Vizyon Kuyumcu
Connect with us

Ekonomi

Ziraat odası başkanları, fındık fiyatı talebinde bulunmak için Ankara’ya gidecek

Türkiye Ziraat Odaları Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Arslan Soydan, 2021 yılında bir kilogram fındığın maliyetinin 22,80 lira olarak belirlendiğini hatırlatarak, sezon öncesi fiyat talebinde bulunmak için ziraat odası başkanları ile birlikte Ankara’da temaslar gerçekleştireceklerini belirti.

Türkiye’nin ve Karadeniz Bölgesi’nin en önemli geçim kaynaklarından olan fındık, 500 bin üreticisi ile dolaylı yollardan 8 milyon insanın geçim kaynağı olarak kabul ediliyor. Türkiye’ye 2 milyar doların üzerinde bir döviz girdisi olan fındığın bu sezon bir kilogram maliyeti 22,80 lira olarak hesaplanırken, üreticiler ise kilogram fiyatının 30 lira olması gerektiğini belirtiyor. Ordu’daki 18 ziraat odası başkanı da, fındık fiyatlarını görüşmek ve üreticinin taleplerini üretmek üzere Ankara’da mecliste ve ilgili makamlarda görüşmeler sağlayacak.

“Bir kilogram fındığın maliyeti 22 lira 80 kuruş olarak hesaplandı”

Altınordu Ziraat Odası Başkanlığı hizmet binasında açıklamalarda bulunan Türkiye Ziraat Odaları Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Arslan Soydan, yapılan maliyet çalışmalarına göre bir kilogram fındığı 22,80 liraya denk geldiğini belirterek, “2021 yılı hasat dönemi yaklaşırken, ziraat odaları olarak ciddi şekilde çalışmalara başladık. Özellikle 2021 yılının maliyet çalışmalarını yaptık. Çünkü maliyet çalışmaları önemli, bu çalışmalara göre taban fiyatın oluşması gerekmektedir. 2021 yılının maliyet çalışmasının sonucu 22,80 lira olarak ortaya çıkmıştır. Yarın itibariyle Büyük Millet Meclisi’ne giderek dosyalarımızı sunacağız ve taleplerimizi yapacağız. Biz aslında üreticilerimizin taleplerini hükümetimize, siyasilerimize, muhalefet partililere ve Türkiye Ziraat Odaları Birliği Genel Başkanımız Şemsi Bayraktar’a, TMO’ya ve Tarım Komisyonu Başkanı’na dosyamızı sunacağız” dedi.

“Oluşması gereken rakam 30 lira civarındadır”

Soydan, 2021 yılında hasattan önce fiyatların açıklanmasının ve alım kararlarının açıklanmasının önemine değinerek, “22,80 lira olan maliyetin üzerinde yüzde 30’luk bir refah payı verilerek, ayrıca geçen sene 22 lira levant kalite, 22 buçuk lira Giresun kalite olan fındığı en azından bu yıl da yansıtılarak, taban fiyatının oluşturulmasını istiyoruz. Bizim taban fiyatı, bu unsurların karşısında oluşması gereken rakam 30 lira civarındadır. Üreticimiz de bunu talep etmektedir. Bizler de bu anlamla üreticilerimizin bu taleplerini başta hükümetimiz olmak üzere tüm yetkililere üreteceğiz. İnşallah sonrasında üreticilerimizi sevindirecek haberimizin açıklanmasını bekliyoruz. Fındıkta bir istikrarın olacağına inanıyoruz” şeklinde konuştu.

Dünya

Ticaret Bakanı Bolat’ın ABD temasları

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Amerikan-Türk İş Konseyi (ATC) 39’uncu Yıllık Toplantısı’na katıldı. Bolat, temasları kapsamında ABD’li mevkidaşı Gina Raimondo ile görüştü.

ABD-Ticaret Bakanı Bolat, 39’uncusu yapılan Amerikan- Türk İş Konseyi Toplantısı hakkında, “ABD ziyaretimiz kapsamında 39’uncu Amerikan-Türk Konferansı’na katılarak Türk ve Amerikan iş dünyasının kıymetli temsilcileri ile bir araya geldik. Bu etkinlik her zaman Türk ve Amerikan iş dünyası mensuplarını bir araya getirerek, mevcut durumu gözden geçirmelerine ve geleceğe yönelik beklentileri tartışmalarına imkan veren önemli bir fırsat olmuştur.

2023 yılı itibarı ile ABD ile 14,8 milyar doları ihracat olmak üzere, 33,5 milyar dolar olan ticaret hacmimizi sürdürülebilir bir ivme ile 100 milyar dolar düzeylerine çıkarmakta kararlıyız. Ticaret Bakanlığı olarak ABD ile olan dış ticaretimizi ülkemizin faydasına olacak şekilde arzuladığımız düzeylere ulaştırmak için durmadan çalışmaya devam edeceğiz. Türkiye-ABD İş Konseyi (TAİK) ve ABD Ticaret Odası’na ülkemizin dış ticaretini doğrudan etkileme potansiyeli bulunan bu müstesna etkinliği düzenledikleri için teşekkürlerimi iletiyorum” dedi.

“ABD İLE KARŞILIKLI YATIRIMLARIMIZ 26 MİLYAR DOLAR”

Bolat, ABD’li mevkidaşı Gina Raimondo ile görüşmesinde ikili ilişkilerin ve karşışıklı yatırımların ele alındığına dikkat çekerek, “Amerika Birleşik Devletleri Ticaret Bakanı Gina Raimondo ile çok verimli bir görüşme gerçekleştirdik. Görüşme vesilesi ile ikili ticaretimizin ve karşılıklı yatırımların artmasından duyulan memnuniyetimizi dile getirerek, uzun vadede ticari ilişkilerimizi güçlendirme niyetinde olduğumuzu paylaştık. Karşılıklı olarak ikili ticaretimizi 100 milyar dolar seviyesine ulaştırma hedefimizde mutabık kaldık.

ABD ile karşılıklı yatırımların 26 milyar dolara ulaşmasına ilişkin memnuniyetimizi ve bu yatırımların zamanla karşılıklı olarak artacağına inancımızı belirttik. Ayrıca üçüncü ülkelerde yapılacak ortak yatırımları arttırmak üzere işbirliğimizin geliştirilmesi için temaslarımızın arttırılması hususunu teyit ettik. Bunların yanında Mart ayında İstanbul’da gerçekleştirdiğimiz yapay zeka, 5G, siber güvenlik ve veri konularını kapsayan Dijital Diyalog için yüz yüze çalıştay sayesinde attığımız somut adımların ikili ticaretimize yeni bir boyut kazandırmasını çok önemli bulduğumuzu ifade ettik” ifadelerini kullandı.(DHA)

Okumaya devam et

Ekonomi

TÜİK: İşsizlik oranı 8,6 seviyesinde gerçekleşti.

ANKARA-TÜİKİşsizlik oranı mart ayında bir önceki aya göre 0,1 puan azalarak yüzde 8,6 seviyesinde gerçekleşti.


Okumaya devam et

Ekonomi

TÜİK: Dış ticaret haddi 0,5 puan arttı

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), dış ticaret haddinin mart ayında, bir önceki yılın aynı ayına göre 0,5 puan artarak 87,2 olduğunu açıkladı.
ANKARA-TÜİK, Mart 2024 dönemine ilişkin dış ticaret endekslerini açıkladı. Buna göre; ihracat birim değer endeksi mart ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 1,4 azaldı. Endeks bir önceki yılın aynı ayına göre gıda, içecek ve tütünde yüzde 0,6 arttı, ham maddelerde (yakıt hariç) yüzde 2,3 azaldı, yakıtlarda yüzde 2,3 arttı, imalat sanayinde (gıda, içecek, tütün hariç) yüzde 1,9 azaldı. İhracat miktar endeksi, mart ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 2,8 azaldı. Endeks bir önceki yılın aynı ayına göre gıda, içecek ve tütünde yüzde 2,3 arttı, ham maddelerde (yakıt hariç) yüzde 9 azaldı, yakıtlarda yüzde 30,8 arttı, imalat sanayinde (gıda, içecek, tütün hariç) yüzde 4 azaldı.

İTHALAT BİRİM DEĞER ENDEKSİ YÜZDE 2 AZALDI

İthalat birim değer endeksi, mart ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 2 azaldı. Endeks, bir önceki yılın aynı ayına göre, gıda, içecek ve tütünde yüzde 7,7 azaldı, yakıtlarda yüzde 3,4 azaldı, ham maddelerde (yakıt hariç) yüzde 5,1 azaldı, imalat sanayinde (gıda, içecek, tütün hariç) yüzde 3,1 azaldı. İthalat miktar endeksi mart ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 4,4 azaldı. Endeks bir önceki yılın aynı ayına göre, gıda, içecek ve tütünde yüzde 19,5 azaldı, ham maddelerde (yakıt hariç) yüzde 6,6 azaldı, yakıtlarda yüzde 2,6 azaldı, imalat sanayinde (gıda, içecek, tütün hariç) yüzde 1,5 azaldı. İhracat birim değer endeksinin ithalat birim değer endeksine bölünmesiyle hesaplanan ve 2023 Mart ayında 86,7 olarak elde edilmiş olan dış ticaret haddi, 0,5 puan artarak, 2024 yılı Mart ayında 87,2 oldu.(DHA)

Okumaya devam et

Trendler

KÜNYE
Copyright © 2021 O Haber Neydi - Tüm Hakları Mahfuzdur.