Vizyon Kuyumcu
Connect with us

Ekonomi

Düşen sebze ve meyve fiyatları pazarlara olan ilgiyi arttırdı

Kocaeli’de kurulan semt pazarında düşüşe geçen sebze ve meyve fiyatları, vatandaşların pazara olan ilgisini arttırdı.

Kocaeli’nin İzmit ilçesinde kurulan semt pazarı vatandaşlar tarafından ilgi görüyor. Pandemi döneminin etkisiyle bir süredir yüksek seyreden sebze ve meyve fiyatlarının düşüşe geçmesi ve market ürünlerine nazaran daha taze ürünlerin satışa sunulması gibi etkenler vatandaşların pazara olan ilgisini arttırdı. Pazarcı esnafı pandeminin etkisinden yavaş yavaş kurtulduklarını belirtirken, sebze meyve fiyatlarının olabilecek en uygun bantta olduğunu ifade ettiler. Esnaflar, fiyatlardaki ucuzluğun sera dönemine kadar bu bantlarda devam edeceği dile getirdiler. Kurulan semt pazarında, kabak 6 lira, salata 5 lira, patlıcan ve dolma 5 lira, fasulye 8 lira, kıl biber 5 lira’dan satışa sunulurken, elma 4 lira, şeftalinin 3 kilosu 10 liradan satılıyor.

“En bol, en güzel ve en taze zamanı”

Ürün fiyatlarının uygun olduğunu belirten pazarcı esnafı Mustafa Baştan, vatandaşların pazarlara olan ilgisinin arttığını ifade ederek, “Fiyatların en ucuz zamanı şu an. En bol, en güzel ve en taze zamanı. Kabak 6 lira, salata 5 lira, patlıcan ve dolma 5 lira, fasulye 8 lira, kıl biber 5 lira. Pandeminin etkisinden kurtulduk, Allah’a şükür şu an iyi işler. Vatandaşlar pazara gelsinler, pazar her zaman iyidir, ürünler tazedir, günlüktür” dedi.

“Seralar çıkar, fiyatlar yükselir”

Fiyatların bir süre daha bu bantlarda gideceğini ifade eden Baştan, sera mevsiminden sonra yükseleceğini belirterek, “1-1 buçuk ay daha böyle gider. Sonrasında seralar çıkar fiyatlar yükselir. Bunlar tarla malı, organik. 1 ay, 1 buçuk ay sonra sera malları gelir.

Allah’a şükür günlük taze geliyor meyve ve sebzelerimiz. Vatandaşlar da geliyor her zaman pazara. Pandemide yasaklar vardı şu anda yok Allah’a şükür herkes kendini koruyor pazara geliyorlar” diye konuştu.

“Bu ucuzluk 1, 1 buçuk ay daha sürer”

Meyve ve sebze fiyatlarının uygun olduğunu ifade eden pazarcı esnafı Cem Eren Kara, pandemi etkisinden yavaşça kurtulduklarını belirterek, “Fiyatlarımız gördüğünüz gibi uygun, elma 4 lira, şeftali 3 kilo 10 lira görüyorsunuz, vatandaşlarımızı pazara bekliyoruz. Pandemiden dolayı esnafımız batmıştı, yavaş yavaş kurtulmaya başlıyoruz. Bu ucuzluk 1, 1 buçuk ay daha sürer kış geliyor ya kış geldiği zaman malcılar çalışmıyor, araya aracı giriyor fiyatlar yükseliyor. Vatandaşlarımızı pazara bekliyoruz” şeklinde konuştu.

“Pazardaki ürünler daha taze oluyor”

Fiyatlardan genel anlamda memnun olduğunu dile getiren Halit Oğul isimli vatandaş, maketten ziyade pazarları tercih ettiğini belirterek, “Meyve fiyatları bir tık pahalı geldi ama sebze fiyatları normal. Pandemi sürecinden sonra fiyatlarda bir tık düşüş oldu. Mesela domates 5 lira kilosu, biber keza öyle. Bu sene karpuz biraz ucuzlamadı o da havalardan herhalde öyle devam ediyor 2- 2,5 liradan. Ürünleri yetiştirenlere de hak vermek lazım. Şartlar zor ekonomik şartlar. Halk da biraz mağdur gibi. Milletin cebinde fazla para yok her yönden baktığında herkes kendine göre haklı. Pazardaki ürünler daha taze oluyor, göze hoş geliyor istediğini seçebiliyorsun. Biraz nostaljiye benziyor” ifadelerini kullandı.

Harun Yıldız

Ekonomi

Konut fiyatları Şubat’ta yıllık yüzde 58,3 arttı

Konut Fiyat Endeksi (KFE), 2024 yılı Şubat ayında bir önceki aya göre yüzde 2,2 oranında artarak 1216,0 seviyesinde gerçekleşti.

İSTANBUL-
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), Şubat ayı konut fiyat endeksini açıkladı. Türkiye’deki konutların kalite etkisinden arındırılmış fiyat değişimlerini izlemek amacıyla hesaplanan Konut Fiyat Endeksi (KFE), 2024 yılı Şubat ayında bir önceki aya göre yüzde 2,2 oranında artarak 1216,0 seviyesinde gerçekleşti.

Bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 58,3 oranında artan KFE, aynı dönemde reel olarak yüzde 5,1 oranında azalış gösterdi.

İstanbul, Ankara ve İzmir’in konut fiyat endekslerindeki gelişmeler değerlendirildiğinde, 2024 yılı Şubat ayında bir önceki aya göre, sırasıyla yüzde 1,5, 2,0 ve 1,6 oranlarında artış gözlenmiştir. Endeks değerleri bir önceki yılın aynı ayına göre, İstanbul, Ankara ve İzmir’de sırasıyla yüzde 45,6, 72,9 ve 57,4 oranlarında artış gösterdi.


Okumaya devam et

Ekonomi

Serbest piyasada döviz fiyatları

 Dolar 32,5830 liradan, euro ise 34,8670 liradan güne başladı.

İSTANBUL-İstanbul Kapalıçarşı’da 32,5810 liradan alınan dolar 32,5830 liradan, 34,8650 liradan alınan euro ise 34,8670 liradan satılıyor. Son kapanışta dolar 32,50 liradan, euro ise 34,56 liradan satılmıştı.


Okumaya devam et

Ekonomi

Tapu işlemleri için vekalet verirken dikkat

Tapu işlemleri için verilen vekaletlerde önemli riskler olduğunu ifade eden Altın Emlak Global Genel Müdürü Mustafa Hakan Özelmacıklı, dikkat edilmesi gereken hususlar hakkında bilgiler verdi. Özelmacıklı günümüzde verilen vekaletlerin birçoğunun hatalı verildiğini belirtti.

İSTANBUL-
Vekalet verme işlemlerinin günümüzde çoğunlukla yanlış yapıldığı ve vekâletin, vekilin vekâlet verenin bir işini görmeyi veya işlemini yapmayı üstlendiği bir sözleşme olduğunu ifade eden Özelmacıklı “Vekalet şekli koşullara bağlı ve karşılıklı güvene dayalı bir sözleşme olduğundan yapılacak işlemin niteliği açıkça tanımlanmış olmalıdır. Vekaletname düzenlemeye yetkili kurum ülkemizde noterlerdir. Yurtdışında yerleşik yurttaşlarımız için Türk Elçilik ve Konsoloslukları vekaletname düzenleyebilirler. Tapu dairelerinde de sıklıkla vekâletli işlemler yapılmaktadır. Lakin bu konudaki risklere dikkat etmek gerekir” dedi.

Günümüzde birçok vekâletin hatalı verildiğine dikkat çeken Altın Emlak Global Genel Müdürü Mustafa Hakan Özelmacıklı “Vekaletnamelerin yetki sınırlarını belirtir şekilde sadece o taşınmaz için ve mümkün olduğu kadar süreli verilmelidir. Bugün bir notere gidip standart bir alım vekâleti verdiğinizde, adınıza ipotekli hatta hacizli bir taşınmaz, çok düşük bir bedel gösterilerek satın alınabilir. Verdiğiniz bir satış vekâleti ile de taşınmazınız çok yüksek bir rakama satışa konu olabilir hatta bu vekâlet sınır belirtilmediyse diğer tapu dairelerinde bile kullanılabilir. Bu kadar hassas bir konuda dikkat ederek yetki verilmelidir.” dedi.

Vekâletnamede aranan hususlar

Tapu Sicil veya Kadastro Müdürlüklerinde kullanılacak vekaletlerin düzenleme şeklinde yapılmış olması gerektiği hatırlatan Özelmacıklı “Vekaleti düzenleyen noterin veya konsolosun adı, adresi ile imza ve mührünü, düzenleme yeri, tarihi ve yevmiye numarası bulunmalıdır. Vekalet verenin kimliği Nüfus hüviyet cüzdanı, Pasaport veya Avukat ise Avukatlık kimlik belgesine göre düzenlenmiş olmalı, T.C. Kimlik numarasını içermeli ve adresi belirtilmelidir. Vekalet verenin son durumunu yansıtır biçimde yeni çekilmiş, kimlik teşhisine elverişli, vesikalık fotoğrafı yapıştırılmış ve mühürlenmiş olmalıdır” dedi.

Vekâletnamelerde yetki

Vekalet konusu ana işlemin yapılabilmesi için öncelikle yapılması gereken işlemler varsa bu işlemler için ayrı bir yetki almaya gerek olmadığı bilgisini de paylaşan Özelmacıklı “Örneğin vekaletnamedeki sahibi bulunduğum taşınmazları dilediği bedel ve koşullarla satmaya ibaresi, satışa konu taşınmazın varsa öncelikle intikalini ve iştirakının feshini, basit yazım hataları ile belgelenmesi halinde isim yanlışlıklarını yine yanlışlık varsa kaydının düzeltilmesini, kamulaştırılmasını, satış ve kanuni ipotek tesisini ve kanuni ipoteğin terkinini kapsar. Yani satış için verilen ana yetkinin gerçekleştirilebilmesine yönelik olarak yapılması zorunlu olan tüm işlemleri kapsar. Vekâletnamede aksine hüküm yoksa satış yetkisi tescili ve bedeli almayı da içerir” dedi.

Okumaya devam et

Trendler

KÜNYE
Copyright © 2021 O Haber Neydi - Tüm Hakları Mahfuzdur.