Vizyon Kuyumcu
Connect with us

Ekonomi

Deprem bölgesinde 200 saha görevlisi işe alınacak

Düzce Valiliği, deprem sonrası hasar gören kamusal altyapının hızlıca toparlanması için sahada daha fazla insan gücüne ihtiyaç duyulması dolayısıyla, Vali Cevdet Atay tarafından 200 kişilik kontenjan talep edildiğini, 6 ay sürecek uygulama için başvuruların bugün başladığını duyurdu.

Ali Yıldız
DÜZCE-
Düzce’nin Gölyaka ilçesinde 23 Kasım’da meydana gelen depremde il genelinde birçok binada maddi hasar meydana gelirken, hasar tespit çalışmaları hızla devam ediyor. Düzce Valiliğinden yapılan açıklamada, tüm kamu kurum ve kuruluşlarının deprem nedeniyle meydana gelen olağanüstü durumun hızla normalleştirilmesi için yoğun çaba sarf ettiği kaydedildi. Deprem sonrası hasar gören kamusal altyapının hızlıca toparlanması için sahada daha fazla insan gücüne ihtiyaç duyulduğundan, Vali Cevdet Atay’ın talimatlarıyla Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğünden 200 kişilik Toplum Yararına Projesi (TYP) uygulanması için kontenjan talep edildiği bildirildi. Düzce’nin TYP talebi uygun görülerek 6 ay sürecek 200 kişilik kontenjan tahsis edildiği duyuruldu.

Müracaatlar başladı

Açıklamada, “İlimiz merkezi ve ilçelerinde kamusal altyapının iyileştirilmesi, çadır alanları ve konteyner alanlarının oluşturulması ve temizliği, hasarlı binaların onarım çalışmaları ve gerekli görülen alanlarda destek hizmeti sağlaması amacıyla 200 kişiye yönelik 6 ay süreli TYP başvuruları 3 Aralık 2022 tarihinde başlayacak olup projeye son müracaat tarihi 7 Aralık 2022 olarak belirlenmiştir. İşe başlama tarihi 15 Aralık 2022 olacaktır. Projede çalışmak isteyen kişiler müracaatlarını ALO 170 iletişim hattı üzerinden telefon marifetiyle veya İŞKUR İnternet sayfası üzerinden (https://esube.iskur.gov.tr/) online olarak yapılabilecektir. Ayrıca kurumdan da başvuru yapılabilecektir. Program süresince, katılımcılar 4857 sayılı İş Kanunu kapsamında çalıştırılacak olup, çalışanlara asgari ücret üzerinden aylık olarak ödeme yapılacaktır” denildi.
Programa başvuru yapacak adayların ile ilgili ise şunlar aktarıldı:

“İŞKUR’a kayıtlı işsiz olmak. Başvuru tarihinden önceki son bir aylık sürede işsiz olmak. 18 yaşını tamamlamış olmak, (Erkek adaylarda 35 yaşın üzerinde olan adaylara öncelik verilecektir.) İŞKUR tarafından düzenlenen kurs programlarına başvuru tarihinden önceki son altı aylık süre içinde katılmamış olmak. İl sınırları içinde ikamet etmek. Emekli ve malul aylığı almıyor olmak. Öğrenci olmamak (Açık öğretim okulu öğrencileri hariç), şartlarını taşımaları gerekmekte. Toplum Yararına Programa aynı aileden 1 kişi katılabilecek ayrıca aynı ailede iki sigortalı var ise 3’üncü kişinin bu programa katılması mümkün olmayacak. Programa kabul edilebilmek için müracaatçıların hane gelirlerine bakılacaktır. Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemine göre müracaatçıyla aynı evde ikamet eden yakınlarının aylık gelirlerinin brüt asgari ücret tutarının 1,5 katını geçmeme şartı aranacaktır. Bu tutarın üzerinde hane geliri olanlar programa kabul edilmeyecektir. Aktif sigortalı olanlar, vergi mükellefi olup işveren statüsünde BAĞ-KUR’lu olanlar programa katılamazlar. Daha önceki programlardan mazeretsiz ayrılanlar, yasaklı durumda olanlar programa katılamazlar. Terör örgütlerine veya Milli Güvenlik Kurulunca Devletin milli güvenliğine karşı bulunduğuna karar verilen yapı, oluşum veya gruplara üyeliği, mensubiyeti veya iltisakı yahut bunlarla irtibatı olan kişiler programa katılamazlar. Program dahilinde çalışacak adayların seçimi Toplum Yararına Programı Yürütülmesine İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Genelgenin 12.maddesinin 2. fıkrasının D bendi kapsamında belirlenecektir.”

Ekonomi

Konut fiyatları Şubat’ta yıllık yüzde 58,3 arttı

Konut Fiyat Endeksi (KFE), 2024 yılı Şubat ayında bir önceki aya göre yüzde 2,2 oranında artarak 1216,0 seviyesinde gerçekleşti.

İSTANBUL-
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), Şubat ayı konut fiyat endeksini açıkladı. Türkiye’deki konutların kalite etkisinden arındırılmış fiyat değişimlerini izlemek amacıyla hesaplanan Konut Fiyat Endeksi (KFE), 2024 yılı Şubat ayında bir önceki aya göre yüzde 2,2 oranında artarak 1216,0 seviyesinde gerçekleşti.

Bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 58,3 oranında artan KFE, aynı dönemde reel olarak yüzde 5,1 oranında azalış gösterdi.

İstanbul, Ankara ve İzmir’in konut fiyat endekslerindeki gelişmeler değerlendirildiğinde, 2024 yılı Şubat ayında bir önceki aya göre, sırasıyla yüzde 1,5, 2,0 ve 1,6 oranlarında artış gözlenmiştir. Endeks değerleri bir önceki yılın aynı ayına göre, İstanbul, Ankara ve İzmir’de sırasıyla yüzde 45,6, 72,9 ve 57,4 oranlarında artış gösterdi.


Okumaya devam et

Ekonomi

Serbest piyasada döviz fiyatları

 Dolar 32,5830 liradan, euro ise 34,8670 liradan güne başladı.

İSTANBUL-İstanbul Kapalıçarşı’da 32,5810 liradan alınan dolar 32,5830 liradan, 34,8650 liradan alınan euro ise 34,8670 liradan satılıyor. Son kapanışta dolar 32,50 liradan, euro ise 34,56 liradan satılmıştı.


Okumaya devam et

Ekonomi

Tapu işlemleri için vekalet verirken dikkat

Tapu işlemleri için verilen vekaletlerde önemli riskler olduğunu ifade eden Altın Emlak Global Genel Müdürü Mustafa Hakan Özelmacıklı, dikkat edilmesi gereken hususlar hakkında bilgiler verdi. Özelmacıklı günümüzde verilen vekaletlerin birçoğunun hatalı verildiğini belirtti.

İSTANBUL-
Vekalet verme işlemlerinin günümüzde çoğunlukla yanlış yapıldığı ve vekâletin, vekilin vekâlet verenin bir işini görmeyi veya işlemini yapmayı üstlendiği bir sözleşme olduğunu ifade eden Özelmacıklı “Vekalet şekli koşullara bağlı ve karşılıklı güvene dayalı bir sözleşme olduğundan yapılacak işlemin niteliği açıkça tanımlanmış olmalıdır. Vekaletname düzenlemeye yetkili kurum ülkemizde noterlerdir. Yurtdışında yerleşik yurttaşlarımız için Türk Elçilik ve Konsoloslukları vekaletname düzenleyebilirler. Tapu dairelerinde de sıklıkla vekâletli işlemler yapılmaktadır. Lakin bu konudaki risklere dikkat etmek gerekir” dedi.

Günümüzde birçok vekâletin hatalı verildiğine dikkat çeken Altın Emlak Global Genel Müdürü Mustafa Hakan Özelmacıklı “Vekaletnamelerin yetki sınırlarını belirtir şekilde sadece o taşınmaz için ve mümkün olduğu kadar süreli verilmelidir. Bugün bir notere gidip standart bir alım vekâleti verdiğinizde, adınıza ipotekli hatta hacizli bir taşınmaz, çok düşük bir bedel gösterilerek satın alınabilir. Verdiğiniz bir satış vekâleti ile de taşınmazınız çok yüksek bir rakama satışa konu olabilir hatta bu vekâlet sınır belirtilmediyse diğer tapu dairelerinde bile kullanılabilir. Bu kadar hassas bir konuda dikkat ederek yetki verilmelidir.” dedi.

Vekâletnamede aranan hususlar

Tapu Sicil veya Kadastro Müdürlüklerinde kullanılacak vekaletlerin düzenleme şeklinde yapılmış olması gerektiği hatırlatan Özelmacıklı “Vekaleti düzenleyen noterin veya konsolosun adı, adresi ile imza ve mührünü, düzenleme yeri, tarihi ve yevmiye numarası bulunmalıdır. Vekalet verenin kimliği Nüfus hüviyet cüzdanı, Pasaport veya Avukat ise Avukatlık kimlik belgesine göre düzenlenmiş olmalı, T.C. Kimlik numarasını içermeli ve adresi belirtilmelidir. Vekalet verenin son durumunu yansıtır biçimde yeni çekilmiş, kimlik teşhisine elverişli, vesikalık fotoğrafı yapıştırılmış ve mühürlenmiş olmalıdır” dedi.

Vekâletnamelerde yetki

Vekalet konusu ana işlemin yapılabilmesi için öncelikle yapılması gereken işlemler varsa bu işlemler için ayrı bir yetki almaya gerek olmadığı bilgisini de paylaşan Özelmacıklı “Örneğin vekaletnamedeki sahibi bulunduğum taşınmazları dilediği bedel ve koşullarla satmaya ibaresi, satışa konu taşınmazın varsa öncelikle intikalini ve iştirakının feshini, basit yazım hataları ile belgelenmesi halinde isim yanlışlıklarını yine yanlışlık varsa kaydının düzeltilmesini, kamulaştırılmasını, satış ve kanuni ipotek tesisini ve kanuni ipoteğin terkinini kapsar. Yani satış için verilen ana yetkinin gerçekleştirilebilmesine yönelik olarak yapılması zorunlu olan tüm işlemleri kapsar. Vekâletnamede aksine hüküm yoksa satış yetkisi tescili ve bedeli almayı da içerir” dedi.

Okumaya devam et

Trendler

KÜNYE
Copyright © 2021 O Haber Neydi - Tüm Hakları Mahfuzdur.