Vizyon Kuyumcu
Connect with us

Genel

Beslenme uzmanından hamile kalmak isteyenlere önemli tavsiyeler

Beslenme ve Diyet Uzmanı Gözde Gence Kırtız, hamile kalmak isteyenlere beslenme tavsiyelerinde bulundu. Bu tavsiyelerin başında işlenmiş gıdalardan kaçınmak, şekerli gıdalardan uzak durmak, Akdeniz tipi beslenmek ve mutlaka düzenli egzersiz yapmak geliyor.

Ali Furkan Çetiner
ESKİŞEHİR-
Acıbadem Eskişehir Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Gözde Gence Kırtız, hamile kalmak isteyenlerin tüketmemesi gereken yiyeceklerin neler olduğunu anlattı. Doğurganlığın korunması için tüketilmemesi gereken besinleri işlenmiş etler, basit karbonhidratlar, hamur işleri ve şekerli içecekler olarak sıraladı ve ayrıca mutlaka haftada 2-3 kez egzersiz yapmak gerektiğini söyledi.

“Bazı besinlerden uzak durun”

Sağlıklı beslenmenin, doğurganlığın birincil anahtarı olduğuna dikkat çeken diyetisyen Kırtız, klinik çalışmaların sucuk, salam, sosis gibi çok fazla işlenmiş et tüketmenin kadın erkek fark etmeksizin infertiliteye katkıda bulunduğu bilgisini aktardı. Haftada 1,5 porsiyon işlenmiş et tüketen bireylerin haftada 4,3 porsiyon tüketen bireylere göre doğurganlık oranının yüzde 28 daha fazla olduğuna vurgu yapan Kırtız “Çok fazla kırmızı et ve işlenmiş et tüketiminin düşük doğurganlıkla ilişkili trans yağ ve doymuş yağ içeriği için olumsuz olduğunu da unutmamak gerekiyor. Yeni yapılan çalışmalar yüksek oranda hayvansal protein alımının, doğurganlık üzerine olumsuz sonuçların son yıllarda aşırı artmasının etkisi olduğu yönündedir. Hayvansal proteinden daha fazla oranda bitkisel protein içeren bir diyet düzenine geçmeniz diyetle doğurganlık düzeyinizin artmasına yardımcı olabilir” dedi.

Özellikle işlenmiş etlerin tüketilmemesi ve hayvansal proteinin azaltılıp bitkisel kaynaklı proteinleri artırmanın daha iyi olacağına değinen Diyetisyen Kırtız hayvansal protein alımının büyük çoğunluğunu balıktan karşılamak gerektiğini ve bitkisel protein için de haftada en az 2-3 kez mercimek, nohut, fasulye, barbunya, bezelye yenilebileceğini ifade etti.

“İşlenmiş, paketli gıdaları diyetinizden çıkarın”

Özellikle glisemik indeksi yüksek yiyeceklerin fazla tüketilmesinin doğurganlık kalitesini olumsuz etkilediğinin altını çizen Diyetisyen Kırtız “Şeker eklentisi olan ve lif bakımından düşük yiyeceklerden özellikle uzak durmakta fayda olacaktır. Kan şekerindeki ani yükselme ve düşmelerin önüne geçebilmek için glisemik indeksi düşük beslenmeye geçin. Şeker ve şekerli yiyecekler, beyaz unlu besinler, işlenmiş karbonhidrat ve paketlenmiş gıdaları diyetinizden çıkarmaya çalışın” diye konuştu.

Diyetisyen Kırtız Akdeniz Diyeti’nin bu desteği sağladığından bahsederek “Tam tahılları kullanın. Pirinç veya beyaz undan yapılmış makarna yerine kinoa, karabuğday, yulaf, bulgur, seçeneklerini kullanın. Beyaz ekmek yerine karışım olmayan tam buğday ekmeği kullanın. Sebze tüketiminizi artırın. Yemeklerde zeytinyağı tüketimine özen gösterin. Çiğ olmak koşuluyla fındık, ceviz, badem gibi sağlıklı yağları diyetinize ekleyin” önerilerinde bulundu.

“Çiğ fındık, ceviz, badem gibi yağlı tohumları tüketin”

Özellikle yüksek ısıda kızartılmış ve margarin bulunan unlu mamüllerin trans yağ ve doymuş yağ bulundurduğunu belirten Diyetisyen Kırtız “Bu grupta bulunan çörek, börek, tatlıları tüketmek doğurganlık üzerine olumsuz etkileri olacağı kanıtlamıştır. Ayrıca sağlıklı yağlar yerine trans yağ içeriği yüksek bir diyet uygulamamanın yumurta kalitesini ciddi oranda düşürdüğü unutulmamalıdır” dedi. Genel olarak trans yağların yerine tekli doymuş yağ asidi bulunduran avokado, zeytinyağı, çiğ fındık, ceviz, badem gibi yağlı tohumların diyete eklenebileceğini de sözlerine ekledi.

“Şekerli içecekler yerine meyve suyu, komposto, bitki çayı için”

Yüksek oranda şeker içeren içeceklerin tüketimi sonucu kadın erkek fark etmeksizin doğurganlık oranının düştüğünün klinik çalışmalarla desteklendiğinin altını çizen Diyetisyen Kırtız “Özellikler şekerli gazlı içecekler ve enerji içeceklerinden uzak durmakta fayda olacaktır. Şekerli gazlı içecekler, enerji içecekleri, soda yerine maden suyu, taze sıkılmış meyve suyu, komposto, bitki çayı, ayran gibi içecekleri tercih edebilirsiniz” diye konuştu.

Genel

Eşini, en yakın arkadaşı ve dayısının eşiyle aldatan kocaya 1 milyon lira tazminat cezası

SAMSUN’da Ayşe A. (42), kendisini hem yakın arkadaşı hem de dayısının eşi A.S. (50) ile aldattığını öne sürerek eşi Ahmet A.’ya (48) boşanma davası açtı. Çifti boşayan mahkeme, A.S. ile 326 günde 828 kez telefon görüşmesi yaptığı tespit edilen Ahmet A.’nın 500 bin lira maddi, 500 bin lira da manevi tazminat ödemesine hükmetti.

EMRE ÖNCEL
SAMSUN-Samsun’da yaşayan 2 çocuk annesi Ayşe A., 2001 yılında evlendiği Ahmet A.’nın, kendisini hem yakın arkadaşı S.Ç. hem de dayısının eşi A.S. ile aldattığını öne sürerek, 23 Şubat 2021 yılında boşanma davası açtı. Samsun 2’nci Aile Mahkemesi’nde görülen davada, Ahmet A.’nın, A.S. ile 326 günde 828 kez telefon görüşmesi yaptığı tespit edildi. Ayşe A., kocası hakkındaki iddiaları, şahitleriyle de kanıtladı. Mahkeme heyeti 26 Nisan 2024’te görülen duruşmada, Ayşe A.’yı haklı bularak boşanmalarına karar verdi ve Ahmet A.’nın 500 bin lira maddi, 500 bin lira manevi tazminat ödemesine hükmetti.

Öte yandan, 10 yaşındaki U.A.’nın velayetinin anneye verilmesine, Ahmet A.’nın, eşi Ayşe A. ile oğlu B.A.’ya (23) biner lira nafaka ödemesine karar verildi.

‘PSİKOLOJİSİNİ ALTÜST ETTİ’

DHA’ya konuşan Ayşe A.’nın avukatı Arslan Bolat, “Herkes eşinin kendisine olan ilgisini kaybettiğini, ilerleyen aşamada ise kendisini aldattığını hisseder ve bunu anlayabilir. Ancak asıl sorun, mahkeme dosyasına bunun yansıtılıp yansıtılmadığıdır. Mahkemeler somut delillere göre hareket eder ve buna göre karar verirler. Müvekkilimiz dayısının eşi ile aldatılmış ve çok büyük bir mağduriyet yaşamıştır. Bu kadar güvendiği iki insanın kendisini aldatması, uzun süre kendisinden gizli şekilde ilişki yaşaması psikolojisini altüst etmiş, uzun süre psikolojik tedavi görmesine rağmen olayın üzerinden yıllar geçse de hala olayı tam olarak atlatamamıştır. Bu sebep ile biz dosyaya tüm tedavi evraklarını reçeteli olarak kullandığı ilaçları ekledik. Ardından da eşi ve diğer kadın arasında bir yılda 828 defa yapılan telefon görüşmesi, bu görüşmelerin de gecelerce ve saatler boyu sürdüğünü öğrendik. Bu durumun da mahkeme tarafından araştırılarak dosyaya eklenmesini istedik” dedi.

‘YAŞADIĞI ACIYI UNUTMAYACAK’

Durumun mahkeme için de açıklığa kavuştuğu söyleyen Bolat, “Müvekkilimizin mağduriyetinin boyutu da mahkeme dosyasına doğru şekilde yansıtıldığı için mahkeme müvekkilimiz lehine bir milyon lira tazminata hükmetti. Elbette ki müvekkilimizin yaşadığı acı tazminat miktarı ile ölçülemeyecek kadar büyük ve bu tazminat miktarı ne olursa olsun müvekkilimiz yaşadığı acıyı unutmayacak ancak inanıyoruz ki müvekkilimiz kendisine yeni bir hayat kurarken kimseye muhtaç olmayacak” diye konuştu. (DHA)

Okumaya devam et

Genel

Samsun’da renkli 1 Mayıs kutlamaları

Samsun’da 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü renkli görüntüler ile kutlandı. Etkinlikte “Katil sürüleri Filistin’den defolun” yazılı pankart açıldı.

Erdi Demir
SAMSUN-
1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü kutlamaları Samsun’da Atatürk heykeline çelenk sunumu ile başladı. Gar Kavşağı’nda toplanan işçi ve emekçiler, Cumhuriyet Caddesi üzerinden etkinliklerin düzenleneceği meydana kadar sloganlar ve pankartlar eşliğinde yürüdüler. Zaman zaman kıyafetleriyle yürüyen madenciler, fırıncılar ve diğer meslek grupları yürüyüşe katılanların beğenisini toplarken, bazı tepkiler de dikkat çekti.

Filistin halkına ve direnişine destek verdikleri için böyle bir eylem gerçekleştirdiklerini ifade eden grup, Türk halkı olarak her zaman özgür Filistin’in yanında olduklarını ve bölgede barışın sağlanması gerektiğini söylediler.

Emek ve Dayanışma Günü etkinlikleri, 1 Mayıs Tertip Komitesi temsilcilerinin konuşmalarının ardından şarkılar ve marşların söylenmesi ve halaylar çekilmesi ile sona erdi.

Okumaya devam et

Genel

Cumhurbaşkanı Erdoğan: 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü’nü tebrik ediyorum

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Ülkemizle birlikte tüm dünyada kutlanan 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü’nü tebrik ediyorum. Helal rızık peşinde koşan tüm işçi ve emekçi kardeşlerime selam ve sevgilerimi gönderiyorum” dedi.

Hülya Keklik
ANKARA-
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü dolayısıyla sosyal medya hesabından paylaşımda bulundu. Erdoğan mesajında şu ifadelere yer verdi:

“Ülkemizle birlikte tüm dünyada kutlanan 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü’nü tebrik ediyorum. Helal rızık peşinde koşan tüm işçi ve emekçi kardeşlerime selam ve sevgilerimi gönderiyorum.”

Okumaya devam et

Trendler

KÜNYE
Copyright © 2021 O Haber Neydi - Tüm Hakları Mahfuzdur.