Vizyon Kuyumcu
Connect with us

Ekonomi

Samsun’da tarıma kadın damgası: ÇKS’ye kayıtlı 68 bin 507 işletmeden 9 bin 69’u kadınlara ait

Samsun Valiliği, Samsun’da Çiftçi Kayıt Sistemi’ne(ÇKS) kayıtlı 68 bin 507 işletmeden 9 bin 69’unun kadın çiftçilere ait olduğunu açıkladı.


Tarım ve Orman Bakanlığı’nca kırsalda yaşayan kadınlara yönelik fırsat eşitliğinin sağlanması, istihdamın artırılması amacıyla tarımsal üretimden girişimciliğe kadar birçok farklı alanda proje, destek ve eğitim sunuluyor. Kadın çiftçilere, bilgi ve becerilerini artırarak kaliteli ürün artışının sağlanması amacıyla bağcılıktan hayvancılığa, meyvecilikten seracılığa kadar birçok konuda verilen eğitim ve destekler yatırımlara dönüşüyor, kadın çiftçiler başarılı birer girişimci oluyor.


Bu çerçevede, 2020 yılı Çiftçi Kayıt Sistemi’ne kayıtlı 68 bin 507 adet işletmeden 9 bin 69 adetinin kadın çiftçilerden oluştuğu Samsun’da İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nce de kadınlar öncelikli olmak üzere çocuk ve gençleri de kapsayacak şekilde eğitim, program ve proje faaliyetleri yürütülüyor.
Samsun Valiliği İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nce, 4 bin 741 kadın çiftçiye 45 konu başlığında tarımsal yayım ve ev ekonomisi çalışmaları kapsamında yayım çalışmaları ve 163 adet toplantı gerçekleştirildi. 14 konu başlığındaki beslenme eğitimleri hakkında bin 165 kadın çiftçiye eğitim verildi. “Beslenme, Aile Kaynaklarının Yönetimi, Çocuk Gelişimi Eğitimi Projesi” ile de 622 kadın çiftçinin katılımıyla 17 ilçede 39 toplantı gerçekleştirildi.


Samsun Valiliği’nce desteklenen “Kırsal Alanda Kadına Yönelik Farkındalığın Artırılması Projesi” kapsamında 7 ilçe 35 mahallede bin 600 kadın çiftçiye eğitim verildi. “Tarımda Genç Girişimci Kadınlar Güçleniyor” isimli program düzenlenerek, 9 kurs merkezinde 194 kadın girişimciye KOSGEB, İŞKUR ve İl Tarım ve Orman Müdürlüğü iş birliğiyle 4 gün boyunca 32 saatlik “Uygulamalı Girişimcilik Eğitimi Kursu” düzenlendi.


“Proje Hazırlama Yarışması ve Proje Pazarı” kapsamında 84 kadın girişimci kendi alanlarında özgün farklı verimli ve sürdürülebilir projeler hazırladı. “Yerel Tohum Buluşması” etkinlikleri kapsamında “Tarımda Genç Girişimci Kadınlar Güçleniyor Programı Proje Pazarı” gerçekleştirildi ve program kapsamında proje takipleri halen devam ediyor.
18-40 yaş aralığında, kırsal alanda ikamet eden/etmek isteyen ve tarımsal faaliyet gösteren/göstermek isteyen gerçek kişilere 30 bin TL hibe ödenmesini kapsayan Genç Çiftçi Projesi’nde 793 proje gerçekleştirildi. Bunların 524 adeti kadın çiftçilere ait.


“Kırsal Alanda Kadın İstihdamının Desteklenmesi Programı” kapsamında meyvecilik, süs bitkileri, ipek böcekçiliği ve mantar üretimi konusunda kadın çiftçilere yönelik projeler hayata geçirildi.
Değerlendirme aşamasında kadın çiftçilere +22 puan verilerek pozitif ayrımcılık yapılan KKYDP Ekonomik Yatırımları çerçevesinde 2 kadın çiftçi desteklenerek 600 bin TL’lik projelerine 300 Bin TL hibe ödemesi gerçekleştirildi.

“Büyükbaş ve Küçükbaş Hayvancılık İşletmelerine Yönelik Yatırımların Desteklenmesi Projesi” kapsamında 4 kadın yetiştiriciye 49 başlık ahır yatırımlarının yüzde 50’sine karşılık yaklaşık 500 bin TL hibe ödemesi gerçekleştirildi. Proje bu yıl yeniden uygulanmaya başlanacak.
“Salep Üretimini Geliştirme Projesi” kapsamında 2021 yılında 13 ilçede üretim yapacak olan 20’si kadın 50 üreticiye bin 250 kg salep yumrusu dağıtılacak. Samsun’da 17’si kadın 93 sözleşmeli salep üreticisi bulunuyor. 2020 yılında 42 ton salep üretimi gerçekleştirildi. Ayrıca, 2021 yılı ve daha sonraki yıllarda uygulanacak olan “Salep Üretimini Geliştirme Projesi” kapsamında kadın çiftçilere öncelik verilecek.
Samsun’da “Genç Çiftçi Projesi” kapsamında 22, DOKAP tarafından 5, TKDK tarafından 3 olmak üzere toplamda 30 kadın üreticiye mantar üretim tesisi kuruldu. Sektörde 300’ü kadın olmak üzere süreli-süresiz 400 kişi istihdam edilmekte.

Gelecek yıllarda özellikle kırsalda kadınlarımıza yönelik “Mantar Köyleri Oluşturma Projesi” planlandı. Toplamda 3 mantar köyünde 180 kadına 180 mantar evi kurulması düşünülmekte. Bu proje ile belirlenen köylerde kadınların tamamı istihdam edilecek.
Konuyla ilgili yaptığı açıklamada, kırsal kalkınma destekleri kapsamında, kadınları dört bir koldan desteklediklerini ve projelerine ilave puan vererek öne çıkmalarını sağladıklarını ifade eden Samsun Valisi Doç. Dr. Zülkif Dağlı, üretmek isteyen kadınlara ‘pozitif ayrımcılık’ sağladıklarını belirterek, bunun bir göstergesi olarak da kurulma çalışmaları devam etmekte olan Bafra Tarıma Dayalı İhtisas (Sera) Organize Sanayi Bölgesi’nde, işletmelerinde yüzde 50 ve üzerinde kadın istihdamı sağlayacak kişilere yer tahsisinde öncelik verileceğini ve Valilik tarafından da çalışan kadınların çocuklarına yönelik kreş yapılacağını açıkladı.


Samsun’da 2014 yılında 6 bin 696 olan kadın çiftçi sayısının 2020 yılında 9 bin 69’a yükselmiş olmasının verilen eğitim, proje ve desteklerin önemli bir yansıması olarak değerlendirdiklerini ve bunun son derece sevindirici olduğunu ifade eden Vali Dağlı, bu sayıları daha da yukarılara taşımak için çalışmaların devam edeceğini vurguladı. Dağlı, “Kırsal alanlarda üretmeyi teşvik etmeli, üretici sayımızı artırmalı, önce aile, sonra ülke ekonomisine katkı sağlamalıyız ki hem kente göçün önüne geçelim hem de daha müreffeh bir toplum meydana getirelim. Burada elbette kadınlarımızın üretimin içerisinde olması, aile ve ülke ekonomisine katkı sağlaması da bizim için çok değerli. Kadınlarımıza yönelik meyvecilik, süs bitkileri, ipek böcekçiliği ve mantar üretimi başta olmak üzere birçok alanda proje, eğitim ve maddi anlamda desteğimiz devam ediyor. Kadınlarımızın imkan sunulduğunda en iyisini yapabileceklerini daha önceki birçok projede gördük. Bundan sonra da görmeye devam edeceğimize yürekten inanıyor, her zaman destekçileri olacağımızı da bir kez daha hatırlatmak istiyorum” dedi.(iha)

Yorum yapmak için tıklayın

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Dünya

Ticaret Bakanı Bolat’ın ABD temasları

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Amerikan-Türk İş Konseyi (ATC) 39’uncu Yıllık Toplantısı’na katıldı. Bolat, temasları kapsamında ABD’li mevkidaşı Gina Raimondo ile görüştü.

ABD-Ticaret Bakanı Bolat, 39’uncusu yapılan Amerikan- Türk İş Konseyi Toplantısı hakkında, “ABD ziyaretimiz kapsamında 39’uncu Amerikan-Türk Konferansı’na katılarak Türk ve Amerikan iş dünyasının kıymetli temsilcileri ile bir araya geldik. Bu etkinlik her zaman Türk ve Amerikan iş dünyası mensuplarını bir araya getirerek, mevcut durumu gözden geçirmelerine ve geleceğe yönelik beklentileri tartışmalarına imkan veren önemli bir fırsat olmuştur.

2023 yılı itibarı ile ABD ile 14,8 milyar doları ihracat olmak üzere, 33,5 milyar dolar olan ticaret hacmimizi sürdürülebilir bir ivme ile 100 milyar dolar düzeylerine çıkarmakta kararlıyız. Ticaret Bakanlığı olarak ABD ile olan dış ticaretimizi ülkemizin faydasına olacak şekilde arzuladığımız düzeylere ulaştırmak için durmadan çalışmaya devam edeceğiz. Türkiye-ABD İş Konseyi (TAİK) ve ABD Ticaret Odası’na ülkemizin dış ticaretini doğrudan etkileme potansiyeli bulunan bu müstesna etkinliği düzenledikleri için teşekkürlerimi iletiyorum” dedi.

“ABD İLE KARŞILIKLI YATIRIMLARIMIZ 26 MİLYAR DOLAR”

Bolat, ABD’li mevkidaşı Gina Raimondo ile görüşmesinde ikili ilişkilerin ve karşışıklı yatırımların ele alındığına dikkat çekerek, “Amerika Birleşik Devletleri Ticaret Bakanı Gina Raimondo ile çok verimli bir görüşme gerçekleştirdik. Görüşme vesilesi ile ikili ticaretimizin ve karşılıklı yatırımların artmasından duyulan memnuniyetimizi dile getirerek, uzun vadede ticari ilişkilerimizi güçlendirme niyetinde olduğumuzu paylaştık. Karşılıklı olarak ikili ticaretimizi 100 milyar dolar seviyesine ulaştırma hedefimizde mutabık kaldık.

ABD ile karşılıklı yatırımların 26 milyar dolara ulaşmasına ilişkin memnuniyetimizi ve bu yatırımların zamanla karşılıklı olarak artacağına inancımızı belirttik. Ayrıca üçüncü ülkelerde yapılacak ortak yatırımları arttırmak üzere işbirliğimizin geliştirilmesi için temaslarımızın arttırılması hususunu teyit ettik. Bunların yanında Mart ayında İstanbul’da gerçekleştirdiğimiz yapay zeka, 5G, siber güvenlik ve veri konularını kapsayan Dijital Diyalog için yüz yüze çalıştay sayesinde attığımız somut adımların ikili ticaretimize yeni bir boyut kazandırmasını çok önemli bulduğumuzu ifade ettik” ifadelerini kullandı.(DHA)

Okumaya devam et

Ekonomi

TÜİK: İşsizlik oranı 8,6 seviyesinde gerçekleşti.

ANKARA-TÜİKİşsizlik oranı mart ayında bir önceki aya göre 0,1 puan azalarak yüzde 8,6 seviyesinde gerçekleşti.


Okumaya devam et

Ekonomi

TÜİK: Dış ticaret haddi 0,5 puan arttı

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), dış ticaret haddinin mart ayında, bir önceki yılın aynı ayına göre 0,5 puan artarak 87,2 olduğunu açıkladı.
ANKARA-TÜİK, Mart 2024 dönemine ilişkin dış ticaret endekslerini açıkladı. Buna göre; ihracat birim değer endeksi mart ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 1,4 azaldı. Endeks bir önceki yılın aynı ayına göre gıda, içecek ve tütünde yüzde 0,6 arttı, ham maddelerde (yakıt hariç) yüzde 2,3 azaldı, yakıtlarda yüzde 2,3 arttı, imalat sanayinde (gıda, içecek, tütün hariç) yüzde 1,9 azaldı. İhracat miktar endeksi, mart ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 2,8 azaldı. Endeks bir önceki yılın aynı ayına göre gıda, içecek ve tütünde yüzde 2,3 arttı, ham maddelerde (yakıt hariç) yüzde 9 azaldı, yakıtlarda yüzde 30,8 arttı, imalat sanayinde (gıda, içecek, tütün hariç) yüzde 4 azaldı.

İTHALAT BİRİM DEĞER ENDEKSİ YÜZDE 2 AZALDI

İthalat birim değer endeksi, mart ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 2 azaldı. Endeks, bir önceki yılın aynı ayına göre, gıda, içecek ve tütünde yüzde 7,7 azaldı, yakıtlarda yüzde 3,4 azaldı, ham maddelerde (yakıt hariç) yüzde 5,1 azaldı, imalat sanayinde (gıda, içecek, tütün hariç) yüzde 3,1 azaldı. İthalat miktar endeksi mart ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 4,4 azaldı. Endeks bir önceki yılın aynı ayına göre, gıda, içecek ve tütünde yüzde 19,5 azaldı, ham maddelerde (yakıt hariç) yüzde 6,6 azaldı, yakıtlarda yüzde 2,6 azaldı, imalat sanayinde (gıda, içecek, tütün hariç) yüzde 1,5 azaldı. İhracat birim değer endeksinin ithalat birim değer endeksine bölünmesiyle hesaplanan ve 2023 Mart ayında 86,7 olarak elde edilmiş olan dış ticaret haddi, 0,5 puan artarak, 2024 yılı Mart ayında 87,2 oldu.(DHA)

Okumaya devam et

Trendler

KÜNYE
Copyright © 2021 O Haber Neydi - Tüm Hakları Mahfuzdur.