Vizyon Kuyumcu
Connect with us

Çevre

Gerze Kaymakamı Dundar: Kaynaklarımız az, yapacağımız ihtiyaç duyduğumuz hizmet çok

Sinop Gerze İlçe Kaymakamı Tekin Dundar, muhtarlardan bu seneyi ‘istisnai bir yıl’ olarak kabul etmeleri gerektiğini vurgulayarak, “Kaynaklarımız az, yapacağımız ihtiyaç duyduğumuz hizmet çok” dedi.

Berkan Şen-Fatih Uysal
SİNOP-
Sedat Işıdı Kültür Sanat Merkezinde Gerze Kaymakamı Tekin Dundar başkanlığında mayıs ayı muhtarlar toplantısı yapıldı.

Kaymakam Tekin Dundar, köy muhtarlarının ana ilgi alanının köy yolları, içme suyu sıkıntıları olduğunu ve kendilerinin de ana gündeminin bu konular olduğunu dile getirdi. Dundar, “KÖYDES programımız açıklandı, sizler de biliyorsunuz, takip ediyorsunuz. Tüm köy sorunlarımızı, ihtiyaçlarımızı karşılama noktasında imkânlar yeterli mi bir yılın? Mümkün değil, öyle olsa zaten bu saate kadar devam etmezdi. Bir de işin doğasında olan, habire ihtiyaç artıyor veya yaptığınız bir iş eskiyor, yıpranıyor yenilenmesi gerekiyor. Bu noktada sürekli iş kalemimiz bir kenarda besleniyor açıkçası. Ama biz de elimizden geldiğince sizlere devletimizin özel idarenin imkânlarıyla sizlere ne kadar çok yapabilirsek, hiç geri durmadan mevsimi de verimli kullanarak, çünkü biliyorsunuz burada iş mevsimi de kısa. Mayıs ayının sonu gelmiş, daha yeni havalar ısınmaya başladı. Bu sene yağış da bol oldu, kar, yağmur bayağı bereketli oldu. Bu hem çalışmanızı zorlaştırıyor, öbür yandan yaptığınız tesislere zarar veriyor. Heyelanlar toprak kaymaları oluyor, yolları bir yandan yapıyorsunuz bir yandan göçüyor. Maalesef su sorunları oluşuyor, afetler oluşuyor onlara yönelmeniz gerekiyor. Bu durumları aşmak için de tabii ki hep beraber çaba içindeyiz” diye konuştu.

“Kaynaklarımız az, yapacağımız ihtiyaç duyduğumuz hizmet çok”

Kaymakam Dundar şöyle devam etti:
“Bu seneki iş programımızı zaten oluşturduk. En temel ve en çok talep edilen iş kalemi yol, yolların standardının yükseltilmesi. Yolların iyileştirilmesi noktasında özel idaremize talep oluşturdunuz. Biz de KÖYDES’e bu şekilde teklifte bulunduk. Yine ufak tefek içme sularıyla ilgili de problemleri olan yerleşim birimlerimiz var. Kaynağı onarılması, yenilenmesi gereken şebekeler var. Buranın suları biraz kireçli olduğu için yapılan tesisler, çok uzun ömürlü olamıyor borular tıkanıyor. Onları da tabi ki yenilenmesi gerekiyor. Onları da yapma noktasında biz hep beraber sizlerin de katkılarıyla ne kadar çok iş yapabilirsek o kadar faydamıza sayacağız. O noktada sizlerin bu seneyi ‘istisna bir yıl’ olarak kabul etmenizi, kaynaklarımız az, yapacağımız ihtiyaç duyduğumuz hizmet çok.”

“Bir taşla iki, üç kuş vurmaya çalışacağız”

Kaymakam Dundar, “İş biraz merkezileştiği zaman pahalılaşıyor. Yerel imkânlarla, biz kendi yağımızla kavrulalım. Biz desek ki mühendis vesaire geniş bir proje, bir köye yetmiyor bizim ödeneğimiz. Ama biz kendi çabamızı, kendi bilgimizi, kendi imecemizle katkılarımızı işin içine katıp, ne kadar çok iş üretebiliriz peşine düşeceğiz bu sene. Tabiri caizse bir taşla üç kuş vurmaya gayret edeceğiz. Bu da tabii ki sizlerin mutlaka desteğinizle olması lazım. Çok önemli. Biz birlik olarak sizlere lojistik ve imkân noktasında yardımcı olacağız. İşi kolaylaştırmak için de sizden katkı istiyoruz. Sizlerin de bu noktada özverili şekilde katkı sunmanızı istiyoruz, bekliyoruz. İmkânlar ölçüsünde hep birlikte ihtiyaçların üstesinden gelmeye çalışalım. Çabamız, amacımız her ihtiyacı karşılamaya çalışmak” şeklinde konuştu.

Kaymakam Dundar’ın konuşmasının ardından muhtarlar, görüş ve taleplerini dile getirdi. Birçok köy muhtarı, yol ve su ihtiyaçları noktasında taleplerini ifade etti.

Çevre

Bursa Valiliği’nden toz taşınım uyarısı

Bursa Valiliği tarafından vatandaşlara toz taşınımı uyarısı yapıldı.

BURSA-
Bu gece 23:59’a kadar sürmesi beklenen meteorolojik olayla ilgili şu ifadelere yer verildi: “Yapılan son değerlendirmelere göre; Çarşamba günü bölge genelinde (Eskişehir, Bursa, Kütahya, Bilecik) toz taşınımı beklenmektedir. Toz taşınımı nedeni ile görüş mesafesinde düşme, hava kalitesinde azalma ve ulaşımda aksamalar gibi olumsuzluklara karşı dikkatli ve tedbirli olunmalıdır.”

Okumaya devam et

Çevre

Tokat’ta 191 konut zarar gördü, 2 bin yıllık köprüde çatlak bile yok

Tokat’ın Sulusaray ilçesinde meydana gelen depremde üç ilçede toplam 191 konutta hasar oluşurken, 2 bin yıllık tarihi köprüde çatlak dahi oluşmadı.

Yasin Kıras – Yunus Çiftci
TOKAT-
Tokat, aynı gün içinde üst üste gelen depremlerle sarsıldı. Önceki gün meydana gelen 4.7, 4.1 ve 5.6 büyüklüğündeki depremlerin ardından Sulusaray, Yeşilyurt ve Artova ilçelerinde ve 30 köyde 191 konutta hasar tespit edildi. Deprem sonucunda ahır duvarları yıkıldı, cami minareleri hasar gördü ve birçok evde çatlaklar oluştu. Ancak ilçe merkezinde bulunan ve halen çevre köylere ulaşımı sağlayan Roma döneminden kalma tarihi Sulusaray Köprüsü depremde zarar görmedi. 2 bin yıllık tarihi yapı, köylere olan karayolu ulaşımını güvence altına almaya devam ediyor.
Öte yandan, depremin etkileri gün ağarırken dronla havadan görüntülendi.

Okumaya devam et

Çevre

Deprem uzmanından uyarı: Tokat’ın üzerinde bulunduğu fay hattında beklenen büyük şiddetli deprem hala olmadı

Gazi Üniversitesi DEMAR (Deprem Mühendisliği Uygulama ve Araştırma Merkezi) Müdürü Prof. Dr. Abdussamet Arslan, Tokat’ın da üzerinde bulunduğu Kuzey Anadolu Fay Hattı’nda beklenen büyük şiddetli depremin hala olmadığını kaydetti.

Muhammed Musab Gümüşer – Tolga Başer
ANKARA-
Prof. Dr. Abdussamet Arslan, Tokat’ta meydana gelen ve Samsun, Yozgat, Çankırı ve Çorum gibi çevre illerde de hissedilen 5.6 büyüklüğündeki depreme ilişkin açıklamalarda bulundu.

Arslan, İHA muhabirine yaptığı açıklamada, Bingöl çevresinde birleşen Doğu Anadolu Fay Hattı ve Kuzey Anadolu Fay Hattı’nın birbirleri üzerinde sürekli hareket halinde olduğunu kaydederek, “Son 1 ayda özellikle Kuzey Anadolu Fay Hattı’nın her iki ucunda hareketlenmeler mevcut. 4’ün üzerinde çok fazla sayıda deprem oldu. Hem Doğu bölgesinde özellikle Adıyaman’ın biraz daha ilerisinde depremler oldu hem de hattın batı ucunda yani Yunanistan’da 4’ün üzerinde depremler oldu. Dolayısıyla bu fay hattının üzerinde bir hareketlenmenin olduğu çok net bir şekilde ortaya çıkıyor” ifadelerini kullandı.

Kahramanmaraş merkezli depremler sonrası Doğu Anadolu Fay Hattı’nın, Kuzey Anadolu Fay Hattı’na doğru 9 metre kaydığını kaydeden Arslan, yukarıya doğru meydana gelen hareket sonucu Kuzey Anadolu Fay Hattı’nda kırılmalar meydana geldiğini ve Tokat’ın da bu hat üzerinde olduğunu kaydetti.

Arslan, iki hattın birleştiği noktalarda bulunan Bingöl, Erzincan, Bitlis ve Muş çevresinde stres birikimi yaşandığını kaydetti. Kuzey Anadolu Fay Hattı üzerinde ortaya çıkan jeolojik verilere değinen Arslan, 10 yıl içerisinde bu hat üzerinde 7.0 ila 7.5 büyüklüğünde bir deprem olma ihtimalinin yüzde 90 olduğuna dikkati çekti.

“Deprem olan bir bölgede bir kırılmanın tekrar yaşanma ihtimalinin neredeyse sıfır”

Deprem olan bir bölgede bir kırılmanın tekrar yaşanma ihtimalinin neredeyse sıfır olduğunu belirten Arslan, sözlerine şöyle devam etti:
“Ne zamana kadar? Periyodu doluncaya kadar. Kahramanmaraş depreminin periyodu 450 ila 500 yıl civarındadır. Dolayısıyla da Pazarcık bölgesinde fayın tekrar kırılması için 450 yıla daha ihtiyacımız var ancak buradaki kırık meydana geldiğinde hem Elazığ ve Bingöl’e doğru olan bir bölgede hem de Hatay’ın daha güneyinde olan bölgelerde gerilme birikmesi meydana geldi. 9 metreye ileriye doğru giden hareket, Malatya civarında durdu. Sonra bu hareket bir türlü devam edecek, kırılmayı tamamlayacak.”

“Önümüzdeki 10 yılda Kuzey Anadolu Fay Hattı üzerinde 7.0 ila 7.5 civarında deprem beklemek yanlış olmaz”

Bingöl civarında büyük şiddetli depremin hala olmadığını ifade eden Arslan, “İki fay hattının buluştuğu kavşak nokta olan Bingöl’de henüz beklediğimiz deprem olmadı. Bu depremi de hakikaten bekliyoruz. Kuzey Anadolu Fay Hattı boyunca 7.0 ila 7.5 büyüklüğündeki depremi beklememek çok hata değil ama zamanlamasını söyleyebilmek çok zor. Önümüzdeki 10 yıl içerisinde kesinlikle 7.0 ila 7.5 civarında deprem beklemek yanlış olmaz” değerlendirmesinde bulundu.

Okumaya devam et

Trendler

KÜNYE
Copyright © 2021 O Haber Neydi - Tüm Hakları Mahfuzdur.