Marmara Denizi’ndeki müsilaj temizliği, Bakan Kurum’un Caddebostan’dan katılımıyla diğer illerle beraber eş zamanlı olarak başlatıldı. Çalışmalar kapsamında Caddebostan Sahili’ndeki deniz salyaları toplanmaya, hortumlarla çekilerek temizlenmeye başladı.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından gerçekleştirilen “Marmara Denizi Eylem Planı” kapsamında Caddebostan Sahili’nden müsilajlar toplanmaya başladı. Tören öncesi temizlik çalışmalarını yapacak olan tekneler kıyıya getirildi. Ekipler deniz üzerindeki müsilajın temizlenmesiyle birlikte sondaj cihazlarını hazırladı. Hazırlıklarını tamamlayan dalgıçlar denizin derinlerine inerek çalışmalarına devam etti.
Müsilaja karşı seferberlikte, “Marmara Hepimizin” sloganıyla yürütülen çalışmanın ilk gününde Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, İstanbul Valisi Ali Yerlikaya, İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, STK’lar ve çok sayıda sanatçı ve ünlü isim katıldı.
Samsun’da cami hoparlörlerinden ‘fırtına’ uyarısı yapıldı ve vatandaşlar aşırı hava olaylarına karşı tedbirli olmaya çağrıldı.
Erdi Demir SAMSUN-Meteoroloji 10. Bölge Müdürlüğü tarafından ‘fırtına ve kuvvetli rüzgar’ başlıklı bir uyarı yapıldı. Uyarı, cami hoparlörlerinden de paylaşıldı. İl genelindeki cami hoparlörlerinden yapılan anonsta, “Yapılan son değerlendirmelere göre rüzgar bugün Samsun ve çevrelerinde güney ve güneybatı yönünden kuvvetli ve yer yer kısa süreli saatteki hızı 80 km’ye kadar çıkan fırtına şeklinde eseceği tahmin diliyor. Ulaşımda aksamalar, çatı uçması gibi olumsuzluklara karşı dikkatli ve tedbirli olunmalıdır” denildi.
Öte yandan Samsun Valiliği’nin resmi sosyal medya hesaplarından fırtına uyarısı yapılarak, vatandaşlara tedbirli olunması çağrısında bulunuldu.
Meteoroloji Genel Müdürlüğü, Samsun ve Ordu’da fırtına uyarısı yaptı.
Selim Kuşcu SAMSUN-Meteoroloji Genel Müdürlüğünden yapılan açıklamada, bugün (29 Kasım) Samsun ve Ordu’da şiddetli rüzgar ve fırtına beklendiği duyuruldu. Yapılan uyarıda dikkatli olunması gerektiği belirtilerek, “Yapılan son değerlendirmelere göre rüzgarın bugün Samsun çevreleri ile Ordu’nun iç kesimlerinde güney ve güneybatı yönlerden kuvvetli ve yer yer kısa süreli fırtına (60-80 kilometre saat) şeklinde eseceği tahmin ediliyor. Ulaşımda aksamalar, çatı uçması gibi olumsuzluklara karşı dikkatli ve tedbirli olunmalıdır” denildi.
Deprem bölgesi Malatya’da tek katlı evlere ilgi arttı
Kahramanmaraş merkezli depremlerde büyük yıkımın yaşandığı Malatya’da kentin yeniden imar ve ihyası için çalışmalar sürerken prefabrik ve tek katlı evlere ilgi arttı.
Hasan Eryılmaz MALATYA-6 Şubat’ta yaşanan Kahramanmaraş merkezli depremlerde büyük bir yıkım yaşayan kentlerden biri olan Malatya’da şehrin yeniden imar ve ihyası için çalışmalar sürerken, prefabrik ve tek katlı ev talebi arsa satışlarına da yansıdı.
Konut satışların durma noktasına geldiği kentte arsa satışları hız kazanırken, çok sayıda vatandaş ise kayısı bahçelerine prefabrik ve tek katlı ev inşa etmeyi tercih ediyor. Depremlerin sürdüğü kentte prefabrik ve tek katlı evlerin daha güvenli olduğunu belirten bir çok depremzede kırsal mahallere her geçen ilginin de biraz daha arttığını kaydetti.
“Müstakil evler ile hobi evlerine ilgi arttı” Depremlerde Akçadağ ilçesi Aydınlar Mahallesi’ndeki evlerinin ağır hasar alarak yıkıldığını belirten Abdülaziz Karaköse, “Depremler sonrası yıkılan evimizin yerine yeniden bir ev inşa etme sürecindeyiz. Bugün itibariyle evimizin kaba inşaatı ve sıvası bitti. Amacımız devletin yükünü paylaşarak yaraları el birliği ile sarmak. Son dönemlerde müstakil evlere, hobi bahçeleri ve köylerdeki parsellere ilgili arttı. Yaşam tarzımız yaptığımız binalara yansımak zorunda haliyle inşa ettiğimiz binaları depreme dayanıklı yapmaya çalışıyoruz” dedi.
“Hemen hemen her bahçede inşaat çalışması var” Kent merkezindeki evlerinin hasar almasının ardından kırsaldaki arazilerine çelik konstrüksiyonlu ev inşa eden Hüseyin Karaköse ise “Depremlerde kent merkezindeki evimiz ağır hasar aldı. Bir süre çadır ve konteynerlerde kaldıktan sonra kendi arazimize çelik konstrüksiyonlu bir ev yaptık. Yaklaşık üç dört ayda tamamlanan evin maliyeti bir milyonu buldu. Depremlerin ardından insanlar apartmanlardan uzaklaşmak istiyor. Kendi köyümüzde ve çevremizde hemen hemen her bahçede bir ev inşaatı olduğunu gözlemleyebiliyorum” ifadelerini kullandı.
“İnsanlar artık şehir dışında yaşamayı düşünüyor” Depremler sonrası kırsal bölgelerdeki arsalara taleplerin arttığını aktaran Malatya Emlakçılar Odası Başkanı Ali Özgül de, “Deprem korkusunun devam etmesiyle insanlar ailelerini daha güvenli ve sağlam yere taşımak istiyor. Bu noktada şehir dışındaki arazilere rağbet gözlemleniyor. Şehir merkezinden kenar semtler ve tarım arazilerine bir dağılma söz konusu. Kent merkezine eskisi gibi ilgi olacağını düşünmüyoruz” diye konuştu.