Vizyon Kuyumcu
Connect with us

Çevre

Yeşil vatana 10 milyon fidan

2022 yılında 10 milyon fidan üreten Samsun Orman Fidanlık Müdürlüğü, orman yangını yaşanan şehirlerin yeşillenmesine katkıda bulunurken, diğer şehirlere de yüz binlerce fidan göndererek geleceğe nefes oluyor.

Furkan Abrek Ünal – Cem Güngörmüş
SAMSUN-
Bafra, Vezirköprü, Amasya, Çorum, Tokat ve Niksar Orman Fidanlık şefliklerinde yılda 10 milyonu aşkın fidan üreten Samsun Orman Fidanlık Müdürlüğü; adeta insanların doğa ile iç içe yaşamasına öncülük ediyor. Üretilen fidanlar hayatın birçok farklı noktasında değerlendirilerek toprakla buluşuyor. 130’un üzerinde karaçam, sarıçam, kızılçam, sedir, servi gibi türlerde fidanlar üreten müdürlük, orman yangını yaşanan yerlere de fidan göndererek buraların yeniden yeşermesine katkıda bulunuyor.

“Müdürlüğümüzde 130’un üzerinde değişik türde fidan üretmekteyiz”

Çalışmalar hakkında bilgi veren Samsun Orman Fidanlık Müdürü Ahmet Ulukan, “Samsun Orman Fidanlık Müdürlüğümüz, Amasya Orman Bölge Müdürlüğü dahil 4 ildeki 6 şeflik ve 9 fidanlığıyla çalışmalarını sürdürmektedir. Samsun, Amasya, Çorum, Tokat illerinde 9 adet fidanlığımız bulunmaktadır. Bu şekilde fidanlık, müdürlüğümüzün değişik coğrafyalara dağılması değişik yetişme ortamlarında fidan üretmemizi sağlıyor. Bu sayede Müdürlüğümüzde 130’un üzerinde değişik türde fidan üretmekteyiz. Fidanlık Müdürlüğümüzde hem tohumdan hem de çelikten fidan üretimi gerçekleştirmekteyiz. Orman Genel Müdürlüğünün bize vermiş olduğu yıllık programlar dahilinde bu yılki programımız 6,5 milyon fidan üretimi. 3,5 milyon da mevcut fidan bakımımız var yani toplamda bu yıl 10 milyon fidan üretimi programımız bulunmaktadır. Biz bu fidanlarımızı genel kurulumuzun yapmış olduğu tahsisler doğrultusunda ağaçlandırma sahalarımıza, Orman Genel Müdürlüğünün muhtelif yerlerindeki ağaçlandırma sahalarına gönderiyoruz. Kamu kurum ve kuruluşlarının ağaçlandırma çalışmalarında, bahçe düzenleme çalışmalarında kullanılıyor. Belirli günlerde de vatandaşlarımıza bedelsiz fidan dağıtımını gerçekleştiriyoruz. Fidanlık Müdürlüğümüzde sosyal programlar da yürütmekteyiz. Okullarımızı fidanlık müdürlüğümüze davet ediyoruz. Her yıl çok sayıda okulumuz, özellikle anaokulu, ortaokul ve liselerden öğrenciler Müdürlüğümüze gelmektedir. Bizler onlara buraya geldiklerinde fidanlığımızla ilgili bilgiler veriyoruz. Fidan dikmeyi öğretiyoruz. Onlarla güzel bir etkinlik yapıp buradan çocuklarımızı fidan sevgisiyle, ağaç sevgisiyle, kendi diktikleri fidanlarıyla buradan uğurluyoruz” dedi.

Yorum yapmak için tıklayın

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Çevre

Doğu Karadeniz’de kış geri döndü

Doğu Karadeniz’de hava sıcaklıkların düşmesiyle yüksek kesimlerde kar yağışı etkili oldu. Dağların tepeleri beyaz örtü ile kaplanırken, köylerde yaşayan vatandaşlarla soba yakarak ısındı.

NUSRET DURUR-
ARTVİN-Doğu Karadeniz Bölgesi’nin yüksek rakımlı yerlerinde etkili olan soğuk ve yağmurlu hava kış mevsiminden kalan günleri yaşatıyor. Bölgede hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin altında seyretmesiyle yüksek kesimlerde kar yağışına etkili oldu. Rize’nin 2600 rakımlı Ovit Yaylası’nda sabah saatlerinde kar yağışı başlarken, Kaçkar Dağları’nın zirvesi de beyaza büründü. Kar yağışının etkili olduğu Rize ve Artvin’de yüksek kesimlerde yaşayan vatandaşlar, ısınmak için yeniden sobalarını yaktı. Meteoroloji verilerine göre bölgede soğuk hava dalgasının hafta boyunca süreği tahmin ediliyor. (DHA)

Okumaya devam et

Çevre

Bursa Valiliği’nden toz taşınım uyarısı

Bursa Valiliği tarafından vatandaşlara toz taşınımı uyarısı yapıldı.

BURSA-
Bu gece 23:59’a kadar sürmesi beklenen meteorolojik olayla ilgili şu ifadelere yer verildi: “Yapılan son değerlendirmelere göre; Çarşamba günü bölge genelinde (Eskişehir, Bursa, Kütahya, Bilecik) toz taşınımı beklenmektedir. Toz taşınımı nedeni ile görüş mesafesinde düşme, hava kalitesinde azalma ve ulaşımda aksamalar gibi olumsuzluklara karşı dikkatli ve tedbirli olunmalıdır.”

Okumaya devam et

Çevre

Tokat’ta 191 konut zarar gördü, 2 bin yıllık köprüde çatlak bile yok

Tokat’ın Sulusaray ilçesinde meydana gelen depremde üç ilçede toplam 191 konutta hasar oluşurken, 2 bin yıllık tarihi köprüde çatlak dahi oluşmadı.

Yasin Kıras – Yunus Çiftci
TOKAT-
Tokat, aynı gün içinde üst üste gelen depremlerle sarsıldı. Önceki gün meydana gelen 4.7, 4.1 ve 5.6 büyüklüğündeki depremlerin ardından Sulusaray, Yeşilyurt ve Artova ilçelerinde ve 30 köyde 191 konutta hasar tespit edildi. Deprem sonucunda ahır duvarları yıkıldı, cami minareleri hasar gördü ve birçok evde çatlaklar oluştu. Ancak ilçe merkezinde bulunan ve halen çevre köylere ulaşımı sağlayan Roma döneminden kalma tarihi Sulusaray Köprüsü depremde zarar görmedi. 2 bin yıllık tarihi yapı, köylere olan karayolu ulaşımını güvence altına almaya devam ediyor.
Öte yandan, depremin etkileri gün ağarırken dronla havadan görüntülendi.

Okumaya devam et

Trendler

KÜNYE
Copyright © 2021 O Haber Neydi - Tüm Hakları Mahfuzdur.