Vizyon Kuyumcu
Connect with us

Dünya

Irak, Saddam sonrası 5. seçime hazırlanıyor

Irak, Saddam döneminin çökmesinin ardından 5. genel seçimlere doğru gidiyor. 10 Ekim’de yapılacak seçimlerde 14 milyon seçmenin sandık başına gitmesi bekleniyor.

Siyasi ve ekonomik istikrarla çalkalanan Irak’ta önümüzdeki Ekim ayının 10’nda genel seçimler için hazırlanıyor. Toplam 24 milyonun oy kullanma hakkı olduğu seçimlere hile katılmaması için seçmen kartları kullanılacak. Irak Bağımsız Yüksek Seçim Komiserliği, bugüne kadar 14 milyondan fazla seçmenin seçim kartlarını aldıklarını söyledi. 167 siyasi parti ve oluşuma bağlı 951’i kadın, 789’i bağımsız 3 bin 249 adayın yarışacağı seçimlerde 329 sandalye için yarışacak. 18 olan seçim bölgesinin yeni seçim yasasına göre 83’e çıkarılması bağımsız adayların önünü açtı.

“Azınlık olarak kabul edilmek istemediğimiz için kotayı kabul etmedik”

Toplam 329 sandalyeli Irak meclisinde Hıristiyan, Yezidi ve diğer azınlıklar için 9 sandalye kota olarak ayrılırken Türkmenler ise seçimlere tek liste ile kotasız katılacak. Irak Türkmen Cephesi Erbil adayı Rihap Tevfik seçimlere neden kotayı kabul etmediklerine dair İHA’ya yaptığı açıklamada, Türkmenlerin Irak’ta azınlık olmadıklarını belirterek, “Biz kotayı kabul etmedik. Çünkü azınlık olarak görüleceğiz. Biz, bir milletiz diğer milletler gibi. Irak’ta 3. ve Erbil’de ise 2. millet konumundayız. Azınlık olarak kabul edilmek istemediğimiz için kotayı kabul etmedik” şeklinde konuştu.
Tevfik konuşmasında, Türkmen tarihinin Irak’taki eğitim müfredatında yer alması için çalışacaklarını belirterek, “Bir sayfalık bile olsa da Türkmen tarihi okullarda okutulsun. Ayrıca Türkmen okullarında Türkmen marşı dışında başka marş okunmasın” dedi.

AB, gözlemci gönderecek

Son olarak 2018’deki genel seçimler terör örgütü DEAŞ’ın ülkeden çıkarılması ardından yapılmıştı. Seçimlere katılım oranı yüzde 44 olarak kaydedilmiş, bu aynı zamanda 2003’ten bu yana kaydedilen en düşük seçmen oranı olmuştu. Siyasi gözlemciler tarafından gelecek seçimlerde katılım oranının daha yüksek olacağı tahmin ediliyor.
Öte yandan, Avrupa Birliği (AB), Irak’taki seçimleri gözlemci göndereceğini duyurdu. AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, AB gözlem misyonu, Irak Bağımsız Yüksek Seçim Komisyonu’nun daveti üzerine 10 Ekim’de düzenlenecek seçimleri izleyeceğini kaydetti.
2018 yılında yapılan seçimlerin ardından Adil Abdülmehdi Başbakan olarak seçilmişti. Ancak bir yıl aradan sonra başlayan hükümet karşıtı protesto gösterileri ve artan baskı üzerine Kasım 2019’da istifa etmek zorunda kalmıştı. Mevcut Irak Başbakanı Mustafa El-Kazımi ise, Mayıs 2020’de göreve gelmişti.

Abdulkadir Hacıoğlu

Yorum yapmak için tıklayın

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Dünya

Hamas, Mısır ve Katar’ın ateşkes önerisini kabul etti

Hamas’a ait resmi Telegram hesabından yapılan açıklamada, Mısır ve Katar’ın sunduğu ateşkes anlaşması önerisinin kabul edildiği belirtildi. İsrail tarafından ise ateşkes anlaşması henüz resmi olarak onaylanmadı.

VAHDET AYAZ
Hamas’tan yapılan açıklamada, “Hamas hareketinin Siyasi Büro Başkanı İsmail Heniye, Katar Başbakanı Şeyh Muhammed bin Abdul Rahman al-Sani ve Mısır İstihbarat Bakanı Abbas Kamel ile telefon görüşmesi yaparak ateşkes anlaşmasına ilişkin önerisini kabul ettiklerini bildirdi” denildi.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Matthew Miller, basın mensuplarına yaptığı açıklamada, “Şu anda bu yanıtı gözden geçiriyoruz ve bölgedeki ortaklarımızla görüşüyoruz. Bir rehine anlaşmasının İsrail halkına yararı olacağına inanmaya devam ediyoruz. Bu Filistin halkının da yararınadır” dedi.

İsrail tarafından ateşkes resmi olarak onaylanmadı.(DHA)

Okumaya devam et

Dünya

BM’den İsrail açıklaması: İfade özgürlüğü temel bir insan hakkıdır, yasağı kaldırın

İsrail Güvenlik Kabinesi’nin ülke içinde Al Jazeera medya kuruluşunun yayın yapmasını yasaklama kararı vermesinin ardından Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Konseyi, İsrail hükümetini yasağı kaldırmaya çağırdı.

VAHDET AYAZ
BM İnsan Hakları Konseyi’nden yapılan açıklamada, “Kabinenin İsrail‘deki Al Jazeera’yı kapatma kararını üzüntüyle karşılıyoruz. Özgür ve bağımsız bir medya, şeffaflık ve hesap verebilirliğin sağlanması için elzemdir. Gazze’den yapılan haberlere getirilen sıkı kısıtlamalar göz önüne alındığında bu durum daha da önem kazanmaktadır. İfade özgürlüğü temel bir insan hakkıdır. Hükümeti yasağı kaldırmaya çağırıyoruz” denildi.

NETANYAHU VE İLETİŞİM BAKANI KARHİ TALEP ETTİ

İsrail hükümeti dün Başbakan Binyamin Netanyahu ve İsrail İletişim Bakanı Shlomo Karhi’nin talebiyle Al Jazeera’nin İsrail’de kapatılmasına karar verdi.

İsrail Başbakanı Netanyahu, konuyla ilgili açıklamasında, “Güvenlik Kabinesi’nde yapılan görüşmelerin ardından ve benim talimatım doğrultusunda, Hükümet bugün Al Jazeera’nin İsrail’deki yayınlarının durdurulmasını görüştü. Al Jazeera muhabirleri İsrail’in güvenliğine zarar vermiş ve IDF askerlerine karşı kışkırtıcılık yapmıştır. Hamas’ın sözcüsünü ülkemizden çıkarmanın zamanı gelmiştir. İletişim Bakanı Shlomo Karhi’ye bu konudaki faaliyetlerinden dolayı teşekkür ediyorum” dedi.

“EKİPMANLARINA EL KONULACAK”

İsrail İletişim Bakanı Karhi, kuruluşun derhal kapatılacağını ve ekipmanlarına el konulacağını belirterek, “Basın özgürlüğünü İsrail’in ve IDF askerlerinin güvenliğine zarar vermek ve savaş zamanında terörizmi teşvik etmek için kullananlara karşı derhal harekete geçeceğiz. Hamas’ın İsrail’deki sözcüleri için ifade özgürlüğü olmayacaktır. Al Jazeera derhal kapatılacak ve ekipmanlarına el konulacaktır” ifadelerini kullandı.(DHA)

Okumaya devam et

Dünya

Bakan Fidan, Gambiya Cumhurbaşkanı Barrow ile görüştü

GAMBİYA-Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, İslam İşbirliği Teşkilatı 15. Zirvesi’ne katılmak için gittiği Gambiya’nın başkenti Banjul’da, Gambiya Cumhurbaşkanı Adama Barrow ile görüştü.



Okumaya devam et

Trendler

KÜNYE
Copyright © 2021 O Haber Neydi - Tüm Hakları Mahfuzdur.