Vizyon Kuyumcu
Connect with us

Ekonomi

Kendi piyasalarını oluşturdular, birbirlerini kazıklıyorlar

Erdi Demür

SAMSUN – Samsun Emlakçılar Odası Başkanı Mevlüt Oral, Türkiye’ye daha önceden gelen yabancı uyrukluların kendi emlak piyasalarını oluşturduklarını, ülkeye yeni gelen vatandaşlarına gayrimenkulleri değerinin çok üstünde bir rakama satarak kazıkladıklarını, bu durumun da sektöre büyük zarar verdiğini söyledi.


Başkan Mevlüt Oral, kayıt dışı emlakçılık yapan yabancı uyruklu kişilerin emlak piyasasını olumsuz etkilediğine dikkat çekti. Başkan Oral, özellikle Iraklıların kendi aldıkları gayrimenkulleri yine Irak’tan yeni gelen kişilere yüksek rakamlara kiraladığını ya da sattığını, yeni gelen yabancı uyrukluların da bu dairelerde 10-15 kişi ile ikamet ettiğini, bunun da binalarda huzursuzluğa yol açtığını vurguladı. Iraklılar tarafından kiralanan ya da satın alınan gayrimenkullerde sürekli olarak insanların değişmesinin ve bu dairelerde oturanlarının bilinmemesinin apartman sakinlerini huzursuz ettiğini dile getiren Başkan Oral, yetkililere seslendi.

“Emlakçılarımıza, ‘bunlarla ortak çalışmayın’ dedim”

Yabancı uyruklu vatandaşlarla iş yaparken bu kişileri farkında olmadan emlakçı gibi yetiştirdiklerini ifade eden Başka Mevlüt Oral, “Türkiye’ye geldiklerinde misafir oldukları için bağrımıza bastık ama 2 kişi diye bir ev kiralıyoruz bakıyorsunuz 10 kişi evde barınıyorlar. O apartmanda oturan kişiler de bu durumdan çok rahatsız oluyorlar. Zaman içerisinde biz bunlardan para kazanma yöntemlerine girdik zannederken, bu kişileri emlakçı olarak yetiştirdiğimizin farkına varamadık. Emlakçılarımıza, ‘bunlarla ortak çalışmayın’ dedim. Dillerini bilmediğimiz için bizi kandırabilecekleri konusunda uyarmıştım. Şimdi ise herkes yabancı uyrukluların kendilerine yanlış yaptığını söylüyor. Yabancılar artık Türkiye’yi çok iyi öğrendiler ve bizim yapacaklarımızı gördüler. Yabancılar kendi aralarında bir piyasa oluşturmaya başladılar. İmkanı olan yabancılar 3-5 katlı bir daireyi alıyor. Aldıkları bu daireleri de birbirlerine satarak ya da kiralayarak birbirlerini kazıklıyorlar. Gelen yabancı uyruklunun cebinde ne kadar para varsa onu almaya çalışıyorlar. Biz yabancı uyruklu bir şahsa daire satmaya çalışırken 2-3 bin TL komisyon alırken, onlar ise en az 20 bin TL komisyon almadan daireyi vermiyorlar. Şehre yeni gelen yabancılar barınma konusunda Türkiye’ye gelmiyor. Sosyal medya aracılığıyla diğer yabancılarla iletişime geçip, kendilerine barınma yeri buluyorlar” dedi.

“Yetkililerin bu konu üzerinde durması lazım”

Özellikle gayrimenkul satın alan Iraklıların ülkeye yeni gelen başka Iraklılara daireleri kiraladığına dikkat çeken Mevlüt Oral, “Oda olarak bizim bir yaptırımımız ve önlem mekanizmamız yok. Yetkililerin bu konu üzerinde durması lazım. Bu arkadaşlar emlakçıların ekmeği ile oynuyorlar. Biz vergi veriyoruz, kira ödüyoruz. ‘Yabancı uyruklu sahte emlakçılar’ ise vergi de vermiyorlar ve kayıt dışı çalışıyorlar. Biz yetki versinler ekip kurup piyasaya salalım. Belirlediğimiz kişileri de yetkili birimlere bildirelim. Bu konudan çok muzdaribiz. Bu sıkıntıların kolay kolay giderilmeyeceğini düşünüyorum. Yabancılar aldıkları daireleri değişik insanlara kiralıyorlar. Ülkemize gelen yabancılar 1-2 sene sonra kendilerini Avrupa ya da ABD’ye atmanın derdine düşüyorlar. Yabancılar da ülkemize yeni gelen diğer yabancı uyrukluları piyasayı bilmedikleri için 50 bin TL’lik bir mali 250 bin TL’ye satıyor” diye konuştu.

“2 kişiye kiralanan dairede 15 kişi yaşıyor”

Samsun’da yabancılara kiralanan dairelerde kira anlaşmasının çok üstünde insan kaldığına da değinen Oral, şunları söyledi:
“Yabancılar 2 kişi olarak geliyor ve bir ev için anlaşıyorlar. Bir bakıyorsunuz evin içerisinde 10 kişi yaşıyor. Yabancıların içerisinde düzgün insanlar da vardır ama sıkıntıların giderilmesi konusunda bir arpa boyu yol alamadık. Türk vatandaşlarımız Almanya’ya yerleşmiş, orada tüccar olmuştur. Biz şu anda ülkemize gelen geçici sığınmacılar gibi yapmadık. Bizler Avrupa’ya çalışmak için gittik, sığınmacı olarak gitmedik. Bazı yabancı uyruklularda acıma hissi yok. Birçok yabancı uyruklu sürekli olarak Irak’a gidip geliyor. Suriyeliler Türk vatandaşı dahi olsa Türkiye’den üzerine gayrimenkul alamıyor. Bu daha önce yapılan anlaşmalardan dolayı. Iraklılar ise Türkiye’de gayrimenkul alabiliyor. Bunun da neden olduğunu bilemiyoruz.”

Yorum yapmak için tıklayın

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Ekonomi

Konut fiyatları Şubat’ta yıllık yüzde 58,3 arttı

Konut Fiyat Endeksi (KFE), 2024 yılı Şubat ayında bir önceki aya göre yüzde 2,2 oranında artarak 1216,0 seviyesinde gerçekleşti.

İSTANBUL-
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), Şubat ayı konut fiyat endeksini açıkladı. Türkiye’deki konutların kalite etkisinden arındırılmış fiyat değişimlerini izlemek amacıyla hesaplanan Konut Fiyat Endeksi (KFE), 2024 yılı Şubat ayında bir önceki aya göre yüzde 2,2 oranında artarak 1216,0 seviyesinde gerçekleşti.

Bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 58,3 oranında artan KFE, aynı dönemde reel olarak yüzde 5,1 oranında azalış gösterdi.

İstanbul, Ankara ve İzmir’in konut fiyat endekslerindeki gelişmeler değerlendirildiğinde, 2024 yılı Şubat ayında bir önceki aya göre, sırasıyla yüzde 1,5, 2,0 ve 1,6 oranlarında artış gözlenmiştir. Endeks değerleri bir önceki yılın aynı ayına göre, İstanbul, Ankara ve İzmir’de sırasıyla yüzde 45,6, 72,9 ve 57,4 oranlarında artış gösterdi.


Okumaya devam et

Ekonomi

Serbest piyasada döviz fiyatları

 Dolar 32,5830 liradan, euro ise 34,8670 liradan güne başladı.

İSTANBUL-İstanbul Kapalıçarşı’da 32,5810 liradan alınan dolar 32,5830 liradan, 34,8650 liradan alınan euro ise 34,8670 liradan satılıyor. Son kapanışta dolar 32,50 liradan, euro ise 34,56 liradan satılmıştı.


Okumaya devam et

Ekonomi

Tapu işlemleri için vekalet verirken dikkat

Tapu işlemleri için verilen vekaletlerde önemli riskler olduğunu ifade eden Altın Emlak Global Genel Müdürü Mustafa Hakan Özelmacıklı, dikkat edilmesi gereken hususlar hakkında bilgiler verdi. Özelmacıklı günümüzde verilen vekaletlerin birçoğunun hatalı verildiğini belirtti.

İSTANBUL-
Vekalet verme işlemlerinin günümüzde çoğunlukla yanlış yapıldığı ve vekâletin, vekilin vekâlet verenin bir işini görmeyi veya işlemini yapmayı üstlendiği bir sözleşme olduğunu ifade eden Özelmacıklı “Vekalet şekli koşullara bağlı ve karşılıklı güvene dayalı bir sözleşme olduğundan yapılacak işlemin niteliği açıkça tanımlanmış olmalıdır. Vekaletname düzenlemeye yetkili kurum ülkemizde noterlerdir. Yurtdışında yerleşik yurttaşlarımız için Türk Elçilik ve Konsoloslukları vekaletname düzenleyebilirler. Tapu dairelerinde de sıklıkla vekâletli işlemler yapılmaktadır. Lakin bu konudaki risklere dikkat etmek gerekir” dedi.

Günümüzde birçok vekâletin hatalı verildiğine dikkat çeken Altın Emlak Global Genel Müdürü Mustafa Hakan Özelmacıklı “Vekaletnamelerin yetki sınırlarını belirtir şekilde sadece o taşınmaz için ve mümkün olduğu kadar süreli verilmelidir. Bugün bir notere gidip standart bir alım vekâleti verdiğinizde, adınıza ipotekli hatta hacizli bir taşınmaz, çok düşük bir bedel gösterilerek satın alınabilir. Verdiğiniz bir satış vekâleti ile de taşınmazınız çok yüksek bir rakama satışa konu olabilir hatta bu vekâlet sınır belirtilmediyse diğer tapu dairelerinde bile kullanılabilir. Bu kadar hassas bir konuda dikkat ederek yetki verilmelidir.” dedi.

Vekâletnamede aranan hususlar

Tapu Sicil veya Kadastro Müdürlüklerinde kullanılacak vekaletlerin düzenleme şeklinde yapılmış olması gerektiği hatırlatan Özelmacıklı “Vekaleti düzenleyen noterin veya konsolosun adı, adresi ile imza ve mührünü, düzenleme yeri, tarihi ve yevmiye numarası bulunmalıdır. Vekalet verenin kimliği Nüfus hüviyet cüzdanı, Pasaport veya Avukat ise Avukatlık kimlik belgesine göre düzenlenmiş olmalı, T.C. Kimlik numarasını içermeli ve adresi belirtilmelidir. Vekalet verenin son durumunu yansıtır biçimde yeni çekilmiş, kimlik teşhisine elverişli, vesikalık fotoğrafı yapıştırılmış ve mühürlenmiş olmalıdır” dedi.

Vekâletnamelerde yetki

Vekalet konusu ana işlemin yapılabilmesi için öncelikle yapılması gereken işlemler varsa bu işlemler için ayrı bir yetki almaya gerek olmadığı bilgisini de paylaşan Özelmacıklı “Örneğin vekaletnamedeki sahibi bulunduğum taşınmazları dilediği bedel ve koşullarla satmaya ibaresi, satışa konu taşınmazın varsa öncelikle intikalini ve iştirakının feshini, basit yazım hataları ile belgelenmesi halinde isim yanlışlıklarını yine yanlışlık varsa kaydının düzeltilmesini, kamulaştırılmasını, satış ve kanuni ipotek tesisini ve kanuni ipoteğin terkinini kapsar. Yani satış için verilen ana yetkinin gerçekleştirilebilmesine yönelik olarak yapılması zorunlu olan tüm işlemleri kapsar. Vekâletnamede aksine hüküm yoksa satış yetkisi tescili ve bedeli almayı da içerir” dedi.

Okumaya devam et

Trendler

KÜNYE
Copyright © 2021 O Haber Neydi - Tüm Hakları Mahfuzdur.