Vizyon Kuyumcu
Connect with us

Ekonomi

“EKO İKLİM Zirvesi” başlıyor

İklim değişikliği ile mücadele ve iklim değişikliğinin ekonomiye etkisini en aza indirmek amacıyla düzenlenen ve “iklim değişikliği” ile “yeşil dönüşüm” konularında global stratejiler, üretim, ticaret, sanayi, tarım, finansman, denizcilik, eğitim, teknoloji, yerel yönetimler ve daha birçok alanın A’dan Z’ye 360 derece ele alınacağı “EKO İKLİM Ekonomi ve İklim Değişikliği Zirvesi” 30-31 Mart tarihlerinde ATO Congresium’da gerçekleşecek.

Mustafa Cenik
ANKARA-
Ankara Ticaret Odası’nın öncülük ettiği, Ankara Sanayi Odası, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği başta olmak üzere pek çok kurum ve kuruluşun ortak çalışmasıyla hazırlanan zirve, eski devlet başkanlarından büyükelçilere, kamu kurum ve kuruluşlarından yerel yönetimlere, üniversitelerden iş dünyasına, organize sanayi bölgelerinden KOBİ’lere, uluslararası kuruluşlardan bankalara, sivil toplum kuruluşlarından yazar ve sanatçılara kadar toplumun tüm kesimlerini bir araya getirecek.

Açılış konuşmaları zirvenin ev sahipliğini üstlenen Ankara Ticaret Odası Başkanı Gürsel Baran ile Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Ankara Valisi Vasip Şahin, Türkiye Belediyeler Birliği Başkanı Fatma Şahin, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı İsmail Gülle, Organize Sanayi Bölgeleri Üst Kuruluşları Başkanı Memiş Kütükçü ve Ankara Sanayi Odası Başkanı Nurettin Özdebir tarafından yapılacak Zirve’nin moderatörlüğünü tiyatro sanatçısı Altan Erkekli üstlenecek.

Zirve’de Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, “Gelecek Yüzyılın Meslekleri” başlıklı bir konuşma ile yer alacak.

“Biotrend Ana Salon”, “Su Salonu”, “Hava Salonu”, “Dünya Salonu”, “İklim Meydanı” “Sektörler Meydanı”, “Yeşil Meydan”, “Kampüs Meydanı”, “Yeşil Fikirler Meydanı” ve “Gençlik ve Spor Bakanlığı Meydanı” olmak üzere 10 ayrı salon ve meydanda yaklaşık 321 konuşmacı yer alacak.

İklim değişikliği ve yeşil ekonomi konularına uluslararası bakış zirvede “İklim Değişikliği-Global Stratejiler” başlıklı oturumda ele alınacak. Kuzey Makedonya Eski Devlet Başkanı Dr. Gjorge Ivanov, Kolombiya Eski Devlet Başkanı Andres Pastrana Arango, Nepal Eski Başkanı Madhav Kumar Nepal, Meksika Eski Devlet Başkanı Felipe Calderon, Endonezya 5. Cumhurbaşkanı Magawati Sukarnoputrida, Kanada Eski Başbakan Yardımcısı Sheila Copps’un konuşmacı olarak katılacağı zirvenin moderatörlüğünü GD Global Kurucu Direktörü Gözde Dizdar üstlenecek.

Moderatörlüğünü Eski Büyükelçi Mithat Rende’nin yapacağı “İklim Değişikliği ve Küresel Yeşil Dönüşüm” başlıklı oturumda ise UNGCII Vakfı Kurucusu ve Direktörü Roland Schatz, Fransa İklim Elçisi Stephane Crouzat, BM Sınai Kalkınma Örgütü Türkiye Direktörü Süleyman Yılmaz da konuşmacı olacak.

Ankara Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Gürsel Baran, İstanbul Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Şekib Avdagiç, Aydın Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Ülken, Gaziantep Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Tuncay Yıldırım’ın “Ticaretin Yeşil Dönüşümü”nü konuşacağı oturumu Dünya Gazetesi Yazarı Şeref Oğuz yönetecek.

“Sanayinin Yeşil Dönüşümü”nün ele alınacağı ve moderatörlüğünü Sabah Gazetesi Ankara Temsilcisi Okan Müderrisoğlu’nun yapacağı oturumda ise, Ankara Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Nurettin Özdebir, İstanbul Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan, Ege Bölgesi Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, Gaziantep Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Ünverdi söz alacak.

Yerel yönetimler için de önemli olan iklim değişikliği konusu, “Büyükşehirlerde Yeşil Dönüşüm” başlıklı oturumda ele alınacak. Türkiye Belediyeler Birliği Başkanı Fatma Şahin, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Yücel Yılmaz, Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Lütfü Savaş ve Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay’ın konuşmacı olacağı oturumun moderatörlüğünü Zirve Koordinatörü aynı zamanda Ankara Ticaret Odası Başkan Yardımcısı ve Ankara Kent Konseyi Başkanı Halil İbrahim Yılmaz üstlenecek.

Türkiye Büyük Millet Meclisi Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı Cevdet Yılmaz’ın moderatör olacağı “Türkiye’de Yeşil Dönüşüm Sorunlar Fırsatlar” başlıklı oturumda Hazine ve Maliye Bakan Yardımcısı Cengiz Yavilioğlu, Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Özgül Özkan Yavuz, Ticaret Bakan Yardımcısı Rıza Tuna Turagay konuşmacı olarak yer alacak.

TBMM Tarım Komisyonu Başkanı Yunus Kılıç ve Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Ayşe Ayşin Işıkgece de “Yeşil Dönüşümde Tarım ve Gıda” başlıklı oturumda konuşacak.

TBMM Çevre Komisyonu Başkanı Muhammet Balta’nın moderatörlüğünde gerçekleşecek “İklimi Değiştirmek” konulu oturumda ise Adalet ve Kalkınma Partisi Yerel Yönetimler Başkan Yardımcısı ve TBMM Çevre Komisyonu Üyesi Yusuf Ziya Yılmaz, Cumhuriyet Halk Partisi İzmir Milletvekili ve TBMM Çevre Komisyonu Üyesi Murat Bakan, İYİ Parti Mersin Milletvekili ve TBMM Çevre Komisyonu Üyesi Zeki Hakan Sıdalı konuşmacı olarak katılacak.

TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu Başkanı Ziya Altunyaldız da Zirve’de bir konuşma yapacak.

Bankaların katılımcı işletmelerle yeşil dönüşümün finansmanı konusunda birebir görüşmeler yapabileceği zirvede yeşil dönüşümün finansmanı da ele alınacak.

“İklim ve Enerji Dönüşümünün Uluslararası Finansmanı” oturumunda ise Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) Türkiye Başkan Yardımcısı Mehmet Üvez moderatör, Dışişleri Bakan Yardımcısı Faruk Kaymakcı, Dünya Bankası Türkiye Sürdürülebilir Kalkınma Programı Lideri Laurent Debroux, Japonya Ankara Büyükelçiliği Ekonomi Bölümü Başkanı Watanabe Nobuhiko, Fransa Kalkınma Ajansı Direktörü Tanguy Denieul konuşmacı olarak katılacak.
Zirve’de Güney Kore Büyükelçisi Won Ik Lee ve AB Delegasyonu Büyükelçisi Nikolaus Meyer Landrut ile Gazi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Musa Yıldız, Hacettepe Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Cahit Güran, TOBB ETÜ Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yusuf Sarınay, Yüksek İhtisas Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Paç, Ankara Bilim Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. F Demir, Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Musa Kazım Arıcan ile Başkent Üniversitesi Kurucusu ve Dünya Organ Nakli Derneği Başkanı Prof. Dr. Mehmet Haberal da konuşmacı olarak katılacak.

Dünya Gazetesi Editörü Hakan Güldağ’ın moderatörlüğünü yapacağı “İklim Değişikliğinin Ekonomik Etkileri: Sürmanşetten Okumalar” başlıklı oturum ise T.C. Dışişleri Bakan Yardımcısı Yavuz Selim Kıran, Fransa Ankara Büyükelçisi Hervé Magro, TOBB-ETÜ/TEPAV’dan Prof. Dr. Güven Sak ve Dünya Gazetesi Editörü ve Yazarı Didem Eryar Ünlü’nün katılımıyla gerçekleşecek.

Ekonomi

Konut fiyatları Şubat’ta yıllık yüzde 58,3 arttı

Konut Fiyat Endeksi (KFE), 2024 yılı Şubat ayında bir önceki aya göre yüzde 2,2 oranında artarak 1216,0 seviyesinde gerçekleşti.

İSTANBUL-
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), Şubat ayı konut fiyat endeksini açıkladı. Türkiye’deki konutların kalite etkisinden arındırılmış fiyat değişimlerini izlemek amacıyla hesaplanan Konut Fiyat Endeksi (KFE), 2024 yılı Şubat ayında bir önceki aya göre yüzde 2,2 oranında artarak 1216,0 seviyesinde gerçekleşti.

Bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 58,3 oranında artan KFE, aynı dönemde reel olarak yüzde 5,1 oranında azalış gösterdi.

İstanbul, Ankara ve İzmir’in konut fiyat endekslerindeki gelişmeler değerlendirildiğinde, 2024 yılı Şubat ayında bir önceki aya göre, sırasıyla yüzde 1,5, 2,0 ve 1,6 oranlarında artış gözlenmiştir. Endeks değerleri bir önceki yılın aynı ayına göre, İstanbul, Ankara ve İzmir’de sırasıyla yüzde 45,6, 72,9 ve 57,4 oranlarında artış gösterdi.


Okumaya devam et

Ekonomi

Serbest piyasada döviz fiyatları

 Dolar 32,5830 liradan, euro ise 34,8670 liradan güne başladı.

İSTANBUL-İstanbul Kapalıçarşı’da 32,5810 liradan alınan dolar 32,5830 liradan, 34,8650 liradan alınan euro ise 34,8670 liradan satılıyor. Son kapanışta dolar 32,50 liradan, euro ise 34,56 liradan satılmıştı.


Okumaya devam et

Ekonomi

Tapu işlemleri için vekalet verirken dikkat

Tapu işlemleri için verilen vekaletlerde önemli riskler olduğunu ifade eden Altın Emlak Global Genel Müdürü Mustafa Hakan Özelmacıklı, dikkat edilmesi gereken hususlar hakkında bilgiler verdi. Özelmacıklı günümüzde verilen vekaletlerin birçoğunun hatalı verildiğini belirtti.

İSTANBUL-
Vekalet verme işlemlerinin günümüzde çoğunlukla yanlış yapıldığı ve vekâletin, vekilin vekâlet verenin bir işini görmeyi veya işlemini yapmayı üstlendiği bir sözleşme olduğunu ifade eden Özelmacıklı “Vekalet şekli koşullara bağlı ve karşılıklı güvene dayalı bir sözleşme olduğundan yapılacak işlemin niteliği açıkça tanımlanmış olmalıdır. Vekaletname düzenlemeye yetkili kurum ülkemizde noterlerdir. Yurtdışında yerleşik yurttaşlarımız için Türk Elçilik ve Konsoloslukları vekaletname düzenleyebilirler. Tapu dairelerinde de sıklıkla vekâletli işlemler yapılmaktadır. Lakin bu konudaki risklere dikkat etmek gerekir” dedi.

Günümüzde birçok vekâletin hatalı verildiğine dikkat çeken Altın Emlak Global Genel Müdürü Mustafa Hakan Özelmacıklı “Vekaletnamelerin yetki sınırlarını belirtir şekilde sadece o taşınmaz için ve mümkün olduğu kadar süreli verilmelidir. Bugün bir notere gidip standart bir alım vekâleti verdiğinizde, adınıza ipotekli hatta hacizli bir taşınmaz, çok düşük bir bedel gösterilerek satın alınabilir. Verdiğiniz bir satış vekâleti ile de taşınmazınız çok yüksek bir rakama satışa konu olabilir hatta bu vekâlet sınır belirtilmediyse diğer tapu dairelerinde bile kullanılabilir. Bu kadar hassas bir konuda dikkat ederek yetki verilmelidir.” dedi.

Vekâletnamede aranan hususlar

Tapu Sicil veya Kadastro Müdürlüklerinde kullanılacak vekaletlerin düzenleme şeklinde yapılmış olması gerektiği hatırlatan Özelmacıklı “Vekaleti düzenleyen noterin veya konsolosun adı, adresi ile imza ve mührünü, düzenleme yeri, tarihi ve yevmiye numarası bulunmalıdır. Vekalet verenin kimliği Nüfus hüviyet cüzdanı, Pasaport veya Avukat ise Avukatlık kimlik belgesine göre düzenlenmiş olmalı, T.C. Kimlik numarasını içermeli ve adresi belirtilmelidir. Vekalet verenin son durumunu yansıtır biçimde yeni çekilmiş, kimlik teşhisine elverişli, vesikalık fotoğrafı yapıştırılmış ve mühürlenmiş olmalıdır” dedi.

Vekâletnamelerde yetki

Vekalet konusu ana işlemin yapılabilmesi için öncelikle yapılması gereken işlemler varsa bu işlemler için ayrı bir yetki almaya gerek olmadığı bilgisini de paylaşan Özelmacıklı “Örneğin vekaletnamedeki sahibi bulunduğum taşınmazları dilediği bedel ve koşullarla satmaya ibaresi, satışa konu taşınmazın varsa öncelikle intikalini ve iştirakının feshini, basit yazım hataları ile belgelenmesi halinde isim yanlışlıklarını yine yanlışlık varsa kaydının düzeltilmesini, kamulaştırılmasını, satış ve kanuni ipotek tesisini ve kanuni ipoteğin terkinini kapsar. Yani satış için verilen ana yetkinin gerçekleştirilebilmesine yönelik olarak yapılması zorunlu olan tüm işlemleri kapsar. Vekâletnamede aksine hüküm yoksa satış yetkisi tescili ve bedeli almayı da içerir” dedi.

Okumaya devam et

Trendler

KÜNYE
Copyright © 2021 O Haber Neydi - Tüm Hakları Mahfuzdur.