Vizyon Kuyumcu
Connect with us

Çevre

Canik Belediyesi çevre projelerini dünyaya tanıtacak

Samsun’un Canik Belediyesi, hayata geçirdiği çevre projelerini katılacağı fuarda dünyaya tanıtacak.

Canik Belediyesi, hayata geçirdiği çevre projeleriyle 06-09 Ekim tarihleri arasında Gaziantep’te gerçekleşecek olan “EXPOBEL Çevre, Şehircilik ve Teknoloji Fuarı”na katılıyor. Gaziantep Büyükşehir Belediyesi ve Türkiye Belediyeler Birliği’nin ev sahipliği yaptığı fuarda “Orman Okulu” ve “Sıfır Atık Köyü” projelerinin sergileneceğini ifade eden Canik Belediye Başkanı İbrahim Sandıkçı, bu tür projelerle Canik ilçesini markalaştırmayı hedeflediklerini belirtti. Çevre alanında geliştirdikleri projelerin tüm dünyaya örnek teşkil ettiğini ifade eden Başkan İbrahim Sandıkçı, Canik Belediyesi olarak bu tür yeni projelerin hayata geçirilmesi noktasında gayretli olduklarını söyledi.

“Sıfır Atık Köyü, dünyanın geleceğini ilgilendiren bir proje”

Canik Belediye Başkanı İbrahim Sandıkçı, Gaziantep’te gerçekleşecek fuarda sergileyecekleri projelerden biri olan Sıfır Atık Köyü’nün Türkiye Belediyeler Birliği (TBB) ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından düzenlenen yarışmada ödül almaya hak kazandığını dile getirdi.
Sıfır Atık Köyü Projesi’nin dünyanın geleceği ile yakından ilgili olduğuna vurgu yapan Başkan Sandıkçı, projeyle ilgili şunları söyledi: “Sıfır Atık Köyü Projesi ile çocuklara kaynakların verimli kullanılmasını, atık oluşumunun olabildiğince engellenmesini, israfın önüne geçilmesini, oluşan atıkların kaynaklarına göre ayrı toplanması ve bu atıkların geri dönüşümü ile enerji kaynağı haline getirilmesini yerinde öğretmeyi hedefledik.”

“Canik Orman Okulu Projesi, Türkiye’de tek”

Canik Orman Okulu projesiyle ilgili konuşan Başkan İbrahim Sandıkçı, öğrencilerin işleyecekleri konuları tamamen dışarıda, doğal ortamlarda yaptıkları aktivitelerle öğrendiklerini dile getirdi. Başkan Sandıkçı, farklı okullarda okuyan öğrencilerin 6 haftalık bir eğitim programı ile eğitimlerine devam ettiği Canik Orman Okulu’nun Türkiye’de Milli Eğitim müfredatına uygun şekilde eğitim veren tek orman okulu olduğunu ifade etti. Başkan Sandıkçı, “Mevcut yapıların restorasyonu yapıldı. Haricinde gözlemevi, macera parkuru, ekim dikim alanları, açık derslikler, kümesler inşa edildi. Orman Okulu projesi ile çocuklarımıza doğal öğrenme teknikleriyle çevrelenmiş bir alanda, ezberden uzak bir ortamda sosyal yaşam becerilerini geliştirebilecekleri bir eğitim imkânı ortamı hazırladık” diye konuştu.

“Gelecek nesilleri korumak ve kurtarmak mecburiyetindeyiz”

Bütün bu çalışmalarla gelecek nesillerin daha sağlıklı ve huzurlu bir hayat geçirmelerini sağlamayı amaçladıklarını belirten Başkan Sandıkçı, “Çocuklara ve gençlere doğal yaşamın korunması konusunda duyarlılık kazandırarak gelecekte dünyanın daha yaşanılabilir hale gelmesine katkı sağlamak istiyoruz.

Çocuklarımıza yaşanılabilir bir dünya bırakmamız gerekiyor. Sürdürülebilir kalkınma, temiz çevre, yenilenebilir enerji, doğal kaynakların israf edilmemesi, havanın, suyun, toprağın kirletilmemesi, tarım alanlarının ve doğal yaşamın korunması, doğal enerji kaynaklarının kullanımı, çevre kirliliğinin önüne geçilmesi, atıkların dönüştürülerek yeniden kullanılması gibi konularda daha çok projenin üretilip hayata geçirilmesine ihtiyaç var. Gelecek nesilleri korumak ve kurtarmak adına tüm dünya olarak acilen harekete geçmemiz gerekmektedir” şeklinde konuştu.

“Tüm küresel sorunların çözümü yereldedir”

EXPOBEL Çevre, Şehircilik ve Teknoloji Fuarı’nda şehirler için ortaya konulan yenilik ve gelişmelerin sergileneceğini belirten Başkan İbrahim Sandıkçı, “Dünya nüfusunun yarısından fazlası şehirlerde yaşamaktadır. Ülkemizde de belediye sınırları içinde yaşayan nüfusumuzun oranı yüzde 94’ü aşmış bulunmaktadır. Daha iyi eğitim, sağlık ve yaşam kalitesi için göçle gelenlerle birlikte hızla büyüyen ve gelişen şehirlerimiz tüm dünyada olduğu gibi hava, su ve toprak kalitesinin korunması başta olmak üzere çeşitli çevresel sorunlarla mücadele etmektedir. Unutmamalıyız ki tüm küresel sorunların çözümleri yereldedir.

Sürekli gelişen ve hayatımızı yeniden şekillendiren teknolojik ilerlemeler, belediyecilik anlayışımıza da farklı bir boyut kazandırmaktadır. Özellikle pandemi sonrası kurulacak yeni düzenin kodlarını oluşturan ulaşım, güvenlik, tarım, sağlık, eğitim, gıda güvenliği ve tedarik zinciri alanlarında yeni teknolojiler ve akıllı uygulamaları hayata geçiren belediyeler öne çıkacaktır” ifadelerini kullandı.
Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin’in başkanlığını yürüttüğü Türkiye Belediyeler Birliği (TBB) tarafından düzenlenecek Çevre, Şehircilik ve Teknoloji Fuarı’nın, Gaziantep Ortadoğu Fuar Merkezi’nde kurulacağı duyuruldu. (iha)

Yorum yapmak için tıklayın

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Çevre

Bursa Valiliği’nden toz taşınım uyarısı

Bursa Valiliği tarafından vatandaşlara toz taşınımı uyarısı yapıldı.

BURSA-
Bu gece 23:59’a kadar sürmesi beklenen meteorolojik olayla ilgili şu ifadelere yer verildi: “Yapılan son değerlendirmelere göre; Çarşamba günü bölge genelinde (Eskişehir, Bursa, Kütahya, Bilecik) toz taşınımı beklenmektedir. Toz taşınımı nedeni ile görüş mesafesinde düşme, hava kalitesinde azalma ve ulaşımda aksamalar gibi olumsuzluklara karşı dikkatli ve tedbirli olunmalıdır.”

Okumaya devam et

Çevre

Tokat’ta 191 konut zarar gördü, 2 bin yıllık köprüde çatlak bile yok

Tokat’ın Sulusaray ilçesinde meydana gelen depremde üç ilçede toplam 191 konutta hasar oluşurken, 2 bin yıllık tarihi köprüde çatlak dahi oluşmadı.

Yasin Kıras – Yunus Çiftci
TOKAT-
Tokat, aynı gün içinde üst üste gelen depremlerle sarsıldı. Önceki gün meydana gelen 4.7, 4.1 ve 5.6 büyüklüğündeki depremlerin ardından Sulusaray, Yeşilyurt ve Artova ilçelerinde ve 30 köyde 191 konutta hasar tespit edildi. Deprem sonucunda ahır duvarları yıkıldı, cami minareleri hasar gördü ve birçok evde çatlaklar oluştu. Ancak ilçe merkezinde bulunan ve halen çevre köylere ulaşımı sağlayan Roma döneminden kalma tarihi Sulusaray Köprüsü depremde zarar görmedi. 2 bin yıllık tarihi yapı, köylere olan karayolu ulaşımını güvence altına almaya devam ediyor.
Öte yandan, depremin etkileri gün ağarırken dronla havadan görüntülendi.

Okumaya devam et

Çevre

Deprem uzmanından uyarı: Tokat’ın üzerinde bulunduğu fay hattında beklenen büyük şiddetli deprem hala olmadı

Gazi Üniversitesi DEMAR (Deprem Mühendisliği Uygulama ve Araştırma Merkezi) Müdürü Prof. Dr. Abdussamet Arslan, Tokat’ın da üzerinde bulunduğu Kuzey Anadolu Fay Hattı’nda beklenen büyük şiddetli depremin hala olmadığını kaydetti.

Muhammed Musab Gümüşer – Tolga Başer
ANKARA-
Prof. Dr. Abdussamet Arslan, Tokat’ta meydana gelen ve Samsun, Yozgat, Çankırı ve Çorum gibi çevre illerde de hissedilen 5.6 büyüklüğündeki depreme ilişkin açıklamalarda bulundu.

Arslan, İHA muhabirine yaptığı açıklamada, Bingöl çevresinde birleşen Doğu Anadolu Fay Hattı ve Kuzey Anadolu Fay Hattı’nın birbirleri üzerinde sürekli hareket halinde olduğunu kaydederek, “Son 1 ayda özellikle Kuzey Anadolu Fay Hattı’nın her iki ucunda hareketlenmeler mevcut. 4’ün üzerinde çok fazla sayıda deprem oldu. Hem Doğu bölgesinde özellikle Adıyaman’ın biraz daha ilerisinde depremler oldu hem de hattın batı ucunda yani Yunanistan’da 4’ün üzerinde depremler oldu. Dolayısıyla bu fay hattının üzerinde bir hareketlenmenin olduğu çok net bir şekilde ortaya çıkıyor” ifadelerini kullandı.

Kahramanmaraş merkezli depremler sonrası Doğu Anadolu Fay Hattı’nın, Kuzey Anadolu Fay Hattı’na doğru 9 metre kaydığını kaydeden Arslan, yukarıya doğru meydana gelen hareket sonucu Kuzey Anadolu Fay Hattı’nda kırılmalar meydana geldiğini ve Tokat’ın da bu hat üzerinde olduğunu kaydetti.

Arslan, iki hattın birleştiği noktalarda bulunan Bingöl, Erzincan, Bitlis ve Muş çevresinde stres birikimi yaşandığını kaydetti. Kuzey Anadolu Fay Hattı üzerinde ortaya çıkan jeolojik verilere değinen Arslan, 10 yıl içerisinde bu hat üzerinde 7.0 ila 7.5 büyüklüğünde bir deprem olma ihtimalinin yüzde 90 olduğuna dikkati çekti.

“Deprem olan bir bölgede bir kırılmanın tekrar yaşanma ihtimalinin neredeyse sıfır”

Deprem olan bir bölgede bir kırılmanın tekrar yaşanma ihtimalinin neredeyse sıfır olduğunu belirten Arslan, sözlerine şöyle devam etti:
“Ne zamana kadar? Periyodu doluncaya kadar. Kahramanmaraş depreminin periyodu 450 ila 500 yıl civarındadır. Dolayısıyla da Pazarcık bölgesinde fayın tekrar kırılması için 450 yıla daha ihtiyacımız var ancak buradaki kırık meydana geldiğinde hem Elazığ ve Bingöl’e doğru olan bir bölgede hem de Hatay’ın daha güneyinde olan bölgelerde gerilme birikmesi meydana geldi. 9 metreye ileriye doğru giden hareket, Malatya civarında durdu. Sonra bu hareket bir türlü devam edecek, kırılmayı tamamlayacak.”

“Önümüzdeki 10 yılda Kuzey Anadolu Fay Hattı üzerinde 7.0 ila 7.5 civarında deprem beklemek yanlış olmaz”

Bingöl civarında büyük şiddetli depremin hala olmadığını ifade eden Arslan, “İki fay hattının buluştuğu kavşak nokta olan Bingöl’de henüz beklediğimiz deprem olmadı. Bu depremi de hakikaten bekliyoruz. Kuzey Anadolu Fay Hattı boyunca 7.0 ila 7.5 büyüklüğündeki depremi beklememek çok hata değil ama zamanlamasını söyleyebilmek çok zor. Önümüzdeki 10 yıl içerisinde kesinlikle 7.0 ila 7.5 civarında deprem beklemek yanlış olmaz” değerlendirmesinde bulundu.

Okumaya devam et

Trendler

KÜNYE
Copyright © 2021 O Haber Neydi - Tüm Hakları Mahfuzdur.