Vizyon Kuyumcu
Connect with us

Ekonomi

TESK Başkanı Palandöken: Turizm, döviz girdisinin artmasını destekleyen en önemli noktalardan birisi

Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Başkanı Bendevi Palandöken, “Turizm, ülkemize döviz girdisinin artması, kalkınmayı destekleyen en önemli noktalardan biri” dedi.

Mustafa Cenik
ANKARA-
Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, yaz sezonunun yaklaşmasından dolayı turizmi ele alan bir açıklama yaptı.
Kalkınmanın en önemli ayaklarından birinin turizm olduğunu hatırlatan TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, “Ülkemize döviz girdisinin artması, kalkınmayı destekleyen en önemli noktalardan biri. Bu nedenle turizmde özellikle butik otellerin desteklenmesi, konaklama tesislerinin artırılması ve tanıtımların daha fazla yapılması 2022 sonundaki 42 milyon turist 35 milyar dolar gelir hedefine ulaşmada kilit rol oynuyor. 2 yıldır devam eden pandeminin ve bölgemizde yaşanan savaşın getirdiği ekonomik krizlerin etkisiyle bu yıl yabancı turist sayısında düşüş ihtimaline karşı iç turizmin hareketlenmesi için kampanyalar yapılmalı” ifadelerini kullandı.

Turizmin 4 mevsim hareketli olması gerektiğinin altını çizen Palandöken, “Ülkemizin hem kaynakları, hem doğal ve coğrafi yapısı, hem de jeopolitik konumu 4 mevsim turizme canlı kalabilme imkanı veriyor. Buna rağmen yaz turizmi her zaman kış turizminden veya kongre turizminden daha çok önemseniyor. Bu algının kırılması lazım. Konaklama imkanları geliştirilmeli, tesislerin sayısı ve niteliği artırılmalı. Bununla birlikte dolar kurunda yaşanan yükselişleri ve bölgemizde yaşanan savaş gibi küresel durumları göz önüne getirdiğimizde yabancı turist sayısındaki düşüş ihtimaline karşı iç turizme önem verilmeli. Bunun için turlar, oteller, organizasyonlar yerli turiste daha uygun imkanlar sunmalı. İç turizmde konaklama ücretleri ile yol ücretlerindeki artış büyük bir kesim insanı da kamp tatiline de yönlendiriyor. Bunda elbette pandeminin etkisi de var fakat maliyetlerin artması daha büyük etken” dedi.
Turizm hedeflerine ulaşmada butik esnaf otellerinin önemine değinen Palandöken, “Geçtiğimiz yıl ilk 2 ayda ülkemize gelen yabancı ziyaretçi sayısı 1 milyonken bu sene aynı dönemde bu sayı 2,8 milyona çıktı. 2020 yılındaki 12 milyon dolarlık turizm geliri 2021 yılında 24,4 milyon dolara çıktı. Bu yılsonu itibariyle hedeflenen 42 milyon turist ve 35 milyar dolar hedefine ulaşmak zor değil. Özellikle pandemiden sonra insanların daha sakin daha küçük yerlerde konaklamaya yönelmesi butik otellerde de artışı beraberinde getirdi. Bunun için konaklama vergisi gibi hem açılışta hem hizmet boyunca ödenen vergilerde indirim suretiyle esnafa destek olunmalı” diye konuştu.

Yerli veya yabancı turisti otele bağımlı kılan her şey dahil sistemin esnafa zarar verdiğini savunan Palandöken, şunları kaydetti:

“Her şey dahil sistemden vazgeçilmeli. Hem konaklayanları bir mekanda sabit kalmaya zorlayan hem de çevredeki esnafı bitiren bu sistemin ne turizme ne de ekonomiye hiçbir katkısı yok. Turizm bölgesindeki esnafın kazancı yok olurken gelen yerli veya yabancı turist ne esnafa ne çevredeki doğal güzelliklere vakit ayıramıyor. Bununla birlikte reklam ve tanıtım da ülkemizin turizmde bilinilirliğinin artmasını sağlar. 1 memnun turistin 10 turist daha getireceği herkes tarafından biliniyor.”


Ekonomi

Konut fiyatları Şubat’ta yıllık yüzde 58,3 arttı

Konut Fiyat Endeksi (KFE), 2024 yılı Şubat ayında bir önceki aya göre yüzde 2,2 oranında artarak 1216,0 seviyesinde gerçekleşti.

İSTANBUL-
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), Şubat ayı konut fiyat endeksini açıkladı. Türkiye’deki konutların kalite etkisinden arındırılmış fiyat değişimlerini izlemek amacıyla hesaplanan Konut Fiyat Endeksi (KFE), 2024 yılı Şubat ayında bir önceki aya göre yüzde 2,2 oranında artarak 1216,0 seviyesinde gerçekleşti.

Bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 58,3 oranında artan KFE, aynı dönemde reel olarak yüzde 5,1 oranında azalış gösterdi.

İstanbul, Ankara ve İzmir’in konut fiyat endekslerindeki gelişmeler değerlendirildiğinde, 2024 yılı Şubat ayında bir önceki aya göre, sırasıyla yüzde 1,5, 2,0 ve 1,6 oranlarında artış gözlenmiştir. Endeks değerleri bir önceki yılın aynı ayına göre, İstanbul, Ankara ve İzmir’de sırasıyla yüzde 45,6, 72,9 ve 57,4 oranlarında artış gösterdi.


Okumaya devam et

Ekonomi

Serbest piyasada döviz fiyatları

 Dolar 32,5830 liradan, euro ise 34,8670 liradan güne başladı.

İSTANBUL-İstanbul Kapalıçarşı’da 32,5810 liradan alınan dolar 32,5830 liradan, 34,8650 liradan alınan euro ise 34,8670 liradan satılıyor. Son kapanışta dolar 32,50 liradan, euro ise 34,56 liradan satılmıştı.


Okumaya devam et

Ekonomi

Tapu işlemleri için vekalet verirken dikkat

Tapu işlemleri için verilen vekaletlerde önemli riskler olduğunu ifade eden Altın Emlak Global Genel Müdürü Mustafa Hakan Özelmacıklı, dikkat edilmesi gereken hususlar hakkında bilgiler verdi. Özelmacıklı günümüzde verilen vekaletlerin birçoğunun hatalı verildiğini belirtti.

İSTANBUL-
Vekalet verme işlemlerinin günümüzde çoğunlukla yanlış yapıldığı ve vekâletin, vekilin vekâlet verenin bir işini görmeyi veya işlemini yapmayı üstlendiği bir sözleşme olduğunu ifade eden Özelmacıklı “Vekalet şekli koşullara bağlı ve karşılıklı güvene dayalı bir sözleşme olduğundan yapılacak işlemin niteliği açıkça tanımlanmış olmalıdır. Vekaletname düzenlemeye yetkili kurum ülkemizde noterlerdir. Yurtdışında yerleşik yurttaşlarımız için Türk Elçilik ve Konsoloslukları vekaletname düzenleyebilirler. Tapu dairelerinde de sıklıkla vekâletli işlemler yapılmaktadır. Lakin bu konudaki risklere dikkat etmek gerekir” dedi.

Günümüzde birçok vekâletin hatalı verildiğine dikkat çeken Altın Emlak Global Genel Müdürü Mustafa Hakan Özelmacıklı “Vekaletnamelerin yetki sınırlarını belirtir şekilde sadece o taşınmaz için ve mümkün olduğu kadar süreli verilmelidir. Bugün bir notere gidip standart bir alım vekâleti verdiğinizde, adınıza ipotekli hatta hacizli bir taşınmaz, çok düşük bir bedel gösterilerek satın alınabilir. Verdiğiniz bir satış vekâleti ile de taşınmazınız çok yüksek bir rakama satışa konu olabilir hatta bu vekâlet sınır belirtilmediyse diğer tapu dairelerinde bile kullanılabilir. Bu kadar hassas bir konuda dikkat ederek yetki verilmelidir.” dedi.

Vekâletnamede aranan hususlar

Tapu Sicil veya Kadastro Müdürlüklerinde kullanılacak vekaletlerin düzenleme şeklinde yapılmış olması gerektiği hatırlatan Özelmacıklı “Vekaleti düzenleyen noterin veya konsolosun adı, adresi ile imza ve mührünü, düzenleme yeri, tarihi ve yevmiye numarası bulunmalıdır. Vekalet verenin kimliği Nüfus hüviyet cüzdanı, Pasaport veya Avukat ise Avukatlık kimlik belgesine göre düzenlenmiş olmalı, T.C. Kimlik numarasını içermeli ve adresi belirtilmelidir. Vekalet verenin son durumunu yansıtır biçimde yeni çekilmiş, kimlik teşhisine elverişli, vesikalık fotoğrafı yapıştırılmış ve mühürlenmiş olmalıdır” dedi.

Vekâletnamelerde yetki

Vekalet konusu ana işlemin yapılabilmesi için öncelikle yapılması gereken işlemler varsa bu işlemler için ayrı bir yetki almaya gerek olmadığı bilgisini de paylaşan Özelmacıklı “Örneğin vekaletnamedeki sahibi bulunduğum taşınmazları dilediği bedel ve koşullarla satmaya ibaresi, satışa konu taşınmazın varsa öncelikle intikalini ve iştirakının feshini, basit yazım hataları ile belgelenmesi halinde isim yanlışlıklarını yine yanlışlık varsa kaydının düzeltilmesini, kamulaştırılmasını, satış ve kanuni ipotek tesisini ve kanuni ipoteğin terkinini kapsar. Yani satış için verilen ana yetkinin gerçekleştirilebilmesine yönelik olarak yapılması zorunlu olan tüm işlemleri kapsar. Vekâletnamede aksine hüküm yoksa satış yetkisi tescili ve bedeli almayı da içerir” dedi.

Okumaya devam et

Trendler

KÜNYE
Copyright © 2021 O Haber Neydi - Tüm Hakları Mahfuzdur.