Vizyon Kuyumcu
Connect with us

Ekonomi

“2 milyona yakın araç üretme kapasitemiz var”

Eskişehir Sanayi Odası tarafından düzenlenen ‘Teknoloji Odaklı Sanayi Hamlesi Programı’ bilgilendirme toplantısına katılan Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Mehmet Fatih Kacır, Türkiye’nin 2000’li yılların başında aldığı kritik karar sonrasında insansız hava araçları üreten ülkelerden biri olma iddiasını ortaya koyduğunu söyledi. Kacır, yerli otomobil konusunda ise “Yaklaşık 2 milyona yakın araç üretme potansiyeline sahibiz” dedi.

Aydın Sarıoğlu – Şevket Can Çikot
ESKİŞEHİR-
Sanayi Odası Hizmet Binasında gerçekleşen toplantıda katılımcılara Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Mehmet Fatih Kacır tarafından ‘Hamle Programı Bilgilendirme’ sunumu yapıldı. Programda konuşan Kacır, teknolojide paradigmaların vakitlice sezinlenmesinin önemli olduğunu ifade etti.

“2 milyona yakın araç üretme kapasitemiz var”

Türkiye’nin insansız hava araçlarında öne çıkması ve yerli otomobil hakkında konuşmasını sürdüren Bakan Yardımcısı Mehmet Fatih Kacır, “Türkiye hemen 2000 binli yılların başında kritik bir karar alarak, bu alanda üretici ülkelerden biri olma iddiasını ortaya koyuyor. Savunma Sanayi’de projeler ve çağrılar başlatılıyor. Türkiye bu alanda hızla başarı ortaya koymaya başlıyor. Aslında teknolojideki paradigma değişimleri, bütün alanlarda benzer fırsatlar ortaya koyuyor. Yeter ki bizler o fırsatları biraz vakitlice kestirebilelim, sezimleyelim ve kamu politikaları ile özel sektör teşebbüslerini, bu fırsat pencerelerini yakalamaya yönlendirelim. Türkiye’nin otomobili projesi de benzer bir fırsat yaklaşımı ile geliştiriliyor. Otomotiv sektöründe 4 büyük devrimin eş zamanlı olarak gerçekleştiğini görüyoruz. Batarya teknolojisindeki gelişmeler sayesinde hem ucuzlaması hem de teknik yeterliliklerinin artması, elektrikli araçların yaygınlaşmasını beraberinde getirdi. Biz yaklaşık 2 milyona yakın araç üretme potansiyeline sahibiz. Büyük bir deneyimimiz ve bu alanda tecrübeli insan kaynağımız var. Ancak henüz bir milli bir otomobil markamız yok. Ancak henüz bir milli otomobil markamız yok. Bugün bu dönüşümüz öncüsü olabilirsek aslında Türkiye’nin Tesla’sını geliştirebiliriz ve üretebiliriz. Bizden çok daha büyük ve tecrübeli görünen pek çok markayı dahi geride bırakma imkanına sahip olabiliriz. Tıpkı milli insansız hava araçlarındaki gibi” diye konuştu.

“Ar-Ge personel sayımız 200 binlere erişti”

Ar-Ge çalışmaları hakkında da bilgi veren Kacır, konuşmasının devamında şunları söyledi:
“Ar-Ge personeli sayımız 200 binlere erişti. Bu sayısı daha iyi bir noktaya taşımayı hedefliyoruz. Küresel Ar-Ge sıralamasında 2019 yılında 4 firma vardı, şimdi 7 firmamız bu sıralamada yer alıyor. 2023’e geldiğimiz zaman 23 firmanın bu sıralamada olmasını hedefliyoruz. Yazılımcı sayımızı artırmayı hedefliyoruz. Bugün 2022 yılı mart ayı itibariyle 6 Türk teknoloji girişimi milyar dolar değerinin üzerine çıktı. Bunlardan ikisi 10 milyar doların üzerine çıkmış oldu.”

Toplantıya, Eskişehir Valisi Erol Ayyıldız, Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Mehmet Fatih Kacır, TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal, Eskişehir Sanayi Odası Başkanı Celalettin Kesikbaş, Eskişehir Organize Sanayi Bölgesi (EOSB) Başkanı Nadir Küpeli, sanayiciler ve kurum müdürleri katıldı.

Yorum yapmak için tıklayın

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Ekonomi

Borsa İstanbul’da tarihi zirve

 Borsa İstanbul BIST 100 endeksi 10.000 puanı aşarak tarihin en yüksek seviyesini gördü.

İSTANBUL-Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi tarihinin en yüksek seviyesini gördü. Haftaya 76,83 puan ve yüzde 0,77 artışla 9.992,45 puandan rekor seviyede başlayan BIST 100 endeksi, tarihinde ilk kez 10.000 puanı aştı.

Okumaya devam et

Ekonomi

2024’TE EVLENMENİN MALİYETİ 750 BİN TL

ABDULLAH GONCA
ANKARA-
Bu yıl havaların erken ısınmasıyla birlikte düğün sezonunun da açılmaya başladığını söyleyen TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, “Yuva kuracak çiftlerin yaptığı harcamalar başta mobilyacı, beyaz eşyacı, kuyumcu, tekstilci olmak üzere 415 meslek koluna birden etki ediyor. 2023 yılında 565 bin çift evlendi. Bu yıl da artan nüfusa rağmen yaklaşık 600 bin çiftin evleneceğini öngörülüyor. Havaların erken ısınmasıyla birlikte fotoğrafçı, kuaför, berber, gelinlikçi, çiçekçi, pastacı, çeyizci gibi onlarca farklı sektörde esnafımız düğün sezonuna hazır. Bu yıl yapılacak düğünlerle birlikte evliliklerin 500 milyar TL’lik ekonomi oluşturması bekleniyor” dedi.

-“ALTIN FİYATLARI SON 1 YILDA YÜZDE 100’E YAKIN ARTTI”

Piyasanın canlanmak için düğün sezonunu beklediğini belirten
Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, “Günümüz koşullarında ortalama bir düğün yapmanın maliyeti beyaz eşyasından koltuk takımına, düğün salonundan ziynet eşyalarına, kuaförden organizasyon giderlerine kadar 500 bin TL’den başlıyor, 750-800 bini hatta neredeyse 1 milyonu buluyor. Ancak döviz kurlarındaki artış ve yüksek enflasyona bağlı olarak tüm ürün ve hizmetlerde çok ciddi fiyat artışları var. Düğünlerin vazgeçilmezi altının fiyatı son 1 yılda yüzde 100’e yakın arttı. Eskiden gelin damada gelen altınlar düğün maliyetini önemli ölçüde karşılardı şimdi o da hayal oldu. Öte yandan düğün salonu kiralarındaki astronomik artış, beyaz eşya ve elektronik eşyalardaki fiyat artışları hesaba katıldığında gençlerimiz işsizlik ve ekonomik nedenler yüzünden evliliği geciktirebiliyor. Devletimiz gençleri evliliğe teşvik etmek için elinden geleni yapıyor. Birtakım teşvik ve destekler var ancak tüm çiftler için sıfır faizli destek kredilerinden yararlanma olanaklarının sağlanması çok önemli. Bu hem çiftlerin düğün masraflarına katkı hem de kuracakları yuvalarla ekonomiye katkıları bakımından çok önemli olacak” diye konuştu.

-“GEÇTİĞİMİZ YIL DÜĞÜNLER PİYASAYA 300 MİLYAR TL KATKI SAĞLADI”

Gençlerin dünya evine girmesi ve piyasaların canlanmasında düğünlerin önemli bir yeri olduğuna değinen Palandöken, “Geçtiğimiz yılın TÜİK verilerine göre düğün sektörü piyasaya 300 milyar TL’lik ekonomik katkı sağladı. İğneden ipliğe yapılan düğün alışverişleri ise emlakçıdan taksiciye, matbaacıdan organizasyoncuya kadar çok sayıda sektöre doğrudan kazanç kapısı oluyor. Bu yıl dünya evine girecek gençlerimizin mağdur olmaması için firmalar elini taşın altına koyarak yeni evlenecek çiftlere özel kampanya ve indirimler yapmalı. Öte yandan bu düğün sezonunda alışveriş yapacak vatandaşlarımız güven, memnuniyet, garanti ve kayıt dışılığı önlemek adına bir sıkıntı yaşamamak için bildiği ve güvendiği esnafı tercih etmeli” şeklinde konuştu.

Okumaya devam et

Ekonomi

Ekonomik güven endeksi 99,0 oldu

 Ekonomik güven endeksi Mart ayında 100,0 iken, Nisan ayında yüzde 1,0 oranında azalarak 99,0 değerini aldı.

İSTANBUL-Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Nisan ayı Ekonomik Güven Endeksi’ni açıkladı. Buna göre, ekonomik güven endeksi Mart ayında 100,0 iken, Nisan ayında yüzde 1,0 oranında azalarak 99,0 değerini aldı.

Bir önceki aya göre Nisan ayında tüketici güven endeksi yüzde 1,4 oranında artarak 80,5 değerini, reel kesim (imalat sanayi) güven endeksi aynı düzeyde kalarak 103,5 değerini, hizmet sektörü güven endeksi yüzde 2,8 oranında azalarak 117,1 değerini, perakende ticaret sektörü güven endeksi yüzde 1,9 oranında artarak 115,5 değerini, inşaat sektörü güven endeksi aynı düzeyde kalarak 88,6 değerini aldı.

Okumaya devam et

Trendler

KÜNYE
Copyright © 2021 O Haber Neydi - Tüm Hakları Mahfuzdur.