Vizyon Kuyumcu
Connect with us

Çevre

Bakan Pakdemirli, orman yangınlarındaki son durumu paylaştı

Marmaris’te orman yangınlarının yaşandığı bölgede inceleme yapan Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, yangınlardaki son durumla ilgili açıklama yaptı. Pakdemirli, “28 Temmuz-1 Ağustos arasında 125 yangın çıkmıştır. 117 yangın ya tamamen söndürüldü, ya da kontrol altında. Şu anda devam eden 8 yangınımız var” dedi.

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, orman yangınlarının en yoğun yaşandığı bölgelerden olan Muğla’nın Marmaris ilçesindeydi. Bakan Pakdemirli, sabahın ilk saatlerinden itibaren helikopterle bölgede incelemelerde bulundu. AFAD Koordinasyon toplantısına katılarak yangınlarla ilgili bilgi paylaşımı yaptı.

Akşam saatine kadar orman yangınlarını ve yapılan müdahaleleri yakından takip eden Bakan Pakdemirli, Şehit Görkem Hasdemir Beldibi Yangın Ekip Binası önünde orman yangınlarının son durumuyla ilgili açıklamada bulundu.

“Devam eden 8 yangınımız var”

28 Temmuz itibariyle çıkan yangınlarla ilgili genel bilgi veren Bakan Pakdemirli, “Öncelikli meteorolojiden başlayayım. Hava oldukça kuru. Yüksek sıcaklıklar devam ediyor. Çarşamba dahil, nem oranında düşüklük devam ediyor olacak. 1 hafta boyunca kuru ve sıcak hava devam edeceği söyleniyor. 28 Temmuz – 1 Ağustos arasında çıkan yangınların bilançosu olarak 125 yangın çıkmıştır. 117 yangın ya tamamen söndürüldü. Ya da kontrol altında.

Soğutma çalışmaları devam ediyor. Şu anda devam eden 8 yangınımız var” diye konuştu.

“Muğla-Bodrum yangınlarını kontrol altına aldık”

Orman yangınlarının son durumu ile ilgili konuşan Pakdemirli, “Antalya-Manavgat, Gündoğmuş yangınlarımız devam ediyor. Muğla’da Marmaris, Köyceğiz, Milas, Kavaklıdere ve Seydikemer yangıları devam ediyor. Yeni gelen bilgiye göre Seydikemer yangınının soğutma çalışmaları başladı. Ayrıca gün içerisinde Menteşe’de çıkan yangında soğutma çalışmaları devam ediyor. Tunceli Hozatlı’da bir yangın devam ediyor.

Bugün itibariyle Mersin-Silifke, Antalya-Gazipaşa, Antalya-Kemer ve Muğla-Bodrum yangınlarını kontrol altına aldık” dedi.

“Mücadelemiz hem havadan hem de karadan devam ediyor”

Yangınlarda kullanılan araçlarla ilgili bile veren Bakan Pakdemirli, “Genel olarak tüm bu yangınlara 16 uçak, 9 İHA, 45 helikopter, 6 yönetim helikopteri, 1 insanız helikopter, 708 arazöz, 120 iş makinası, 4 bin 800 personelle mücadelemiz hem havadan hem de karadan devam ediyor. Muğla özelinde ise ben vatandaşlarımızdan bazı serzenişler duyuyorum.

‘Uçak göremiyoruz. Helikopter göremiyoruz’. Muğla özelinde 4 uçak 1 İHA, 17 helikopter, 185 arazöz, 93 itfaiye, iş makinası, 414 araç, 55 ambulans, 1457 personelle çalışmalarımız devam ediyor” şeklinde konuştu.

“Bugün tedbiren 6 mahalle boşaltıldı”
Boşaltılan mahallelerle ilgi konuşan Pakdemirli, “Bugün tedbiren 6 mahalle boşaltıldı. Hatta Gökbel Mahallesi’nin boşaltılmasında ben de oradaydım. Yaşlı teyzelerimizle de orada görüştük. Yaşlı insanlar kolay kolay evini bırakmak istemiyor.

‘Bize bir şey olmaz evladım’ diyorlar ama buradan sizler vesilesiyle bu mesajı iletmek istiyorum. Canın dışında her şeyin yerine bir şey konulabilir. Bu kadar bağlı olmamamız gerekiyor. Zorla ikna ettik” ifadelerini kullandı.

Güneşin doğumuyla beraber alanı inceledim”

Türkiye Afet Müdahale Planı kapsamında bin 200 personel, 289 araç ve iş makinesinin de bu çalışmalara katıldığını ifade eden Pakdemirli, “Yangınlarla mücadelemiz, başta orman teşkilatımız olmak üzere cansiperane devam ediyor. Sabahın ilk saatlerinde güneşin doğumuyla beraber alanı inceledim. Sabah saatlerinde çok olumlu bir tablo olmasına rağmen öğleden sonra artacak olan rüzgarı ve hava koşullarını bilmemizden dolayı yangının devam edeceğini ve belli odakların olacağını tespit ettik. Çalışmalarımızı ona planladık” şeklinde konuştu.
Muğla’da hasar tespit çalışmalarının yüzde 75’ini bittiğini söyleyen Pakdemirli, yaraların sarılacağını söyledi. Ayrıca yangınlarda toplam 8 vatandaşın hayatını kaybettiğini ifade etti.

Çevre

Bursa Valiliği’nden toz taşınım uyarısı

Bursa Valiliği tarafından vatandaşlara toz taşınımı uyarısı yapıldı.

BURSA-
Bu gece 23:59’a kadar sürmesi beklenen meteorolojik olayla ilgili şu ifadelere yer verildi: “Yapılan son değerlendirmelere göre; Çarşamba günü bölge genelinde (Eskişehir, Bursa, Kütahya, Bilecik) toz taşınımı beklenmektedir. Toz taşınımı nedeni ile görüş mesafesinde düşme, hava kalitesinde azalma ve ulaşımda aksamalar gibi olumsuzluklara karşı dikkatli ve tedbirli olunmalıdır.”

Okumaya devam et

Çevre

Tokat’ta 191 konut zarar gördü, 2 bin yıllık köprüde çatlak bile yok

Tokat’ın Sulusaray ilçesinde meydana gelen depremde üç ilçede toplam 191 konutta hasar oluşurken, 2 bin yıllık tarihi köprüde çatlak dahi oluşmadı.

Yasin Kıras – Yunus Çiftci
TOKAT-
Tokat, aynı gün içinde üst üste gelen depremlerle sarsıldı. Önceki gün meydana gelen 4.7, 4.1 ve 5.6 büyüklüğündeki depremlerin ardından Sulusaray, Yeşilyurt ve Artova ilçelerinde ve 30 köyde 191 konutta hasar tespit edildi. Deprem sonucunda ahır duvarları yıkıldı, cami minareleri hasar gördü ve birçok evde çatlaklar oluştu. Ancak ilçe merkezinde bulunan ve halen çevre köylere ulaşımı sağlayan Roma döneminden kalma tarihi Sulusaray Köprüsü depremde zarar görmedi. 2 bin yıllık tarihi yapı, köylere olan karayolu ulaşımını güvence altına almaya devam ediyor.
Öte yandan, depremin etkileri gün ağarırken dronla havadan görüntülendi.

Okumaya devam et

Çevre

Deprem uzmanından uyarı: Tokat’ın üzerinde bulunduğu fay hattında beklenen büyük şiddetli deprem hala olmadı

Gazi Üniversitesi DEMAR (Deprem Mühendisliği Uygulama ve Araştırma Merkezi) Müdürü Prof. Dr. Abdussamet Arslan, Tokat’ın da üzerinde bulunduğu Kuzey Anadolu Fay Hattı’nda beklenen büyük şiddetli depremin hala olmadığını kaydetti.

Muhammed Musab Gümüşer – Tolga Başer
ANKARA-
Prof. Dr. Abdussamet Arslan, Tokat’ta meydana gelen ve Samsun, Yozgat, Çankırı ve Çorum gibi çevre illerde de hissedilen 5.6 büyüklüğündeki depreme ilişkin açıklamalarda bulundu.

Arslan, İHA muhabirine yaptığı açıklamada, Bingöl çevresinde birleşen Doğu Anadolu Fay Hattı ve Kuzey Anadolu Fay Hattı’nın birbirleri üzerinde sürekli hareket halinde olduğunu kaydederek, “Son 1 ayda özellikle Kuzey Anadolu Fay Hattı’nın her iki ucunda hareketlenmeler mevcut. 4’ün üzerinde çok fazla sayıda deprem oldu. Hem Doğu bölgesinde özellikle Adıyaman’ın biraz daha ilerisinde depremler oldu hem de hattın batı ucunda yani Yunanistan’da 4’ün üzerinde depremler oldu. Dolayısıyla bu fay hattının üzerinde bir hareketlenmenin olduğu çok net bir şekilde ortaya çıkıyor” ifadelerini kullandı.

Kahramanmaraş merkezli depremler sonrası Doğu Anadolu Fay Hattı’nın, Kuzey Anadolu Fay Hattı’na doğru 9 metre kaydığını kaydeden Arslan, yukarıya doğru meydana gelen hareket sonucu Kuzey Anadolu Fay Hattı’nda kırılmalar meydana geldiğini ve Tokat’ın da bu hat üzerinde olduğunu kaydetti.

Arslan, iki hattın birleştiği noktalarda bulunan Bingöl, Erzincan, Bitlis ve Muş çevresinde stres birikimi yaşandığını kaydetti. Kuzey Anadolu Fay Hattı üzerinde ortaya çıkan jeolojik verilere değinen Arslan, 10 yıl içerisinde bu hat üzerinde 7.0 ila 7.5 büyüklüğünde bir deprem olma ihtimalinin yüzde 90 olduğuna dikkati çekti.

“Deprem olan bir bölgede bir kırılmanın tekrar yaşanma ihtimalinin neredeyse sıfır”

Deprem olan bir bölgede bir kırılmanın tekrar yaşanma ihtimalinin neredeyse sıfır olduğunu belirten Arslan, sözlerine şöyle devam etti:
“Ne zamana kadar? Periyodu doluncaya kadar. Kahramanmaraş depreminin periyodu 450 ila 500 yıl civarındadır. Dolayısıyla da Pazarcık bölgesinde fayın tekrar kırılması için 450 yıla daha ihtiyacımız var ancak buradaki kırık meydana geldiğinde hem Elazığ ve Bingöl’e doğru olan bir bölgede hem de Hatay’ın daha güneyinde olan bölgelerde gerilme birikmesi meydana geldi. 9 metreye ileriye doğru giden hareket, Malatya civarında durdu. Sonra bu hareket bir türlü devam edecek, kırılmayı tamamlayacak.”

“Önümüzdeki 10 yılda Kuzey Anadolu Fay Hattı üzerinde 7.0 ila 7.5 civarında deprem beklemek yanlış olmaz”

Bingöl civarında büyük şiddetli depremin hala olmadığını ifade eden Arslan, “İki fay hattının buluştuğu kavşak nokta olan Bingöl’de henüz beklediğimiz deprem olmadı. Bu depremi de hakikaten bekliyoruz. Kuzey Anadolu Fay Hattı boyunca 7.0 ila 7.5 büyüklüğündeki depremi beklememek çok hata değil ama zamanlamasını söyleyebilmek çok zor. Önümüzdeki 10 yıl içerisinde kesinlikle 7.0 ila 7.5 civarında deprem beklemek yanlış olmaz” değerlendirmesinde bulundu.

Okumaya devam et

Trendler

KÜNYE
Copyright © 2021 O Haber Neydi - Tüm Hakları Mahfuzdur.