Vizyon Kuyumcu
Connect with us

Çevre

Nilüfer’de balkonlar mini bostana dönüşecek

 Nilüfer Belediyesi, halkı balkon tarımına teşvik etmek, ata tohumunu gelecek kuşaklara aktarmak ve tarımsal üretimin önemine dikkat çekmek amacıyla geçen yıl başlattığı fide dağıtımını, bu yıl daha da genişleterek sürdürüyor. Nilüfer Belediyesi Halk Evi önünde hafta sonuna kadar devam edecek kampanyada 250 bin fidenin dağıtılması hedefleniyor.

Nilüfer’de tarımsal üretimi ve çeşitliliği artırmak, köyden kente göçü engellemek için kırsaldaki çiftçilere büyük destek veren Nilüfer Belediyesi, kente “Tarım Kenti” kimliğini kazandırmak için de çalışmalarını etkin bir şekilde sürdürüyor. Bu kapsamda 2020 yılını “Tarım Yılı”, 2021 yılını da “Gıda Yılı” ilan ederek bu yönde projeleri tek tek hayata geçiren Nilüfer Belediyesi, geçen yıl “Fide Bizden, Ürün Sizden” sloganıyla ücretsiz fide dağıtım kampanyası başlatmıştı. Nilüfer Belediyesi, kent insanını balkon tarımına teşvik etmek, ata tohumunu gelecek kuşaklara aktarmak ve tarımsal üretimde farkındalık göstermek hedefiyle bu yıl da ücretsiz fide dağıtımına başladı. Nilüfer Belediyesi Halk Evi önünde 5 gün boyunca sürecek olan fide dağıtım kampanyasında, toplam 250 bin adet domates, biber ve patlıcan fidesi dağıtılması hedefleniyor.

İlk günden büyük ilgi gören fide dağıtım kampanyasına katılan Nilüfer Belediye Başkanı Turgay Erdem, Nilüfer’de tarımsal üretimi yaygınlaştırmak ve herkesin sağlıklı gıdaya ulaşmasını sağlamak için çaba gösterdiklerini belirtti. Üreticiyi dışa bağımlı hale getiren hibrit tohum yerine, yerli tohumu ve ata tohumlarını yaşatmak, geleceğe aktarmak için çalışmalar yaptıklarını dile getiren Başkan Turgay Erdem, bu amaçla tam kapanma öncesi gerçekleştirdikleri 6. Tohum Takas Şenliği’nde 35 çeşitten oluşan toplam 15 bin paket atalık tohumu da vatandaşlara ücretsiz dağıttıklarını vurguladı. Başkan Erdem, bugün de Nilüferli çiftçilere ata tohumlarından üretilen 10 çeşit sebze fidesini vatandaşlara ücretsiz dağıtmaya başladıklarını ifade ederek, “5 gün sürecek bu çalışmada toplam 250 bin domates, biber ve patlıcan fidesini vatandaşlarımıza dağıtacağız” diye konuştu.

Nilüfer’de balkon tarımını yaygınlaştırmayı, herkesin üretmenin tadına varmasını hedeflediklerini belirten Başkan Turgay Erdem, konuşmasına şöyle devam etti:
“Toprağın uyanışına tanıklık ettiğimiz bu güzel bahar gününde sizler aldığınız fidelerle evlerinizde sebze yetiştirmenin ve dalından koparıp yemenin tadını çocuklarınıza yaşatın istiyoruz. İstiyoruz ki balkonlarınız, teraslarınız birer mini bahçeye dönüşsün; ilaçsız biberler, domatesler patlıcanlar yetişsin. Gelecek nesilleri tarımla tanıştırın ve onları üretime teşvik edin istiyoruz. En önemlisi de ata tohumlarımızın önemini ve geleceğe bırakacağımız en değerli mirasın sağlıklı gıda olduğunu çocuklarınıza öğretin istiyoruz.”

Fide alan vatandaşlara fidelerinin verimli olmasını dileyen Nilüfer Belediye Başkanı Turgay Erdem, kampanyaya emeğini katan ve fideleri yetiştiren Nilüferli çiftçilere de belge vererek teşekkür etti.
Nilüfer Belediyesi Halk Evi önündeki fide dağıtımı 21 Mayıs Cuma gününe kadar devam edecek

Yorum yapmak için tıklayın

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Çevre

Bursa Valiliği’nden toz taşınım uyarısı

Bursa Valiliği tarafından vatandaşlara toz taşınımı uyarısı yapıldı.

BURSA-
Bu gece 23:59’a kadar sürmesi beklenen meteorolojik olayla ilgili şu ifadelere yer verildi: “Yapılan son değerlendirmelere göre; Çarşamba günü bölge genelinde (Eskişehir, Bursa, Kütahya, Bilecik) toz taşınımı beklenmektedir. Toz taşınımı nedeni ile görüş mesafesinde düşme, hava kalitesinde azalma ve ulaşımda aksamalar gibi olumsuzluklara karşı dikkatli ve tedbirli olunmalıdır.”

Okumaya devam et

Çevre

Tokat’ta 191 konut zarar gördü, 2 bin yıllık köprüde çatlak bile yok

Tokat’ın Sulusaray ilçesinde meydana gelen depremde üç ilçede toplam 191 konutta hasar oluşurken, 2 bin yıllık tarihi köprüde çatlak dahi oluşmadı.

Yasin Kıras – Yunus Çiftci
TOKAT-
Tokat, aynı gün içinde üst üste gelen depremlerle sarsıldı. Önceki gün meydana gelen 4.7, 4.1 ve 5.6 büyüklüğündeki depremlerin ardından Sulusaray, Yeşilyurt ve Artova ilçelerinde ve 30 köyde 191 konutta hasar tespit edildi. Deprem sonucunda ahır duvarları yıkıldı, cami minareleri hasar gördü ve birçok evde çatlaklar oluştu. Ancak ilçe merkezinde bulunan ve halen çevre köylere ulaşımı sağlayan Roma döneminden kalma tarihi Sulusaray Köprüsü depremde zarar görmedi. 2 bin yıllık tarihi yapı, köylere olan karayolu ulaşımını güvence altına almaya devam ediyor.
Öte yandan, depremin etkileri gün ağarırken dronla havadan görüntülendi.

Okumaya devam et

Çevre

Deprem uzmanından uyarı: Tokat’ın üzerinde bulunduğu fay hattında beklenen büyük şiddetli deprem hala olmadı

Gazi Üniversitesi DEMAR (Deprem Mühendisliği Uygulama ve Araştırma Merkezi) Müdürü Prof. Dr. Abdussamet Arslan, Tokat’ın da üzerinde bulunduğu Kuzey Anadolu Fay Hattı’nda beklenen büyük şiddetli depremin hala olmadığını kaydetti.

Muhammed Musab Gümüşer – Tolga Başer
ANKARA-
Prof. Dr. Abdussamet Arslan, Tokat’ta meydana gelen ve Samsun, Yozgat, Çankırı ve Çorum gibi çevre illerde de hissedilen 5.6 büyüklüğündeki depreme ilişkin açıklamalarda bulundu.

Arslan, İHA muhabirine yaptığı açıklamada, Bingöl çevresinde birleşen Doğu Anadolu Fay Hattı ve Kuzey Anadolu Fay Hattı’nın birbirleri üzerinde sürekli hareket halinde olduğunu kaydederek, “Son 1 ayda özellikle Kuzey Anadolu Fay Hattı’nın her iki ucunda hareketlenmeler mevcut. 4’ün üzerinde çok fazla sayıda deprem oldu. Hem Doğu bölgesinde özellikle Adıyaman’ın biraz daha ilerisinde depremler oldu hem de hattın batı ucunda yani Yunanistan’da 4’ün üzerinde depremler oldu. Dolayısıyla bu fay hattının üzerinde bir hareketlenmenin olduğu çok net bir şekilde ortaya çıkıyor” ifadelerini kullandı.

Kahramanmaraş merkezli depremler sonrası Doğu Anadolu Fay Hattı’nın, Kuzey Anadolu Fay Hattı’na doğru 9 metre kaydığını kaydeden Arslan, yukarıya doğru meydana gelen hareket sonucu Kuzey Anadolu Fay Hattı’nda kırılmalar meydana geldiğini ve Tokat’ın da bu hat üzerinde olduğunu kaydetti.

Arslan, iki hattın birleştiği noktalarda bulunan Bingöl, Erzincan, Bitlis ve Muş çevresinde stres birikimi yaşandığını kaydetti. Kuzey Anadolu Fay Hattı üzerinde ortaya çıkan jeolojik verilere değinen Arslan, 10 yıl içerisinde bu hat üzerinde 7.0 ila 7.5 büyüklüğünde bir deprem olma ihtimalinin yüzde 90 olduğuna dikkati çekti.

“Deprem olan bir bölgede bir kırılmanın tekrar yaşanma ihtimalinin neredeyse sıfır”

Deprem olan bir bölgede bir kırılmanın tekrar yaşanma ihtimalinin neredeyse sıfır olduğunu belirten Arslan, sözlerine şöyle devam etti:
“Ne zamana kadar? Periyodu doluncaya kadar. Kahramanmaraş depreminin periyodu 450 ila 500 yıl civarındadır. Dolayısıyla da Pazarcık bölgesinde fayın tekrar kırılması için 450 yıla daha ihtiyacımız var ancak buradaki kırık meydana geldiğinde hem Elazığ ve Bingöl’e doğru olan bir bölgede hem de Hatay’ın daha güneyinde olan bölgelerde gerilme birikmesi meydana geldi. 9 metreye ileriye doğru giden hareket, Malatya civarında durdu. Sonra bu hareket bir türlü devam edecek, kırılmayı tamamlayacak.”

“Önümüzdeki 10 yılda Kuzey Anadolu Fay Hattı üzerinde 7.0 ila 7.5 civarında deprem beklemek yanlış olmaz”

Bingöl civarında büyük şiddetli depremin hala olmadığını ifade eden Arslan, “İki fay hattının buluştuğu kavşak nokta olan Bingöl’de henüz beklediğimiz deprem olmadı. Bu depremi de hakikaten bekliyoruz. Kuzey Anadolu Fay Hattı boyunca 7.0 ila 7.5 büyüklüğündeki depremi beklememek çok hata değil ama zamanlamasını söyleyebilmek çok zor. Önümüzdeki 10 yıl içerisinde kesinlikle 7.0 ila 7.5 civarında deprem beklemek yanlış olmaz” değerlendirmesinde bulundu.

Okumaya devam et

Trendler

KÜNYE
Copyright © 2021 O Haber Neydi - Tüm Hakları Mahfuzdur.