Vizyon Kuyumcu
Connect with us

Genel

Çavuşoğlu: Türkiye enerji diplomasisinde öne çıktı

Antalya’nın Manavgat ilçesinde iş dünyası ile bir araya gelen Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Türkiye’nin son dönemde öne çıktığı alanlardan birinin enerji diplomasisi olduğunu işaret ederek, “Millet şuna şaşırıyor, tüm dünya biliyor. Türkiye enerji üretmiyor, Türkiye yeni Karadeniz’de gaz rezervleri buldu, yeni yeni petrol kuyuları açmaya başladık, keşifler yapıyoruz ama halen büyük bir bölümünü ithal eden ülkeyiz. Nasıl oluyor da Türkiye enerjide en önemli aktör haline geliyor? Bu işte yıllardır izlediğimiz stratejik akılcı politikalar sayesinde” dedi.

İsa Akar – Fırat Demir
ANTALYA-
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Antalya temasları çerçevesinde Manavgat iş dünyası temsilcileriyle Side’deki bir otelde bir araya geldi. Burada iş insanlarına hitap eden Çavuşoğlu, Manavgat’ta yangının ardından hemen yaraları sarma gayreti içinde olduklarını belirten Çavuşoğlu, yapılan evlerin anahtarlarının teslim edilmede devam edildiğini, kısa süre içinde ilçenin etrafının da yemyeşil olacağını kaydetti. Çavuşoğlu, Şubat ayı içinde Antalya-Alanya arasında otoban ve Manavgat’tan Anamur’a kadar uzanan doğal gaz ihalesinin yapılacağının müjdesini verdi. Manavgat’a verdikleri hastane sözünü geç de olsa yerine getirdiklerini ifade eden Çavuşoğlu, ilçenin üniversite beklentisini de karşılama gayreti içinde olduklarını bildirdi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliğinde Türk diplomasisini dünyada bir marka yapma görevlerinin olduğunun altını çizen Çavuşoğlu, “Ülkemizin bayrağını dünyanın her yerinde dalgalandırmak, yakın çevremiz olmak üzere yaşanan sorunlar, krizler, çatışmalar bunların çözümü için katkı sağlamaktır. Savaşların çözümü için katkı sağlarken de bu olumsuzlukların ülkemize olan etkisini en aza indirmek, her kriz fırsatıyla beraber gelir, bunu görüyoruz. Önümüze çıkan fırsatları başta kardeş ülkeler olmak üzere bunlardan da faydalanmak için gece günüz çalışıyoruz. Dünyanın 258 noktasında şu an Türkiye’nin başkonsolosluğu var, şubat ayı içinde iki tane daha açacağız. 260 başkonsolosluk ile dünyanın en büyük beşinci diplomatik ağına sahibiz, bayrağımız her kıtada dalgalanıyor” şeklinde konuştu.

“Orta koridor önem kazandı”

Geçen hafta Afrika’da olduklarını hatırlatan Çavuşoğlu, “Şimdi ABD’den geliyoruz, 3 şehri ziyaret ettik. Türkiye’ye çok büyük bir ilgi var. Yılbaşında Brezilya’daydık. Türkiye’nin izlediği dış politikayla ilgili çok merak ettikleri var. Ama hepsinin ortak noktası, ‘Bunları yaparsa Türkiye yapar, Recep Tayyip Erdoğan ancak bunları başarabiliyor’ anlayışı var. Bundan bir ay önce ise Türkmenistan’daydık. Türkiye, Azerbaycan, Türkmenistan üçlü zirvesi. Bu savaştan sonra Kuzey koridorun alternatif olarak çıkmasından sonra, doğu batı orta koridor Hazar geçişli Orta Asya’daki kardeş ülkeler ve Azerbaycan, Gürcistan, Türkiye üzerinden geçen orta koridor hayati derecede önem kazandı enerji ve taşımacılık konusunda. Bakıldığı zaman için bir ay içinde 4 kıtada faaliyetler gösterdik. Bir ülkenin güçlü olabilmesi için ekonomisinin güçlü olması lazım. Ekonomi diplomasi bizim önceliğimiz” diye konuştu.

“Yatırımcı sayısını artırmalıyız”

Türkiye’ye gelen yatırım sayısının artırılması gerektiğine vurgu yapan Bakan Çavuşoğlu, “Turist sayısını daha da artırmamız lazım. Biz iktidara gelmeden önce 20 yıllık dönemde toplam yatırım miktarı yurt dışından 15 milyar dolardı. Şimdi biz bunu bir senede yapıyoruz. 240 milyar dolarlık yatırım gelmiş. Eskiden 36 milyar dolar ihracatımız vardı, geçen sene 252 milyar dolar oldu. Bunlar oturduğunuz yerden olmaz. Girişimci olacaksınız, serbest ticaret anlaşması, tercihli ticaret anlaşması gibi anlaşmalar imzalayacaksınız. Ülkemize daha fazla turist gelmesi için Mehmet Ersoy Bakanımızın da büyük çabaları var. Geçen sene ülkemize turist sayısı 51,5 milyonu geçti. Bu bir rekor, 2019 rekoruna geri döndük. Gelir bakımından da tarihi rekoru kırdık, 46 milyar dolarlık gelir elde ettik” ifadelerine yer verdi.

Enerji diplomasisi

Türkiye’nin öne çıktığı alanlardan birinin enerji diplomasisi olduğunu işaret eden Bakan Çavuşoğlu, “Millet şuna şaşırıyor, tüm dünya biliyor. Türkiye enerji üretmiyor, Türkiye yeni Karadeniz’de gaz rezervleri buldu, yeni yeni petrol kuyuları açmaya başladık, keşifler yapıyoruz ama halen büyük bir bölümünü ithal eden ülkeyiz. Nasıl oluyor da Türkiye enerjide en önemli aktör haline geliyor? Bu işte yıllardır izlediğimiz stratejik akılcı politikalar sayesinde. Şu anda dünyada herkesin derdi bu. ‘Kışı enerji sıkıntısı çekerek mi geçireceğiz, yoksa sıkıntı olmadan mı geçireceğiz?’ Avrupalıların şu anda merak ettiği soru bu değil mi? Hadi bu kışı geçirdik, gelecek kış ne yapacağız diye en büyük endişe bu. Türkiye’de bu sene buna rağmen doğal gaz olup olmayacağı yönünde endişe duyan var mı? Doğruya doğru fiyatlar yükseldi, dünyanın her yerinde yükseldi. Rusya’dan aldığımızı gaz fiyatı aşağı yukarı 3 katı geçti dörde yaklaştı. Bunun yansıtmamız için devletimiz ilave tedbirler alıyor. Birçok ülkede umudunu bize ve Azerbaycan’a bağladı. Bulgaristan’la 13 yıllık bir anlaşma imzaladık. Senede 1,5 milyar tüp doğal gaz sağlayacağız. Ülkemize gelen 7 boru hattı var. Enerji gaz hepsi iyi ama fikir, kültür bu alanlarda da bizim ön plana çıkmamız lazım” açıklamasında bulundu.

“ADF 10-12 Mart’ta”

Diplomasinin bugünü, geçmişi ve geleceğinin Antalya’da görüşüldüğünü kaydeden Bakan Çavuşoğlu, “10-12 Mart tarihlerinde yine çok sayıda liderin ve bakanın, uluslararası örgüt temsilcisinin katılım teyit ettiği Antalya Diplomasi Forumu’nun üçüncü toplantısını gerçekleştireceğiz. Antalya’mızı sadece tarımda, ticarette ve turizmde değil, diplomaside de bir marka yapmak için çalışıyoruz. Kalıcı bir marka olan Antalya Diplomasi Forumu’nu da Antalya’mıza kazandırmış olduk” ifadelerini kullandı.

Yorum yapmak için tıklayın

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Ekonomi

Mesleki yaralanmalarda Türkiye 11. sırada

RÜMEYSA BULUT
HABER MERKEZİ-İş sağlığı ve güvenliği tedbirlerinin sadece yasal bir zorunluluk değil insanın en temel haklarından biri olduğunu vurgulayan TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, “Ülkemizde, iş sağlığı ve güvenliği konusunda önemli adımlar atılmakla birlikte hala iyileştirilmesi gereken alanlar bulunmaktadır. Özellikle küçük ölçekli işletmelerde ve belirli sektörlerde iş kazaları ve meslek hastalıkları daha sık görülmektedir. Bu nedenle, iş sağlığı ve güvenliği konusunda farkındalığın artırılması, yasal düzenlemelerin takip edilmesi, düzenli denetimlerin yapılması ve çalışanların eğitimine önem verilmesi büyük önem taşımaktadır. Sonuç olarak, iş sağlığı ve güvenliği sadece bir yasal zorunluluk değil, aynı zamanda insanların en temel haklarından biridir” dedi.

– “2023’TE 2 BİN İŞÇİ HAYATINI KAYBETTİ”

İş Sağlığı ve Güvenliği Haftası vesilesiyle yazılı bir mesaj yayınlayan Türkiye Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, “ILO verilerine göre 2023 yılında Türkiye, ölümcül olmayan mesleki yaralanmalar bakımından dünyada 11. sırada, ölümlü iş kazası sayısı bakımından ise 15. sırada yer alıyor. İş kazaları üzerine veriler toplayan ve paylaşan İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi’nin (İSİG) verilerine göre 2023 yılında en az bin 929 işçi hayatını kaybetti. Bir ülkede meydana gelen iş kazalarının sayısının azalması, o ülkenin iş sağlığı ve güvenliği açısından ne kadar başarılı olduğunun bir göstergesi olarak kabul edilmektedir. İş sağlığı ve güvenliği yönetiminin uygulanabilirliği ile iş kazalarının önceden engellenmesi oldukça önemlidir. Unutulmamalıdır ki her iş kazası önlenebilir nitelikte bir risktir ve bu konuda alınacak önlemler hayati önem taşır. Herkesin sağlıklı ve güvenli bir çalışma ortamına sahip olması, daha verimli ve mutlu bir işgücü yaratmaya yardımcı olur” ifadelerini kullandı.

-“SAĞLIKLI ÇALIŞMA ORTAMI İŞLETME YARARINDIR”

İş sağlığı ve güvenliği konusunun seçenek değil zorunluluk olduğunu belirten Palandöken, “Çalışanların daha güvenli bir ortamda çalışmalarını sağlamak, hem işverenlerin hem de çalışanların ortak sorumluluğudur. İşverenlerin ve çalışanların iş sağlığı ve güvenliği konusunda bilinçlenmeleri, uygun ekipmanların kullanımı, risklerin değerlendirilmesi ve önleyici tedbirlerin alınması önemlidir. Sağlıklı çalışma ortamları oluşturarak, çalışanların daha mutlu, daha sağlıklı ve daha verimli olmalarını sağlamak hem işletmelerin hem de toplumun yararınadır. Esnaf ve sanatkarlar için iş sağlığı ve güvenliği konularına uyum sağlamak, yasal sorunlardan kaçınmak ve işletmelerini güvende tutmak açısından hayati öneme sahiptir. İşletmelerin itibarını korumak için düzenli olarak iş sağlığı ve güvenliği önlemleri alınmalı ve çalışanlara gerekli eğitimler verilmelidir. Bu vesile ile 4 – 10 Mayıs İş Sağlığı ve Güvenliği Haftası’nda tüm işletmelere kazasız bir çalışma hayatı dilerken, bu konuda daha bilinçli, duyarlı ve sorumlu olmamız gerektiğinin altını çiziyorum” dedi.

Okumaya devam et

Genel

Sudan Cumhurbaşkanının oğlu Ankara’da son yolculuğuna uğurlandı

Ankara’da motosikletiyle otomobile arkadan çarptığı kazada yaralanıp, tedavi gördüğü hastanede 2 ay sonra hayatını kaybeden Sudan Cumhurbaşkanı Abdulfettah el-Burhan’ın oğlu Mohamed Abdulfettah el-Burhan Rahman, Karşıyaka Mezarlığı’nda son yolculuğuna uğurlandı.

Gizem KARADAĞ- Canberk ÖZTÜRK
ANKARA-Mohamed Abdulfettah el-Burhan Rahman, 7 Mart’ta akşam saatlerinde Gölbaşı ilçesine bağlı Kızılcaşar Mahallesi Kiraz Bulvarı’nda motosikleti ile hafif ticari araca çarptı. Çarpmanın etkisiyle savrulan Mohamed Abdulfettah el-Burhan Rahman, ağır yaralandı. Olay yerindeki ilk müdahalenin ardından ambulansla Bilkent Şehir Hastanesi’ne kaldırılan el-Burhan Rahman, hastanenin yoğun bakım sevisine alındı. Yaklaşık 2 aydır yaşam mücadelesi veren Sudan Cumhurbaşkanı‘nın oğlu Mohamed Abdulfettah el-Burhan Rahman, dün hayatını kaybetti.

Mohamed Abdulfettah el-Burhan Rahman için Ankara’da Karşıyaka Camii’nde cenaze töreni düzenlendi. Törene, Sudan Cumhurbaşkanı Abdulfettah el-Burhan, ailesi, yakınlarının yanı sıra Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler, MİT Başkanı İbrahim Kalın, AK Parti Şanlıurfa Milletvekili Bekir Bozdağ ile çok sayıda kişi katıldı. Cenaze namazını Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş kıldırdı. Öğle kılınan namazın ardından Mohamed Abdulfettah el-Burhan Rahman’ın cenazesi Karşıyaka Mezarlığı’nda toprağa verildi.(DHA)

Okumaya devam et

Asayiş

İliç’teki maden faciasında cansız bedenine ulaşılan 2 işçi, toprağa verildi

Erzincan’ın İliç ilçesindeki altın madeni sahasında cansız bedenlerine ulaşılan işçilerden Ramazan Çimen ile Kenan Öz’ün cenazeleri, bugün törenle toprağa verildi.

Muzaffer KOŞAN
ERZİNCAN-İliç ilçesinde Anagold Madencilik Sanayi ve Ticaret A.Ş.’ye ait altın madeninde, 13 Şubat’ta yaklaşık 10 milyon metreküp toprağın yamaçtan akması ile heyelan altında kalan 9 işçiden kıdemli kırıcı vardiya süpervizörü Ramazan Çimen ile kıdemli istifleme ve aglomeratör süpervizörü Kenan Öz’ün, dün akşam saatlerinde cansız bedenlerine ulaşıldı.
Evli ve 3 çocuk babası olan Ramazan Çimen ile evli ve 2 çocuk babası olan Kenan Öz için bugün cenaze töreni düzenlendi. İliç ilçesindeki Yusuf Ziya Demir Camisi’nde öğlen kılınan cenaze namazına protokol, Çimen ve Öz’ün ailesi, yakınları ve vatandaşlar katıldı. Erzincan Müftüsü Muharrem Gül’ün kıldırdığı cenaze namazı sonrası Çimen ve Öz’ün cenazeleri ilçe mezarlığında toprağa verildi.

5 İŞÇİ ARANIYOR

Faciada toprak altında kalan 9 işçiden Ramazan Çimen ile Kenan Öz ile birlikte 4 işçinin cansız bedenine ulaşıldı. Çok sayıda iş makinesi ve personelin katıldığı aramalarda ilk olarak 5 Nisan’da Uğur Yıldız’ın, 19 Nisan’da Adnan Keklik’in cenazesi bulunmuştu.

Halen toprak altında olan 5 işçiye ulaşmak için çalışmalar aralıksız sürüyor. (DHA)

Okumaya devam et

Trendler

KÜNYE
Copyright © 2021 O Haber Neydi - Tüm Hakları Mahfuzdur.