Samsun Havza Organize Sanayi Bölgesi’nde (OSB) inşa edilecek 10 fabrikanın temeli düzenlenen törenle atıldı.
Erdi Demür SAMSUN-Havza OSB’de 10 yeni fabrikanın temel atma töreni protokol üyelerinin katılımıyla aynı anda yapıldı. Temel atma töreni ilk olarak saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı. 960 dönüm üzerinde, 43 adet sanayi parseli bulunan Havza OSB’ye tüm altyapı tesislerinin tamamlanmış olması ve konumu nedeniyle yatırımcılar tarafından yoğun talep gösterildiğini ifade eden Samsun Valisi Doç. Dr. Zülkif Dağlı, tahsisi yapılan 29 parselden 5’inde üretime geçildiğini, 5’inde inşaatın devam ettiğini, 9’unda proje çalışmalarının sürdüğünü ve 10’unun da bugün toplu olarak temelinin atıldığını söyledi. Bugün itibarıyla üretimde olan firmalarda 220 kişinin istihdam edildiğini belirten Vali Dağlı, Havza OSB’nin genişleme alanı hariç 960 dönümlük arazisi üzerindeki parsellerinin tamamıyla faaliyete geçmesi durumunda 3 bin 500’ün üzerinde kişiye istihdam sağlanmasının hedeflendiğini açıkladı.
“Üretim ve istihdam olmadan olmaz” Temeli atılan fabrikaların üretim ve istihdam açısından önemli olduğuna vurgulayan Dağlı, “Organize sanayi bölgeleri önemli. Bu açıdan Havza’nın çok da önemli bir cazibe merkezi olduğunun bilincindeyiz. Bu maksatla 10 bin dönüme çıkardık. Kavak OSB 680 genişleme alanı kabul edildi, şu anda işlemler devam ediyor. Vezirköprü’de 2 bin 500 dönümlük bir organize sanayinin kuruluşunu bakanlığımıza gönderdik, olumlu dönüş geldi. Üretim olmadan olmaz, istihdam olmadan olmaz. Bunların da yolu düzenli sanayileşmedir ve organize sanayi bölgeleridir. 15 sene önce bunlar hayal gibiydi. Yolu yapılmış ortada hiç bir şey yok. Herkeste soru işaretleri var. Ama geldiğimiz noktayı şimdi görüyoruz. 5-6 sene sonra burada baktığımızda tüm sanayi tesisleri çalışır vaziyette içinde okuluyla, tesisleriyle, çalışanlarıyla burada ayrı bir dünya olacağını şimdiden görüyor gibiyim. Şimdiden yatırımcılarımızı tekrar kutluyorum. Emeği geçen herkese, tüm çalışma arkadaşlarımıza teşekkür ediyorum” dedi.
“Bu bölge Kuzey Anadolu’nun, Türkiye’nin en önemli sanayi havzası olacak” Bölgede gelişen sanayileşme ile Türkiye’de öncü olacaklarının altını çizen Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Demir, “Yıllarca duyduğumuz şey, sanayi konusunda Çorum bize örnek gösterildi. Samsun’un sanayi elektrik tüketimi 10 yıl önce de Sinop’tan Artvin’e kadar tüm vilayetlerden fazlaydı. Samsun’un o beğenmediğimiz sanayisi yine tüm Karadeniz’den fazlaydı. Şimdi Havza OSB’yi bin dönümden 10 bin dönüme çıkartıyoruz. Burası zamanı gelince de 20 bin dönüme çıkacak. Merzifon, Suluova, Havza, Kavak üst kod olacak. Kuzey Anadolu’nun Türkiye’nin en önemli sanayi havzası olacak bu bölge. Bunun merkezinde de Havza OSB olacak. Oraya doğru gidiyoruz. Biz, bölge ve Türkiye’ye örnek olacak atılımlara imza atıyoruz. Kenevir konusunda bazı dikkat edilmesi gereken konular var. Keneviri ilaç sanayinde değerlendirmediğinizde yeteri kadar ekonomik değeri olamayabiliyor. Ama burada yatırım tesisleri ile bu eksiklik de tamamlanacak. Dolayısıyla temel attığımız tesisle bugünden sonra kenevir alanında ekimine, sanayisine ve ihracatına ve ülke ekonomisine çok büyük katkı sağlayacaktır” diye konuştu.
İlçelerindeki sanayileşmenin kendilerini memnun ettiğini ifade eden Havza Belediye Başkanı Sebahattin Özdemir, “Bu kıvılcımın ateşi 2019’da temel atarak başlamıştı. Kurtuluş Savaşı sadece askeri anlamda değil cephede değil, ekonomik anlamda da verilir. İnşallah temellerini attığımız her fabrika birer cephe olacak. Biz ekonomik anlamda kalelerimizi inşa etmeye devam ediyoruz. Şehrimiz ve ülkemiz için bu ekonomik mücadelede üzerimize düşeni yapmak gayreti içerisindeyiz” şeklinde konuştu.
Ticaret Bakanlığı, asgari ücret zammını fırsat bilerek henüz zam yapılmadan fiyat artışına giden işletmelere karşı denetimlerini artırdı. Kasım ayında yapılan denetimlerde 19 milyon 616 bin 776 lira idari para cezası uygulandı. Yılın 11 ayında yapılan denetimlerde 197 bin 883 firmaya toplamda 4 milyar 758 milyon lira idari para cezası uygulandı.
Gizem ÇORLU ANKARA-Ticaret Bakanlığıasgari ücret zammını fırsat bilerek fiyat artışlarına giden kurum, kuruluş ve işletmelere yönelik denetimlerini sıklaştırdı. Ticaret İl Müdürlüğü ekipleri, 81 ilde henüz Asgari Ücret Tespit Komisyonu toplanmadan fiyatlama yapan işletmeleri denetleyerek, fiyat listelerini kontrol ediyor. Bu kapsamda sadece kasım ayında reklam ve haksız ticari uygulama denetimleri kapsamında 19 milyar 616 milyon 776 lira idari para cezası kesildi. Yılın 11 ayında ise toplam 224 milyon lira para cezası uygulandı.
İç piyasadaki istikrarın sağlanması, tüketicilerin arz ve talep dengesizliğinden etkilenmemesi amacıyla Ticaret Bakanlığı İç Ticaret Genel Müdürlüğü tarafından yılın 11 ayında gerçekleştirilen denetimlerde 197 bin 883 firmaya toplamda 4 milyar 758 milyon lira idari para cezası uygulandı. Otomotiv sektöründe stokçuluk faaliyetleri dahil 205 gerçek ve tüzel kişi denetlenerek, aykırı fiillerde bulunan 71 gerçek ve tüzel kişiye 76,8 milyon lira idari para cezası uygulandı. Emlak ve kuyum sektöründe 1008 gerçek ve tüzel kişi denetlenirken, 663 gerçek ve tüzel kişiye 69 milyon lira ceza uygulandı. Otomotiv, stokçuluk, emlak, kuyum ve fahiş fiyatla ilgili toplamda 65 bin 957 gerçek ve tüzel kişi denetlendi ve bin 519 gerçek ve tüzel kişiye 362,1 milyon lira idari para cezası kesildi.
GÜVENSİZLİK ORANI YÜZDE 1,7’YE DÜŞTÜ
Tekstil, ayakkabı, oyuncak, kırtasiye, çocuk bakım ve kullanım ürünleri ve deterjan gibi tüketici ürünlerinin güvenli bir şekilde piyasaya arz edilmesi amacıyla ise 11 ayda 7 bin 725 gerçek ve tüzel kişi denetlendi, 355 gerçek ve tüzel kişiye 35 milyon lira idari para cezası uygulandı. ‘Güvensiz ürüne karşı sıfır tolerans’ ilkesiyle yapılan bu denetimler sonucunda bu ürün gruplarında 2011 yılında yüzde 32 olan güvensizlik oranı, bu yıl yüzde 1,7’ye düşürüldü.
MESAFELİ SATIŞ SÖZLEŞMELERİNE 257,4 MİLYON LİRA CEZA
Tüketicinin Korunması ve Piyasa Gözetimi Genel Müdürlüğü tarafından da ön ödemeli konut satışları, abonelik sözleşmeleri, mesafeli satış sözleşmeleri, taksitli satış ödemeleri, paket tur ve devre tatil satış sözleşmelerindeki aykırılıklara ilişkin denetimlerde de 3 milyar 954 milyon lira para cezası uygulandı. Sadece mesafeli satış sözleşmelerindeki aykırılıklar nedeniyle 257,4 milyon lira ceza uygulandı. (DHA)
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, ‘Esnafa konum vergisi geliyor’ iddiasının doğru olmadığını duyurdu.
ANKARA-Bakanlıktan yapılan açıklamada, bugün bazı medya organlarında ‘Esnafa konum vergisi‘ başlığıyla yer alan haberlere ilişkin açıklama yapma zorunluluğu doğduğu belirtilerek, “Söz konusu kanun Ulusal Coğrafi Veri Sorumluluk Matrisinde yer alan coğrafi verileri üreterek gelir elde eden gerçek ve özel hukuk tüzel kişilerini kapsamaktadır, sosyal medya hesapları üzerinden konum paylaşımı yapan esnafı ilgilendirmemektedir. Dolayısıyla konum paylaşımı yapan esnaftan vergi alınacağı bilgisi kesinlikle doğru değildir” denildi.
DMM’DEN AÇIKLAMA
Dezenformasyonla Mücadele Merkezi’nden (DMM) yapılan açıklamada da “Bazı basın yayın organlarında yer alan ve sosyal medya hesaplarında paylaşılan, ‘Esnafa konum vergisi geliyor’ iddiası doğru değildir. Sosyal medya hesapları üzerinden konum paylaşımı yapan esnafa herhangi bir vergi getirilmesi söz konusu değildir. ‘7221 sayılı Coğrafi Bilgi Sistemleri ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkındaki Kanun’ esnafı değil, Ulusal Coğrafi Veri Sorumluluk Matrisinde yer alan coğrafi verileri üreterek gelir elde eden gerçek ve özel hukuk tüzel kişileri kapsamaktadır. Kamuoyunu manipüle etmeye yönelik asılsız iddialara itibar etmeyiniz” ifadeleri kullanıldı. (DHA)
Bakanlıktan faiz/kar payı destekli kredilere ilişkin açıklama
Hazine ve Maliye Bakanlığı, hazine faiz/kar payıdestekli kredi uygulamasından 1,1 milyon çiftçi ile 804 bin esnaf ve sanatkarın faydalandığını, uygulama kapsamında kamu bankalarının herhangi bir zarara uğratılmasının söz konusu olmadığını açıkladı.
ANKARA-Bakanlığın sosyal medya hesabından yapılan açıklamada, “Çiftçiler ile esnaf ve sanatkarlara sağlanan hazine faiz/kar payıdestekli krediler kaynaklı kamu bankalarının zarara uğratıldığına yönelik kamuoyunda yer alan iddialara karşı doğru bilgilendirme yapılması zaruri görülmüştür. Çiftçilerimiz ile esnaf ve sanatkarlarımız kamu bankalarımız aracılığıyla hazine faiz/kar payı destekli kredilerden yararlanmaktadır. Söz konusu kredilerin faiz/kar payı yükünün belirli bir kısmı bakanlığımızca karşılanmaktadır. Bakanlığımızca karşılanan tutarlar bu amaçla önceden bütçede ayrılan ödenekten ilgili kamu bankasına ödenmektedir. 2001 krizinden sonra bütçe disiplininin sağlanması ve kamu bankalarında görev zararlarının tekrar yaşanmaması amacıyla alınan tedbirler kapsamında; 25 Kasım 2000 tarihinde yayımlanan 4603 sayılı Kanun ile bütçede ödenek bulunmaksızın kamu bankalarımıza bir görev verilmeyeceği hükme bağlanmıştır. Bu çerçevede, bakanlığımızın mevcut uygulaması kapsamında kamu bankalarının herhangi bir zarara uğraması söz konusu değildir” denildi.
‘ESNAF VE ÇİFTÇİLERE DESTEĞİMİZ DEVAM EDECEKTİR’
Görevlendirmelere ilişkin yapılan ödemelerin bakanlık tarafından şeffaf şekilde kamuoyu ile paylaşıldığı kaydedilen açıklamada, “2001 yılı öncesindeki uygulamalardan 233 sayılı KHK’nin 35 inci maddesinde yer alan ‘görev zararı’ ifadesi, 2 Temmuz 2018 tarihli ve 703 sayılı KHK ile ‘görevlendirme’ olarak değiştirilmiştir. Kamuoyuna açıklanan resmi raporlarda da bütçeden yapılan söz konusu ödemeler ‘görevlendirme gideri’ olarak yer almaktadır. Görevlendirmelere ilişkin yapılan ödemeler bakanlığımız tarafından yayımlanan raporlarda şeffaf bir biçimde kamuoyu ile paylaşılmaktadır. Hazine faiz/kar payı destekli kredi uygulaması çiftçiler için 2004 yılında, esnaf ve sanatkarlar için 2002 yılında başlamıştır. 2024 yılı Ekim ayı itibarıyla 1,1 milyon çiftçi ve 804 bin esnaf ve sanatkar bu imkandan faydalanmıştır. Çiftçilerin kullandığı kredilerin faiz/kar payı yükünün yaklaşık yüzde 70’i, esnaf ve sanatkarlar için ise yüzde 50’si bakanlığımız tarafından karşılanmaktadır. 2024 yılında sağlanacak faiz/kar payı desteğinin çiftçilerimiz için 87,1 milyar TL’ye, esnaf ve sanatkarlar için ise 37,7 milyar TL’ye ulaşması öngörülmektedir. Çiftçilerimiz ile esnaf ve sanatkarlarımızın uygun koşullu finansmana ulaşması için desteğimiz devam edecektir” ifadelerine yer verildi. (DHA)