Vizyon Kuyumcu
Connect with us

Ekonomi

Bakan Nebati: Enflasyonun boynunu aşağı doğru kırdık

Yeni Yüzyıl İzmir iktisat Kongresi öncesi İzmir’de basın toplantısı düzenleyen Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, kongrenin 100 yıl önce yapıldığı binada 17 Şubat 2023’te yeniden yapılacağını belirtti. Bakan Nebati ayrıca, boynunu aşağıya doğru kırmış durumda oldukları enflasyonun önümüzdeki aylarda çok daha belirgin şekilde düşeceğini söyledi.

Ceren Atmaca Özden – Ali Gözeten
İZMİR-
Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, 17 Şubat 2023’te düzenlenecek “Yeni Yüzyıl İzmir iktisat Kongresi” öncesi İzmir’de bir otelde İzmir Valisi Yavuz Selim Köşger ve AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hamza Dağ ile birlikte basın toplantısı düzenledi. 17 Şubat 1923’te düzenlenen İzmir İktisat Kongresi’nin 100 yıl sonra yeniden aynı binada düzenleneceğini kaydeden Bakan Nebati, ekonomik gelişmelere ilişkin de açıklamalarda bulundu. 1 yılın sonunda gelinen nokta itibarıyla dünya ekonomilerinin önemli bir kısmından pozitif yönde ayrışmayı da başarmış durumda olduklarını sözlerine ekleyen Bakan Nebati, “Böylece, yıllık bazda son 9 çeyrektir kesintisiz büyüme kaydederek G20 ülkeleri arasında en hızlı büyüyen ülkelerden biri olmayı sürdürdük. Bugün istihdamımız 31,2 milyonla ihracatımız da 253 milyar doları aşarak cumhuriyet tarihimizin rekor seviyelerine ulaşmıştır. Tüm bunları yaparken bütçedeki disiplinli duruşumuzu da sürdürüyoruz. Bankalarımız, güçlü sermaye yapılarıyla reel sektörümüzü desteklemeye devam ediyor. Her ne kadar yüksek enflasyon hepimizin canını yakmış olsa da aldığımız önlemler ve kaydedilen olumlu gelişmelerle onun da boynunu geçtiğimiz aydan itibaren aşağıya kırmış durumdayız. Küresel enerji fiyatlarındaki normalleşmeyle, önemi İzmir İktisat Kongresi’nde de belirtilen üretimi artırmaya yönelik politikaların uygulanmaya devam edilmesiyle ve beklentilerdeki iyileşmeyle birlikte enflasyonun önümüzdeki aylarda da çok daha belirgin şekilde düşeceğini zaten hep birlikte göreceğiz” diye konuştu.

“Rastlantı değil”

“17 Şubat tarihinde iktisadi bağımsızlığımızın sembolü olan İzmir İktisat Kongresi’nin 100. yılını unutmayacağız” diyen Bakan Nebati, İzmir’in 17 Şubat 1923 tarihinde Banka-Han binasında toplanan ve ülkemizin dört bir yanından gelen bin 135 delegeye ev sahipliği yaptığını, yeni Türkiye’nin ekonomi politikalarının ana hatları İzmir İktisat Kongresi’nde belirlendiğini hatırlattı. Kongrenin İzmir’de düzenlenmesinin rastlantı olmadığını vurgulayan Bakan Nebati, “Tarihi bir liman ve ticaret şehri olan güzel İzmir’imiz, düşman işgalinin tüm ağırlığını hissetmiş ve önemli oranda zarar görmüştü. Kongre, Yunan ordusunun şehirde bıraktığı tahribatı gözler önüne sermek ve yeni Türkiye’nin iktisat politikalarına yön vermek için şimdi olduğu gibi o tarihlerde de büyük bir ticaret merkezi olan İzmir’de toplandı. Böylece İzmir İktisat Kongresi, milletimizin cephedeki destansı mücadeleleriyle elde ettiği siyasi bağımsızlığını, iktisadi bağımsızlıkla da perçinleyen tarihi bir kongreydi” sözlerine yer verdi.

“Gece-gündüz azimle ilerliyoruz”

Cumhurbaşkanı Erdoğan liderliğinde iktisadi zaferler kazanmak üzere ilerlediklerini kaydeden Bakan Nebati, “Tüm küresel çalkantılara rağmen, ekonomimizi istikrarlı ve sağlıklı bir şekilde büyütmek ve güçlendirmek için aynı inanç ve iradeyle çalışıyoruz. İnsanımıza her geçen gün yeni iş imkanları oluşturmaya, yerli sanayimizi ve tarımsal üretimimizi giderek güçlendirirken ihracatta cumhuriyet tarihimizin rekorlarını ardı ardına kırmaya azimle devam ediyoruz. 20 yıldan bu yana ülkemizin dört bir yanını imar ediyor, iktisadi yükselişimizi yeni zirvelere taşımak gayesiyle gece-gündüz azimle ilerliyoruz. Milli Mücadele yıllarında Misak-ı Milli nasıl ki milletimize bir yön tayin etmişse, İzmir İktisat Kongresi’nde alınan Misak-ı İktisadi kararları da yine o dönemin koşullarında, yeni Türkiye’ye bir istikamet tayin etmiştir. Cumhuriyetimizin kuruluş arifesinde alınan Misak-ı İktisadi kararların önemli bir kısmı günümüz koşullarında da yol gösterici niteliktedir” ifadelerini kullandı. Bakan Nebati, İzmir İktisat Kongresi’nin gerçekleştirildiği binayı yine aynı yerinde ve aslına tamamen sadık kalacak şekilde hızla ve yeniden inşa ettiklerini, kongrenin 100 yıl sonra aynı yerde yapılacağını kaydetti.

“Işık tutmaya devam ediyor”

1923 yılından sonra, İzmir İktisat Kongresi’nin dört kez daha toplandığını ve bu toplantıların ülkemiz ve dünya tarihinin önemli dönüm noktalarında düzenlendiğini belirten Bakan Nebati, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bugün de hem ülkemiz hem de dünya tarihi için yine kritik bir dönüm noktasındayız. Tüm dünya yıkıcı ve küresel bir salgını atlatıp toparlanma sürecine girerken, jeostratejik gelişmelerin çok daha fazla konuşulduğu, enerji ve gıda politikalarındaki istikrarın öneminin arttığı bir süreçteyiz. Ülkemizdeyse bizler, son 20 yılda büyük altyapı yatırımlarını hayata geçirmiş, 20 Aralık 2021 tarihinde devreye aldığımız Türkiye Ekonomi Modeli’nin ilk yılını başarıyla tamamlamış ve Türkiye Yüzyılı hedefine emin adımlarla ilerlediğimiz bir süreçteyiz. Türkiye Yüzyılı hedefine ilerlerken, dünya siyasetine yön vermiş kadim tarihimiz ve Millî Mücadele kahramanlarımızın tüm fedakarlıkları elbette önümüze ışık tutmaya devam ediyor.”

“Hırçın sularda güvenle ve kararlı bir şekilde ilerlemeye devam ediyoruz”

2020 yılında salgınla başlayan sürecin tüm dünyada ne tür sorunlara yol açtığına, 2022 yılındaki savaş ortamıyla birlikte jeopolitik tansiyonun küresel düzeyde nasıl yükseldiğine hep birlikte şahitlik ettiklerini ifade eden Bakan Nebati, “Bir yanda enerji ve gıda fiyatları tarihi zirvelerini zorlarken, bir yandan hem enerji hem de gıda bakımından arz ve tedarik sorunları küresel ölçekte hissedilmeye devam ediyor. Neredeyse İkinci Dünya Savaşı’ndan bu yana küresel ölçekte yaşanan en derin sarsıntılar, içinden geçtiğimiz bu dönemde gerçekleşiyor. Ancak biz Türkiye olarak Cumhurbaşkanımızın güçlü liderliği ve milletimizin sağlam iradesiyle bu dalgalı ve hırçın sularda güvenle ve kararlı bir şekilde ilerlemeye devam ediyoruz. İşte Türkiye Ekonomi Modeli, 20 Aralık 2021’de, bundan tam bir sene evvel mevcut küresel dönüşüm sürecinde, ülkemizin yeni ve daha üst bir dengeye ulaşmasını garantilemek, tüm tehditleri bertaraf etmenin yanı sıra bu değişimi bir fırsata çevirmek hedefiyle hayata geçirilmiştir. Türkiye Ekonomi Modeli de aynı İzmir iktisat Kongresi’nde olduğu gibi, tamamen ülkemizin ihtiyaçları ve insanımıza has dinamikler dikkate alarak kurgulanmıştır. Yatırım, istihdam, üretim ve ihracat odaklı, yani insanımızın refahı odaklı bir anlayışla, ülkemizi küresel değer zincirinde üst sıralara taşımak hedefiyle devreye alınmıştır” dedi.

Yorum yapmak için tıklayın

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Dünya

Ticaret Bakanı Bolat’ın ABD temasları

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Amerikan-Türk İş Konseyi (ATC) 39’uncu Yıllık Toplantısı’na katıldı. Bolat, temasları kapsamında ABD’li mevkidaşı Gina Raimondo ile görüştü.

ABD-Ticaret Bakanı Bolat, 39’uncusu yapılan Amerikan- Türk İş Konseyi Toplantısı hakkında, “ABD ziyaretimiz kapsamında 39’uncu Amerikan-Türk Konferansı’na katılarak Türk ve Amerikan iş dünyasının kıymetli temsilcileri ile bir araya geldik. Bu etkinlik her zaman Türk ve Amerikan iş dünyası mensuplarını bir araya getirerek, mevcut durumu gözden geçirmelerine ve geleceğe yönelik beklentileri tartışmalarına imkan veren önemli bir fırsat olmuştur.

2023 yılı itibarı ile ABD ile 14,8 milyar doları ihracat olmak üzere, 33,5 milyar dolar olan ticaret hacmimizi sürdürülebilir bir ivme ile 100 milyar dolar düzeylerine çıkarmakta kararlıyız. Ticaret Bakanlığı olarak ABD ile olan dış ticaretimizi ülkemizin faydasına olacak şekilde arzuladığımız düzeylere ulaştırmak için durmadan çalışmaya devam edeceğiz. Türkiye-ABD İş Konseyi (TAİK) ve ABD Ticaret Odası’na ülkemizin dış ticaretini doğrudan etkileme potansiyeli bulunan bu müstesna etkinliği düzenledikleri için teşekkürlerimi iletiyorum” dedi.

“ABD İLE KARŞILIKLI YATIRIMLARIMIZ 26 MİLYAR DOLAR”

Bolat, ABD’li mevkidaşı Gina Raimondo ile görüşmesinde ikili ilişkilerin ve karşışıklı yatırımların ele alındığına dikkat çekerek, “Amerika Birleşik Devletleri Ticaret Bakanı Gina Raimondo ile çok verimli bir görüşme gerçekleştirdik. Görüşme vesilesi ile ikili ticaretimizin ve karşılıklı yatırımların artmasından duyulan memnuniyetimizi dile getirerek, uzun vadede ticari ilişkilerimizi güçlendirme niyetinde olduğumuzu paylaştık. Karşılıklı olarak ikili ticaretimizi 100 milyar dolar seviyesine ulaştırma hedefimizde mutabık kaldık.

ABD ile karşılıklı yatırımların 26 milyar dolara ulaşmasına ilişkin memnuniyetimizi ve bu yatırımların zamanla karşılıklı olarak artacağına inancımızı belirttik. Ayrıca üçüncü ülkelerde yapılacak ortak yatırımları arttırmak üzere işbirliğimizin geliştirilmesi için temaslarımızın arttırılması hususunu teyit ettik. Bunların yanında Mart ayında İstanbul’da gerçekleştirdiğimiz yapay zeka, 5G, siber güvenlik ve veri konularını kapsayan Dijital Diyalog için yüz yüze çalıştay sayesinde attığımız somut adımların ikili ticaretimize yeni bir boyut kazandırmasını çok önemli bulduğumuzu ifade ettik” ifadelerini kullandı.(DHA)

Okumaya devam et

Ekonomi

TÜİK: İşsizlik oranı 8,6 seviyesinde gerçekleşti.

ANKARA-TÜİKİşsizlik oranı mart ayında bir önceki aya göre 0,1 puan azalarak yüzde 8,6 seviyesinde gerçekleşti.


Okumaya devam et

Ekonomi

TÜİK: Dış ticaret haddi 0,5 puan arttı

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), dış ticaret haddinin mart ayında, bir önceki yılın aynı ayına göre 0,5 puan artarak 87,2 olduğunu açıkladı.
ANKARA-TÜİK, Mart 2024 dönemine ilişkin dış ticaret endekslerini açıkladı. Buna göre; ihracat birim değer endeksi mart ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 1,4 azaldı. Endeks bir önceki yılın aynı ayına göre gıda, içecek ve tütünde yüzde 0,6 arttı, ham maddelerde (yakıt hariç) yüzde 2,3 azaldı, yakıtlarda yüzde 2,3 arttı, imalat sanayinde (gıda, içecek, tütün hariç) yüzde 1,9 azaldı. İhracat miktar endeksi, mart ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 2,8 azaldı. Endeks bir önceki yılın aynı ayına göre gıda, içecek ve tütünde yüzde 2,3 arttı, ham maddelerde (yakıt hariç) yüzde 9 azaldı, yakıtlarda yüzde 30,8 arttı, imalat sanayinde (gıda, içecek, tütün hariç) yüzde 4 azaldı.

İTHALAT BİRİM DEĞER ENDEKSİ YÜZDE 2 AZALDI

İthalat birim değer endeksi, mart ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 2 azaldı. Endeks, bir önceki yılın aynı ayına göre, gıda, içecek ve tütünde yüzde 7,7 azaldı, yakıtlarda yüzde 3,4 azaldı, ham maddelerde (yakıt hariç) yüzde 5,1 azaldı, imalat sanayinde (gıda, içecek, tütün hariç) yüzde 3,1 azaldı. İthalat miktar endeksi mart ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 4,4 azaldı. Endeks bir önceki yılın aynı ayına göre, gıda, içecek ve tütünde yüzde 19,5 azaldı, ham maddelerde (yakıt hariç) yüzde 6,6 azaldı, yakıtlarda yüzde 2,6 azaldı, imalat sanayinde (gıda, içecek, tütün hariç) yüzde 1,5 azaldı. İhracat birim değer endeksinin ithalat birim değer endeksine bölünmesiyle hesaplanan ve 2023 Mart ayında 86,7 olarak elde edilmiş olan dış ticaret haddi, 0,5 puan artarak, 2024 yılı Mart ayında 87,2 oldu.(DHA)

Okumaya devam et

Trendler

KÜNYE
Copyright © 2021 O Haber Neydi - Tüm Hakları Mahfuzdur.