Vizyon Kuyumcu
Connect with us

Ekonomi

Milletvekili Öztürk: Cumhurbaşkanımıza liman ihtiyacını anlattım

AK Parti Giresun Milletvekili Sabri Öztürk, deposu olmayan bir yük limanının işletilmesinin mümkün olmayacağından limanın kapanma ihtimalinin ortaya çıktığını belirterek, “Cumhurbaşkanımıza, ’2017 yılında yeni bir firmanın limanı devralıp işletmeye başlamasıyla Giresun ekonomisine, hemşerilerimize, istihdam, ekonomik katkılar yaptığını’ arz ettim” dedi.

GİRESUN-
AK Parti Giresun Milletvekili Sabri Öztürk, son günlerde yoğun tartışmalara konu olan Giresun Limanı hakkında açıklamalarda bulundu. Deposu olmayan bir yük limanının işletilmesinin mümkün olmayacağından limanın kapanma ihtimalinin ortaya çıktığını ve burada çalışanların işlerini kaybetme korkusu yaşadığını dile getiren AK Parti Giresun Milletvekili Sabri Öztürk, tartışmaktan çok çözüm konusunda desteğe ihtiyaç olduğunu söyledi.

AK Parti Milletvekili Öztürk yaptığı açıklamada, “Son zamanlarda Giresun Limanı ile ile ilgili yoğun tartışmalar yaşanmaktadır. Bu tartışmalar, şehrin enerjisini tüketmekte, limanda çalışan insanlara işlerini kaybetme korkusu yaşatmakta ve Giresun olarak ortak hedefler doğrultusunda çalışma motivasyonumuzu bozmaktadır. Bu sorunlar aşılarak Giresun Limanının çalışması şehrin büyük çoğunluğunun istediği bir şeydir. AK Parti iktidarının 20 yıllık süreci içerisinde Giresun olarak en büyük eksikliklerimizden bir tanesi Giresun Limanının aktif çalışmaması, şehir ekonomisine katkı sağlamamasıydı. Çünkü liman geçmiş koalisyonlar zamanında özelleştirilmiş, bu özelleştirmeden sonra alan firma limanı sadece boş olarak elinde tutmuş, arada kömür gemileri gelip gitmiştir. Bu durumdan da aklı başında her bir Giresunlu hemşerimiz şikayet etmiştir. 2017 yılında limanı şu anki liman işletmeci devraldıktan sonra limanı aktif olarak işletmeye başlamış, şehir ekonomisine istihdam sağlayarak doğrudan ve dolaylı yollarla yüzlerce işçiye, nakliyeciye, sanayi esnafına, fırıncısına, lokantacısına, otelcisine ve daha birçok hemşerimize katkı sağlamıştır” şeklinde konuştu.

Milletvekili Öztürk: “Cumhurbaşkanımıza liman ihtiyacını anlattım”

Liman depoları için yer gösterilmeden yıkıma başlandığı için limanın kapatılmasının gündeme geldiğini de ifade eden Milletvekili Öztürk, “Yük limanları için bir ihtiyaç olan depo ve siloların şehrin manzarasını, görüntüsünü bozduğu gerekçesiyle bazı kesimler üzerinden tartışmalar ortaya çıkmıştır. İlgili firma da bunları kaldırıp başka bir yere taşınması konusunda hem belediye, hem bakanlık nezdinde kendilerine uygun yer gösterilmesini talep etmiştir. Ancak, uygun yer konusunda bir çözüm bulunamadığı için depoların ikisi yıkılıp çözüm sonuçsuz kaldı. Şu anda da ilgili firma yıkıma başlamıştır. Bu durumda deposu olmayan bir yük limanının işletilmesi mümkün olmayacağından limanın kapanma ihtimali ortaya çıkmıştır. İşte ortaya çıkan bu sıkıntılı durum karşısında hemşerilerimizin bu duygu ve düşüncelerini geçtiğimiz hafta yapılan kahvaltılı istişare toplantısında Cumhurbaşkanımıza, ’2017 yılında yeni bir firmanın limanı devralıp işletmeye başlamasıyla Giresun ekonomisine, hemşerilerimize, istihdam, ekonomik katkılar yaptığını’ arz ettim. Cumhurbaşkanımızda bana teşekkür etti. Limanda çalışan işçilerimiz ve limanın öneminin farkında olan tüm hemşerilerimiz gibi biz de limanın kapatılmasını istemiyoruz. Evet, şehrimizin silueti korunsun, manzaramız güzel olsun, çevremiz güzel olsun, vatandaşlarımızın hassasiyetleri dikkate alınsın ama limanımız mutlaka çalışsın. Çünkü son 60-70 yıl içerisinde Giresun’umuza yapılan en önemli yatırımlardan SEKA’mız kapandı, limanımız kapanmasın. Şehir olarak tüm aktörler, iktidar-muhalefet bir araya gelerek liman işletmecisine depoları yapabileceği uygun bir yer gösterip, limanın işlevini devam ettirmesine imkân sağlamalıyız. Yoksa komşu illerin limanları çalışıp şehirlerine katkı sağlarken, biz atalarımızın atmış yıllık bir emeği olan limanı kaybetme tehlikesiyle karşı karşıya kalabiliriz. O yüzden tüm Giresun’un tartışmaktan çok çözüm konusunda birbirine destek olmaya ihtiyacı vardır” ifadelerini kullandı.

Ekonomi

Konut fiyatları Şubat’ta yıllık yüzde 58,3 arttı

Konut Fiyat Endeksi (KFE), 2024 yılı Şubat ayında bir önceki aya göre yüzde 2,2 oranında artarak 1216,0 seviyesinde gerçekleşti.

İSTANBUL-
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), Şubat ayı konut fiyat endeksini açıkladı. Türkiye’deki konutların kalite etkisinden arındırılmış fiyat değişimlerini izlemek amacıyla hesaplanan Konut Fiyat Endeksi (KFE), 2024 yılı Şubat ayında bir önceki aya göre yüzde 2,2 oranında artarak 1216,0 seviyesinde gerçekleşti.

Bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 58,3 oranında artan KFE, aynı dönemde reel olarak yüzde 5,1 oranında azalış gösterdi.

İstanbul, Ankara ve İzmir’in konut fiyat endekslerindeki gelişmeler değerlendirildiğinde, 2024 yılı Şubat ayında bir önceki aya göre, sırasıyla yüzde 1,5, 2,0 ve 1,6 oranlarında artış gözlenmiştir. Endeks değerleri bir önceki yılın aynı ayına göre, İstanbul, Ankara ve İzmir’de sırasıyla yüzde 45,6, 72,9 ve 57,4 oranlarında artış gösterdi.


Okumaya devam et

Ekonomi

Serbest piyasada döviz fiyatları

 Dolar 32,5830 liradan, euro ise 34,8670 liradan güne başladı.

İSTANBUL-İstanbul Kapalıçarşı’da 32,5810 liradan alınan dolar 32,5830 liradan, 34,8650 liradan alınan euro ise 34,8670 liradan satılıyor. Son kapanışta dolar 32,50 liradan, euro ise 34,56 liradan satılmıştı.


Okumaya devam et

Ekonomi

Tapu işlemleri için vekalet verirken dikkat

Tapu işlemleri için verilen vekaletlerde önemli riskler olduğunu ifade eden Altın Emlak Global Genel Müdürü Mustafa Hakan Özelmacıklı, dikkat edilmesi gereken hususlar hakkında bilgiler verdi. Özelmacıklı günümüzde verilen vekaletlerin birçoğunun hatalı verildiğini belirtti.

İSTANBUL-
Vekalet verme işlemlerinin günümüzde çoğunlukla yanlış yapıldığı ve vekâletin, vekilin vekâlet verenin bir işini görmeyi veya işlemini yapmayı üstlendiği bir sözleşme olduğunu ifade eden Özelmacıklı “Vekalet şekli koşullara bağlı ve karşılıklı güvene dayalı bir sözleşme olduğundan yapılacak işlemin niteliği açıkça tanımlanmış olmalıdır. Vekaletname düzenlemeye yetkili kurum ülkemizde noterlerdir. Yurtdışında yerleşik yurttaşlarımız için Türk Elçilik ve Konsoloslukları vekaletname düzenleyebilirler. Tapu dairelerinde de sıklıkla vekâletli işlemler yapılmaktadır. Lakin bu konudaki risklere dikkat etmek gerekir” dedi.

Günümüzde birçok vekâletin hatalı verildiğine dikkat çeken Altın Emlak Global Genel Müdürü Mustafa Hakan Özelmacıklı “Vekaletnamelerin yetki sınırlarını belirtir şekilde sadece o taşınmaz için ve mümkün olduğu kadar süreli verilmelidir. Bugün bir notere gidip standart bir alım vekâleti verdiğinizde, adınıza ipotekli hatta hacizli bir taşınmaz, çok düşük bir bedel gösterilerek satın alınabilir. Verdiğiniz bir satış vekâleti ile de taşınmazınız çok yüksek bir rakama satışa konu olabilir hatta bu vekâlet sınır belirtilmediyse diğer tapu dairelerinde bile kullanılabilir. Bu kadar hassas bir konuda dikkat ederek yetki verilmelidir.” dedi.

Vekâletnamede aranan hususlar

Tapu Sicil veya Kadastro Müdürlüklerinde kullanılacak vekaletlerin düzenleme şeklinde yapılmış olması gerektiği hatırlatan Özelmacıklı “Vekaleti düzenleyen noterin veya konsolosun adı, adresi ile imza ve mührünü, düzenleme yeri, tarihi ve yevmiye numarası bulunmalıdır. Vekalet verenin kimliği Nüfus hüviyet cüzdanı, Pasaport veya Avukat ise Avukatlık kimlik belgesine göre düzenlenmiş olmalı, T.C. Kimlik numarasını içermeli ve adresi belirtilmelidir. Vekalet verenin son durumunu yansıtır biçimde yeni çekilmiş, kimlik teşhisine elverişli, vesikalık fotoğrafı yapıştırılmış ve mühürlenmiş olmalıdır” dedi.

Vekâletnamelerde yetki

Vekalet konusu ana işlemin yapılabilmesi için öncelikle yapılması gereken işlemler varsa bu işlemler için ayrı bir yetki almaya gerek olmadığı bilgisini de paylaşan Özelmacıklı “Örneğin vekaletnamedeki sahibi bulunduğum taşınmazları dilediği bedel ve koşullarla satmaya ibaresi, satışa konu taşınmazın varsa öncelikle intikalini ve iştirakının feshini, basit yazım hataları ile belgelenmesi halinde isim yanlışlıklarını yine yanlışlık varsa kaydının düzeltilmesini, kamulaştırılmasını, satış ve kanuni ipotek tesisini ve kanuni ipoteğin terkinini kapsar. Yani satış için verilen ana yetkinin gerçekleştirilebilmesine yönelik olarak yapılması zorunlu olan tüm işlemleri kapsar. Vekâletnamede aksine hüküm yoksa satış yetkisi tescili ve bedeli almayı da içerir” dedi.

Okumaya devam et

Trendler

KÜNYE
Copyright © 2021 O Haber Neydi - Tüm Hakları Mahfuzdur.