Vizyon Kuyumcu
Connect with us

Ekonomi

Başkan Murzioğlu: 1140 şirket kuruluş işlemi yapıldı

Samsun Ticaret ve Sanayi Odası(TSO) Yönetim Kurulu Başkanı Salih Zeki Murzioğlu, verilerle 2021 yılı içinde yürüttükleri faaliyetleri değerlendirerek, 1140 şirket kuruluş işleminin yapıldığını açıkladı.

SAMSUN-
Samsun TSO Başkanı Salih Zeki Murzioğlu, 2021 yılı içinde yaptıkları çalışmaları rakamlarla değerlendirdi. Açıklamasında, ‘çok zor bir yılı geride bıraktıklarını’ ifade eden Başkan Murzioğlu, “Pandemi kavramı hayatımıza girdiğinden bu yana kaygılarımızın, zorluklarımızın giderek arttığından söz ediyoruz. Her ne kadar 2021 yılı aşılanma sürecinin yani pandemiyle mücadelenin daha etkin yönetildiği bir süreç olsa da sürecin oluşturduğu tahribatın sonuçlarıyla yüzleşmeye devam ediyoruz. Öte yandan umutlandıran gelişmeler de var. Omicron varyantının son varyant olabileceği de konuşuluyor. Ancak, hiç şüphesiz ekonomik bağlamda oluşan yaraların sarılması biraz daha zaman alacaktır. Bizlerin bu süreçten edindiğimiz bilgilerle yola devam ediyor olmamız ise çok kıymetli. Tüm zorluklara rağmen 2021 yılında yolumuza, hizmetlerimize hız kesmeden devam ettik” dedi.

1140 şirket kuruluş işlemi yapıldı

2021 yılında yeni oda hizmet binasını hizmete açmanın mutluluğunu ve gururunu yaşadıklarını belirten Başkan Murzioğlu, “Oda olarak en önemli kazanımımız 31 Ağustos 2021 tarihinde hizmete aldığımız yeni hizmet binamız oldu. Bir hayal, ardından hedefle başlayan ve büyük emeklerle camiamıza kazandırmamızın mutluluğunu yaşadık. Bunun yanında çok büyük uğraşını verdiğimiz Türkiye’nin 394’üncü organize sanayi bölgesini ilimize kazandırmanın da sevincini yaşadık. Büyük ortağı olduğumuz Samsun Lojistik Merkezi’nde de yatay kapalı depo projesini tamamladık ve işletmeye aldık. 2021 yılında bin 140 şirket kuruluş işlemi, 3 bin 463 tescil işlemi gerçekleştirdik. 134 sanayicimize yerli malı belgesi, 271 sanayicimize kapasite raporu düzenledik. 3 bin 284 kişiye sayısal takograf kartı, 285 adet iş makinesi tescil belgesi ve 600 adet tır karnesi verdik” diye konuştu.

“Çalışmaya, üretmeye devam edeceğiz”

İhracata yönelik işlemlerin gerçekleşmesine de 7/24 destek verdiklerini dile getiren Murzioğlu, “2021 yılında 41 bin 468 adet dolaşım ve menşe belgesini elektronik ortamda onayladık. 23 firmamıza profesyonel ihracat danışmanlığı verdik. B2B organizasyonunda 58 firmamızı eşleştirdik. 15 firmaya dış ticaret istihbaratı sağladık. 2021 yılında Samsun ve Türkiye ekonomisinin analiz edildiği 57 tane yayın ürettik. Üyelerimize yönelik 7 eğitim düzenledik. 13 adet sosyal ve kültürel faaliyet gerçekleştirdik. Yönetim kurulu üyelerimizle birlikte çok sayıda üyemizi ziyaret etti. Büyük bir katılımla birlikte 2022–2025 yıllarını kapsayan ‘Stratejik Plan Paydaş Çalıştayı’nı gerçekleştirdik. Bu çalışma bizim için çok değerli. Zira dört yılı kapsayan süreç için hedeflerimizi paydaşlarımızın katkısı ile belirledik. Önümüzdeki günlerde bu hazırlığa katkı veren paydaşlarımızı da davet ederek detayları paylaşacağız. Umarım kaygılarımızdan, tasalarımızdan uzaklaştığımız bereketli bir yıl olur. Daha büyük, daha güçlü bir Türkiye için ulaşmak istediğimiz hedefler var. Yeni yılda da hep birlikte bunun için azimle çalışmaya, üretmeye devam edeceğiz. Her yeni başlangıç da yeni umutları, yeni hedefleri beraberinde getirir. 2022 yılının camiamız adına başarılı bir yıl olmasını en içten duygularımla temenni ediyorum” şeklinde konuştu.

Ekonomi

Konut fiyatları Şubat’ta yıllık yüzde 58,3 arttı

Konut Fiyat Endeksi (KFE), 2024 yılı Şubat ayında bir önceki aya göre yüzde 2,2 oranında artarak 1216,0 seviyesinde gerçekleşti.

İSTANBUL-
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), Şubat ayı konut fiyat endeksini açıkladı. Türkiye’deki konutların kalite etkisinden arındırılmış fiyat değişimlerini izlemek amacıyla hesaplanan Konut Fiyat Endeksi (KFE), 2024 yılı Şubat ayında bir önceki aya göre yüzde 2,2 oranında artarak 1216,0 seviyesinde gerçekleşti.

Bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 58,3 oranında artan KFE, aynı dönemde reel olarak yüzde 5,1 oranında azalış gösterdi.

İstanbul, Ankara ve İzmir’in konut fiyat endekslerindeki gelişmeler değerlendirildiğinde, 2024 yılı Şubat ayında bir önceki aya göre, sırasıyla yüzde 1,5, 2,0 ve 1,6 oranlarında artış gözlenmiştir. Endeks değerleri bir önceki yılın aynı ayına göre, İstanbul, Ankara ve İzmir’de sırasıyla yüzde 45,6, 72,9 ve 57,4 oranlarında artış gösterdi.


Okumaya devam et

Ekonomi

Serbest piyasada döviz fiyatları

 Dolar 32,5830 liradan, euro ise 34,8670 liradan güne başladı.

İSTANBUL-İstanbul Kapalıçarşı’da 32,5810 liradan alınan dolar 32,5830 liradan, 34,8650 liradan alınan euro ise 34,8670 liradan satılıyor. Son kapanışta dolar 32,50 liradan, euro ise 34,56 liradan satılmıştı.


Okumaya devam et

Ekonomi

Tapu işlemleri için vekalet verirken dikkat

Tapu işlemleri için verilen vekaletlerde önemli riskler olduğunu ifade eden Altın Emlak Global Genel Müdürü Mustafa Hakan Özelmacıklı, dikkat edilmesi gereken hususlar hakkında bilgiler verdi. Özelmacıklı günümüzde verilen vekaletlerin birçoğunun hatalı verildiğini belirtti.

İSTANBUL-
Vekalet verme işlemlerinin günümüzde çoğunlukla yanlış yapıldığı ve vekâletin, vekilin vekâlet verenin bir işini görmeyi veya işlemini yapmayı üstlendiği bir sözleşme olduğunu ifade eden Özelmacıklı “Vekalet şekli koşullara bağlı ve karşılıklı güvene dayalı bir sözleşme olduğundan yapılacak işlemin niteliği açıkça tanımlanmış olmalıdır. Vekaletname düzenlemeye yetkili kurum ülkemizde noterlerdir. Yurtdışında yerleşik yurttaşlarımız için Türk Elçilik ve Konsoloslukları vekaletname düzenleyebilirler. Tapu dairelerinde de sıklıkla vekâletli işlemler yapılmaktadır. Lakin bu konudaki risklere dikkat etmek gerekir” dedi.

Günümüzde birçok vekâletin hatalı verildiğine dikkat çeken Altın Emlak Global Genel Müdürü Mustafa Hakan Özelmacıklı “Vekaletnamelerin yetki sınırlarını belirtir şekilde sadece o taşınmaz için ve mümkün olduğu kadar süreli verilmelidir. Bugün bir notere gidip standart bir alım vekâleti verdiğinizde, adınıza ipotekli hatta hacizli bir taşınmaz, çok düşük bir bedel gösterilerek satın alınabilir. Verdiğiniz bir satış vekâleti ile de taşınmazınız çok yüksek bir rakama satışa konu olabilir hatta bu vekâlet sınır belirtilmediyse diğer tapu dairelerinde bile kullanılabilir. Bu kadar hassas bir konuda dikkat ederek yetki verilmelidir.” dedi.

Vekâletnamede aranan hususlar

Tapu Sicil veya Kadastro Müdürlüklerinde kullanılacak vekaletlerin düzenleme şeklinde yapılmış olması gerektiği hatırlatan Özelmacıklı “Vekaleti düzenleyen noterin veya konsolosun adı, adresi ile imza ve mührünü, düzenleme yeri, tarihi ve yevmiye numarası bulunmalıdır. Vekalet verenin kimliği Nüfus hüviyet cüzdanı, Pasaport veya Avukat ise Avukatlık kimlik belgesine göre düzenlenmiş olmalı, T.C. Kimlik numarasını içermeli ve adresi belirtilmelidir. Vekalet verenin son durumunu yansıtır biçimde yeni çekilmiş, kimlik teşhisine elverişli, vesikalık fotoğrafı yapıştırılmış ve mühürlenmiş olmalıdır” dedi.

Vekâletnamelerde yetki

Vekalet konusu ana işlemin yapılabilmesi için öncelikle yapılması gereken işlemler varsa bu işlemler için ayrı bir yetki almaya gerek olmadığı bilgisini de paylaşan Özelmacıklı “Örneğin vekaletnamedeki sahibi bulunduğum taşınmazları dilediği bedel ve koşullarla satmaya ibaresi, satışa konu taşınmazın varsa öncelikle intikalini ve iştirakının feshini, basit yazım hataları ile belgelenmesi halinde isim yanlışlıklarını yine yanlışlık varsa kaydının düzeltilmesini, kamulaştırılmasını, satış ve kanuni ipotek tesisini ve kanuni ipoteğin terkinini kapsar. Yani satış için verilen ana yetkinin gerçekleştirilebilmesine yönelik olarak yapılması zorunlu olan tüm işlemleri kapsar. Vekâletnamede aksine hüküm yoksa satış yetkisi tescili ve bedeli almayı da içerir” dedi.

Okumaya devam et

Trendler

KÜNYE
Copyright © 2021 O Haber Neydi - Tüm Hakları Mahfuzdur.