Vizyon Kuyumcu
Connect with us

Çevre

İlçeleri yakınlaştıran karayolunun yüzde 20’si tamamlandı

Karadeniz Bölgesi’nin önemli turizm destinasyonlarından Ayvacık ilçesine ulaşımı sağlayan Çarşamba-Ayvacık karayolundaki yenilenme çalışmalarının yüzde 20’si tamamlandı.

SAMSUN-
Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Demir’in, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’ndaki talep ve temasları karşılığını buldu. Çarşamba Kavşağı ile Hasan Uğurlu Barajı bitimini kapsayan güzergâh, Karayolları 7. Bölge Müdürlüğü tarafından yeniden projelendirilerek, Ocak 2021’de ihale edildi.

2024 yılında bitirilmesi planlanan yatırımla ilgili Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Demir, ”Önceliğimiz iki ilçemizi birbirine bağlayan yolun hızlı şekilde bitirilmesini sağlamak. Sayın Bakanımızla görüşüyoruz. Katkılarından dolayı teşekkür ederim” dedi.
Toplamda yaklaşık 350 milyon TL’ye mal olacak yolun yenilenmesiyle ilgili Büyükşehir Belediyesi, yüklenici firmanın çalışmalarını yakından takip ediyor. 12 aylık süreçte 43 bin metreküp taş duvar yapılan güzergahın 20. ve 23. kilometreleri arasındaki kısma 35 bin ton temel dolgu malzemesi ve asfalt serildi. Suyun yol temeline zarar vermemesi için beton hendekler ile dere geçişleri için menfezler imal edildi.

Ömrü uzun yol

Karayollarının A1 standardına göre yenilenecek Çarşamba-Ayvacık Yolu’nun ayrıca 70-100 yıl ömre sahip olması için altyapıya büyük önem veriliyor. 2022 yılında altyapı yatırımları, güzergahın 15-25 kilometreleri arasında yoğunlaşacak. Çökme veya toprak kayması yaşanmasını engellemek için yol zemini sağlamlaştırılacak. Bunun içinde yol üstünde ve altında istinat duvarları, dere geçişleri için menfezler, beton hendekler, tahkimatlar ve fore kazıklar gibi sanat yapıları yapılacak.

Dinamit kullanılmıyor

Hasan Uğurlu Barajı’nda elektrik üretim tesisi bulunması sebebiyle gövdeye yakın kısımlarda dinamitle patlatmalı kazı çalışmaları yapılamıyor. Bunun yerine piroteknik kaya kırıcı kartuş sistemi kullanılıyor. Yüksek titreşim açığa çıkarmayan bu özel teknikle kayalar parçalanarak yol platformu oluşturuluyor.

Tamamlandığında iki ilçe arası ulaşımı 30 dakikadan 10 dakikaya düşürecek karayolu, projede ve yatırım programında herhangi bir ilave değişiklik olmaması halinde 2024 yılının ağustos ayında tamamlanacak.

Yorum yapmak için tıklayın

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Çevre

Bursa Valiliği’nden toz taşınım uyarısı

Bursa Valiliği tarafından vatandaşlara toz taşınımı uyarısı yapıldı.

BURSA-
Bu gece 23:59’a kadar sürmesi beklenen meteorolojik olayla ilgili şu ifadelere yer verildi: “Yapılan son değerlendirmelere göre; Çarşamba günü bölge genelinde (Eskişehir, Bursa, Kütahya, Bilecik) toz taşınımı beklenmektedir. Toz taşınımı nedeni ile görüş mesafesinde düşme, hava kalitesinde azalma ve ulaşımda aksamalar gibi olumsuzluklara karşı dikkatli ve tedbirli olunmalıdır.”

Okumaya devam et

Çevre

Tokat’ta 191 konut zarar gördü, 2 bin yıllık köprüde çatlak bile yok

Tokat’ın Sulusaray ilçesinde meydana gelen depremde üç ilçede toplam 191 konutta hasar oluşurken, 2 bin yıllık tarihi köprüde çatlak dahi oluşmadı.

Yasin Kıras – Yunus Çiftci
TOKAT-
Tokat, aynı gün içinde üst üste gelen depremlerle sarsıldı. Önceki gün meydana gelen 4.7, 4.1 ve 5.6 büyüklüğündeki depremlerin ardından Sulusaray, Yeşilyurt ve Artova ilçelerinde ve 30 köyde 191 konutta hasar tespit edildi. Deprem sonucunda ahır duvarları yıkıldı, cami minareleri hasar gördü ve birçok evde çatlaklar oluştu. Ancak ilçe merkezinde bulunan ve halen çevre köylere ulaşımı sağlayan Roma döneminden kalma tarihi Sulusaray Köprüsü depremde zarar görmedi. 2 bin yıllık tarihi yapı, köylere olan karayolu ulaşımını güvence altına almaya devam ediyor.
Öte yandan, depremin etkileri gün ağarırken dronla havadan görüntülendi.

Okumaya devam et

Çevre

Deprem uzmanından uyarı: Tokat’ın üzerinde bulunduğu fay hattında beklenen büyük şiddetli deprem hala olmadı

Gazi Üniversitesi DEMAR (Deprem Mühendisliği Uygulama ve Araştırma Merkezi) Müdürü Prof. Dr. Abdussamet Arslan, Tokat’ın da üzerinde bulunduğu Kuzey Anadolu Fay Hattı’nda beklenen büyük şiddetli depremin hala olmadığını kaydetti.

Muhammed Musab Gümüşer – Tolga Başer
ANKARA-
Prof. Dr. Abdussamet Arslan, Tokat’ta meydana gelen ve Samsun, Yozgat, Çankırı ve Çorum gibi çevre illerde de hissedilen 5.6 büyüklüğündeki depreme ilişkin açıklamalarda bulundu.

Arslan, İHA muhabirine yaptığı açıklamada, Bingöl çevresinde birleşen Doğu Anadolu Fay Hattı ve Kuzey Anadolu Fay Hattı’nın birbirleri üzerinde sürekli hareket halinde olduğunu kaydederek, “Son 1 ayda özellikle Kuzey Anadolu Fay Hattı’nın her iki ucunda hareketlenmeler mevcut. 4’ün üzerinde çok fazla sayıda deprem oldu. Hem Doğu bölgesinde özellikle Adıyaman’ın biraz daha ilerisinde depremler oldu hem de hattın batı ucunda yani Yunanistan’da 4’ün üzerinde depremler oldu. Dolayısıyla bu fay hattının üzerinde bir hareketlenmenin olduğu çok net bir şekilde ortaya çıkıyor” ifadelerini kullandı.

Kahramanmaraş merkezli depremler sonrası Doğu Anadolu Fay Hattı’nın, Kuzey Anadolu Fay Hattı’na doğru 9 metre kaydığını kaydeden Arslan, yukarıya doğru meydana gelen hareket sonucu Kuzey Anadolu Fay Hattı’nda kırılmalar meydana geldiğini ve Tokat’ın da bu hat üzerinde olduğunu kaydetti.

Arslan, iki hattın birleştiği noktalarda bulunan Bingöl, Erzincan, Bitlis ve Muş çevresinde stres birikimi yaşandığını kaydetti. Kuzey Anadolu Fay Hattı üzerinde ortaya çıkan jeolojik verilere değinen Arslan, 10 yıl içerisinde bu hat üzerinde 7.0 ila 7.5 büyüklüğünde bir deprem olma ihtimalinin yüzde 90 olduğuna dikkati çekti.

“Deprem olan bir bölgede bir kırılmanın tekrar yaşanma ihtimalinin neredeyse sıfır”

Deprem olan bir bölgede bir kırılmanın tekrar yaşanma ihtimalinin neredeyse sıfır olduğunu belirten Arslan, sözlerine şöyle devam etti:
“Ne zamana kadar? Periyodu doluncaya kadar. Kahramanmaraş depreminin periyodu 450 ila 500 yıl civarındadır. Dolayısıyla da Pazarcık bölgesinde fayın tekrar kırılması için 450 yıla daha ihtiyacımız var ancak buradaki kırık meydana geldiğinde hem Elazığ ve Bingöl’e doğru olan bir bölgede hem de Hatay’ın daha güneyinde olan bölgelerde gerilme birikmesi meydana geldi. 9 metreye ileriye doğru giden hareket, Malatya civarında durdu. Sonra bu hareket bir türlü devam edecek, kırılmayı tamamlayacak.”

“Önümüzdeki 10 yılda Kuzey Anadolu Fay Hattı üzerinde 7.0 ila 7.5 civarında deprem beklemek yanlış olmaz”

Bingöl civarında büyük şiddetli depremin hala olmadığını ifade eden Arslan, “İki fay hattının buluştuğu kavşak nokta olan Bingöl’de henüz beklediğimiz deprem olmadı. Bu depremi de hakikaten bekliyoruz. Kuzey Anadolu Fay Hattı boyunca 7.0 ila 7.5 büyüklüğündeki depremi beklememek çok hata değil ama zamanlamasını söyleyebilmek çok zor. Önümüzdeki 10 yıl içerisinde kesinlikle 7.0 ila 7.5 civarında deprem beklemek yanlış olmaz” değerlendirmesinde bulundu.

Okumaya devam et

Trendler

KÜNYE
Copyright © 2021 O Haber Neydi - Tüm Hakları Mahfuzdur.