Vizyon Kuyumcu
Connect with us

Ekonomi

Bakan Dönmez: Rüzgar ekip enerji biçeceğiz

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, rüzgar enerjisinin her geçen gün artarak enerji sektörünün temel unsurlarından biri olmaya devam edeceğini aktararak, “Tabiri caizse ‘Rüzgar ekip enerji biçeceğiz.’ ‘Bizim enerjimiz bize yeter’ diyoruz. Yeter ki inanalım ve bu doğrultuda gayret gösterelim” dedi

Mustafa Cenik – Bayram Türüdü
ANKARA-
10. Türkiye Rüzgar Enerjisi Kongresi’nde (TÜREK) Türkiye’nin en doğusunda yer alan ve Türkiye’nin rüzgar enerjisindeki kurulu gücünü 10 bin megavata ulaştıran Bağlama Rüzgar Enerji Santrali’nin resmi açılışı yapıldı. Ankara’da bir otelde Türkiye Enerji Birliği tarafından düzenlenen kongreye ve santralin açılışına katılan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, kongreye katılan sektör temsilcilerine teşekkür ederek, TÜREK’in Türkiye’nin rüzgar enerjisi tarihi için mihenk taşı niteliğinde olduğunu kaydetti. Bakan Dönmez, Türkiye’nin rüzgar kurulu gücünde Avrupa’da sekizinci, dünyada ise 13. sırada olduğunu belirterek, 10 bin 500 megavata ulaşan rüzgar enerjisi kurulu gücü ile mevcut elektrik tüketiminin yüzde 10’unun rüzgardan karşılandığını dile getirdi. Dönmez, “Özellikle bu sene rüzgar öylesine güçlü esti ki günlük üretimde birkaç kez toplam tüketimin yüzde 20’leri aşan yeni rekorlar kırdık” dedi.

Rüzgar enerjisi sektörünün Covid-19 salgınında yatırımlarına ara vermediğine vurgu yapan Bakan Dönmez, “Ocak 2019’da 7 bin 591 megavat olan kurulu gücümüz 2 yıl içerisinde yaklaşık 3 bin megavat daha artarak, bugün 10 bin 500 megavatın üzerine çıktı” diye konuştu.

“Yaklaşık 15 bin kişi rüzgar enerjisi sektöründe istihdam ediliyor”

Bakan Dönmez, rüzgar enerjisinde en önemli hedeflerden birinin sektöre ait ekipmanların yerli imkanlarla üretilmesi olduğunu ifade ederek, “Şu anda ülkemizde rüzgar sektöründe faaliyet gösteren 16 yerli üreticimiz bulunuyor. Rotor kanadı, türbin kulesi, bağlantı elemanları ve jeneratör parçaları gibi pek çok ekipman artık ülkemizde üretiliyor. Yaklaşık 15 bin kişi rüzgar enerjisi sektöründe istihdam ediliyor” dedi.

Bakan Dönmez, sektörün yüzde 65 mertebesinde yerli üretim oranıyla enerji teknolojilerinin yerlileşmesinde başı çeken sektörlerden olduğunu söyledi.

“6 kıtada 45 ülkeye rüzgar enerjisi ekipmanı ihraç eden firmalarımızın cirolarının yüzde 70-80’lik kısmı buradan geliyor”

Bakan Dönmez, Türkiye’nin şu anda 6 kıtada 45 ülkeye rüzgar enerjisi ekipmanı ihraç ettiği bilgisini vererek, “Firmalarımızın cirolarının yüzde 70-80’lik kısmı ihracat gelirlerinden oluşuyor” dedi.

Dönmez, Türkiye’nin rüzgar enerjisi ekipmanı ihracındaki gücünün ve potansiyelinin oldukça önemli olduğunu belirterek, “Çünkü rüzgar enerjisi ekipmanları sofistike bir teknolojiye sahip ve katma değerli ihracat kalemimiz içerisinde de önemli bir kalemi oluşturuyor. Özellikle büyümeye ve ihracata dayalı yeni ekonomik modelimiz içerisinde genelde yenilenebilir enerji teknolojileri, özelde de rüzgar enerjisi teknolojileri önemli bir yer tutacak” diye konuştu.

“2000’li yıllarda yenilebilir enerjide Türkiye diğer ülkeyken, şu an takdir ediliyor”

Bakan Dönmez, 2000’li yıllarda hazırlanan küresel yenilenebilir enerji istatistiklerinde Türkiye’nin “diğer ülkeler” başlığı altında yer almasına karşın bugün her bir yenilebilir enerji kaynağında Türkiye’nin gösterdiği performansın takdir edildiğini dile getirdi. Bakan Dönmez, yenilebilir enerjiye her zamankinden daha farklı ve daha büyük bir sorumluluk içinde baktıklarını söyleyerek, dünya çapında iklim değişikliğiyle mücadele edilen bu dönemde sürdürülebilir gelecek inşası için karbon nötr enerji kaynaklarına daha fazla önem ve değer verdiklerini aktardı.

“Türkiye’nin rüzgarını yelkenimize doldurarak, üreten Türkiye hikayemize tam yol devam edeceğiz”

Yenilebilir enerji kurulu gücünün toplam kurulu güç arasında yüzde 54’e yükseldiğini ifade eden Bakan Dönmez, şunları söyledi:
“Ülkemizin dört bir yanındaki yatırım, girişim ve desteklerimizle çıtamızı her gün daha da yükseğe çıkaracağız. Türkiye’nin rüzgarını yelkenimize doldurarak, üreten Türkiye hikayemize tam yol devam edeceğiz. Enerji sektörümüz sürdürülebilir, rekabetçi, doğayla bütünleşik ve teknoloji temelli bir üretim anlayışına doğru hızlı bir şekilde ilerliyor.”

“Rüzgar ekip enerji biçeceğiz”

Bakan Dönmez, rüzgar enerjisinin her geçen gün artarak enerji sektörünün temel unsurların biri olmaya devam edeceğini aktararak, “Tabiri caizse ‘Rüzgar ekip enerji biçeceğiz.’ ‘Bizim enerjimiz bize yeter’ diyoruz. Yeter ki inanalım ve bu doğrultuda gayret gösterelim” dedi.
Konuşmaların ardından Bakan Dönmez, Türkiye’nin en doğusunda yer alan Bağlama Rüzgar Enerji Santrali’nin açılışını yapmak için Van’ın Gevaş ilçesine canlı bağlantı yaptı. Bakan Dönmez, Bakan Yardımcısı Abdullah Tancan, TÜREB Başkanı Arıcan ve TBMM Komisyon Başkanı Altunyaldız, rüzgar enerjisinin kurulu gücünü 10 bin megavata ulaştıran santralin butonuna basarak açılışını yaptı. Bölgede bulunan Fiba Yenilenebilir Enerji’nin Genel Müdürü Koray Kıymaz ise 5 ay önce faaliyete geçen ve bugün resmi açılışı yapılan santralin Türk halkı için hayırlı olmasını diledi.

Kongreye Türkiye Rüzgar Enerjisi Birliği Başkanı Ebru Arıcan, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu Başkanı Ziya Altunyaldız da konuşmacı olarak katıldı. Açılışın ardından TÜREB Başkanı Arıcan, Bakan Dönmez’e ve Altunyaldız’a plaket takdim etti. Kongre, toplu hatıra fotoğrafı çekilmesi ile son buldu.

Yorum yapmak için tıklayın

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Ekonomi

TÜİK: Nisanda en yüksek reel getiriyi BİST 100 sağladı

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), nisan ayında yatırımcısına en yüksek aylık getiriyi BİST 100 endeksinin sağladığını açıkladı.

ANKARA-TÜİK, Nisan 2024 dönemine ilişkin finansal yatırım araçlarının reel getiri oranlarını açıkladı. Buna göre; aylık en yüksek reel getiri, yurt içi üretici fiyatları (Yİ-ÜFE) ile indirgendiğinde yüzde 3,17, tüketici fiyatları (TÜFE) ile indirgendiğinde ise yüzde 3,59 oranlarıyla BIST 100 endeksinde gerçekleşti. Yİ-ÜFE ile külçe altın yüzde 1,37 oranında yatırımcısına reel getiri sağlarken; mevduat faizi (brüt) yüzde 0,56, devlet iç borçlanma senetleri (DİBS) yüzde 0,76, dolar yüzde 2,55 ve euro yüzde 3,87 oranlarında yatırımcısına kaybettirdi. TÜFE ile külçe altın yüzde 1,78 oranında yatırımcısına reel getiri sağlarken; mevduat faizi (brüt) yüzde 0,16, DİBS yüzde 0,36, dolar yüzde 2,15 ve euro yüzde 3,48 oranlarında yatırımcısına kaybettirdi.

Külçe altın, 3 aylık değerlendirmede; Yİ-ÜFE ile yüzde 10,31, TÜFE ile yüzde 10,08 oranlarında yatırımcısına en yüksek reel getiri sağlayan yatırım aracı oldu. Aynı dönemde DİBS, Yİ-ÜFE ile yüzde 7,60, TÜFE ile yüzde 7,80 oranlarında yatırımcısına en çok kaybettiren yatırım aracı oldu. 6 aylık değerlendirmeye göre külçe altın; Yİ-ÜFE ile yüzde 18,30, TÜFE ile yüzde 12,69 oranlarında yatırımcısına en yüksek reel getiri sağlayan yatırım aracı olurken; aynı dönemde DİBS, Yİ-ÜFE ile yüzde 10,48, TÜFE ile yüzde 14,73 oranlarında yatırımcısına en çok kaybettiren yatırım aracı oldu.

YILLIK EN YÜKSEK REEL GETİRİ BİST 100 ENDEKSİNDE

Finansal yatırım araçları yıllık olarak değerlendirildiğinde BIST 100 endeksi; Yİ-ÜFE ile yüzde 23,92, TÜFE ile yüzde 13,60 oranlarında yatırımcısına en yüksek reel getiri sağlayan yatırım aracı oldu. Yıllık değerlendirmede, Yİ-ÜFE ile indirgendiğinde; yatırım araçlarından külçe altın yüzde 23,85, dolar yüzde 7,40 ve euro yüzde 5,04 oranlarında yatırımcısına reel getiri sağlarken; mevduat faizi (brüt) yüzde 26,71 ve DİBS yüzde 44,81 oranlarında yatırımcısına kaybettirdi. TÜFE ile indirgendiğinde külçe altın yüzde 13,54 oranında yatırımcısına reel getiri sağlarken; dolar yüzde 1,54, euro yüzde 3,70, mevduat faizi (brüt) yüzde 32,81 ve DİBS yüzde 49,41 oranlarında yatırımcısına kaybettirdi. (DHA)

Okumaya devam et

Ekonomi

Kripto parada şikayetler yüzde 22 arttı; mart ayı zirve yaptı

Çözüm platformu Şikayetvar, 2024’ün ilk 4 ayı için kripto parayla ilgili gelen şikayetleri açıkladı. Platform tarafından yapılan açıklamaya göre,16 ayda şikayetlerin zirve yaptığı ay 3 bin 523 şikayet mart olurken geçen yıla oranla şikayetler yüzde 22 artış gösterdi. En çok ise sistem girişinde hata oluşması, hesabın sıfırlanması, kimlik doğrulamada karşılaşılan sorunlar, aracı kurumların komisyon ücretinin yüksekliği konularında şikayet alındı.

İSTANBUL-Son yılların en popüler yatırım araçlarından biri olan kripto paralar, herkesin gündeminde yer alıyor. Kripto paralarla ilgili şikayet verilerini açıklayan Şikayetvar, tüketicilerin en çok çözüm beklediği konuları da derledi.

2024’ÜN İLK 4 AYINDA ŞİKAYETLER YÜZDE 22 ARTTI

2023 yılında platforma ulaşan şikayet sayısı 6 bin 296 olarak kaydedildi. 2024’ün ilk 4 ayı ile bir önceki yılın aynı dönemi karşılaştırıldığında şikayet sayısının arttığı gözlemleniyor. 2024’ün ilk dört ayında şikayetler yüzde 22 artış gösterdi ve 7 bin 711’e ulaştı. 2024’ün Mart ayı son 16 ayın en çok şikayet gelen ayı oldu. Mart ayında şikayet sayısı 3 bin 5223 oldu.

Kullanıcıların karşılaştığı sorunlar, ‘Sisteme girişte hata vermesi, hesabın sıfırlanması, kimlik doğrulama işleminde sıkıntı çıkması, telefon numarası güncellemenin yapılmaması, fazla komisyon ücreti alınması, ön satıştaki fiyatların yanıltıcı olması, transfer işleminin uzun sürmesi, yavaş oluşu, yükselince satış işleminde sıkıntı çıkarmaları, düşünce de alım yaptırmamaları, müşteri temsilcilerinin yanlış yönlendirmesi sonucu işlemlerde zarar edilmesi, müşteri temsilcilerinin yatırım yaptıktan sonra ilgilenmemesi’ olarak açıklandı.

Kripto paralarla ilgili kullanıcılardan gelen şikayetlerden bazıları şöyle sıralandı:

“Kripto alım satım platformuna para yatırıyorsunuz, alım satım yapıp bakiye yükseliyor fakat yatırdığınız parayı bile çekemiyorsunuz. Siteyi güvenli ve resmi diye anlatıyorlar ama o da iş birlikçisi. Temas etmeyin.”

“Bugün hesabıma giriş yaptığımda Litecoin ile ödeme yapacaktım. Bankama lira yükleyip lira ile Litecoin aldım. Fakat Litecoin ile ödeme yapmak istediğimde ‘kayıtlı olmayan adresinize bir süre para çekemezsiniz’ diye hata verdi. Kendi yatırdığım parama resmen bloke koyuldu. Benim hesap güvenliğim içinmiş! Size ne kardeşim benim paramdan. Ben kendi banka hesabımdan bin 500 lira yatırmışım ödeme yapacağım ama parama bloke koyuluyor. Canlı yardıma yazıyorum ‘paranıza bloke koyulmamış’ diyor. Dolaylı olarak param bloke koyulmuş oluyor. Salak değiliz biz. Para çekerken adres kaydetme saçmalığı nedir. Size ne kardeşim kime para göndereceğimden. Siz kimsiniz de benim parama bloke koyuyorsunuz? Üstüne bir de adres kaydetme saçmalığı getirmişsiniz?”

“Hesabıma giriş yapamıyorum ve hata alıyorum. Hesabıma neden giriş yapamadığım konusunda bir açıklama yapabilir misiniz? Siteyle ilgili bir sorun mu var, yoksa site sahibi mi ortadan kayboldu? Yardım bölümüne de yazamıyoruz, mağduriyetimizle kim ilgilenecek? Umarım en kısa sürede geri dönüş yapılır.”

“Siteye ve uygulamaya giriş yapamıyorum. Kaç gündür deniyorum. Kar mı ettim zarar mı haberim yok, destek için yazdım. Geri dönüş yapılmadı, uygulamayı sildim tekrar yükledim ama hala açılmıyor. Uygulama sürekli hata veriyor, web sitesinde de hesap giriş sayfasının linki açılmıyor.”

“Hesaba banka üzerinden para yatırdım ancak giriş yaparken şifreyi hatırlamadığımı fark ettim. ‘Şifremi unuttum’ tuşuna basıp e-posta adresimi girdiğimde sistem hata veriyor. Saatlerdir uğraşıyorum; parayı hesaba almayı biliyorsunuz ancak siteden şifre sıfırlanmıyor. Kimseye de ulaşamıyorum. Çok pişmanım. Anlık işlemin bu kadar önemli olduğu bir yerde üyelik girişi yapamamak büyük bir sorun.”(DHA)

Okumaya devam et

Ekonomi

Bakan Yumaklı: Kurbanlık hayvan sayımız yeterli

Bakan Yumaklı: (Yaklaşan kurban bayramı) Kurbanla ilgili hiçbir sıkıntı olmayacak, kurbanlık hayvan sayımız yeterli. Et fiyatlarındaki speklükatif durumun kurban fiyatlarında da olma potansiyeli vardı, ama aldığımız önlemlerle ve açıklanan kurbanlık fiyatlarıyla öyle olmayacağı görülmüş oldu.

ANKARA-Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı: (Sokak hayvanları ile ilgili durum ne olacak?) Sokak hayvanları ile ilgili düzenlemede Meclis takvimini bilmiyorum. Ama bu yıl Meclis kapanmadan görüşülür diye düşünüyorum. Adalet, Çevre Şehircilik, İçişleri ve Bizim bakanlığımız işbirliğinde çalışılıyor. Neden böyle bir çalışma yapılması gerekir? Her kurumun sorumlulukları var. Bakanlıklar, Belediyeler, kurumlar… Daha önce de söylediğimiz gibi, herkes sorumluluklarını yerine getirecek, yasal düzenleme gerekiyorsa yapılacak, şimdi biz o kısımdayız. O devreye girdikten sonra herkes sorumluluklarını yerine getirecek.(DHA)


Okumaya devam et

Trendler

KÜNYE
Copyright © 2021 O Haber Neydi - Tüm Hakları Mahfuzdur.