Diyarbakır’ın Sur ilçesinde bulunan 44 metruk yapının yıkımına başlanırken, Sur Kaymakamı ve Belediye Başkan Vekili Abdullah Çiftçi, “Boş arazileri de çocuk oyun parklarıyla yeşil alanlarla ilçemizin daha yaşanılabilir hale getireceğiz” dedi.
Diyarbakır merkez Sur ilçesine bağlı Alipaşa Mahallesi’ndeki metruk yapıların, genel asayişi ve güvenliği tehdit edecek boyutlara ulaşması nedeniyle yıkılmasına karar verildi. Alipaşa Mahallesi bölgesinde 44 metruk yapının yıkımı için yüklenici firmaya 597 bin lira ödenek ayrılması sonrası yıkıma başlanırken, Sur İlçe Kaymakamı ve Belediye Başkan Vekili Abdullah Çiftçi, yıkım çalışmalarının olduğu alanda incelemede bulundu.
“Metruk yapılar önemli bir sıkıntı oluşturmakta”
Yapılan yıkım çalışmaları sırasında açıklamalarda bulunan Kaymakam Çiftçi, Suriçi’nin tescilli alan olması nedeniyle bina yıkmanın yapmanın zor olduğunu belirterek, “İlçemiz, kadim bir ilçe. 33 medeniyetin yaşadığı bir alan ve çok eski ilçe olması itibarıyla hem tarihi tescilli yapıların çokluğu hem de ekonomik ömrünü tamamlayan yapıların çokluğu dolasıyla zaman zaman sıkıntılar yaşıyor olabiliyoruz.
Bu sıkıntılardan bazıları da metruk, vasıfsız duruma düşen yapıların hem çevreye bıraktıkları kötü etki, genel asayişi, genel güvenliği etkilemeleri ve çevresel etkileri itibariyle ilçemize önemli bir sıkıntı oluşturmalarıydı. Bu sorun üzerinde yaklaşık 3 yıldır çalışıyoruz. Burada bina yıkmak da zor, yapmak da zor çünkü Suriçi tescilli bir alan. Yaptığınız her işlemin sonucundan veya öncesinden koruma kurullarından izin almanız gerekiyor. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Kültür ve Turizm Bakanlığı ve diğer paydaş kurumlarla mutlaka koordinasyon içinde olmanız gerekiyor. Sur ilçemizin de en önemli sorunlarından biri olan metruk bina sorununu çözme noktasında 3 yıldır çalıştık ve neticeye vardık. Geçtiğimiz ay içinde ihalesini yaptık ve 1’inci etap 44 binadan oluşan metruk yapıları yıkmaya başladık” dedi.
“Her sokağı, yaşanılabilir sokak haline getirmek istiyoruz”
Sur’da metruk bina kalmayana kadar yıkım işlemlerini sürdüreceklerini belirten Kaymakam Çiftçi, “Bu etaplarda da devam edecek. Sur içinde metruk bina kalmayana kadar yıkım işlemlerimiz aralıksız sürecek. İlçemizin her sokağını, güvenli sokak haline getirmek istiyoruz.
Her sokağı, yaşanılabilir sokak haline getirmek istiyoruz. Metruk binaların çevreye oluşturduğu olumsuz etkileri kaldırmak istiyoruz çünkü bu metruk binalarda zaman zaman uyuşturucu ve benzeri genel güvenliği etkileyecek önemli sıkıntılar oluşabiliyordu. Bu yönden vatandaşlardan sıkça şikayet alıyorduk ve çok şükür bugün itibarıyla artık bu sorunun üstünden geliyoruz. Sur ilçemizde ilk etapta 44 bina olmak üzere Sur içinde genel güvenliği ve asayişi tehdit eden ve metruk duruma gelen bütün binaların yıkımını gerçekleştireceğiz. Kısa süre içinde bu metruk yapıları ortadan kaldıracağız ve kaldırdığımız boş hale gelen arazileri de çocuk oyun parklarıyla yeşil alanlarla Sur ilçemizi daha yaşanılabilir hale getirilmesi noktasında çalışmalara devam edeceğiz” diye konuştu.
Metruk yapıların yerine park yapılacak
Sur ilçesi Alipaşa Mahallesi’nde 44 metruk binanın yıkımı 4 ayda tamamlanması hedeflenirken, söz konusu yıkım sonrası oluşacak boş alanlarda çocuk oyun parkları ve çeşitli aktivitelerin olacağı alanlar oluşturulacağı öğrenildi.
Elektrik şirketi 305 araç ve 882 personel ile sahada
Ülke genelinde hızı saatte 120 kilometreyi aşan fırtına sonrası yaşanan elektrik kesintileriyle mücadelesini sürdüren Yeşilırmak Elektrik Dağıtım A.Ş.(YEDAŞ), 305 araç ve 882 personel ile sahada çalışıyor. SAMSUN-26 Kasım Pazar günü tüm yurdu etkisi altına alan lodos elektrik hatlarını olumsuz yönde etkiledi. Lodosun tüm hafta sonu etkili olması hızlı müdahaleleri de zorlaştırdı. Saha ekiplerine destek ekipler de ekleyen YEDAŞ, toplam 882 personel ile sahada görev yaptı. Hizmet bölgesinde bulunan 5 ilde rüzgâr kaynaklı yaşanan şebeke hasarlarının bulunduğu alanlara hızla müdahale ederek enerji verilmeye çalışılıyor. YEDAŞ, zorlu arazi şartları ve fırtınanın etkisine rağmen tüm kadrosuyla büyük özveri ile saha çalışmalarına devam ediyor.
Tüm bölgede çalışmalarımız sürüyor Samsun, Ordu, Sinop, Amasya ve Çorum illerinde etkili olan yağış ve lodos sonrası YEDAŞ ekipleri tam kadro sahada görev başında olduğunu duyurdu. Bölgede 305 araçlık ekibin görev aldığını açıklayan YEDAŞ, solunum cihazına bağlı yaşamını sürdüren kullanıcılar ve kalıcı şebeke hasarına bağlı enerji verilemeyen kullanıcılar için 45 adet jeneratör tesis ettiğini bildirdi. YEDAŞ Genel Müdürü Yunus Emre Bilgi, “Bölgede yaşanan rüzgâr nedeniyle şebekede ciddi hasar meydana gelmiştir. Fırtınanın etkisine bağlı 26 Kasım tarihi saat 15.00 itibariyle enerjisiz olan bin 615 köye, YEDAŞ ekipleri tarafından hızlıca müdahaleler sağlanmış olup 27 Kasım saat 00.00 itibariyle bin 610 köye enerji verilmiştir. Kuvvetli rüzgâr neticesinde şebeke hasar boyutunun çok fazla olduğu 5 köy için de saha çalışmalarına devam ederek elektrik enerjisi sağlanmıştır” dedi.
Samsun Valiliği’nden ‘kış lastiği’ uyarısı: 1 Aralık’ta başlıyor
Samsun Valiliği, 1 Aralık itibarıyla zorunlu kış lastiği uygulamasının hayata geçeceğini duyurdu. Samsun’da yük ve yolcu taşımacılığı yapan araçların dışında kalan ‘hususi araçlar için kış lastiği zorunluluğu olmadığı’ hatırlatılarak, can ve mal güvenliği için tüm araçlarda kış lastiği kullanılması tavsiye edildi. SAMSUN-Valilikten yapılan açıklamada, “2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu’nun 65/A maddesi uyarınca ülkemizde tescil edilmiş olsun veya olmasın, şehirlerarası karayollarında yolcu ve eşya taşımalarında kullanılan taşıtlarda her yılın 1 Aralık ile takip eden yılın 1 Nisan tarihleri arasında kalan dört aylık dönemde kış lastiği kullanması zorunludur. İl sınırları içerisinde ise kış lastiği uygulaması yapılıp yapılmayacağı ortalama yerel sıcaklıklar dikkate alınarak ilgili valiliklerce belirlenmektedir. Bu çerçevede Valiliğimizce ilimiz sınırları içerisinde ticari amaçlı yolcu ve eşya taşımalarında kullanılan taşıtlar için her yılın 1 Aralık tarihi ile takip eden yılın 1 Nisan tarihleri arasında kış lastiği kullanma zorunluluğu getirilmiştir” denildi.
Kış lastiğinin, ‘7 derecenin altındaki sıcaklıklarda yol tutuşunu artırmak amacıyla bileşimi özel olarak belirlenmiş ve sırt yüzeyinde özel olarak tasarlanmış desenleri bulunan lastik olduğu’ bilgisi verilen açıklamada, “Kamyon, çekici, tanker ve otobüs türü araçların tahrikli dingilleri üzerindeki tüm lastiklerinin; kamyonet, minibüs ve otomobillerin ise tüm lastiklerinin kış lastiği olması zorunludur. Sadece buzlu zeminlerde kullanılabilen çivili lastikler de kış lastiği yerine geçer. Araçta patinaj zinciri bulunması veya kullanılması kış lastiği zorunluluğunu ortadan kaldırmaz. Seyir esnasında herhangi bir sebeple değiştirilmek zorunda kalınan lastiklerin yerine takılacak lastikler de kış lastiği olmak zorundadır. Kış lastiklerinin yanaklarında (M+S) işareti veya (M+S) işareti ile birlikte kar tanesi (snowflake) işareti veya sadece kar tanesi (snowflake) işareti bulunması gereklidir. Lastiklerin kaplama yapılarak kullanılması halinde lastik omuzlarında (M+S) işareti olsa dahi, lastik diş derinliğinin ve sırt deseninin kış lastiğine uygun olması zorunludur. Kamyon, çekici, tanker ve otobüslerde kış lastiği diş derinliği 4 mm’den; kamyonet, minibüs ve otomobil türü araçlarda ise kış lastiği diş derinliği 1,6 mm’den az olamaz” ifadelerine yer verildi.
2 bin 568 Türk Lirası idari para cezası Açıklamada ayrıca, “2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu’nun 65/A maddesi gereğince kış lastiği denetimlerinde ihlali tespit edilen araçlara 2 bin 568 Türk Lirası idari para cezası uygulanmaktadır. Yük ve yolcu taşımacılığı yapan araçların dışında kalan hususi araçlar için kış lastiği zorunluluğu olmamakla birlikte, can ve mal güvenliği için kış şartlarında tüm araçlarda kış lastiği kullanılmasını tavsiye ediyoruz” uyarısı yapıldı.
Samsun’da cami hoparlörlerinden ‘fırtına’ uyarısı yapıldı ve vatandaşlar aşırı hava olaylarına karşı tedbirli olmaya çağrıldı.
Erdi Demir SAMSUN-Meteoroloji 10. Bölge Müdürlüğü tarafından ‘fırtına ve kuvvetli rüzgar’ başlıklı bir uyarı yapıldı. Uyarı, cami hoparlörlerinden de paylaşıldı. İl genelindeki cami hoparlörlerinden yapılan anonsta, “Yapılan son değerlendirmelere göre rüzgar bugün Samsun ve çevrelerinde güney ve güneybatı yönünden kuvvetli ve yer yer kısa süreli saatteki hızı 80 km’ye kadar çıkan fırtına şeklinde eseceği tahmin diliyor. Ulaşımda aksamalar, çatı uçması gibi olumsuzluklara karşı dikkatli ve tedbirli olunmalıdır” denildi.
Öte yandan Samsun Valiliği’nin resmi sosyal medya hesaplarından fırtına uyarısı yapılarak, vatandaşlara tedbirli olunması çağrısında bulunuldu.