Vizyon Kuyumcu
Connect with us

Ekonomi

İstavrit, mezgit ve barbun tezgahlardaki yerini aldı

Samsun’da balık tezgahlarına olta balıkları istavrit, mezgit ve barbun gelmeye başlarken, balık satıcıları ise satışların az olmamasından yakındı.

Denizlerde avlanma yasağının başlamasının ardından balıkçı tezgahlarındaki yerini kültür balıkları somon, alabalık, çipura, levrek ile kötek balığına kaptıran istavrit, mezgit ve barbun tekrar balıkçı tezgahlarında yerini almaya başladı. Olta balıkçıları tarafından yakalanan balıklar Samsun’daki balıkçı tezgahlarında 30’ar TL’den satışa sunulsa da balık satıcıları satışların iyi olmamasından yakındı.

“İstavrit, mezgit ve barbun kültür balıklarına göre daha güzel satılıyor”

Küçük balıkların kültür balıklarına göre daha fazla rağbet gördüğünü dile getiren balık satıcısı Onurcan Köse, “Şu anda tezgahta kültür balıklarından levrek, alabalık, kötek, somon ve çipura var. Ayrıca olta balıkları da geliyor. Mezgit, istavrit ve barbun gibi balıklar da gelmeye başladı. Fiyatlar uygun olmasına rağmen iş yok. Havalar sıcak, vatandaşın da balığa talebi az. Somon kilo 25 TL, alabalık kilo 20 TL, levrek-çipuranın kilosu 45 TL, kötek kilo 45 TL, istavrit, barbun ve mezgidin kilosu da 30 TL’den satılıyor. Balıklar uygun ama ilgi yok denecek kadar az. Kültür balıklarına göre olta balıkları daha fazla satılıyor. Vatandaşlar kültür balıklarının aksine küçük balığa daha fazla ilgi duyuyor. İstavrit, barbun ve mezgit diğer balıklara göre daha güzel satılıyor. Bundan sonra da olta balıklar tezgahlarda yerini almaya devam eder” dedi.

“Mangalda en güzel çipura olur”


Havaların ısınması ile birlikte mangal sezonda en güzel çipura balığının mangal yapılacağına dikkat çeken balık satıcısı Kurtça Aydın ise “Sezon bittiğinden beri kültür balıkları satıyoruz. İş yok. Havalar da sıcak gidiyor. Şu anda bekleme aşamasındayız. Eylül ayına kadar beklemeye devam edeceğiz. Olta balıkları da tezgahlarda yerini almaya başladı. Her gün 5-10 kilo geliyor. Kültür balıklarına pek ilgi olmuyor ama mezgit, barbun ve istavrit satışı oluyor. Yaz itibariyle mangal sezonu da açıldı. Şu anda mangalda en güzel çipura olur. Levrek ve somon da mangal olur. Çipura diğerlerine göre daha yağlı ve etli olduğundan daha fazla tercih edilebilir. Bütün ve 2 parça fileto şeklinde mangalda pişirilebilir. 1 çipura ortalama 400 gr gelir. 1 balıkla da 1 kişi rahatlıkla doyar. 10 kişilik bir mangal yapacaksanız 10 adet çipura yeterli. Çipuranın tanesi 20 TL’ye denk gelir, yani 10 kişilik bir balık 200 TL’ye denk gelir” diye konuştu.


Yorum yapmak için tıklayın

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Dünya

Ticaret Bakanı Bolat’ın ABD temasları

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Amerikan-Türk İş Konseyi (ATC) 39’uncu Yıllık Toplantısı’na katıldı. Bolat, temasları kapsamında ABD’li mevkidaşı Gina Raimondo ile görüştü.

ABD-Ticaret Bakanı Bolat, 39’uncusu yapılan Amerikan- Türk İş Konseyi Toplantısı hakkında, “ABD ziyaretimiz kapsamında 39’uncu Amerikan-Türk Konferansı’na katılarak Türk ve Amerikan iş dünyasının kıymetli temsilcileri ile bir araya geldik. Bu etkinlik her zaman Türk ve Amerikan iş dünyası mensuplarını bir araya getirerek, mevcut durumu gözden geçirmelerine ve geleceğe yönelik beklentileri tartışmalarına imkan veren önemli bir fırsat olmuştur.

2023 yılı itibarı ile ABD ile 14,8 milyar doları ihracat olmak üzere, 33,5 milyar dolar olan ticaret hacmimizi sürdürülebilir bir ivme ile 100 milyar dolar düzeylerine çıkarmakta kararlıyız. Ticaret Bakanlığı olarak ABD ile olan dış ticaretimizi ülkemizin faydasına olacak şekilde arzuladığımız düzeylere ulaştırmak için durmadan çalışmaya devam edeceğiz. Türkiye-ABD İş Konseyi (TAİK) ve ABD Ticaret Odası’na ülkemizin dış ticaretini doğrudan etkileme potansiyeli bulunan bu müstesna etkinliği düzenledikleri için teşekkürlerimi iletiyorum” dedi.

“ABD İLE KARŞILIKLI YATIRIMLARIMIZ 26 MİLYAR DOLAR”

Bolat, ABD’li mevkidaşı Gina Raimondo ile görüşmesinde ikili ilişkilerin ve karşışıklı yatırımların ele alındığına dikkat çekerek, “Amerika Birleşik Devletleri Ticaret Bakanı Gina Raimondo ile çok verimli bir görüşme gerçekleştirdik. Görüşme vesilesi ile ikili ticaretimizin ve karşılıklı yatırımların artmasından duyulan memnuniyetimizi dile getirerek, uzun vadede ticari ilişkilerimizi güçlendirme niyetinde olduğumuzu paylaştık. Karşılıklı olarak ikili ticaretimizi 100 milyar dolar seviyesine ulaştırma hedefimizde mutabık kaldık.

ABD ile karşılıklı yatırımların 26 milyar dolara ulaşmasına ilişkin memnuniyetimizi ve bu yatırımların zamanla karşılıklı olarak artacağına inancımızı belirttik. Ayrıca üçüncü ülkelerde yapılacak ortak yatırımları arttırmak üzere işbirliğimizin geliştirilmesi için temaslarımızın arttırılması hususunu teyit ettik. Bunların yanında Mart ayında İstanbul’da gerçekleştirdiğimiz yapay zeka, 5G, siber güvenlik ve veri konularını kapsayan Dijital Diyalog için yüz yüze çalıştay sayesinde attığımız somut adımların ikili ticaretimize yeni bir boyut kazandırmasını çok önemli bulduğumuzu ifade ettik” ifadelerini kullandı.(DHA)

Okumaya devam et

Ekonomi

TÜİK: İşsizlik oranı 8,6 seviyesinde gerçekleşti.

ANKARA-TÜİKİşsizlik oranı mart ayında bir önceki aya göre 0,1 puan azalarak yüzde 8,6 seviyesinde gerçekleşti.


Okumaya devam et

Ekonomi

TÜİK: Dış ticaret haddi 0,5 puan arttı

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), dış ticaret haddinin mart ayında, bir önceki yılın aynı ayına göre 0,5 puan artarak 87,2 olduğunu açıkladı.
ANKARA-TÜİK, Mart 2024 dönemine ilişkin dış ticaret endekslerini açıkladı. Buna göre; ihracat birim değer endeksi mart ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 1,4 azaldı. Endeks bir önceki yılın aynı ayına göre gıda, içecek ve tütünde yüzde 0,6 arttı, ham maddelerde (yakıt hariç) yüzde 2,3 azaldı, yakıtlarda yüzde 2,3 arttı, imalat sanayinde (gıda, içecek, tütün hariç) yüzde 1,9 azaldı. İhracat miktar endeksi, mart ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 2,8 azaldı. Endeks bir önceki yılın aynı ayına göre gıda, içecek ve tütünde yüzde 2,3 arttı, ham maddelerde (yakıt hariç) yüzde 9 azaldı, yakıtlarda yüzde 30,8 arttı, imalat sanayinde (gıda, içecek, tütün hariç) yüzde 4 azaldı.

İTHALAT BİRİM DEĞER ENDEKSİ YÜZDE 2 AZALDI

İthalat birim değer endeksi, mart ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 2 azaldı. Endeks, bir önceki yılın aynı ayına göre, gıda, içecek ve tütünde yüzde 7,7 azaldı, yakıtlarda yüzde 3,4 azaldı, ham maddelerde (yakıt hariç) yüzde 5,1 azaldı, imalat sanayinde (gıda, içecek, tütün hariç) yüzde 3,1 azaldı. İthalat miktar endeksi mart ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 4,4 azaldı. Endeks bir önceki yılın aynı ayına göre, gıda, içecek ve tütünde yüzde 19,5 azaldı, ham maddelerde (yakıt hariç) yüzde 6,6 azaldı, yakıtlarda yüzde 2,6 azaldı, imalat sanayinde (gıda, içecek, tütün hariç) yüzde 1,5 azaldı. İhracat birim değer endeksinin ithalat birim değer endeksine bölünmesiyle hesaplanan ve 2023 Mart ayında 86,7 olarak elde edilmiş olan dış ticaret haddi, 0,5 puan artarak, 2024 yılı Mart ayında 87,2 oldu.(DHA)

Okumaya devam et

Trendler

KÜNYE
Copyright © 2021 O Haber Neydi - Tüm Hakları Mahfuzdur.