Vizyon Kuyumcu
Connect with us

Kültür Sanat

Çanakkale’de ihya edilen Kanlıdere Şehitliği ziyarete açıldı

Balıkesir Büyükşehir Belediyesi tarafından Çanakkale Savaşı’nda şehit olan Balıkesirli şehitlerin anısına Çanakkale’de ihya edilen Kanlıdere Şehitliği törenle ziyarete açıldı.

Enishan Keskin
ÇANAKKALE-
Geçtiğimiz yıl haziran ayında Balıkesir Büyükşehir Belediyesi ve Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığı arasında imzalanan protokolle Çanakkale Savaşı’nda şehit olan Balıkesirli askerlerin anısına yapılan Kanlıdere Şehitliği’nin açılışı gerçekleştirildi. Tarihi Gelibolu Yarımadası’nda dönemin Harita Komutanı Şevki Paşa tarafından hazırlanan 1/5 bin ölçekli Çanakkale tahkimat haritasında yeri işaretli olan Kanlıdere Şehitliği’nin ihyası, Mimar Muharrem Hilmi Şenalp’in danışmanlığında yapıldı.

Açılış programında konuşan Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Özgül Özkan Yavuz, “Burada yaptığımız her işte, her projede elbette son derece gururluyuz ve bir o kadar da duygusalız, mutluyuz. Bugün de yine çok özel bir projede birlikte olmaktan büyük bir mutluluk duyuyoruz. Ben bütün kurumlarımızı tebrik ediyorum. En çokta kıymetli gazilerimizi, şehit yakınlarımızı tebrik ediyorum burada oldukları için, birlikte olduğumuz için. Bu iş birliğinin diğer şehirlere de örnek olmasını diliyorum” dedi.

Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanı İsmail Kaşdemir ise, “Çanakkale Tarihi Alan Başkanlığı ve Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanlığı arasında yapmış olduğumuz bu anlamlı protokol bugün nihayete erdi. Bu topraklar Çanakkale ruhunun doğduğu ve Çanakkale kahramanlarının ebedi istirahatgahı olan müstesna topraklardır. Bu topraklarda birçok Mehmetçik, birçok kahraman bu vatan için, bayrak için, kutsal değerlerimiz için canını seve seve bir gül bahçesine girer gibi teslim ettiler. Bu topraklarda binlerce Mehmetçiğin hatırası var ve ayak izleri var. Bu topraklarda Seyit Onbaşı’nın ayak izleri var. Bu topraklarda Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün ve silah arkadaşlarının ayak izleri var, hatıraları var. İşte Çanakkale ruhunun doğduğu bu topraklara sahip çıkan bütün Balıkesir halkını gönülden tebrik ediyorum. Yücel başkanın şahsında Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanlığımıza, belediye meclis üyelerimize, bütün ilçe belediye başkanlarımıza, Balıkesir milletvekillerimize ve Balıkesir halkına gönülden teşekkür ediyorum. Çünkü bu topraklara ne kadar hizmet etsek azdır. Yaptığımız bu çalışmalar onları unutmadığımızı, onları çok sevdiğimizi, Çanakkale ruhunu ebediyete kadar kuşaktan kuşağa aktaracağımızın bir nişanesidir. Bugün burada çok önemli bir açılış yapıyoruz. Bize göre burada çok anlamlı bir buluşma oldu. Kuvayi Milliye ruhu ile Çanakkale ruhu bugün bir kez daha buluştu. Bu topraklarda inşallah ebediyete kadar Kuvayi Milliye ruhu da hakim olacak, Çanakkale ruhu da hakim olacak. Bizler de bu müstesna toprakların hizmetkarı olarak bu bayrakları burada dalgalandıracağız” diye konuştu.

“Balıkesir olarak ortaya koyduğu bir şehitlik yoktu”

Alan Başkanı İsmail Kaşdemir’in kendilerine Tarihi Alan’da bir proje yapmak için öneri getirdiğinde çok mutlu olduklarını belirten Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Yücel Yılmaz, “Biz Çanakkale’ye her yıl belediyeler olarak gençlerimizi, öğrencilerimizi, yetişkinlerimizi gönderiyoruz. Bin yıllık ecdadın emanetinin elde kalması için insanların nasıl şehit olduğunu, nasıl savaşıldığını, Çanakkale denince hangi ruhun canlanması gerektiğini anlasınlar diye. Ama ne yazık ki Balıkesir bu koskoca alanın içerisinde Balıkesir olarak ortaya koyduğu bir şehitlik yoktu. Ben Alan Başkanımıza teşekkür ediyorum” dedi.

“Burada yapılan işin altına hepimiz imzamızı atıyoruz”

Balıkesir Valisi Hasan Şıldak, “Balıkesir ile Çanakkale’yi birleştiren o iki ruhu bir araya getiren Kuvayi Milliye ve Çanakkale ruhunu ilelebet yaşatacak olan girişimin sonuçlandığı ve bugün dualarla açılışını yapacağımız bir etkinliğe sahne oluyoruz. Bazı işler vardır ki o işleri yaptığınız zaman hiçbir tartışma olmaksızın onun altına imzanızı atarsınız. Burada yapılan işin altına hepimiz imzamızı atıyoruz. Büyükşehir Belediye Başkanımız ve bütün ekibini, Tarihi Alan Başkanımız ve bütün ekibini gönülden tebrik ediyorum. Onlara şanlı tarihimizin burada Balıkesir adına yaşatılacak olan bu sayfasını açma konusunda iradeleri konusunda teşekkürlerimi, şükranlarımı sunuyorum” şeklinde konuştu.

Kültür Sanat

Osmanlı’da bir devre adını veren ‘Köprülüler’ memleketi Samsun’da yaşatılıyor

Osmanlı’da ‘Köprülüler Devri’ olarak bir döneme adını veren Vezirköprülü sadrazamlar, Samsun Müzesi’nde yaşatılıyor.

Erdi Demir
SAMSUN-
Köprülü ailesinin kurucusu Köprülü Mehmed Paşa aslen Arnavutluk asıllı. Devşirme olarak Enderun’a yerleştirilen paşa, Samsun’un Köprü ilçesinden bir hanımla evlendi ve burayı ikinci memleketi olarak gördü. Sadrazamın Osmanlı’da daha önceden görülmemiş yetkileri elinde toplamasının ardından ilçenin Köprü olan adı, Vezirköprü olarak adlandırılmaya başlandı.

17’nci yüzyılda Osmanlı’da Kösem Sultan’ın etkin olduğu ve 4. Mehmet’in 6 yaşında tahta çıktığı dönemde devletin başına getirilen Köprülüler, Osmanlı’yı içinde bulunduğu kaotik ortamdan çıkartıp, tekrar şaşalı günlerine geri döndürmüştü. Osmanlı’da bir döneme adını verecek kadar hizmetlerde bulunan Vezirköprülü sadrazamlar Köprülü Mehmed Paşa, Oğlu Fazıl Ahmet Paşa ve damadı Kara Mustafa Paşa’nın 27 yıl boyunca devlet yönetiminin elinde bulundurması Samsun Müzesi’nde ziyaretçilere aktarılıyor. Müzede, 3 sadrazamın balmumu heykellerinin yanı sıra bilgilendirme yazıları, Osmanlı dönemine ait savaş malzemeleri ve araç gereçleri de sergileniyor.

Samsun Müzesi’nde kendilerine ayrılan köşede Köprülü ailesi hakkında, “17. yüzyıl ortalarından itibaren saltanata önemli vezir ve sadrazamlar yetiştirmişti. Köprülü ailesinin kurucusu olan Köprülü Mehmed Paşa’nın 1656 tarihinden itibaren kesintisiz olarak oğlu Fazıl Ahmet Paşa, damadı Kara Mustafa Paşa ile birlikte 27 yıl boyunca devlet yönetimini elinde bulundurmuştu. Kara Mustafa Paşa’nın Viyana yenilgisi adeta Köprülü ailesi için de bir dönüm noktası olmuştur. Aile bu tarihten itibaren hiçbir zaman eski gücünü elde edememiş olsa da Abaza Siyavuş Paşa, Köprülü Fazıl Mustafa Paşa, Amcazade Hüseyin Paşa, Köprülüzade Numan Paşa ve Abdullah Paşa da sadrazamlık makamına yükselen aile üyeleridir. Kars ve İstanbul milletvekillikleri, dışişleri, devlet bakanlığı ve başbakan yardımcılığı da yapan edebiyatçı, edebiyat tarihçisi ve Türkolog olan Ord. Prof. Dr. Mehmet Fuat Köprülü (1890-1966) de bu aileden gelmektedir” ifadeleri yer alıyor.

Vatandaşların yoğun ilgi gösterdiği müzede ayrıca Köprülü ailesi ile ilgili olarak, “17. yüzyıl başlarından itibaren Osmanlı’da değişim ve dönüşüm faaliyetleri kısa süreli çalkantılar yaşanmasına yol açmıştır. 17. yüzyıl ortalarından itibaren mutlak otoriteyi ele geçiren Köprülü Mehmed Paşa saray içerisindeki konumunu güçlendirirken Anadolu, Balkanlar ve Orta Doğu’da büyük imar faaliyetlerinde bulunmuştur. Bu şekilde hem kendinden sonraki aile fertlerine zengin vakıflar bırakmış, hem de halk nazarında devlet otoritesinin gücünü yansıtmayı amaçlamış olmalıdır. Köprülü Mehmed Paşa’nın ilk olarak imar faaliyetinde bulunduğu yer Vezirköprü’dür. Burada önce bir konak, han, arasta, namazgah ile Kedeğre/ Köpri kasabasının su yollarının tamiri, çeşmeler yaptırmıştı. Gümüşhacıköy, Turhal, Hekimhan, Safranbolu, Bilecik, Bozcaada, İstanbul ve Balkanlarda cami, mescit, namazgah, medrese, han, hamam, mektep, sebil ve çeşmeler yaptırdığı kitabe, vakfiye ve arşiv belgelerinden öğrenilmektedir” bilgileri yer alıyor.

Okumaya devam et

Kültür Sanat

Samsun’da Turizm Haftası kutlamaları

Samsun’da Turizm Haftası dolayısıyla anıta çelenk bırakıldı.

Furkan Abrek Ünal
SAMSUN-
15-22 Nisan tarihleri arasında kutlanan Turizm Haftası etkinlikleri Samsun’da Atatürk Onur Anıtı’na çelenk koyma töreni ile başladı. Anıta çelenk sunumu ile başlayan törende saygı duruşunda bulunuldu, İstiklal Marşı okundu. Akabinde İl Kültür ve Turizm Müdür Yardımcısı Hasan Kılıçarslan yaptığı konuşmada, “Bu yıl 47’ncisi kutladığımız Turizm Haftası dolayısıyla bir araya geldik. Samsun’da turizm sektörünün geliştirilmesiyle ilgili valiliğimiz önderliğinde büyükşehrin ve tüm sektörlerin katılımıyla turizm master planı uygulaması yapıldı. Bakanlığımız ve ilimizin yöneticileriyle ilimizde turizm sektörünün ileriye götürülmesi için hızlı bir çalışma içerisindeyiz. Turizm sektörü ülkemizde ve dünyada artık bacasız sanayi olarak nitelendiriliyor. Her geçen gün ülkemiz bu konuda ciddi anlamda potansiyelini artırarak dünyada iyi bir yere geldi ve liderliğe oynamaktadır. İlimiz de bu bağlamda turizmdeki yerini almak için çaba içerisindedir. Her geçen gün turistik yerleri daha verimli hale getirerek bu çalışmalar gayretli bir şekilde sürmektedir” dedi.
Tören toplu fotoğraf çekimi ile son buldu.

Okumaya devam et

Kültür Sanat

Ata Sahne Sanat Merkezi, ‘Dünya Tiyatrolar Günü’nde kapılarını açtı

Samsun’un Atakum Belediyesi tarafından yapılan Ata Sahne Sanat Merkezi, “Dünya Tiyatrolar Günü”nde “Bimarhane” isimli tiyatro oyunu ile kapılarını açtı.

Furkan Abrek Ünal
SAMSUN-
Atakum Belediyesi tarafından atıl durumda olan binada yapılan Ata Sahne Sanat Merkezi için açılış töreni düzenlendi. Açılıştan önce Atakum Belediye Başkanı Cemil Deveci ve beraberindekiler ilk olarak, aynı binada açılan Atakum Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü Temel Nacar Resim Sergisi’ni gezdi. Akabinde kurdele kesilerek merkezin açılışı gerçekleştirildi. Açılışta, Düşevi Oyuncuları tarafından “Bimarhane” isimli oyun sahneledi. Dört akıl hastasının bakış açısıyla Kurtuluş Savaşı yıllarında yaşananları sahneye taşıyan “Bimarhane” isimli oyun, davetlilerden büyük alkış aldı.

“Atakum özellikle sanat ve kültür alanında 2 büyük eser kazandı”

Programda konuşan Atakum Belediye Başkanı Cemil Deveci, “Burası 2012 yılında başlanmış, yarım bırakılmış, çürümeye terk edilmiş bir binaydı. Karadeniz’in en çağdaş, modern, son teknoloji ile mücehhez çok amaçlı salonunu yaptık. Tiyatro, konser ve buna benzer etkinliklerin yapılabileceği, çevre düzenlemesiyle bu bölgeye değer katacak bir eser ortaya getirdik. Adı da Ata Sanat Merkezi. Atakum’da her şey adını atasından alıyor. Burası Hasan Ali Yücel Gençlik ve Bilim Merkezi’ni tamamlıyor. İkisi bir araya geldiğinde buranın sanat, kültür, üniversite kimliğinin altyapısını oluşturuyor. Önümüzdeki dönemde bu 2 salon da kendini ispat etmiş olacak. Atakum’da 45 bin üniversite öğrencisi yaşıyor. 108 ülkeden 10 bin yabancı uyruklu öğrenci var. Özellikle Hasan Ali Yücel Merkezi’ne sürekli geliyorlar. Burada da diğer sanatsal etkinliklerini yapacaklar ve gittikleri yerlere de anlatacaklar. Atakum özellikle sanat ve kültür alanında iki büyük eser kazandı” dedi.

Salon hakkında bilgi

Ata Sahne Sanat Merkezi, Atakum Belediyesi Etüt Proje Müdürlüğü tarafından yeniden modern, çağın şartlarına uygun ve Atakum’un ihtiyaç duyduğu şekilde projelendirildi ve yapımı tamamlandı. Merkez içerisinde tiyatro, konser ve sanat etkinliklerinin düzenlenebileceği akustik ve profesyonel ses ışık sistemi projeleri ile gerekliliklerinin tümü karşılanmış olan 550 kişilik konferans salonu, kitap sergisi ve satışı için kullanılacak ve imza günler gibi etkinliklerin düzenlenebileceği sergi salonu, uygun sayıda ve yeterlilikte sanatçı soyunma odaları, teknik ve idari ofislerin yer aldığı, tüm faaliyetler için uygun fuaye alanları yer alıyor.

Okumaya devam et

Trendler

KÜNYE
Copyright © 2021 O Haber Neydi - Tüm Hakları Mahfuzdur.