Vizyon Kuyumcu
Connect with us

Ekonomi

Tekkeköy’de arıcılara saf Kafkas damızlık ana arı dağıtımı gerçekleştirildi

Samsun İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, Samsun Büyükşehir Belediyesi ve Tekkeköy Belediyesi iş birliğinde Tekkeköy’de 107 çiftçiye 280 adet saf Kafkas damızlık ana arısı dağıtımı gerçekleştirildi.

Tekkeköy Belediyesi Konferans Salonu’nda düzenlenen dağıtım programında bölgenin bal kalitesi yüksek bitki florasından oluştuğu ancak buna rağmen ilçe genelinde arılarda aşırı melezleşme sebebiyle bal veriminin düşük olduğunun gözlemlendiği belirtildi. Bu sebepten dolayı Artvin ili Camili bölgesinde üretilen ve Tekkeköy ilçesi şartlarına da uyum sağlayan yüksek verimli ve oğul eğilimi olmayan, bal, polen, propolis toplama yeteneği bulunan yüksek saf Kafkas damızlık ana arılarının getirildiği bilgisi verildi.

Dağıtım öncesi Samsun Büyükşehir Belediyesi Tarım ve Kalkınma Daire Başkanı Dr. Ali Korkmaz, damızlık Kafkas arılarından yüksek verim alınması adına çiftçilerin dikkat etmesi gereken konular hakkında sunum gerçekleştirdi.

Sunumun ardından söz alan İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Sağlam il ve ilçedeki arıcılık hakkında bilgi vererek, “İlimizde 2020 rakamlarına baktığımızda toplam 78 bin adet kolonimiz var. Bunun karşılığında 827 tane üreticimize 75 bin 200 adet koloni karşılığında 1 milyon 362 bin TL bir arı desteği verdik. Bunun yanında Tekkeköy ilçemizde toplam 127 çiftçimizde 5 bin 524 adet koloni ve 61 ton 400 kilogram bal üretimi gerçekleşmiş. Toplam il geneline baktığımızda da 75 bin koloni karşılığında 906 ton üretim gerçekleşmiş. Bu yıllar itibarıyla 900 ile 1000 ton arasında değişmekte. Bu rakamları karşılaştırdığımda Türkiye’de de ilimizde de bal verimi düşük. Yani bu ana arılarla verimi yükseltmenin yollarını arıyoruz” dedi.

Ardından söz alan Tekkeköy Belediye Başkanı Hasan Togar ise belediye olarak çiftçi ve üreticilerin her zaman yanında olduklarını belirtti. Yapılan projelerle tarım, hayvancılık ve arı yetiştiriciliği gibi alanlarda üreticilerin daha verimli ve kaliteli ürün elde ederek emeklerinin karşılığını alabilmelerini sağlamayı amaçladıkları belirten Bakan Togar bunu belediyenin diğer işlerinden ayrı görmediklerini söyledi. Başkan Togar, “Bu çalışmaların yürüttüğümüz yol, kaldırım, asfalt çalışmalarından çok daha önemli olduğuna inanıyoruz. Çünkü coğrafya olarak dünyanın en verimli topraklarına, en kıymetli topraklarına sahibiz. Deniz seviyesinin altında olduğunu bildiğimiz Hollanda bütün dünyaya narenciyeyi ihraç eden bir ülke. Sadece onla ayakta duran bir ülke. Biz belki onun coğrafyası Konya Ovası kadar yok ama bugün ülkemizin hızla gelişen tarımı o seviyelerin çok daha üzerine çıkacak diye ümit ediyorum. Niyet ediyoruz. Biz bunları vermekten bunlara kaynak üretmekten yorulan veya hesabını yapan insanlar değiliz. Tarımın ne kadar önemli olduğunu üretmenin ne kadar önemli olduğunu şu 1,5 yıllık dünyanın geçirdiği pandemi döneminde hep birlikte gördük” diye konuştu.
Konuşmalar sonrası Tekkeköy’de 107 çiftçiye 280 adet saf Kafkas damızlık ana arısı dağıtımı gerçekleştirildi. Programa katılan çiftçiler ve muhtarlar verilen bu destekten dolayı teşekkür etti.


Yorum yapmak için tıklayın

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Ekonomi

Borsa İstanbul’da tarihi zirve

 Borsa İstanbul BIST 100 endeksi 10.000 puanı aşarak tarihin en yüksek seviyesini gördü.

İSTANBUL-Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi tarihinin en yüksek seviyesini gördü. Haftaya 76,83 puan ve yüzde 0,77 artışla 9.992,45 puandan rekor seviyede başlayan BIST 100 endeksi, tarihinde ilk kez 10.000 puanı aştı.

Okumaya devam et

Ekonomi

2024’TE EVLENMENİN MALİYETİ 750 BİN TL

ABDULLAH GONCA
ANKARA-
Bu yıl havaların erken ısınmasıyla birlikte düğün sezonunun da açılmaya başladığını söyleyen TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, “Yuva kuracak çiftlerin yaptığı harcamalar başta mobilyacı, beyaz eşyacı, kuyumcu, tekstilci olmak üzere 415 meslek koluna birden etki ediyor. 2023 yılında 565 bin çift evlendi. Bu yıl da artan nüfusa rağmen yaklaşık 600 bin çiftin evleneceğini öngörülüyor. Havaların erken ısınmasıyla birlikte fotoğrafçı, kuaför, berber, gelinlikçi, çiçekçi, pastacı, çeyizci gibi onlarca farklı sektörde esnafımız düğün sezonuna hazır. Bu yıl yapılacak düğünlerle birlikte evliliklerin 500 milyar TL’lik ekonomi oluşturması bekleniyor” dedi.

-“ALTIN FİYATLARI SON 1 YILDA YÜZDE 100’E YAKIN ARTTI”

Piyasanın canlanmak için düğün sezonunu beklediğini belirten
Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, “Günümüz koşullarında ortalama bir düğün yapmanın maliyeti beyaz eşyasından koltuk takımına, düğün salonundan ziynet eşyalarına, kuaförden organizasyon giderlerine kadar 500 bin TL’den başlıyor, 750-800 bini hatta neredeyse 1 milyonu buluyor. Ancak döviz kurlarındaki artış ve yüksek enflasyona bağlı olarak tüm ürün ve hizmetlerde çok ciddi fiyat artışları var. Düğünlerin vazgeçilmezi altının fiyatı son 1 yılda yüzde 100’e yakın arttı. Eskiden gelin damada gelen altınlar düğün maliyetini önemli ölçüde karşılardı şimdi o da hayal oldu. Öte yandan düğün salonu kiralarındaki astronomik artış, beyaz eşya ve elektronik eşyalardaki fiyat artışları hesaba katıldığında gençlerimiz işsizlik ve ekonomik nedenler yüzünden evliliği geciktirebiliyor. Devletimiz gençleri evliliğe teşvik etmek için elinden geleni yapıyor. Birtakım teşvik ve destekler var ancak tüm çiftler için sıfır faizli destek kredilerinden yararlanma olanaklarının sağlanması çok önemli. Bu hem çiftlerin düğün masraflarına katkı hem de kuracakları yuvalarla ekonomiye katkıları bakımından çok önemli olacak” diye konuştu.

-“GEÇTİĞİMİZ YIL DÜĞÜNLER PİYASAYA 300 MİLYAR TL KATKI SAĞLADI”

Gençlerin dünya evine girmesi ve piyasaların canlanmasında düğünlerin önemli bir yeri olduğuna değinen Palandöken, “Geçtiğimiz yılın TÜİK verilerine göre düğün sektörü piyasaya 300 milyar TL’lik ekonomik katkı sağladı. İğneden ipliğe yapılan düğün alışverişleri ise emlakçıdan taksiciye, matbaacıdan organizasyoncuya kadar çok sayıda sektöre doğrudan kazanç kapısı oluyor. Bu yıl dünya evine girecek gençlerimizin mağdur olmaması için firmalar elini taşın altına koyarak yeni evlenecek çiftlere özel kampanya ve indirimler yapmalı. Öte yandan bu düğün sezonunda alışveriş yapacak vatandaşlarımız güven, memnuniyet, garanti ve kayıt dışılığı önlemek adına bir sıkıntı yaşamamak için bildiği ve güvendiği esnafı tercih etmeli” şeklinde konuştu.

Okumaya devam et

Ekonomi

Ekonomik güven endeksi 99,0 oldu

 Ekonomik güven endeksi Mart ayında 100,0 iken, Nisan ayında yüzde 1,0 oranında azalarak 99,0 değerini aldı.

İSTANBUL-Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Nisan ayı Ekonomik Güven Endeksi’ni açıkladı. Buna göre, ekonomik güven endeksi Mart ayında 100,0 iken, Nisan ayında yüzde 1,0 oranında azalarak 99,0 değerini aldı.

Bir önceki aya göre Nisan ayında tüketici güven endeksi yüzde 1,4 oranında artarak 80,5 değerini, reel kesim (imalat sanayi) güven endeksi aynı düzeyde kalarak 103,5 değerini, hizmet sektörü güven endeksi yüzde 2,8 oranında azalarak 117,1 değerini, perakende ticaret sektörü güven endeksi yüzde 1,9 oranında artarak 115,5 değerini, inşaat sektörü güven endeksi aynı düzeyde kalarak 88,6 değerini aldı.

Okumaya devam et

Trendler

KÜNYE
Copyright © 2021 O Haber Neydi - Tüm Hakları Mahfuzdur.