Vizyon Kuyumcu
Connect with us

Siyaset

Bakan Çavuşoğlu: Taliban yönetimine tavsiyelerimizin belgelere girmesini sağladık

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, “Bizim başından beri Taliban yönetimine tavsiyelerimiz vardı. Kadın hakları, kız çocuklarının okula gitmesi, eğitim ve diğer tavsiyelerimizin bugünkü kabul edilen belgelere girmesini sağladık” dedi

İSLAMABAD-Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Pakistan’ın başkenti İslamabad’da düzenlenen İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Dışişleri Bakanları Konseyi Afganistan Konulu Olağanüstü Toplantısı’na katıldıktan sonra basına açıklamalarda bulundu. Bölgesel ve uluslararası örgütlerin Afganistan konusunda bir şeyler yapmasını ve sürecin içinde olmasını istediklerini söyleyen Çavuşoğlu, “İslam İşbirliği Teşkilatı içinde bazı bakanlarla Afganistan’ı ziyaret etmeyi de planlıyorduk. Bugünkü toplantı Dışişleri Bakanları İcra Komitesi Olağanüstü Toplantısı. Bu toplantı aslında Cuma günü, 2 gün öncesi için planlanmıştı. Fakat İstanbul’da gerçekleştirdiğimiz Türkiye Afrika Birliği Ortaklık Zirvesi sebebiyle pazar gününe yani bugüne aldılar” dedi.

“Tavsiyelerimizin belgelere girmesini sağladık”

Bu toplantıdan önce uzmanlar düzeyinde toplantılar yapıldığını ifade eden Bakan Çavuşoğlu, “Bizim başından beri Taliban yönetimine tavsiyelerimiz vardı. Kapsayıcı olmaları, hem siyasi olarak hem de etnik olarak kapsayıcı olmaları gerektiğini söylüyorduk. Kadın hakları, kız çocuklarının okula gitmesi, eğitim ve diğer tavsiyelerimizin bugünkü kabul edilen belgelere girmesini sağladık. Arkadaşlarımız da bunun için diğer muhataplarıyla da görüştüler. Bir konsensüs oluştu. Ayrıca bir taraftan Taliban yönetimine tavsiyelerde bulunurken bugün Muttaki ile yine kısa bir görüşmem oldu. Orda da bu tavsiyelerimizi, önerilerimizi yineledik” diye konuştu.

“Emanet fonu kurulması kararlaştırıldı”

Yaşanan insani krizin etkilerinin arttığını belirten Çavuşoğlu, “Dolayısıyla insani yardımların da kesintisiz bir şekilde ulaştırılması gerekiyor. Sadece insani yardımlar yetmez. İnsani yardımlar insanların günlük ihtiyaçlarını karşılamak için yaşayabilmek için önemli. Ama Afgan halkının ihtiyaçları var yani beklentileri var. Sadece insani yardımda bunlar karşılanmaz. Dolayısıyla bazı fonların oluşturulması da gerekiyor. Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı çerçevesinde biliyorsunuz bir fon oluşturuldu. Türkiye olarak da biz buraya katkı sağlıyoruz. Bugün İslam İşbirliği Teşkilatı Dışişleri Bakanları Toplantısı’nda İslam Kalkınma Bankası çatısı altında da bir emanet fonu kurulması kararlaştırıldı. Tüm İslam ülkeleri buraya katkılarda bulunacak ve burada özellikle sağlanan bu katkılarla biraz önce söylediğim alanlarda İslam Kalkınma Bankası gerekli çalışmaları yapacak. Diğer taraftan emanet fonun içinde tabii nakdi yardımlar olacak, insani yardımları düzenli bir şekilde ulaştırmamız lazım, artırarak ulaştırmamız lazım. Bir de bu işleri kurumsal olarak takip edebilmek için bir özel temsilci atıyoruz. Şu anda Genel Sekreter Yardımcılığını yapan Sudanlı bir kardeşimizi İslam İşbirliği Teşkilatı Özel Temsilcisi olarak atıyoruz” dedi.

Mart ayında İslamabad‘da Olağan Dışişleri Bakanları toplantısı düzenleneceğini ifade eden Çavuşoğlu, “O zaman da bir temas grubu oluşturulması görüşülecek. Biliyorsunuz değişik alanlarda İslam İşbirliği Teşkilatı çatısı altında temas grupları var. O temas grubunun kurulması için de sekretarya gerekli çalışmaları yapacak ve gelecek toplantıda dışişleri bakanları olarak biz de diğer ülkeler de desteklerse kabul edeceğiz” diye konuştu.
İslam İşbirliği Teşkilatı’nın Filistin davasına ve Kudüs’e sahip çıkmak için kurulduğunu hatırlatan Bakan Çavuşoğlu, “Bugünkü görüşmemize Afganistan‘la ilgili düşüncelerimizi söyledikten sonra Filistin davasına olan desteğimizi de yineledik” dedi.

“Bölgesel konularda özellikle güney Kafkasya’da Azerbaycan‘la birlikte karar alıyoruz”

İkili görüşmeler gerçekleştirdiğini ifade eden Çavuşoğlu, “Her zaman olduğu gibi her yerde olduğu gibi kardeş Azerbaycan’ın Dışişleri Bakanı Ceyhun kardeşim ile görüştük. Paşinyan ile Cumhurbaşkanımız İlham Aliyev Brüksel’de bir araya geldiler ve Moskova’da bakan yardımcıları düzeyinde 3 + 2 toplantısı gerçekleştirildi. Gürcistan katılmadı ama bir sonraki toplantıyı Türkiye’de düzenlemeyi düşünüyoruz. Gürcistan’ın da o toplantıya katılacağını inanıyoruz. O toplantılar ve son gelişmeler ışığında görüş alışverişinde bilgi paylaşımında bulunduk. Mecliste biliyorsunuz bir özel temsilci atacağımızı söylemiştik. Ermenistan‘la doğrudan temasa geçmek için. Ermenistan da özel temsilcisini atadı ve bazı hava yollarının uçuş talepleri vardı bunların bir kısmını da karşılayacağız. Bunları da istişare ettik her zaman söylediğim gibi bölgesel konularda özellikle güney Kafkasya’da Azerbaycan‘la birlikte istişare ediyoruz, birlikte kararlar alıyoruz. Son gelişmeleri gözden geçirdik” şeklinde konuştu.
Toplantıda Taliban’ın tanınmasının gündeme gelmediğine dikkat çeken Bakan Çavuşoğlu, “Bunun için erken olduğunu Taliban da biliyor. Hatta bizden birkaç talebi oldu. Bunların da tanıma anlamına gelmeyeceğini kendileri söylediler. Gerçekten de tanıma anlamına gelmez. Bugünkü görüşmemizde Ankara’da gündeme getirdiğimiz konuları tekrar gündeme getirdik. Afganistan halkı için yaptıklarımızı anlattık. Ayrıca bu kapsayıcı konusunun önemini bir kere daha anlatmaya çalıştık. Unutmadıklarını umarak bir kere daha hatırlattık. Diğer taraftan Kabil ve diğer havaalanlarının işletilmesi konusu var. Havaalanları ile ilgili son durum nedir onu konuştuk. Bir Katar şirketi ve bir Türk şirketi bir mutabakat imzaladı. Diğer taraftan Kabil’e yapacağımız ziyareti de tekrar görüştük. Bugün buraya katılan bazı dışişleri bakanları ile Endonezya Dışişleri Bakanı başta olmak üzere Kabil’e birlikte gitmeyi de konuştuk ve kendisi de bu ziyaretten memnun olacağını söyledi. Bizim bu ziyaretteki tek amacımız hem biraz önce söylediğimiz mesajları tekrar iletmek doğrudan iletmek. Hem de inisiyatifi İslam ülkeleri olarak Afganistan konusunda ele almak” ifadelerini kullandı.

İslam İşbirliği Teşkilatı’nın ve üye Müslüman ülkelerin inisiyatifi elinde tutması gerektiğini vurgulayan Çavuşoğlu, “Batılıların politikalarına baktığımız zaman onlar böyle katı bir şekilde ders vermeyi çok seviyor. Çok rijit önkoşullar koyuyor. Bu politikaların işlemediğini bölgedeki birçok politikalarında gördük görüyoruz maalesef. O yüzden biz önkoşulsuz bir şekilde bu düşüncelerimizi önerilerimizi iletmek ve Afgan halkıyla olan dayanışmamızı da göstermek için ziyaretine kısa zamanda gerçekleştirmek istiyoruz” dedi.

Yabancı basın mensuplarına da açıklamalarda bulunan Bakan Çavuşoğlu, toplantının kapsayıcılık hakkındaki mesajları Taliban geçici hükümetine iletmek açısından önemli olduğuna dikkat çekerek, “Ülkedeki insani durum, ekonomik durum çok kötü. 24 milyondan fazla insan açlıkla karşı karşıya. Bu nedenle onlara yardım etmemiz gerekiyor. Bu toplantının amaçlarından biri de Afgan halkına yönelik insani yardımları koordine etmek” dedi.
Çavuşoğlu ayrıca bugün gerçekleştirilen toplantının tüm mesajların iletilmesi ve Afgan halkına yönelik desteğin koordine edilmesi açısından oldukça faydalı olduğunu söyledi.

Genel

CHP lideri Özel: 23 bin 900 öğretmenin atanması asla kabul edilemez

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Özgür Özel, “Maalesef Milli Eğitim Bakanı 2024’te, 2023 yılında emekli olan kadar öğretmen atayacaklarını söyledi. Sayın Erdoğan da ‘Bir miktar atama yapacağız’ dedi, gençleri de çok üzdü. Bu rakam maalesef 23 bin 900’dür. 23 bin 900 öğretmenin atanması asla kabul edilemez” dedi.

Ömer Faruk Karataş
ANKARA-
CHP Genel Başkanı Özgür Özel, partisinin Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM) gerçekleştirilen grup toplantısında konuştu. Konuşmasında gündeme dair değerlendirmelerde bulunan Özel, öğretmen atamalarının daha yüksek oranlarda yapılmasını ve atamalarda mülakatların kaldırılması gerektiğini söyledi. 1 Mayıs hakkında da konuşan Özel, Taksim Meydanı’na kefil olduklarını ve kutlamaların orada olması gerektiğini ifade etti.

“Anayasaya uymak Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin kararlarına, bağlayıcılığına uymakla olur”

Anayasa değişikliği konusunda öncelikle herkesin anayasaya uyması gerektiğini, sonrasında bu konuda değişiklik için destek verebileceklerini söyleyen Özel, “Türkiye Cumhuriyeti bir anayasa devletidir. Sahip çıktığımız maddelerin yanında elbette eleştirdiğimiz, değiştirilmesini istediğimiz maddeler olabilir. Ama bu ülkede eğer devlet olacaksa, yani insanların canı ve malı güvende olacaksa bu ülkede en üstteki cumhurbaşkanından en sade vatandaşa kadar herkes bu anayasaya bağlı olacak. Bir ülkede anayasanın işine gelen kısımlarını uygulayıp, oradan güç alıp, yetki alıp kullanıp, işine gelmeyen kısımlarını ihlal edersen bu hak bir kişide değil herkeste olur. Orada devlet ortadan kalkar, anayasal düzen ortadan kalkar ve keşmekeş olur, karmaşa olur. İşte o zaman beka sorunu olur. O yüzden bu ülkedeki en sade yurttaştan en yeni kamu görevlisine, en kıdemli devlet memurundan cumhurbaşkanına kadar herkesin bu anayasaya harfiyen öncelikle uyması gerekir. Anayasaya uymak Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin kararlarına, Anayasa Mahkemesi’nin kararlarına, bağlayıcılığına uymakla olur” ifadelerini kullandı.

“1 Mayıs’ın kutlanmasına ve o meydanın boşalmasına kefaleti ben koyuyorum”

1 Mayıs kutlamaları için Taksim Meydanı’nın açılması gerektiğini söyleyen Özel, “Şimdi buradan karar alıcılara sesleniyorum. Var mısın? Ben kefilim, orada olacağım. İşçilerle birlikte, bir kişinin burnu kanamadan 1 Mayıs’ın kutlanmasına ve o meydanın boşalmasına kefaleti ben koyuyorum. Taksim’i 1 Mayıs’a açın, 31 Mart’ın mesajını aldığınızı anlatın. Açın, özgüvenli olduğunuzu gösterin. Ben 31 Mart’ın birinci partisinin genel başkanı olarak, son genel seçimlerin birinci partisinin genel başkanına diyorum ki ‘Elimizi uzatıyoruz, elimiz emekçinin elidir, elimiz barışır elidir, elimiz öz güvenin elidir. 1 Mayıs’ta Taksim’in kazanılması, bu ülkenin yeni iklimine hizmet edecektir.’ Emekçilerin elini havada bırakmayınız, elimizi havada bırakmayınız” ifadelerine yer verdi.

Okumaya devam et

Siyaset

Samsun Büyükşehir Belediye Meclisi Nisan ayı toplantısı

Samsun Büyükşehir Belediye Meclisi Nisan Ayı son Toplantısı’nda görüşülen 4 madde, karara bağlanarak onaylandı.

Erdi Demir
SAMSUN-
Büyükşehir Belediye Meclisi Nisan Ayı 2. Birleşimi, Samsun Büyükşehir Belediye Meclis Başkanvekili Nihat Soğuk başkanlığında Meclis Toplantı Salonu’nda yapıldı. 4 gündem maddesinin 1’i oy birliği ile 3’ü ise oy çokluğu ile kabul edilerek karara bağlandı.

Meclis gündem maddeleri arasında yer alan yatırım kapsamında Gülsan Sanayi Sitesi’nin kamulaştırılması için kullanılması planlanan 600 milyon TL (ana para) kredi kullanım yetkisi teklifi maddesi ile ‘güvence bedeli’ olarak kullanılmak kapsamında talep edilen 20 milyon TL gayrinakdi kredi kullanım maddeleri; CHP, İYİ Parti, BBP ve YRF meclis üyelerinin ‘hayır’ oylarına rağmen AK Parti ve MHP meclis üyelerinin ‘evet ‘ oylarıyla oy çokluğu ile kabul edilerek karara bağlandı.

Tekkeköy’deki 100 bin m2’lik arsa satışında oy çokluğu

Gündem maddeleri arasında yer alan “Samsun Büyükşehir Belediyesi’ne ait Tekkeköy’de bulunan 100 bin m2’lik arsa vasıflı taşınmazın, belediyenin hayata geçirmeyi planladığı projelere kaynak sağlaması amacıyla satışında encümene yetki verilmesi teklifi” maddesi de meclisten oy çokluğu ile geçti.

CHP, İYİ Parti, BBP ve YRF meclis üyeleri söz konusu teklifte satışa karşı çıkmadıklarını fakat satılan alana sanayi tesisi yapılmasının ilçedeki hava kirliliğine ve birçok konuda olumsuz etki edebileceğini belirterek, ‘ret’ oyu verdiler. Madde üzerinde oylamadan önce söz alan AK Parti Grup Başkanvekili Recep Kemal Certel, “Söz konusu teklif, arsanın satışı için encümene yetki verilmesi teklifidir. Burası herkese açık ihale usulü ile satışa çıkacaktır. Burada bir yere hedeflenmiş, oranın alacağı şekilde bir algı doğru değildir. Buraya girmek isteyen, maddi durumu müsait olan çevrelerin de ihaleye girerek, buranın daha yüksek fiyata satılmasının önünü açabilirler. Madde üzerinde meclis üyelerinden birçok öneri geldi. Satışa çıkartılacak alanın konut alanına ya da başka bir ticari faaliyete çevrilmesi şeklinde ama burası sanayi alanı olan bir bölge. Samsun’da sanayi alanı olan bölge zaten yeterince yok. Hem azot hem de bakır fabrikasının olduğu bölgede sanayi imarlı bir yerin konuta çevrilmesi hem ekonomik değil, hem de sağlık açısından bir tereddütleri var ise o açıdan da doğru değil. Fabrikalara yakın olmayı kimse tercih etmeyecektir. Satış açısından da düşünülüyorsa rantabl olmayacaktır. Dolayısıyla burada belediyemize gelir getirmesi, faiz ödemelerinin yükselmemesi ve borçlanmanın azaltılması manasında bu tür yerlerin belediyemizin gelir kaynağı olarak kullanılması doğrudur” dedi.

Okumaya devam et

Siyaset

Yeniden Refah lideri Erbakan: İnancımızla, insanlığımızla, tarihi misyonumuzla bağdaşmayan bir tutumdan geri dönülmüş oldu

Yeniden Refah Partisi Genel Başkanı Fatih Erbakan, “Ticaret kısıtlamasıyla inancımızla, insanlığımızla, tarihi misyonumuzla bağdaşmayan bir tutumdan geri dönülmüş oldu. İktidarın geç de olsa İsrail’le yapılan ticareti sınırlı olsa da kısıtlaması, geç de olsa olumlu bir tavırdır” dedi.

Ahmet Umur Öztürk – İbrahim Berat Yılmaz
ANKARA-
TBMM’de basın toplantısı düzenleyen Erbakan, 31 Mart seçimlerinde partilerinin üçüncü parti olduğunu söyleyerek, “Şanlıurfa, Yozgat Belediyesi başta olmak üzere toplam il ve ilçelerle birlikte 62 belediye kazanmış durumdayız. Milli Görüş belediyeciliğini, ahlaklı belediyeciliği en etkili şekilde uygulayacaklar, milletimizin derdine yerelde derman olacaklar. Adil düzenin uygulamasını yerelde başlatacaklar. Yeniden Refah Partimiz kazandığı belediye başkanlıklarının yanında 20 ilde yüzde 10’un üzerinde, daha fazla ilde yüzde 7’nin üzerinde, 132 ilçede yüzde 20’nin, 210 ilçede yüzde 10’un üzerinde oy almıştır” ifadelerini kullandı.

Erbakan, İsrail ile ticarette 54 ürüne kısıtlama getirildiğini belirterek, “İhracatı yapılan ürünler İsrail’e de gidiyordu. Hükümet yetkilileri eleştiriler karşısında ‘İsrail ile ticareti özel sektör yapıyor’ diyorlardı. Cumhurbaşkanlığına bağlı Türkiye Varlık Fonu şirketi olan Eti Maden’in 21 ton borik asit ihracatı yaptığı ortaya çıktı. Ticaret kısıtlamasıyla inancımızla, insanlığımızla, tarihi misyonumuzla bağdaşmayan bir tutumdan geri dönülmüş oldu. İktidarın geç de olsa İsrail’le yapılan ticareti sınırlı olsa da kısıtlaması, geç de olsa olumlu bir tavırdır” dedi

“Türkiye’de belediyeler borçlu, merkezi yönetim borçlu, vatandaş borçlu”

Ekonomiye de değinen Erbakan, “Hazine ve Maliye Bakanlığı verilerine göre 2023 yılı sonu itibarıyla Türkiye’nin toplam borç stoku 499 milyar 886 milyon dolar. Bir senede 42 milyar dolar artmış. 2002 yılında da 130 milyar dolar, dört kat artmış. Bir yıldan kısa vadede ödemeniz gereken borç 180 milyar dolar. Gelişmiş ülkelerin borçları uzun vadeli ve sıfıra yakın. Türkiye’de belediyeler borçlu, merkezi yönetim borçlu, vatandaş borçlu. Ocak-mart döneminde bütçe 570 milyar açık verdi. 337 milyar borçlanma yapıldı” diye konuştu.

Erbakan, Cumhur İttifakı’nın içinde yer alıp almadıkları sorusu üzerine, “Gazze konusu, rant belediyeciliğinden Türkiye’nin kurtulması gerektiğini düşündüğümüz için biz Cumhur İttifakı içinde yer almadık” dedi.

Okumaya devam et

Trendler

KÜNYE
Copyright © 2021 O Haber Neydi - Tüm Hakları Mahfuzdur.