Vizyon Kuyumcu
Connect with us

Çevre

Sur’da 44 metruk yapı yıkılıp, yerine park yapılacak

Diyarbakır’ın Sur ilçesinde bulunan 44 metruk yapının yıkımına başlanırken, Sur Kaymakamı ve Belediye Başkan Vekili Abdullah Çiftçi, “Boş arazileri de çocuk oyun parklarıyla yeşil alanlarla ilçemizin daha yaşanılabilir hale getireceğiz” dedi.

Diyarbakır merkez Sur ilçesine bağlı Alipaşa Mahallesi’ndeki metruk yapıların, genel asayişi ve güvenliği tehdit edecek boyutlara ulaşması nedeniyle yıkılmasına karar verildi. Alipaşa Mahallesi bölgesinde 44 metruk yapının yıkımı için yüklenici firmaya 597 bin lira ödenek ayrılması sonrası yıkıma başlanırken, Sur İlçe Kaymakamı ve Belediye Başkan Vekili Abdullah Çiftçi, yıkım çalışmalarının olduğu alanda incelemede bulundu.

“Metruk yapılar önemli bir sıkıntı oluşturmakta”

Yapılan yıkım çalışmaları sırasında açıklamalarda bulunan Kaymakam Çiftçi, Suriçi’nin tescilli alan olması nedeniyle bina yıkmanın yapmanın zor olduğunu belirterek, “İlçemiz, kadim bir ilçe. 33 medeniyetin yaşadığı bir alan ve çok eski ilçe olması itibarıyla hem tarihi tescilli yapıların çokluğu hem de ekonomik ömrünü tamamlayan yapıların çokluğu dolasıyla zaman zaman sıkıntılar yaşıyor olabiliyoruz.

Bu sıkıntılardan bazıları da metruk, vasıfsız duruma düşen yapıların hem çevreye bıraktıkları kötü etki, genel asayişi, genel güvenliği etkilemeleri ve çevresel etkileri itibariyle ilçemize önemli bir sıkıntı oluşturmalarıydı. Bu sorun üzerinde yaklaşık 3 yıldır çalışıyoruz. Burada bina yıkmak da zor, yapmak da zor çünkü Suriçi tescilli bir alan. Yaptığınız her işlemin sonucundan veya öncesinden koruma kurullarından izin almanız gerekiyor. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Kültür ve Turizm Bakanlığı ve diğer paydaş kurumlarla mutlaka koordinasyon içinde olmanız gerekiyor. Sur ilçemizin de en önemli sorunlarından biri olan metruk bina sorununu çözme noktasında 3 yıldır çalıştık ve neticeye vardık. Geçtiğimiz ay içinde ihalesini yaptık ve 1’inci etap 44 binadan oluşan metruk yapıları yıkmaya başladık” dedi.

“Her sokağı, yaşanılabilir sokak haline getirmek istiyoruz”

Sur’da metruk bina kalmayana kadar yıkım işlemlerini sürdüreceklerini belirten Kaymakam Çiftçi, “Bu etaplarda da devam edecek. Sur içinde metruk bina kalmayana kadar yıkım işlemlerimiz aralıksız sürecek. İlçemizin her sokağını, güvenli sokak haline getirmek istiyoruz.

Her sokağı, yaşanılabilir sokak haline getirmek istiyoruz. Metruk binaların çevreye oluşturduğu olumsuz etkileri kaldırmak istiyoruz çünkü bu metruk binalarda zaman zaman uyuşturucu ve benzeri genel güvenliği etkileyecek önemli sıkıntılar oluşabiliyordu. Bu yönden vatandaşlardan sıkça şikayet alıyorduk ve çok şükür bugün itibarıyla artık bu sorunun üstünden geliyoruz. Sur ilçemizde ilk etapta 44 bina olmak üzere Sur içinde genel güvenliği ve asayişi tehdit eden ve metruk duruma gelen bütün binaların yıkımını gerçekleştireceğiz. Kısa süre içinde bu metruk yapıları ortadan kaldıracağız ve kaldırdığımız boş hale gelen arazileri de çocuk oyun parklarıyla yeşil alanlarla Sur ilçemizi daha yaşanılabilir hale getirilmesi noktasında çalışmalara devam edeceğiz” diye konuştu.

Metruk yapıların yerine park yapılacak

Sur ilçesi Alipaşa Mahallesi’nde 44 metruk binanın yıkımı 4 ayda tamamlanması hedeflenirken, söz konusu yıkım sonrası oluşacak boş alanlarda çocuk oyun parkları ve çeşitli aktivitelerin olacağı alanlar oluşturulacağı öğrenildi.


Çevre

Bursa Valiliği’nden toz taşınım uyarısı

Bursa Valiliği tarafından vatandaşlara toz taşınımı uyarısı yapıldı.

BURSA-
Bu gece 23:59’a kadar sürmesi beklenen meteorolojik olayla ilgili şu ifadelere yer verildi: “Yapılan son değerlendirmelere göre; Çarşamba günü bölge genelinde (Eskişehir, Bursa, Kütahya, Bilecik) toz taşınımı beklenmektedir. Toz taşınımı nedeni ile görüş mesafesinde düşme, hava kalitesinde azalma ve ulaşımda aksamalar gibi olumsuzluklara karşı dikkatli ve tedbirli olunmalıdır.”

Okumaya devam et

Çevre

Tokat’ta 191 konut zarar gördü, 2 bin yıllık köprüde çatlak bile yok

Tokat’ın Sulusaray ilçesinde meydana gelen depremde üç ilçede toplam 191 konutta hasar oluşurken, 2 bin yıllık tarihi köprüde çatlak dahi oluşmadı.

Yasin Kıras – Yunus Çiftci
TOKAT-
Tokat, aynı gün içinde üst üste gelen depremlerle sarsıldı. Önceki gün meydana gelen 4.7, 4.1 ve 5.6 büyüklüğündeki depremlerin ardından Sulusaray, Yeşilyurt ve Artova ilçelerinde ve 30 köyde 191 konutta hasar tespit edildi. Deprem sonucunda ahır duvarları yıkıldı, cami minareleri hasar gördü ve birçok evde çatlaklar oluştu. Ancak ilçe merkezinde bulunan ve halen çevre köylere ulaşımı sağlayan Roma döneminden kalma tarihi Sulusaray Köprüsü depremde zarar görmedi. 2 bin yıllık tarihi yapı, köylere olan karayolu ulaşımını güvence altına almaya devam ediyor.
Öte yandan, depremin etkileri gün ağarırken dronla havadan görüntülendi.

Okumaya devam et

Çevre

Deprem uzmanından uyarı: Tokat’ın üzerinde bulunduğu fay hattında beklenen büyük şiddetli deprem hala olmadı

Gazi Üniversitesi DEMAR (Deprem Mühendisliği Uygulama ve Araştırma Merkezi) Müdürü Prof. Dr. Abdussamet Arslan, Tokat’ın da üzerinde bulunduğu Kuzey Anadolu Fay Hattı’nda beklenen büyük şiddetli depremin hala olmadığını kaydetti.

Muhammed Musab Gümüşer – Tolga Başer
ANKARA-
Prof. Dr. Abdussamet Arslan, Tokat’ta meydana gelen ve Samsun, Yozgat, Çankırı ve Çorum gibi çevre illerde de hissedilen 5.6 büyüklüğündeki depreme ilişkin açıklamalarda bulundu.

Arslan, İHA muhabirine yaptığı açıklamada, Bingöl çevresinde birleşen Doğu Anadolu Fay Hattı ve Kuzey Anadolu Fay Hattı’nın birbirleri üzerinde sürekli hareket halinde olduğunu kaydederek, “Son 1 ayda özellikle Kuzey Anadolu Fay Hattı’nın her iki ucunda hareketlenmeler mevcut. 4’ün üzerinde çok fazla sayıda deprem oldu. Hem Doğu bölgesinde özellikle Adıyaman’ın biraz daha ilerisinde depremler oldu hem de hattın batı ucunda yani Yunanistan’da 4’ün üzerinde depremler oldu. Dolayısıyla bu fay hattının üzerinde bir hareketlenmenin olduğu çok net bir şekilde ortaya çıkıyor” ifadelerini kullandı.

Kahramanmaraş merkezli depremler sonrası Doğu Anadolu Fay Hattı’nın, Kuzey Anadolu Fay Hattı’na doğru 9 metre kaydığını kaydeden Arslan, yukarıya doğru meydana gelen hareket sonucu Kuzey Anadolu Fay Hattı’nda kırılmalar meydana geldiğini ve Tokat’ın da bu hat üzerinde olduğunu kaydetti.

Arslan, iki hattın birleştiği noktalarda bulunan Bingöl, Erzincan, Bitlis ve Muş çevresinde stres birikimi yaşandığını kaydetti. Kuzey Anadolu Fay Hattı üzerinde ortaya çıkan jeolojik verilere değinen Arslan, 10 yıl içerisinde bu hat üzerinde 7.0 ila 7.5 büyüklüğünde bir deprem olma ihtimalinin yüzde 90 olduğuna dikkati çekti.

“Deprem olan bir bölgede bir kırılmanın tekrar yaşanma ihtimalinin neredeyse sıfır”

Deprem olan bir bölgede bir kırılmanın tekrar yaşanma ihtimalinin neredeyse sıfır olduğunu belirten Arslan, sözlerine şöyle devam etti:
“Ne zamana kadar? Periyodu doluncaya kadar. Kahramanmaraş depreminin periyodu 450 ila 500 yıl civarındadır. Dolayısıyla da Pazarcık bölgesinde fayın tekrar kırılması için 450 yıla daha ihtiyacımız var ancak buradaki kırık meydana geldiğinde hem Elazığ ve Bingöl’e doğru olan bir bölgede hem de Hatay’ın daha güneyinde olan bölgelerde gerilme birikmesi meydana geldi. 9 metreye ileriye doğru giden hareket, Malatya civarında durdu. Sonra bu hareket bir türlü devam edecek, kırılmayı tamamlayacak.”

“Önümüzdeki 10 yılda Kuzey Anadolu Fay Hattı üzerinde 7.0 ila 7.5 civarında deprem beklemek yanlış olmaz”

Bingöl civarında büyük şiddetli depremin hala olmadığını ifade eden Arslan, “İki fay hattının buluştuğu kavşak nokta olan Bingöl’de henüz beklediğimiz deprem olmadı. Bu depremi de hakikaten bekliyoruz. Kuzey Anadolu Fay Hattı boyunca 7.0 ila 7.5 büyüklüğündeki depremi beklememek çok hata değil ama zamanlamasını söyleyebilmek çok zor. Önümüzdeki 10 yıl içerisinde kesinlikle 7.0 ila 7.5 civarında deprem beklemek yanlış olmaz” değerlendirmesinde bulundu.

Okumaya devam et

Trendler

KÜNYE
Copyright © 2021 O Haber Neydi - Tüm Hakları Mahfuzdur.