Vizyon Kuyumcu
Connect with us

Ekonomi

TESK Genel Başkanı Palandöken: Finansal okuryazarlık esnafı risklerden korur

Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) ile İstanbul Arel Üniversitesi ve DMW Eğitim ve Danışmanlık Hizmetleri A.Ş iş birliğiyle ‘Finansal Okuryazarlık Eğitimi’ düzenleniyor. Eğitime katılımın önemli olduğunu belirten TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, “Finansal okuryazarlık esnafı risklerden korur” dedi.

Ahmet Furkan Gülap
ANKARA-
TESK ile İstanbul Arel Üniversitesi ve DMW Eğitim ve Danışmanlık Hizmetleri A.Ş iş birliğiyle hazırlanan ‘Finansal Okuryazarlık Eğitimi’ne ilişkin açıklama yapan TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, “Her işletme sahibinin finansal okuryazarlığı iyi bilmesi gerekiyor. Zorluklarla karşılaşmadan önce bunu fark etmeyi sağlayan bu eğitimin kaçırılmaması esnafımız için çok önemli” dedi.

“9. grup eğitimleri 24 Nisan Pazar günü çevrimiçi yapılacak”

Eğitimli, farkındalık oranı yüksek, ileri görüşlü esnaf olmanın işletmenin akıbeti için önemli olduğunu belirten Palandöken, “Anlaşma sağladığımız uluslararası katılım belgeli bu eğitimden her esnafımızın faydalanması, yaşanabilecek krizlerin önüne geçme ve hazırlıklı olması için bir anahtar görevi görüyor. Bu gibi eğitimlerin alınması bireysel farkındalık kazanılmasını sağlıyor. Üç kurumun işbirliği ile hazırladığımız ücretsiz olarak esnafımıza farkındalık katacak finansal okuryazarlık eğitimi, 24 Nisan Pazar günü saat 09.30 ile 17.30 arasında verilecek. Bu eğitime kayıt yaptırıp tam gün katılım gösteren esnafımıza uluslararası standartlarda katılım belgesi verilecektir” ifadelerini kullandı.

“Pandemi finansal okuryazarlığın önemini gösterdi”

Pandemi döneminde esnafın yaşadığı zorluklara değinen Palandöken, “Pandeminin ülke ekonomisine yaptığı olumsuz ekonomik etkilerin başında birçok sektör etkilendiği gibi bu sektörlerin başkahramanları esnafımız için daha da zor geçti. Alınan önlemler esnafımızı ayakta tutmaya yönelik olsa da bu gibi olağanüstü durumlarda yaşanılan olumsuzlukların önüne geçmek için önceden karar almamızı sağlayan, yol gösteren finansal okuryazarlığın önemi pandemi döneminde daha fazla anlaşıldı. Bir daha bu gibi durumların üstesinden daha az zararla kurtulmak için esnafımız finansal okuryazarlık eğitimine katılım göstermeli” dedi.
9. grup eğitimlerinin “Microsoft Teams” programı üzerinden gerçekleştirileceğini belirten DMW Eğitim Moderatörü Jülide Çilingir ise, “Öğleden önce İstanbul Arel Üniversitesi Öğretim Görevlisi Cüneyt Dirican, İşletmenin Bütçesi başlığı altında bankalar ile çalışırken bilinmesi gereken temel esasların yanı sıra mali müşavirler ile çalışırken dikkat edilecek konular ve önemli risk çeşitlerini ve bertaraf etme yöntemleri üzerine esnafımızı bilgilendirecektir. Öğleden sonraki kısımda DMW, Uluslararası Diplomatlar Birliği Uzmanı Pelin Narin Tekinsoy, paraya başka bir açı getirerek paranın kullanımında duyguların etkileri, parayı kullanma profiliniz ve sevdiğiniz ve para metaforu ile hiçbir eğitimde karşınıza çıkmayacak bilgilerle eğitimimizi tamamlamış olacağız. Katılım sağlamak isteyen esnaflarımızın https://dmwdanismanlik.com/duyurular/finansalokuryazarlik-egitimi-basvuru-formu/ linkinden kayıt yaptırmaları gerekmektedir” dedi.

Ekonomi

Konut fiyatları Şubat’ta yıllık yüzde 58,3 arttı

Konut Fiyat Endeksi (KFE), 2024 yılı Şubat ayında bir önceki aya göre yüzde 2,2 oranında artarak 1216,0 seviyesinde gerçekleşti.

İSTANBUL-
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), Şubat ayı konut fiyat endeksini açıkladı. Türkiye’deki konutların kalite etkisinden arındırılmış fiyat değişimlerini izlemek amacıyla hesaplanan Konut Fiyat Endeksi (KFE), 2024 yılı Şubat ayında bir önceki aya göre yüzde 2,2 oranında artarak 1216,0 seviyesinde gerçekleşti.

Bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 58,3 oranında artan KFE, aynı dönemde reel olarak yüzde 5,1 oranında azalış gösterdi.

İstanbul, Ankara ve İzmir’in konut fiyat endekslerindeki gelişmeler değerlendirildiğinde, 2024 yılı Şubat ayında bir önceki aya göre, sırasıyla yüzde 1,5, 2,0 ve 1,6 oranlarında artış gözlenmiştir. Endeks değerleri bir önceki yılın aynı ayına göre, İstanbul, Ankara ve İzmir’de sırasıyla yüzde 45,6, 72,9 ve 57,4 oranlarında artış gösterdi.


Okumaya devam et

Ekonomi

Serbest piyasada döviz fiyatları

 Dolar 32,5830 liradan, euro ise 34,8670 liradan güne başladı.

İSTANBUL-İstanbul Kapalıçarşı’da 32,5810 liradan alınan dolar 32,5830 liradan, 34,8650 liradan alınan euro ise 34,8670 liradan satılıyor. Son kapanışta dolar 32,50 liradan, euro ise 34,56 liradan satılmıştı.


Okumaya devam et

Ekonomi

Tapu işlemleri için vekalet verirken dikkat

Tapu işlemleri için verilen vekaletlerde önemli riskler olduğunu ifade eden Altın Emlak Global Genel Müdürü Mustafa Hakan Özelmacıklı, dikkat edilmesi gereken hususlar hakkında bilgiler verdi. Özelmacıklı günümüzde verilen vekaletlerin birçoğunun hatalı verildiğini belirtti.

İSTANBUL-
Vekalet verme işlemlerinin günümüzde çoğunlukla yanlış yapıldığı ve vekâletin, vekilin vekâlet verenin bir işini görmeyi veya işlemini yapmayı üstlendiği bir sözleşme olduğunu ifade eden Özelmacıklı “Vekalet şekli koşullara bağlı ve karşılıklı güvene dayalı bir sözleşme olduğundan yapılacak işlemin niteliği açıkça tanımlanmış olmalıdır. Vekaletname düzenlemeye yetkili kurum ülkemizde noterlerdir. Yurtdışında yerleşik yurttaşlarımız için Türk Elçilik ve Konsoloslukları vekaletname düzenleyebilirler. Tapu dairelerinde de sıklıkla vekâletli işlemler yapılmaktadır. Lakin bu konudaki risklere dikkat etmek gerekir” dedi.

Günümüzde birçok vekâletin hatalı verildiğine dikkat çeken Altın Emlak Global Genel Müdürü Mustafa Hakan Özelmacıklı “Vekaletnamelerin yetki sınırlarını belirtir şekilde sadece o taşınmaz için ve mümkün olduğu kadar süreli verilmelidir. Bugün bir notere gidip standart bir alım vekâleti verdiğinizde, adınıza ipotekli hatta hacizli bir taşınmaz, çok düşük bir bedel gösterilerek satın alınabilir. Verdiğiniz bir satış vekâleti ile de taşınmazınız çok yüksek bir rakama satışa konu olabilir hatta bu vekâlet sınır belirtilmediyse diğer tapu dairelerinde bile kullanılabilir. Bu kadar hassas bir konuda dikkat ederek yetki verilmelidir.” dedi.

Vekâletnamede aranan hususlar

Tapu Sicil veya Kadastro Müdürlüklerinde kullanılacak vekaletlerin düzenleme şeklinde yapılmış olması gerektiği hatırlatan Özelmacıklı “Vekaleti düzenleyen noterin veya konsolosun adı, adresi ile imza ve mührünü, düzenleme yeri, tarihi ve yevmiye numarası bulunmalıdır. Vekalet verenin kimliği Nüfus hüviyet cüzdanı, Pasaport veya Avukat ise Avukatlık kimlik belgesine göre düzenlenmiş olmalı, T.C. Kimlik numarasını içermeli ve adresi belirtilmelidir. Vekalet verenin son durumunu yansıtır biçimde yeni çekilmiş, kimlik teşhisine elverişli, vesikalık fotoğrafı yapıştırılmış ve mühürlenmiş olmalıdır” dedi.

Vekâletnamelerde yetki

Vekalet konusu ana işlemin yapılabilmesi için öncelikle yapılması gereken işlemler varsa bu işlemler için ayrı bir yetki almaya gerek olmadığı bilgisini de paylaşan Özelmacıklı “Örneğin vekaletnamedeki sahibi bulunduğum taşınmazları dilediği bedel ve koşullarla satmaya ibaresi, satışa konu taşınmazın varsa öncelikle intikalini ve iştirakının feshini, basit yazım hataları ile belgelenmesi halinde isim yanlışlıklarını yine yanlışlık varsa kaydının düzeltilmesini, kamulaştırılmasını, satış ve kanuni ipotek tesisini ve kanuni ipoteğin terkinini kapsar. Yani satış için verilen ana yetkinin gerçekleştirilebilmesine yönelik olarak yapılması zorunlu olan tüm işlemleri kapsar. Vekâletnamede aksine hüküm yoksa satış yetkisi tescili ve bedeli almayı da içerir” dedi.

Okumaya devam et

Trendler

KÜNYE
Copyright © 2021 O Haber Neydi - Tüm Hakları Mahfuzdur.