Bursa’da haziran ayında etkili olan yağışlar sevindirdi. İçme suyunu karşılayan barajların doluluk oranı yeni yıla kadar şehrin içme suyunu karşılayacak seviyeye ulaştı. Hiç yağış olmasa bile Bursa’nın 7,5 ay kadar yetecek suyu olduğu belirtildi.
Bursa Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon Genel Müdürlüğü’nden (BUSKİ) alınan bilgiye göre, Bursa’nın içme suyu ihtiyacını karşılayan Doğancı ve Nilüfer Barajı’nda doluluk yüzde 100 oranına ulaştı. Yapılan açıklamada, hiç yağış olmasa bile gelecek yıl ocak ayı ortalarına kadar sıkıntı yaşanmayacağını belirtilirken, yetkililer vatandaşları suyu her ortamda tasarruflu kullanmaları konusunda uyardı.
4,2 büyüklüğündeki depreme deniz altında yakalandı, ne yapacağını şaşırdı
Antalya’nın Gazipaşa ilçesinde serbest dalış yaparak zıpkınla balık avlayan Çağdaş Şaşmaz, 11 Kasım 2023 günü Alanya açıklarında meydana gelen 4,2 büyüklüğündeki depreme deniz altında yakalandı. Amatör kamerası ile korku dolu anlarını kaydeden Şaşmaz, deprem esnasında çıkan gürültünün şiddetiyle vücudunun titrediğini dile getirdi.
Geylani Topaloğlu ANTALYA-Gazipaşa’da serbest dalış yapan Çağdaş Şaşmaz, arkadaşıyla birlikte cumartesi günü sabah saatlerinde ilçeye bağlı Muzkent Mahallesi’nde zıpkınla balık avlamak için denize girdi. 11 Kasım 2023 tarihinde Alanya açıklarında meydana gelen ve büyüklüğü 4,2 açıklanan depreme deniz altında yakalan Şaşmaz, o anları amatör kamerası ile kaydetti. Deprem esnasında çıkan gürültünün şiddetiyle vücudunun titrediğini söyleyen Şaşmaz, ilk anda dinamitle balık avlandığını düşündüğünü dile getirdi.
“Gürültü o kadar şiddetliydi ki vücudumu tamamen titretti” Yaşadığı korku dolu anları anlatan Şaşmaz, “Videoda gördüğünüz taşın yanına vardığımda taşın kenarında birkaç yem balığının kaçışlarını gördüm ve agaşon yapmaya karar verdim. Tam aşağı doğru inip taşın gölge kısmına doğru yatacakken birden bir gürültü olmaya başladı. Gürültü o kadar şiddetliydi ki vücudumu tamamen titretti. İlk olarak aklıma kıyıdaki tral sürüsü geldi. Çok hızlı bir şekilde yukarı çıktım. Zaten sığ bir sudaydım. Bazı cani insanların o balık sürüsüne dinamit atmış olabileceğini düşündüm. O denli bir patlamaydı. Daha önce karşılaşmadığım için sadece hayal ettiklerimle kaldım” dedi.
“Sonradan aklıma deprem geldi” Yaşanan şiddetli gürültünün ardından denizde balık kalmadığını söyleyen Şaşmaz, “Sonradan aklıma deprem geldi. Deniz hareketlerinde fazla bir değişme yoktu. Ve ortalık bir anda sessizliğe büründü. Neredeyse hiç balık kalmamıştı. Yanımdaki arkadaşım sesi duymadığını söyledi. Yüzeyde ilerlediği için fark edememiş. Hızlıca karaya çıkıp enteresan olaylar var mı diye baktığımda fark ettim ki, Alanya açıklarında bir deprem meydana gelmiş. Videonun 22. saniyesindeki sesleri duyabilirseniz her şey açıkça ortada. Kulaklığı takıp sakince izlerseniz o anki anı beraber yaşayabiliriz” ifadelerini kullandı.
Bursa’nın Gemlik ilçesinde dün yaşanan 5,1 büyüklüğündeki depremin ardından artçılar durmuyor. BURSA-Dün saat 10.42’de yaşanan deprem Bursa ve çevre illerde hissedilirken, depremin ardından 24 saatte 100’den fazla farklı büyüklüklerde artçı yaşandı. Can ya da mal kaybının yaşanmadığı deprem, vatandaşlar arasında paniğe neden olurken Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi Ve Deprem Araştırma Enstitüsü verilerine göre son 24 saat içinde Bursa ve Yalova illerinde 100’ün üzerinde farklı büyüklüklerde artçı meydana geldi.
Elektrik şirketi 305 araç ve 882 personel ile sahada
Ülke genelinde hızı saatte 120 kilometreyi aşan fırtına sonrası yaşanan elektrik kesintileriyle mücadelesini sürdüren Yeşilırmak Elektrik Dağıtım A.Ş.(YEDAŞ), 305 araç ve 882 personel ile sahada çalışıyor. SAMSUN-26 Kasım Pazar günü tüm yurdu etkisi altına alan lodos elektrik hatlarını olumsuz yönde etkiledi. Lodosun tüm hafta sonu etkili olması hızlı müdahaleleri de zorlaştırdı. Saha ekiplerine destek ekipler de ekleyen YEDAŞ, toplam 882 personel ile sahada görev yaptı. Hizmet bölgesinde bulunan 5 ilde rüzgâr kaynaklı yaşanan şebeke hasarlarının bulunduğu alanlara hızla müdahale ederek enerji verilmeye çalışılıyor. YEDAŞ, zorlu arazi şartları ve fırtınanın etkisine rağmen tüm kadrosuyla büyük özveri ile saha çalışmalarına devam ediyor.
Tüm bölgede çalışmalarımız sürüyor Samsun, Ordu, Sinop, Amasya ve Çorum illerinde etkili olan yağış ve lodos sonrası YEDAŞ ekipleri tam kadro sahada görev başında olduğunu duyurdu. Bölgede 305 araçlık ekibin görev aldığını açıklayan YEDAŞ, solunum cihazına bağlı yaşamını sürdüren kullanıcılar ve kalıcı şebeke hasarına bağlı enerji verilemeyen kullanıcılar için 45 adet jeneratör tesis ettiğini bildirdi. YEDAŞ Genel Müdürü Yunus Emre Bilgi, “Bölgede yaşanan rüzgâr nedeniyle şebekede ciddi hasar meydana gelmiştir. Fırtınanın etkisine bağlı 26 Kasım tarihi saat 15.00 itibariyle enerjisiz olan bin 615 köye, YEDAŞ ekipleri tarafından hızlıca müdahaleler sağlanmış olup 27 Kasım saat 00.00 itibariyle bin 610 köye enerji verilmiştir. Kuvvetli rüzgâr neticesinde şebeke hasar boyutunun çok fazla olduğu 5 köy için de saha çalışmalarına devam ederek elektrik enerjisi sağlanmıştır” dedi.