Vizyon Kuyumcu
Connect with us

Ekonomi

Sebze ve meyveyi Samsun üretiyor, Türkiye tüketiyor

Yüzölçümünün yarıya yakınını üretime ayıran Samsun’da üretilen sebze, meyve ve tarla bitkileri, Türkiye’nin 81 ilindeki ve dünyadaki mutfaklar ile buluşuyor. Verimli Samsun ovaları çeltik, fındık, lahana, karnabahar gibi ürünlerde Türkiye’nin yıllık üretiminin büyük kısmını kapsıyor.

SAMSUN-
972 bin 459 hektar alan yüzölçümüne sahip olan Samsun’un il yüzölçümünün yüzde 38,92’si işlenen tarım alanı olarak kullanılıyor. Bu işlenen alanın yüzde 58,87’sine tahıllar ve diğer bitkisel ürünler ekili. Yüzde 4,62 ha nadas alanı olarak değerlendirilirken yüzde 3,78’i sebze bahçesi olarak kullanılıyor. Yüzde 32,37’lik kısım meyveler, içecek ve baharat bitkilerinin alanı olarak kullanılırken, yüzde 0,01’lik alan da süs bitkileri alanı olarak kullanılıyor.

Türkiye’de üretilen çeltiğin yüzde 15’i Samsun’dan

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) son verilerine göre Samsun çeltik üretiminde Türkiye’de 2’nci sırada, soya fasulyesi ve işlenmemiş tütünde 5’inci sırada, yağlık ayçiçeği üretiminde de 11’inci sırada yer alıyor. Samsun ayrıca buğday, mısır, kuru fasulye, tritikale, şeker pancarı ve yulaf üretiminde de ilk 30 il arasında yer alıyor. Samsun’da son TÜİK verilerine göre yılda 142 bin 480 ton çeltik üretilirken bu Türkiye’deki çeltik üretiminin yüzde 15’ine tekabül ediyor. Ayrıca yılda 6 bin 942 ton soya fasulyesi, 6 bin 25 ton işlenmemiş tütün ve 55 bin 695 ton da yağlık ayçiçeği tohumu üretiliyor.

16 kalem sebze çeşidinin üretiminde Samsun ilk sıralarda

Ülkenin sebze bahçesi olarak adlandırılan Samsun’un Bafra, Çarşamba, Vezirköprü Ovalarının yanı sıra il yüzölçümünün yüzde 40’ına yakınında sebze-meyve üretiliyor. Samsun; lahana ve karnabahar üretiminde 1’inci sırada yer alırken, taze barbunya, pırasa, turp çeşitleri, bal kabağı, tüm biber türleri, kırmızı pancar, brokoli, taze fasulye, karpuz, patlıcan, kavun üretiminde Türkiye’de ilk 10 sıra içerisinde bulunuyor. Ispanak, taze bezelye ve tüm marul çeşitlerinde de ilk 16 il arasında yer alıyor. Samsun’da 2022 yılında kesin TÜİK verilerine göre 406 bin 101 ton lahana üretildi. Bu Türkiye’deki lahana üretiminin yüzde 42,11’ine tekabül ediyor. Karnabahar üretiminde de lider olan Samsun’da Türkiye’deki üretiminin yüzde 25,6’sı karşılanırken, yılda 60 bin 98 ton karnabahar üretiliyor. Ayrıca 6 bin 577 ton barbunya, 21 bin 641 ton pırasa, 7 bin 610 ton turp, 5 bin 30 ton bal kabağı, 960 ton kırmızı pancar, 7 bin 500 ton brokoli, 20 bin 533 ton taze fasulye, 127 bin 490 ton karpuz, 22 bin 43 ton patlıcan, 57 bin 475 ton kavun, 5 bin 435 ton ıspanak, 1420 ton bezelye ve 7 bin 174 ton da marul üretiliyor.

Yorum yapmak için tıklayın

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Ekonomi

Samsun manda varlığında 1’inci sırada geliyor

Samsun, Türkiye’deki manda varlığının yüzde 12,3’ünü elinde bulundurarak, manda varlığında ilk sırada geliyor.

Erdi Demir
SAMSUN-
Büyükbaş ve küçükbaş hayvan varlığı bakımından oldukça zengin bir konumda bulunan Samsun, büyükbaş havan varlığı bakımından ülke genelinde 12’nci sırada yer alıyor. Manda varlığında ilk sırayı alan Samsun, küçükbaş hayvan varlığı bakımında da önemli bir konumda bulunuyor.

TÜİK verilerine göre il genelinde kültür, melez ve yerli büyükbaş olarak Samsun’da toplam 325 bin 539 büyükbaş (sığır) hayvan bulunuyor. 20 bin 9 adet manda varlığı ile bu alanda 1’inci sırada bulunan Samsun’da ayrıca 225 bin koyun, 24 bin adet de keçi bulunuyor. Verilere göre Samsun, toplam 345 binden fazla büyükbaş, 250 binden fazla da küçükbaş hayvan varlığına sahip olarak dikkat çekiyor.

Ayrıca Samsun’da 1,8 milyon et tavuğu, 1,7 milyon yumurta tavuğu, 9 bin 400 adet hindi, 31 bin kaz, 22 bin ördek ve beç tavuğu olmak üzere toplam 3 milyon 675 binden fazla kanatlı hayvan bulunuyor.

97 bin 448 adet kovan bulunan Samsun’da yılda yaklaşık ortalama bin ton da bal üretiliyor.

Okumaya devam et

Ekonomi

Nisan ayında markette fiyatı en fazla artan ürün kuru soğan oldu

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, “Nisan ayında markette fiyatı en fazla artan ürün yüzde 73,8 ile kuru soğan oldu. Kuru soğandaki fiyat artışını yüzde 52 ile patates takip etti” dedi.

Kaan Taşkın – Burak Can Ekizoğlu
ANKARA-
TZOB Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, nisan ayında üretici ve market arasındaki fiyat değişimleri ile aylık ve yıllık girdi fiyatlarındaki değişimlere ilişkin basın açıklaması yaptı. Bayraktar, nisan ayında üretici ve market arasındaki fiyat farkının en fazla yüzde 284,3 ile kuru incirde görüldüğünü belirterek, şunları kaydetti:

“Kuru incirdeki fiyat farkını yüzde 229,9 ile limon, yüzde 227,4 ile karnabahar, yüzde 176,6 ile kuru üzüm, yüzde 169,5 ile patates takip etti. Kuru incir 3,8 kat, limon ve karnabahar 3,3 kat, kuru üzüm 2,8 kat, patates 2,7 kat fazlaya satıldı. Üreticide 115 lira olan kuru incir markette 441 lira 99 kuruşa, 7 lira 50 kuruş olan limon markette 24 lira 74 kuruşa, 10 lira 88 kuruş olan karnabahar 35 lira 61 kuruşa, 60 lira olan kuru üzüm 165 lira 99 kuruşa ve 10 lira olan patates 26 lira 95 kuruşa satıldı.”

“Nisan ayında markette fiyatı en fazla artan ürün kuru soğan oldu”

Nisan ayında markette 39 ürünün 22’sinde fiyat artışı, 17’sinde ise fiyat azalışı görüldüğünü ifade eden Bayraktar, “Nisan ayında markette fiyatı en fazla artan ürün yüzde 73,8 ile kuru soğan oldu. Kuru soğandaki fiyat artışını yüzde 52 ile patates, yüzde 47,9 ile limon, yüzde 23,2 ile tavuk eti ve yüzde 22,9 ile karnabahar takip etti. Markette fiyatı en fazla azalan ürün ise yüzde 51 ile patlıcan oldu. Patlıcandaki fiyat düşüşünü yüzde 50,7 ile sivri biber, yüzde 31,4 ile salatalık, yüzde 19,5 ile yumurta ve yüzde 14,5 ile kabak izledi” ifadelerini kullandı.

“Üreticide en çok fiyat düşüşü patlıcanda görüldü”

Nisan ayında üreticide 31 ürünün 8’inde fiyat artışı, 14 üründe fiyat düşüşü olduğunu söyleyen Bayraktar, “Üreticide en çok fiyat düşüşü yüzde 60,4 ile patlıcanda görüldü. Patlıcandaki fiyat düşüşünü yüzde 58,6 ile sivri biber, yüzde 35,6 ile salatalık, yüzde 34,1 ile karnabahar, yüzde 25,8 ile yumurta ve yüzde 12,5 ile kabak izledi. Üreticide en çok fiyat artışı yüzde 114,3 ile limonda görüldü. Limondaki fiyat artışını yüzde 68,1 ile yeşil soğan, yüzde 20,1 ile maydanoz, yüzde 13,8 ile dana eti ve yüzde 7,2 ile kuzu eti izledi” açıklamasında bulundu.

Üreticide yaşanan fiyat değişimlerine de değinen Bayraktar, “Limonda sezonun sonuna gelindiği için fiyatlar yükseldi. Arzdaki azalışa bağlı olarak yeşil soğan ve maydanozda fiyatlar arttı. Mevsim sonu itibarıyla havuca olan talebin azalmasıyla fiyat düştü. Yumurta sektöründeki dönemsel arz fazlası ile ihracatta yaşanan sıkıntılar birleşince yumurta fiyatları geriledi” şeklinde konuştu.

Okumaya devam et

Ekonomi

İstenilen gramda yapılıyor, gün geçtikçe rağbet artıyor

Sivas’ta son zamanlarda geniş ve gösterişli bileziklerin yerini, inceliği ve zarafetiyle ön plana çıkan ajda model bilezikler aldı.

Fatmanur Akkişi – Yunus Çiftci
SİVAS-
İnce ve zarif yapılarıyla dikkatleri üzerine çeken ajda model bilezikler, kullanıcılarına zarif bir görünüm sunarken aynı zamanda şıklık ve estetik açısından da öne çıkıyor. Geleneksel takı tasarımlarından farklı olarak, minimal detaylarıyla sade ve şık bir görünüm sunan bu bilezikler, her türlü kıyafetle uyum sağlayabilme özelliğiyle de tercih sebebi oluyor. İstenilen gramda yapılabilen ve satarken değer kaybı fazla yaşatmayan bu bilezikler Sivaslılar tarafından da oldukça ilgi görüyor. Kentte kuyumculuk yapan Nurullah Koçak, günlük yaklaşık 150 adet ajda bilezik siparişinin olduğunu söyledi.

“İşçilik farkı alınmıyor bu sebeple rağbet görüyor”

Sivas’ta kuyumculuk yapan Nurullah Börekçi, ajda model bilezik modellerinde alt sınırın 10 gramla başladığını ve vatandaşın isteğine göre yukarı aşağı her gramda da yapılabildiğini belirterek, “Şu anda işlemesiz olan ajda bilezik modeli adını verilen bu grup bilezikler modelleri trend oldu. Bu bilezikler için işçilik farkı alınmıyor deniliyor ama aslında sadece fantezi bilezik grubunda işçilik var. Onun dışında ki bileziklerde de bir işçilik olmuyor. Yaklaşık altı aydır ajda bilezik, kibrit çöpü modelleri, zikzak modeller rövanşta. Bu bilezik modellerine Sivas’ta ilgi oldukça yoğun. Sipariş alıyoruz günlük yaklaşık olarak 150 tane bilezik yapıyoruz. İşçilik farkı alınmıyor deniliyor bundan dolayı da talep ediliyor. Aynı zamanda gramı az oluyor bu da alım gücünü biraz daha artırıyor. Bu bilezik modellerinde alt sınır 10 gramla başlıyor vatandaşın isteğine göre yukarı aşağı her gramda da yapabiliyoruz. Şu anda bu modeller halkın gözdesi” dedi.

Vatandaşlar ise bu model bileziklerin zarif durduğunu, nişan ve düğün yapacakların tercih ettiklerini söyledi.

Okumaya devam et

Trendler

KÜNYE
Copyright © 2021 O Haber Neydi - Tüm Hakları Mahfuzdur.