Vizyon Kuyumcu
Connect with us

Kültür Sanat

Kaosun karşısında inadına kardeşlik

Hüseyin Efe

KÜTAHYA – Kütahya Dumlupınar Üniversitesi Türkçe Öğretimi Uygulama ve Araştırma Merkezi (DPÜ TÖMER) tarafından düzenlenen etkinlikte yabancı uyruklu öğrenciler kültürel ögelerini Kütahyalılara tanıttı.


Kütahya Valiliği önünde düzenlenen etkinliğe Rektör Prof. Dr. Kazım Uysal, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Atilla Batur, DPÜ TÖMER Müdürü Doç. Dr. Ahmet Uslu, akademik personel, öğrenciler ve vatandaşlar katıldı.

Törenin açılış konuşmasını yapan Doç. Dr. Ahmet Uslu, hazırlanan etkinliğe katkı sunan Rektör Kazım Uysal’a ve öğrencilere teşekkür etti.

“6 binin üzerinde misafir öğrencimiz var”

Törende yaptığı konuşmada düzenlenen etkinliğe katılmaktan duyduğu memnuniyeti dile getiren Rektör Kazım Uysal, “Hamdolsun Kütahya Dumlupınar Üniversitesi dünden çok daha iyi bir konumda. Yaklaşık altı binin üzerinde misafir öğrencimiz var. Bu Kütahya için iftihar edilecek bir tablo. Kütahya artık uluslararası bir şehir oldu ve olacak. Kütahya zaten kültür ve sanat şehriydi. Misafir öğrencilerimizle Kütahya daha da renklenecek, şenlenecek ve adına yakışır şekilde kadim ve gözde şehirlerimizden birisi olacak. Dünyanın çeşitli bölgelerinde kaos, savaşlar, hastalıklar ve çevre felaketleri var. Bugün insani bir dünyada yaşamıyoruz. Biz bu kaotik durumun aksine kini, nefreti körüklemek isteyenlerin aksine inadına ‘kardeşlik’ diyoruz. “Biz Hz. Adem ve Hz. Havva’nın çocuklarıyız ve kardeşiz” diye haykırıyoruz ve bunu davranışlarımıza yansıtıyoruz. Materyalist felsefenin bazı insanları hayvanlara yakın gören fasit anlayışı dünyamızı bugünkü hâline getirdi, savaşları ve çevre felaketlerini körükledi. Ama Hak üstün, hakikat güçlüdür. Eğer dünya güzel bir gün görecekse, bizim ekeceğimiz kardeşlik tohumlarıyla görecek” dedi.

“Yakında dünyanın her yerinde Türkçe konuşan insanları göreceğiz”

Yakında dünyanın her yerinde Türkçe konuşan insanları göreceklerine dikkat çeken Rektör Uysal,” DPÜ olarak yaklaşık 74 ülkeden 6 binin üstünde öğrencimize ev sahipliği yapıyoruz. Bu Kütahya için iftihar edilecek bir şey. Daha düne kadar bu tablolar yoktu ve memleketimiz dışa kapalıydı. Yabancı öğrenci sayımız binden azdı. Ama bugün binlerle yakın zamanda da on binlerle ifade edeceğiz. Bunun önünü açan Cumhurbaşkanımıza ve ekibine teşekkürlerimizi sunuyorum. Burada kültür günleri düzenliyoruz. Öğrencilerimiz kendi kültürlerini bize tanıtacaklar. Biz kültürlerin zenginliğini insanlığın mirası olarak kabul ediyoruz. Bu zenginliğin bize de zenginlik katacağına inanıyoruz. Öğrencilerimiz hem bizden kültür alacaklar hem de bizim kültürümüze zenginlik katacaklar. Özellikle öğrencilerimizin Türkçe öğrenmelerini çok önemsiyoruz. Biz azmettik, niyet ettik ve inşallah Türkçeyi dünya dili yapacağız. Tüm dünyada milyonlarca insanın Türkçe konuştuğunu göreceğiniz, dünyanın neresine giderseniz gidin orada Türkçe konuşan bir insan bulacağınız günler yakındır. Daha bu hafta bin 400 öğrencimiz DPÜ TÖMER’den mezun olarak sertifikalarını aldılar. Bu öğrencilerimiz 4 yıl boyunca üniversitemizden eğitim aldıktan sonra ülkelerine dönecekler. Kısa süre sonra Somali, Türkmenistan, Amerika Birleşik Devletleri, Kanada ve Azerbaycan ve hasılı bütün dünyada bizi seven kalbi bizimle atan gençliğinin en güzel yılları burada geçen kardeşlerimiz olacak” diye konuştu.

“DPÜ TÖMER milletimize büyük hizmetler sunuyor”

Uysal,” Bizimle beraber bu ülküyü taşıyan DPÜ TÖMER’de görev yapan başta Müdürümüz Doç. Dr. Ahmet Uslu olmak üzere tüm eğitimcilerimizi kutluyorum. Sanıyorum ‘Milletimize en büyük hizmetlerden biri nedir’ diye sorsalar ‘Yabancılara dilimizi, kültürümüzü ve medeniyetimizi öğretmek’ deriz ve DPÜ TÖMER tam da bunu ve en iyi şekilde yapıyor. Herkesin evine kapandığı dönemde DPÜ TÖMER, salgınla ilgili tüm önlemleri alarak eğitim öğretime devam etti ve bu dönemde bizi sıkıntıya sokacak hiçbir durum olmadı. Ben bu fedakârlıklarından dolayı kendilerine teşekkür ediyorum. Bu etkinliğe katılan herkese teşekkür ediyorum. Kalpler beraber çarptıkça, ulvi gayelerde el ele verdikçe önümüzde hiçbir engel kalmayacaktır ve inşallah milletimiz yine dünyada hak ettiği yere gelecektir. O çağdaş uygarlıkların seviyesinden de öteye geçip daha da yukarı çıkacağımıza inanıyorum” şeklinde konuştu.

Rektörün konuşmasının ardından farklı ülkelerden öğrenciler ülkelerinin halk oyunlarından örnekler sundu. Öğrenciler tarafından temsil edilen her ülkeden şarkıların dinletildiği etkinliğin son bölümünde törene katılanlar öğrenciler ülkeleri adına kurdukları stantları ziyaret ederek yöresel yemekleri denediler.

Yorum yapmak için tıklayın

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Genel

ÖZGÜR BASIN, MUTLU TOPLUM DEMEKTİR…

“Basın özgürlüğü dünya genelinde tehdit altında. Özgür ve mutlu bir toplum, özgür basın ile mümkündür”

SAMSUN-Samsun 19 Mayıs Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Yusuf Ziya Çakır, 3 Mayıs Dünya Basın Özgürlüğü nedeniyle bir mesaj yayımladı.

Başkan Çakır mesajında şu görüşlere yer verdi;

“Birleşmiş Milletler (BM) 3 Mayıs 1994 yılında aldığı bir karar ile aynı gün Dünya Basın Özgürlüğü Günü olarak kutlanmaya başlandı. Son yıllarda basın özgürlüğü sadece az gelişmiş demokrasilerde değil, çok gelişmiş ve ileri demokratik ülkelerde bile tartışılır hale gelmiştir. Bazı medya kuruluşları ise ekonomik kaygılarla ayakta kalabilmek adına yayın ilkelerinden ve etik değerlerden taviz vermeye başlamıştır. Bu durum medya bağımsızlığını ve basın özgürlüğünü de tehdit etmektedir.

Bunun yanı sıra, maalesef dünyanın birçok ülkesinde basın çalışanları büyük haksızlıklara uğramakta, baskıya ve şiddete maruz kalmaktadır. Özgür basının olduğu yerde daha özgür ve mutlu bir toplum olacaktır.

Bu düşüncelerin ışığında, ülkemizde basın özgürlüğünün çok daha ileri noktalara taşınmasını istiyor, halkın sesi olan tüm gazetecilerimizin 3 Mayıs Dünya Basın Özgürlüğü Günü’nü kutluyor, meslektaşlarıma başarılar diliyorum.”

Okumaya devam et

Kültür Sanat

Osmanlı’da bir devre adını veren ‘Köprülüler’ memleketi Samsun’da yaşatılıyor

Osmanlı’da ‘Köprülüler Devri’ olarak bir döneme adını veren Vezirköprülü sadrazamlar, Samsun Müzesi’nde yaşatılıyor.

Erdi Demir
SAMSUN-
Köprülü ailesinin kurucusu Köprülü Mehmed Paşa aslen Arnavutluk asıllı. Devşirme olarak Enderun’a yerleştirilen paşa, Samsun’un Köprü ilçesinden bir hanımla evlendi ve burayı ikinci memleketi olarak gördü. Sadrazamın Osmanlı’da daha önceden görülmemiş yetkileri elinde toplamasının ardından ilçenin Köprü olan adı, Vezirköprü olarak adlandırılmaya başlandı.

17’nci yüzyılda Osmanlı’da Kösem Sultan’ın etkin olduğu ve 4. Mehmet’in 6 yaşında tahta çıktığı dönemde devletin başına getirilen Köprülüler, Osmanlı’yı içinde bulunduğu kaotik ortamdan çıkartıp, tekrar şaşalı günlerine geri döndürmüştü. Osmanlı’da bir döneme adını verecek kadar hizmetlerde bulunan Vezirköprülü sadrazamlar Köprülü Mehmed Paşa, Oğlu Fazıl Ahmet Paşa ve damadı Kara Mustafa Paşa’nın 27 yıl boyunca devlet yönetiminin elinde bulundurması Samsun Müzesi’nde ziyaretçilere aktarılıyor. Müzede, 3 sadrazamın balmumu heykellerinin yanı sıra bilgilendirme yazıları, Osmanlı dönemine ait savaş malzemeleri ve araç gereçleri de sergileniyor.

Samsun Müzesi’nde kendilerine ayrılan köşede Köprülü ailesi hakkında, “17. yüzyıl ortalarından itibaren saltanata önemli vezir ve sadrazamlar yetiştirmişti. Köprülü ailesinin kurucusu olan Köprülü Mehmed Paşa’nın 1656 tarihinden itibaren kesintisiz olarak oğlu Fazıl Ahmet Paşa, damadı Kara Mustafa Paşa ile birlikte 27 yıl boyunca devlet yönetimini elinde bulundurmuştu. Kara Mustafa Paşa’nın Viyana yenilgisi adeta Köprülü ailesi için de bir dönüm noktası olmuştur. Aile bu tarihten itibaren hiçbir zaman eski gücünü elde edememiş olsa da Abaza Siyavuş Paşa, Köprülü Fazıl Mustafa Paşa, Amcazade Hüseyin Paşa, Köprülüzade Numan Paşa ve Abdullah Paşa da sadrazamlık makamına yükselen aile üyeleridir. Kars ve İstanbul milletvekillikleri, dışişleri, devlet bakanlığı ve başbakan yardımcılığı da yapan edebiyatçı, edebiyat tarihçisi ve Türkolog olan Ord. Prof. Dr. Mehmet Fuat Köprülü (1890-1966) de bu aileden gelmektedir” ifadeleri yer alıyor.

Vatandaşların yoğun ilgi gösterdiği müzede ayrıca Köprülü ailesi ile ilgili olarak, “17. yüzyıl başlarından itibaren Osmanlı’da değişim ve dönüşüm faaliyetleri kısa süreli çalkantılar yaşanmasına yol açmıştır. 17. yüzyıl ortalarından itibaren mutlak otoriteyi ele geçiren Köprülü Mehmed Paşa saray içerisindeki konumunu güçlendirirken Anadolu, Balkanlar ve Orta Doğu’da büyük imar faaliyetlerinde bulunmuştur. Bu şekilde hem kendinden sonraki aile fertlerine zengin vakıflar bırakmış, hem de halk nazarında devlet otoritesinin gücünü yansıtmayı amaçlamış olmalıdır. Köprülü Mehmed Paşa’nın ilk olarak imar faaliyetinde bulunduğu yer Vezirköprü’dür. Burada önce bir konak, han, arasta, namazgah ile Kedeğre/ Köpri kasabasının su yollarının tamiri, çeşmeler yaptırmıştı. Gümüşhacıköy, Turhal, Hekimhan, Safranbolu, Bilecik, Bozcaada, İstanbul ve Balkanlarda cami, mescit, namazgah, medrese, han, hamam, mektep, sebil ve çeşmeler yaptırdığı kitabe, vakfiye ve arşiv belgelerinden öğrenilmektedir” bilgileri yer alıyor.

Okumaya devam et

Kültür Sanat

Samsun’da Turizm Haftası kutlamaları

Samsun’da Turizm Haftası dolayısıyla anıta çelenk bırakıldı.

Furkan Abrek Ünal
SAMSUN-
15-22 Nisan tarihleri arasında kutlanan Turizm Haftası etkinlikleri Samsun’da Atatürk Onur Anıtı’na çelenk koyma töreni ile başladı. Anıta çelenk sunumu ile başlayan törende saygı duruşunda bulunuldu, İstiklal Marşı okundu. Akabinde İl Kültür ve Turizm Müdür Yardımcısı Hasan Kılıçarslan yaptığı konuşmada, “Bu yıl 47’ncisi kutladığımız Turizm Haftası dolayısıyla bir araya geldik. Samsun’da turizm sektörünün geliştirilmesiyle ilgili valiliğimiz önderliğinde büyükşehrin ve tüm sektörlerin katılımıyla turizm master planı uygulaması yapıldı. Bakanlığımız ve ilimizin yöneticileriyle ilimizde turizm sektörünün ileriye götürülmesi için hızlı bir çalışma içerisindeyiz. Turizm sektörü ülkemizde ve dünyada artık bacasız sanayi olarak nitelendiriliyor. Her geçen gün ülkemiz bu konuda ciddi anlamda potansiyelini artırarak dünyada iyi bir yere geldi ve liderliğe oynamaktadır. İlimiz de bu bağlamda turizmdeki yerini almak için çaba içerisindedir. Her geçen gün turistik yerleri daha verimli hale getirerek bu çalışmalar gayretli bir şekilde sürmektedir” dedi.
Tören toplu fotoğraf çekimi ile son buldu.

Okumaya devam et

Trendler

KÜNYE
Copyright © 2021 O Haber Neydi - Tüm Hakları Mahfuzdur.