABER MERKEZİ-İş sağlığı ve güvenliği tedbirlerinin sadece yasal bir zorunluluk değil insanın en temel haklarından biri olduğunu vurgulayan TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, “Ülkemizde, iş sağlığı ve güvenliği konusunda önemli adımlar atılmakla birlikte hala iyileştirilmesi gereken alanlar bulunmaktadır. Özellikle küçük ölçekli işletmelerde ve belirli sektörlerde iş kazaları ve meslek hastalıkları daha sık görülmektedir. Bu nedenle, iş sağlığı ve güvenliği konusunda farkındalığın artırılması, yasal düzenlemelerin takip edilmesi, düzenli denetimlerin yapılması ve çalışanların eğitimine önem verilmesi büyük önem taşımaktadır. Sonuç olarak, iş sağlığı ve güvenliği sadece bir yasal zorunluluk değil, aynı zamanda insanların en temel haklarından biridir” dedi.

– “2023’TE 2 BİN İŞÇİ HAYATINI KAYBETTİ”

İş Sağlığı ve Güvenliği Haftası vesilesiyle yazılı bir mesaj yayınlayan Türkiye Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, “ILO verilerine göre 2023 yılında Türkiye, ölümcül olmayan mesleki yaralanmalar bakımından dünyada 11. sırada, ölümlü iş kazası sayısı bakımından ise 15. sırada yer alıyor. İş kazaları üzerine veriler toplayan ve paylaşan İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi’nin (İSİG) verilerine göre 2023 yılında en az bin 929 işçi hayatını kaybetti. Bir ülkede meydana gelen iş kazalarının sayısının azalması, o ülkenin iş sağlığı ve güvenliği açısından ne kadar başarılı olduğunun bir göstergesi olarak kabul edilmektedir. İş sağlığı ve güvenliği yönetiminin uygulanabilirliği ile iş kazalarının önceden engellenmesi oldukça önemlidir. Unutulmamalıdır ki her iş kazası önlenebilir nitelikte bir risktir ve bu konuda alınacak önlemler hayati önem taşır. Herkesin sağlıklı ve güvenli bir çalışma ortamına sahip olması, daha verimli ve mutlu bir işgücü yaratmaya yardımcı olur” ifadelerini kullandı.

-“SAĞLIKLI ÇALIŞMA ORTAMI İŞLETME YARARINDIR”

İş sağlığı ve güvenliği konusunun seçenek değil zorunluluk olduğunu belirten Palandöken, “Çalışanların daha güvenli bir ortamda çalışmalarını sağlamak, hem işverenlerin hem de çalışanların ortak sorumluluğudur. İşverenlerin ve çalışanların iş sağlığı ve güvenliği konusunda bilinçlenmeleri, uygun ekipmanların kullanımı, risklerin değerlendirilmesi ve önleyici tedbirlerin alınması önemlidir. Sağlıklı çalışma ortamları oluşturarak, çalışanların daha mutlu, daha sağlıklı ve daha verimli olmalarını sağlamak hem işletmelerin hem de toplumun yararınadır. Esnaf ve sanatkarlar için iş sağlığı ve güvenliği konularına uyum sağlamak, yasal sorunlardan kaçınmak ve işletmelerini güvende tutmak açısından hayati öneme sahiptir. İşletmelerin itibarını korumak için düzenli olarak iş sağlığı ve güvenliği önlemleri alınmalı ve çalışanlara gerekli eğitimler verilmelidir. Bu vesile ile 4 – 10 Mayıs İş Sağlığı ve Güvenliği Haftası’nda tüm işletmelere kazasız bir çalışma hayatı dilerken, bu konuda daha bilinçli, duyarlı ve sorumlu olmamız gerektiğinin altını çiziyorum” dedi.

Okumaya devam et

Genel

Sudan Cumhurbaşkanının oğlu Ankara’da son yolculuğuna uğurlandı

Ankara’da motosikletiyle otomobile arkadan çarptığı kazada yaralanıp, tedavi gördüğü hastanede 2 ay sonra hayatını kaybeden Sudan Cumhurbaşkanı Abdulfettah el-Burhan’ın oğlu Mohamed Abdulfettah el-Burhan Rahman, Karşıyaka Mezarlığı’nda son yolculuğuna uğurlandı.

Gizem KARADAĞ- Canberk ÖZTÜRK
ANKARA-Mohamed Abdulfettah el-Burhan Rahman, 7 Mart’ta akşam saatlerinde Gölbaşı ilçesine bağlı Kızılcaşar Mahallesi Kiraz Bulvarı’nda motosikleti ile hafif ticari araca çarptı. Çarpmanın etkisiyle savrulan Mohamed Abdulfettah el-Burhan Rahman, ağır yaralandı. Olay yerindeki ilk müdahalenin ardından ambulansla Bilkent Şehir Hastanesi’ne kaldırılan el-Burhan Rahman, hastanenin yoğun bakım sevisine alındı. Yaklaşık 2 aydır yaşam mücadelesi veren Sudan Cumhurbaşkanı‘nın oğlu Mohamed Abdulfettah el-Burhan Rahman, dün hayatını kaybetti.

Mohamed Abdulfettah el-Burhan Rahman için Ankara’da Karşıyaka Camii’nde cenaze töreni düzenlendi. Törene, Sudan Cumhurbaşkanı Abdulfettah el-Burhan, ailesi, yakınlarının yanı sıra Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler, MİT Başkanı İbrahim Kalın, AK Parti Şanlıurfa Milletvekili Bekir Bozdağ ile çok sayıda kişi katıldı. Cenaze namazını Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş kıldırdı. Öğle kılınan namazın ardından Mohamed Abdulfettah el-Burhan Rahman’ın cenazesi Karşıyaka Mezarlığı’nda toprağa verildi.(DHA)

Okumaya devam et

Asayiş

İliç’teki maden faciasında cansız bedenine ulaşılan 2 işçi, toprağa verildi

Erzincan’ın İliç ilçesindeki altın madeni sahasında cansız bedenlerine ulaşılan işçilerden Ramazan Çimen ile Kenan Öz’ün cenazeleri, bugün törenle toprağa verildi.

Muzaffer KOŞAN
ERZİNCAN-İliç ilçesinde Anagold Madencilik Sanayi ve Ticaret A.Ş.’ye ait altın madeninde, 13 Şubat’ta yaklaşık 10 milyon metreküp toprağın yamaçtan akması ile heyelan altında kalan 9 işçiden kıdemli kırıcı vardiya süpervizörü Ramazan Çimen ile kıdemli istifleme ve aglomeratör süpervizörü Kenan Öz’ün, dün akşam saatlerinde cansız bedenlerine ulaşıldı.
Evli ve 3 çocuk babası olan Ramazan Çimen ile evli ve 2 çocuk babası olan Kenan Öz için bugün cenaze töreni düzenlendi. İliç ilçesindeki Yusuf Ziya Demir Camisi’nde öğlen kılınan cenaze namazına protokol, Çimen ve Öz’ün ailesi, yakınları ve vatandaşlar katıldı. Erzincan Müftüsü Muharrem Gül’ün kıldırdığı cenaze namazı sonrası Çimen ve Öz’ün cenazeleri ilçe mezarlığında toprağa verildi.

5 İŞÇİ ARANIYOR

Faciada toprak altında kalan 9 işçiden Ramazan Çimen ile Kenan Öz ile birlikte 4 işçinin cansız bedenine ulaşıldı. Çok sayıda iş makinesi ve personelin katıldığı aramalarda ilk olarak 5 Nisan’da Uğur Yıldız’ın, 19 Nisan’da Adnan Keklik’in cenazesi bulunmuştu.

Halen toprak altında olan 5 işçiye ulaşmak için çalışmalar aralıksız sürüyor. (DHA)

Okumaya devam et

Trendler

KÜNYE
Copyright © 2021 O Haber Neydi - Tüm Hakları Mahfuzdur.