Vizyon Kuyumcu
Connect with us

Ekonomi

Arap turistlerin ülkelerine geri dönüşleri başladı

 Trabzon Havalimanına bu yılın Temmuz ve Ağustos ayı itibariyle iç ve dış hatlarda önemli yoğunluk yaşadı.

Trabzon Havalimanı’nın 1 Temmuz’daki normalleşmenin ardından son yılların en hareketli günlerini yaşarken, Arap turistler bugünlerde okul sezonu nedeniyle yavaş yavaş Trabzon’dan ayrılmaya başladı. Buna rağmen
Eylül ayı olmasına rağmen Trabzon’da günde Arap ülkelerinden 4-5 iniş kalkış yaparken yoğunluğun Eylül sonuna kadar sürmesi bekleniyor.


Trabzon Havalimanına tarifeli seferlerin yanı sıra 10 ülkeden charter seferler yapılıyor. Kuveyt, Bahreyn, Ürdün, Umman, Katar, Dubai, Birleşik Arap Emirlikleri’nden yapılan direkt seferlerin yanı sıra Hollanda, Almanya gibi Avrupa ülkelerinin çeşitli şehirlerinden de Trabzon’a direkt uçuşlar gerçekleştirildi. Yerli turistlerin de eklenmesiyle bölgedeki turizm hareketliliği yaşanıyor.

“Trabzon’daki yabancı turist rakamları Ağustos sonunda 200 binin üzerine çıkmış durumda”
TÜRSAB Doğu Karadeniz Bölge Temsil Kurulu Başkanı Volkan Kantarcı, Trabzon’daki yabancı turist rakamları Ağustos sonunda 200 binin üzerine çıkmış durumda olduğunu ifade ederek, “2021 Temmuz sonu itibariyle toplam 678 bin 874 yerli, 113 bin 618 yabancı turist geldi. Ağustos ayında , Temmuz’un üzerinde yerli ve yabancı turist ağırladık.

2021 Ağustos sonu itibariyle 2019’da yıl boyu ağırladığımız yerli turist sayısını geçmiş olduk. Önümüzdeki günlerde açıklanacak yabancı turist sayımız ise Ağustos sonu itibariyle 220 binin üzerinde olacak. Sezon başındaki değerlendirmelerimizde, yabancı turist sayısında 150 bini geçersek iyi, 200 bini geçerse çok iyi olacağını, bölgemizdeki turizm paydaşlarına, işletmelere ve esnaflara pandeminin zararlarını telafi etmede ciddi katkıları olacağını ifade etmiştik. Trabzon’daki yabancı turist rakamları Ağustos sonunda 200 binin üzerine çıkmış durumda, yerli turistin de olumlu katkısı ile beklentilerin üzerinde olumlu, başarılı bir sezon geçirmekteyiz. Bölgemiz genelindeki diğer illerimizde ise Trabzon’daki kadar olmasa da yoğun sezon geçiyor. Eylül boyunca Trabzon’a planlanmış olan dış hat uçuşlar devam edecek. Bu sürecin Ekim’de de devam etmesi en büyük temennimiz’ diye konuştu.(iha)

Dünya

Ticaret Bakanı Bolat’ın ABD temasları

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Amerikan-Türk İş Konseyi (ATC) 39’uncu Yıllık Toplantısı’na katıldı. Bolat, temasları kapsamında ABD’li mevkidaşı Gina Raimondo ile görüştü.

ABD-Ticaret Bakanı Bolat, 39’uncusu yapılan Amerikan- Türk İş Konseyi Toplantısı hakkında, “ABD ziyaretimiz kapsamında 39’uncu Amerikan-Türk Konferansı’na katılarak Türk ve Amerikan iş dünyasının kıymetli temsilcileri ile bir araya geldik. Bu etkinlik her zaman Türk ve Amerikan iş dünyası mensuplarını bir araya getirerek, mevcut durumu gözden geçirmelerine ve geleceğe yönelik beklentileri tartışmalarına imkan veren önemli bir fırsat olmuştur.

2023 yılı itibarı ile ABD ile 14,8 milyar doları ihracat olmak üzere, 33,5 milyar dolar olan ticaret hacmimizi sürdürülebilir bir ivme ile 100 milyar dolar düzeylerine çıkarmakta kararlıyız. Ticaret Bakanlığı olarak ABD ile olan dış ticaretimizi ülkemizin faydasına olacak şekilde arzuladığımız düzeylere ulaştırmak için durmadan çalışmaya devam edeceğiz. Türkiye-ABD İş Konseyi (TAİK) ve ABD Ticaret Odası’na ülkemizin dış ticaretini doğrudan etkileme potansiyeli bulunan bu müstesna etkinliği düzenledikleri için teşekkürlerimi iletiyorum” dedi.

“ABD İLE KARŞILIKLI YATIRIMLARIMIZ 26 MİLYAR DOLAR”

Bolat, ABD’li mevkidaşı Gina Raimondo ile görüşmesinde ikili ilişkilerin ve karşışıklı yatırımların ele alındığına dikkat çekerek, “Amerika Birleşik Devletleri Ticaret Bakanı Gina Raimondo ile çok verimli bir görüşme gerçekleştirdik. Görüşme vesilesi ile ikili ticaretimizin ve karşılıklı yatırımların artmasından duyulan memnuniyetimizi dile getirerek, uzun vadede ticari ilişkilerimizi güçlendirme niyetinde olduğumuzu paylaştık. Karşılıklı olarak ikili ticaretimizi 100 milyar dolar seviyesine ulaştırma hedefimizde mutabık kaldık.

ABD ile karşılıklı yatırımların 26 milyar dolara ulaşmasına ilişkin memnuniyetimizi ve bu yatırımların zamanla karşılıklı olarak artacağına inancımızı belirttik. Ayrıca üçüncü ülkelerde yapılacak ortak yatırımları arttırmak üzere işbirliğimizin geliştirilmesi için temaslarımızın arttırılması hususunu teyit ettik. Bunların yanında Mart ayında İstanbul’da gerçekleştirdiğimiz yapay zeka, 5G, siber güvenlik ve veri konularını kapsayan Dijital Diyalog için yüz yüze çalıştay sayesinde attığımız somut adımların ikili ticaretimize yeni bir boyut kazandırmasını çok önemli bulduğumuzu ifade ettik” ifadelerini kullandı.(DHA)

Okumaya devam et

Ekonomi

TÜİK: İşsizlik oranı 8,6 seviyesinde gerçekleşti.

ANKARA-TÜİKİşsizlik oranı mart ayında bir önceki aya göre 0,1 puan azalarak yüzde 8,6 seviyesinde gerçekleşti.


Okumaya devam et

Ekonomi

TÜİK: Dış ticaret haddi 0,5 puan arttı

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), dış ticaret haddinin mart ayında, bir önceki yılın aynı ayına göre 0,5 puan artarak 87,2 olduğunu açıkladı.
ANKARA-TÜİK, Mart 2024 dönemine ilişkin dış ticaret endekslerini açıkladı. Buna göre; ihracat birim değer endeksi mart ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 1,4 azaldı. Endeks bir önceki yılın aynı ayına göre gıda, içecek ve tütünde yüzde 0,6 arttı, ham maddelerde (yakıt hariç) yüzde 2,3 azaldı, yakıtlarda yüzde 2,3 arttı, imalat sanayinde (gıda, içecek, tütün hariç) yüzde 1,9 azaldı. İhracat miktar endeksi, mart ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 2,8 azaldı. Endeks bir önceki yılın aynı ayına göre gıda, içecek ve tütünde yüzde 2,3 arttı, ham maddelerde (yakıt hariç) yüzde 9 azaldı, yakıtlarda yüzde 30,8 arttı, imalat sanayinde (gıda, içecek, tütün hariç) yüzde 4 azaldı.

İTHALAT BİRİM DEĞER ENDEKSİ YÜZDE 2 AZALDI

İthalat birim değer endeksi, mart ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 2 azaldı. Endeks, bir önceki yılın aynı ayına göre, gıda, içecek ve tütünde yüzde 7,7 azaldı, yakıtlarda yüzde 3,4 azaldı, ham maddelerde (yakıt hariç) yüzde 5,1 azaldı, imalat sanayinde (gıda, içecek, tütün hariç) yüzde 3,1 azaldı. İthalat miktar endeksi mart ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 4,4 azaldı. Endeks bir önceki yılın aynı ayına göre, gıda, içecek ve tütünde yüzde 19,5 azaldı, ham maddelerde (yakıt hariç) yüzde 6,6 azaldı, yakıtlarda yüzde 2,6 azaldı, imalat sanayinde (gıda, içecek, tütün hariç) yüzde 1,5 azaldı. İhracat birim değer endeksinin ithalat birim değer endeksine bölünmesiyle hesaplanan ve 2023 Mart ayında 86,7 olarak elde edilmiş olan dış ticaret haddi, 0,5 puan artarak, 2024 yılı Mart ayında 87,2 oldu.(DHA)

Okumaya devam et

Trendler

KÜNYE
Copyright © 2021 O Haber Neydi - Tüm Hakları Mahfuzdur.