Vizyon Kuyumcu
Connect with us

Ekonomi

TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu’ndan oda ve borsalara: Rakibiniz yok, rakibiniz kendinizsiniz

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, TOBB oda ve borsa camiası olarak yeni hedeflerine uygun yeni akreditasyon standardını belirlediklerini ifade ederek, “Çünkü rakibiniz yok. Rakibiniz kendinizsiniz. Kendimizle sürekli bir yarış halinde olmamız gerekiyor. Gelişme ancak böyle olabilir” dedi.

Mustafa Cenik – Muhammed Musab Gümüşer – İbrahim Berat Yılmaz
ANKARA-
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Konferans Salonu’nda Akreditasyon Sistemi denetiminden geçen 150 oda ve borsaya sertifikalarını vermek üzere “2022 Akreditasyon Sertifika Töreni” düzenlendi. Törene, Ticaret Bakan Yardımcısı Sezai Uçarmak’ın yanı sıra TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Ankara Ticaret Odası (ATO) Başkan Yardımcısı Temel Aktay ile oda ve borsaların çok sayıda temsilcisi katıldı.

“Ne olur kendinizi küçümsemeyin”

Hisarcıklıoğlu, burada yaptığı konuşmada, akredite oda ve borsaların proje üreterek bulundukları illere ve ilçelere kaynak sağladığını savunarak, “Şu ana kadar 2 bine yakın proje yaptınız. Bu projelerin yer aldığı Proje Veritabanı yazılımını da yakında sizlerin kullanımına açacağız. Akredite oda ve borsalarımız, 30’dan fazla ülkenin odaları ile proje yürütür hale geldiler. Ne olur kendinizi küçümsemeyin. Özetle oda ve borsalar girişimcimize en iyi şekilde hizmet üreten ve sunan merkezler haline geldiler. İşin hakkını vererek reel sektöre kanaat önderi oldunuz. İşte 5 yıldızın manası da burada gizli” ifadelerini kullandı.

“Yani iltimas, torpil burada işlemiyor bakanım”

Hizmet kalitesi anlamında akredite oda ve borsaların Londra’da, Paris’te, Berlin’de bulunan oda ve borsa seviyesine ulaştıklarına işaret eden Hisarcıklıoğlu, “Onlar hangi standartta hizmet veriyorsa, bizim oda ve borsalarımız da minimum aynı seviyede hizmet veriyor demek. Dünya standartlarına yükseldiklerini, belgelemiş oluyorsunuz. Bu belgeyi de bağımsız bir kurum veriyor. Yani iltimas, torpil burada işlemiyor (Bakan Yardımcısı Sezai Uçarmak) bakanım” diye konuştu.

“Hizmet kalitemizi nasıl yükseltiriz diye biz örnek alıyorduk şimdi örnek verir hale geldik”
Tüm dünyaya Türkiye’nin hizmet verme sistemini tüm dünyaya ihraç etme konusunda mütevazı davranmayacağına vurgu yapan Hisarcıklıoğlu, “İslam Odası Genel Sekreteri bana gelip diyor ki: Hizmet verme kalitenizi nasıl yükselttiniz bize rol model olun. Öbür taraftan Türk Cumhuriyetlerinden geliyorlar. Avrupa’dan da gelenler var. Yani hizmet kalitemizi nasıl yükseltiriz diye biz örnek alıyorduk şimdi örnek verir hale geldik. Bunu da sizler yaptınız. Ben de bununla gurur duyuyorum. Bilgi ve deneyimlerimizi onlarla da paylaşmaya başladık. Hatta bizim sistemimizi yürürlüğe koyan ülkeler oldu. Ben, bu olağanüstü dönüşümü ve başarıları gerçekleştiren, tüm oda ve borsalarımızla iftihar ediyorum, gurur duyuyorum” ifadelerini kullandı.

“Rakibiniz yok, rakibiniz kendinizsiniz”

Oda ve borsalardan gelen talep ve görüşler ışığında TOBB oda ve borsa camiası olarak yeni hedeflerine uygun yeni akreditasyon standardını belirlediklerini ifade eden Hisarcıklıoğlu, “Çünkü rakibiniz yok. Rakibiniz kendinizsiniz. Kendimizle sürekli bir yarış halinde olmamız gerekiyor. Gelişme ancak böyle olabilir” dedi.

Akredite oda ve borsalara yeni logo

Akreditasyon sisteminde 65 olan tam puanı 100’e çıkardıkları bilgisini veren Hisarcıklıoğlu, “Yine geçmişte puanlarınıza göre A, B, C olarak sınıflanıyordunuz. Artık puanlarınıza göre değil, puanlarınızı 5, 6 ve 7 yıldızla sınıflanacaksınız. Yani A sınıfı akredite olanlar, bundan sonra 7 yıldızlı oda ve borsa haline gelmiş olacak. Odaların ve Borsaların akreditasyon sistemlerini de birbirinden ayırıyoruz. Borsalar, artık kendilerine özgü bir standartta, asli borsacılık hizmetleri bazında denetlenecekler. Ve son olarak akreditasyonun 20. yılında kurumsal kimliğimizi de güncelledik. Akredite oda ve borsalar artık yeni logoları kullanacaklar” diye konuştu.

“Oda ve borsalarımızdaki kalite ve üye odaklı hizmet anlayışını artırmayı hedefliyoruz”
TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, oda ve borsalar için yaptıkları tüm değişikliklerdeki hedeflerinin daha kaliteli ve kurumsal hizmet sunabilmek olduğunu belirterek, “Kriterleri zorlaştırarak, oda ve borsalarımıza yeni ve daha yüksek bir hedef veriyoruz. Akreditasyon Sisteminin 20. yılında oda ve borsalarımızı bir üst lige daha çıkarmayı hedefliyoruz. Oda ve borsalarımızdaki kalite ve üye odaklı hizmet anlayışını artırmayı hedefliyoruz” dedi.

Hisarcıklıoğlu, şöyle devam etti:

“Artık belgeyi aldık, iş bitti yok; otomatikman denetimden geçmek yok. En önemlisi de başardık diye durmak da yok. Zira artık dünyada sadece ülkeler markalaşmıyor. İller, hatta ilçeler marka haline gelebiliyor. Dünyada rekabet artık iller, ilçeler bazında. Burada rekabet her tarafta var. Gelişmenin yolu da her gün standardı biraz daha yukarı çıkarmak. İlin, ilçenin kanaat önderleri sizlersiniz. Şehrinizi marka yapmak için, liderliği de sizler üstleneceksiniz. Camiamıza, girişimcilerimize rehberlik edeceksiniz. İllerdeki, ilçelerdeki tüm paydaşları bir araya toplayarak, hedefe ulaşmak için onları harekete geçireceksiniz.”

Ekonomi

Konut fiyatları Şubat’ta yıllık yüzde 58,3 arttı

Konut Fiyat Endeksi (KFE), 2024 yılı Şubat ayında bir önceki aya göre yüzde 2,2 oranında artarak 1216,0 seviyesinde gerçekleşti.

İSTANBUL-
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), Şubat ayı konut fiyat endeksini açıkladı. Türkiye’deki konutların kalite etkisinden arındırılmış fiyat değişimlerini izlemek amacıyla hesaplanan Konut Fiyat Endeksi (KFE), 2024 yılı Şubat ayında bir önceki aya göre yüzde 2,2 oranında artarak 1216,0 seviyesinde gerçekleşti.

Bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 58,3 oranında artan KFE, aynı dönemde reel olarak yüzde 5,1 oranında azalış gösterdi.

İstanbul, Ankara ve İzmir’in konut fiyat endekslerindeki gelişmeler değerlendirildiğinde, 2024 yılı Şubat ayında bir önceki aya göre, sırasıyla yüzde 1,5, 2,0 ve 1,6 oranlarında artış gözlenmiştir. Endeks değerleri bir önceki yılın aynı ayına göre, İstanbul, Ankara ve İzmir’de sırasıyla yüzde 45,6, 72,9 ve 57,4 oranlarında artış gösterdi.


Okumaya devam et

Ekonomi

Serbest piyasada döviz fiyatları

 Dolar 32,5830 liradan, euro ise 34,8670 liradan güne başladı.

İSTANBUL-İstanbul Kapalıçarşı’da 32,5810 liradan alınan dolar 32,5830 liradan, 34,8650 liradan alınan euro ise 34,8670 liradan satılıyor. Son kapanışta dolar 32,50 liradan, euro ise 34,56 liradan satılmıştı.


Okumaya devam et

Ekonomi

Tapu işlemleri için vekalet verirken dikkat

Tapu işlemleri için verilen vekaletlerde önemli riskler olduğunu ifade eden Altın Emlak Global Genel Müdürü Mustafa Hakan Özelmacıklı, dikkat edilmesi gereken hususlar hakkında bilgiler verdi. Özelmacıklı günümüzde verilen vekaletlerin birçoğunun hatalı verildiğini belirtti.

İSTANBUL-
Vekalet verme işlemlerinin günümüzde çoğunlukla yanlış yapıldığı ve vekâletin, vekilin vekâlet verenin bir işini görmeyi veya işlemini yapmayı üstlendiği bir sözleşme olduğunu ifade eden Özelmacıklı “Vekalet şekli koşullara bağlı ve karşılıklı güvene dayalı bir sözleşme olduğundan yapılacak işlemin niteliği açıkça tanımlanmış olmalıdır. Vekaletname düzenlemeye yetkili kurum ülkemizde noterlerdir. Yurtdışında yerleşik yurttaşlarımız için Türk Elçilik ve Konsoloslukları vekaletname düzenleyebilirler. Tapu dairelerinde de sıklıkla vekâletli işlemler yapılmaktadır. Lakin bu konudaki risklere dikkat etmek gerekir” dedi.

Günümüzde birçok vekâletin hatalı verildiğine dikkat çeken Altın Emlak Global Genel Müdürü Mustafa Hakan Özelmacıklı “Vekaletnamelerin yetki sınırlarını belirtir şekilde sadece o taşınmaz için ve mümkün olduğu kadar süreli verilmelidir. Bugün bir notere gidip standart bir alım vekâleti verdiğinizde, adınıza ipotekli hatta hacizli bir taşınmaz, çok düşük bir bedel gösterilerek satın alınabilir. Verdiğiniz bir satış vekâleti ile de taşınmazınız çok yüksek bir rakama satışa konu olabilir hatta bu vekâlet sınır belirtilmediyse diğer tapu dairelerinde bile kullanılabilir. Bu kadar hassas bir konuda dikkat ederek yetki verilmelidir.” dedi.

Vekâletnamede aranan hususlar

Tapu Sicil veya Kadastro Müdürlüklerinde kullanılacak vekaletlerin düzenleme şeklinde yapılmış olması gerektiği hatırlatan Özelmacıklı “Vekaleti düzenleyen noterin veya konsolosun adı, adresi ile imza ve mührünü, düzenleme yeri, tarihi ve yevmiye numarası bulunmalıdır. Vekalet verenin kimliği Nüfus hüviyet cüzdanı, Pasaport veya Avukat ise Avukatlık kimlik belgesine göre düzenlenmiş olmalı, T.C. Kimlik numarasını içermeli ve adresi belirtilmelidir. Vekalet verenin son durumunu yansıtır biçimde yeni çekilmiş, kimlik teşhisine elverişli, vesikalık fotoğrafı yapıştırılmış ve mühürlenmiş olmalıdır” dedi.

Vekâletnamelerde yetki

Vekalet konusu ana işlemin yapılabilmesi için öncelikle yapılması gereken işlemler varsa bu işlemler için ayrı bir yetki almaya gerek olmadığı bilgisini de paylaşan Özelmacıklı “Örneğin vekaletnamedeki sahibi bulunduğum taşınmazları dilediği bedel ve koşullarla satmaya ibaresi, satışa konu taşınmazın varsa öncelikle intikalini ve iştirakının feshini, basit yazım hataları ile belgelenmesi halinde isim yanlışlıklarını yine yanlışlık varsa kaydının düzeltilmesini, kamulaştırılmasını, satış ve kanuni ipotek tesisini ve kanuni ipoteğin terkinini kapsar. Yani satış için verilen ana yetkinin gerçekleştirilebilmesine yönelik olarak yapılması zorunlu olan tüm işlemleri kapsar. Vekâletnamede aksine hüküm yoksa satış yetkisi tescili ve bedeli almayı da içerir” dedi.

Okumaya devam et

Trendler

KÜNYE
Copyright © 2021 O Haber Neydi - Tüm Hakları Mahfuzdur.