Vizyon Kuyumcu
Connect with us

Kültür Sanat

RTÜK’ün “Gelecekle İletişim Çalıştayı”nın ilk etabı Samsun’da

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu’nun (RTÜK) “Gelecekle İletişim Çalıştayı”nın ilk etabı Samsun’da yapılacak.

SAMSUN-
RTÜK 2009’dan bu yana 11 kez gerçekleştirilen “Gelecekle İletişim Çalıştayı”nın 12’incisi “Kurtuluş Savaşı’nın 100. Yılında Medya” ana temasıyla Samsun, Amasya ve Sivas’ta düzenlenecek. Bu kapsamda çalıştayın saha çalışmaları için Samsun’a gelen RTÜK Üst Kurul Başkan Danışmanı Mete Hacı Arifoğlu, Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Rektörü Prof. Dr. Yavuz Ünal’ı makamında ziyaret etti. Ziyarette konuk Danışman Arifoğlu, ilk oturumu Samsun’da yapılacak “12. Gelecekle İletişim Çalıştayı”nın hazırlık çalışmaları hakkında Rektör Ünal’la istişarede bulundu.

OMÜ Güzel Sanatlar Fakültesi 3 Sanat Sergisi ile Polonya’da

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Güzel Sanatlar Fakültesi (GSF); OMÜ’nün de paydaşı olduğu Eco-SET Projesi’nin Kapanış Konferansı kapsamında gerçekleştirilen 2 afiş, 1 illüstrasyon sergisi ile izleyicilerle buluştu. OMÜ ve Polonya Bydgoszcz Bilim ve Teknik Üniversitesiyle birlikte 12 farklı üniversitenin paydaşlığında gerçekleştirilen “Ekoloji, Bilim, Eğitim ve Teknoloji” başlıklı Eco-SET Projesi Kapanış Konferansı’na OMÜ, damgasını vurdu. OMÜ, proje geneli boyunca toplamda 4 sergi, 1 workshop, 6 bildiri ile etkinliğin en katılımcı ikinci üniversitesi oldu. 12 – 14 Eylül tarihleri arasında gerçekleştirilen etkinlik kapsamında izleyicilerle buluşan sanat sergilerinden ilki, OMÜ GSF Grafik Bölümü öğretim elemanları ve öğrencilerinin çevresel sorunları konu edinen afiş tasarımlarından oluşan karma sergisi oldu. Karma sergi, 9 öğretim elemanı ve 6 öğrencinin çalışmalarından oluştu.

İzleyicilerle buluşan ikinci sergide Güzel Sanatlar Fakültesi Grafik Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ali Seylan; savaştan göçe, gelir adaletsizliğinden eğitime pek çok sosyal soruna odaklanan, bir kısmı önceden uluslararası yarışmalarda sergilenmiş ve ödül almış afişlerinin yanı sıra, yeni çalışmalarının karışımından oluşan retrospektif kişisel afiş sergisiyle katılımcılara hitap etti. Kapanış Konferansı’nın son sergisinde ise OMÜ GSF Grafik Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Özlem Ayvaz Tunç’un; insanlık üzerinde büyük etkilere sahip pandeminin bireysel farkındalık sürecine odaklanan ve toplum-doğa ekseninde içsel etkileşimleri abartılı imgelem üzerinden tasvir eden “in-BETWEEN” adlı kişisel illüstrasyon sergisi yer aldı.

OMÜ öğrencisi Mehdiyeva Avrupa’nın en iyi 11 tasarımcısı arasında

Pro Carton Young Designers Award’22 ödülleri, 15-16 Eylül tarihlerinde Polonya’nın Krakow şehrinde gerçekleştirilen ECMA (Avrupa Karton Üreticileri Birliği) Kongresi kapsamında yapılan görkemli bir törenle sahiplerini buldu. Pro Carton Genç Tasarımcılar Yarışması sonunda OMÜ Güzel Sanatlar Fakültesi Endüstriyel Tasarım Bölümü öğrencisi Khuraman Mehdiyeva, Dr. Öğr. Üyesi Deniz Ekmekçioğlu danışmanlığında yürütmüş olduğu “FanTime!” isimli projesiyle Avrupa’nın 24 ülkesindeki 100’ün üzerinde üniversiteden 830 öğrenci arasında finale kalarak Avrupa’nın en iyi 11 tasarımcısından biri oldu. Aldığı ödülle OMÜ’yü başarıyla temsil eden Khuraman Mehdiyeva, başarı ödülünü Polonya’nın Krakow şehrinde düzenlenen törende aldı.

Kültür Sanat

Osmanlı’da bir devre adını veren ‘Köprülüler’ memleketi Samsun’da yaşatılıyor

Osmanlı’da ‘Köprülüler Devri’ olarak bir döneme adını veren Vezirköprülü sadrazamlar, Samsun Müzesi’nde yaşatılıyor.

Erdi Demir
SAMSUN-
Köprülü ailesinin kurucusu Köprülü Mehmed Paşa aslen Arnavutluk asıllı. Devşirme olarak Enderun’a yerleştirilen paşa, Samsun’un Köprü ilçesinden bir hanımla evlendi ve burayı ikinci memleketi olarak gördü. Sadrazamın Osmanlı’da daha önceden görülmemiş yetkileri elinde toplamasının ardından ilçenin Köprü olan adı, Vezirköprü olarak adlandırılmaya başlandı.

17’nci yüzyılda Osmanlı’da Kösem Sultan’ın etkin olduğu ve 4. Mehmet’in 6 yaşında tahta çıktığı dönemde devletin başına getirilen Köprülüler, Osmanlı’yı içinde bulunduğu kaotik ortamdan çıkartıp, tekrar şaşalı günlerine geri döndürmüştü. Osmanlı’da bir döneme adını verecek kadar hizmetlerde bulunan Vezirköprülü sadrazamlar Köprülü Mehmed Paşa, Oğlu Fazıl Ahmet Paşa ve damadı Kara Mustafa Paşa’nın 27 yıl boyunca devlet yönetiminin elinde bulundurması Samsun Müzesi’nde ziyaretçilere aktarılıyor. Müzede, 3 sadrazamın balmumu heykellerinin yanı sıra bilgilendirme yazıları, Osmanlı dönemine ait savaş malzemeleri ve araç gereçleri de sergileniyor.

Samsun Müzesi’nde kendilerine ayrılan köşede Köprülü ailesi hakkında, “17. yüzyıl ortalarından itibaren saltanata önemli vezir ve sadrazamlar yetiştirmişti. Köprülü ailesinin kurucusu olan Köprülü Mehmed Paşa’nın 1656 tarihinden itibaren kesintisiz olarak oğlu Fazıl Ahmet Paşa, damadı Kara Mustafa Paşa ile birlikte 27 yıl boyunca devlet yönetimini elinde bulundurmuştu. Kara Mustafa Paşa’nın Viyana yenilgisi adeta Köprülü ailesi için de bir dönüm noktası olmuştur. Aile bu tarihten itibaren hiçbir zaman eski gücünü elde edememiş olsa da Abaza Siyavuş Paşa, Köprülü Fazıl Mustafa Paşa, Amcazade Hüseyin Paşa, Köprülüzade Numan Paşa ve Abdullah Paşa da sadrazamlık makamına yükselen aile üyeleridir. Kars ve İstanbul milletvekillikleri, dışişleri, devlet bakanlığı ve başbakan yardımcılığı da yapan edebiyatçı, edebiyat tarihçisi ve Türkolog olan Ord. Prof. Dr. Mehmet Fuat Köprülü (1890-1966) de bu aileden gelmektedir” ifadeleri yer alıyor.

Vatandaşların yoğun ilgi gösterdiği müzede ayrıca Köprülü ailesi ile ilgili olarak, “17. yüzyıl başlarından itibaren Osmanlı’da değişim ve dönüşüm faaliyetleri kısa süreli çalkantılar yaşanmasına yol açmıştır. 17. yüzyıl ortalarından itibaren mutlak otoriteyi ele geçiren Köprülü Mehmed Paşa saray içerisindeki konumunu güçlendirirken Anadolu, Balkanlar ve Orta Doğu’da büyük imar faaliyetlerinde bulunmuştur. Bu şekilde hem kendinden sonraki aile fertlerine zengin vakıflar bırakmış, hem de halk nazarında devlet otoritesinin gücünü yansıtmayı amaçlamış olmalıdır. Köprülü Mehmed Paşa’nın ilk olarak imar faaliyetinde bulunduğu yer Vezirköprü’dür. Burada önce bir konak, han, arasta, namazgah ile Kedeğre/ Köpri kasabasının su yollarının tamiri, çeşmeler yaptırmıştı. Gümüşhacıköy, Turhal, Hekimhan, Safranbolu, Bilecik, Bozcaada, İstanbul ve Balkanlarda cami, mescit, namazgah, medrese, han, hamam, mektep, sebil ve çeşmeler yaptırdığı kitabe, vakfiye ve arşiv belgelerinden öğrenilmektedir” bilgileri yer alıyor.

Okumaya devam et

Kültür Sanat

Samsun’da Turizm Haftası kutlamaları

Samsun’da Turizm Haftası dolayısıyla anıta çelenk bırakıldı.

Furkan Abrek Ünal
SAMSUN-
15-22 Nisan tarihleri arasında kutlanan Turizm Haftası etkinlikleri Samsun’da Atatürk Onur Anıtı’na çelenk koyma töreni ile başladı. Anıta çelenk sunumu ile başlayan törende saygı duruşunda bulunuldu, İstiklal Marşı okundu. Akabinde İl Kültür ve Turizm Müdür Yardımcısı Hasan Kılıçarslan yaptığı konuşmada, “Bu yıl 47’ncisi kutladığımız Turizm Haftası dolayısıyla bir araya geldik. Samsun’da turizm sektörünün geliştirilmesiyle ilgili valiliğimiz önderliğinde büyükşehrin ve tüm sektörlerin katılımıyla turizm master planı uygulaması yapıldı. Bakanlığımız ve ilimizin yöneticileriyle ilimizde turizm sektörünün ileriye götürülmesi için hızlı bir çalışma içerisindeyiz. Turizm sektörü ülkemizde ve dünyada artık bacasız sanayi olarak nitelendiriliyor. Her geçen gün ülkemiz bu konuda ciddi anlamda potansiyelini artırarak dünyada iyi bir yere geldi ve liderliğe oynamaktadır. İlimiz de bu bağlamda turizmdeki yerini almak için çaba içerisindedir. Her geçen gün turistik yerleri daha verimli hale getirerek bu çalışmalar gayretli bir şekilde sürmektedir” dedi.
Tören toplu fotoğraf çekimi ile son buldu.

Okumaya devam et

Kültür Sanat

Ata Sahne Sanat Merkezi, ‘Dünya Tiyatrolar Günü’nde kapılarını açtı

Samsun’un Atakum Belediyesi tarafından yapılan Ata Sahne Sanat Merkezi, “Dünya Tiyatrolar Günü”nde “Bimarhane” isimli tiyatro oyunu ile kapılarını açtı.

Furkan Abrek Ünal
SAMSUN-
Atakum Belediyesi tarafından atıl durumda olan binada yapılan Ata Sahne Sanat Merkezi için açılış töreni düzenlendi. Açılıştan önce Atakum Belediye Başkanı Cemil Deveci ve beraberindekiler ilk olarak, aynı binada açılan Atakum Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü Temel Nacar Resim Sergisi’ni gezdi. Akabinde kurdele kesilerek merkezin açılışı gerçekleştirildi. Açılışta, Düşevi Oyuncuları tarafından “Bimarhane” isimli oyun sahneledi. Dört akıl hastasının bakış açısıyla Kurtuluş Savaşı yıllarında yaşananları sahneye taşıyan “Bimarhane” isimli oyun, davetlilerden büyük alkış aldı.

“Atakum özellikle sanat ve kültür alanında 2 büyük eser kazandı”

Programda konuşan Atakum Belediye Başkanı Cemil Deveci, “Burası 2012 yılında başlanmış, yarım bırakılmış, çürümeye terk edilmiş bir binaydı. Karadeniz’in en çağdaş, modern, son teknoloji ile mücehhez çok amaçlı salonunu yaptık. Tiyatro, konser ve buna benzer etkinliklerin yapılabileceği, çevre düzenlemesiyle bu bölgeye değer katacak bir eser ortaya getirdik. Adı da Ata Sanat Merkezi. Atakum’da her şey adını atasından alıyor. Burası Hasan Ali Yücel Gençlik ve Bilim Merkezi’ni tamamlıyor. İkisi bir araya geldiğinde buranın sanat, kültür, üniversite kimliğinin altyapısını oluşturuyor. Önümüzdeki dönemde bu 2 salon da kendini ispat etmiş olacak. Atakum’da 45 bin üniversite öğrencisi yaşıyor. 108 ülkeden 10 bin yabancı uyruklu öğrenci var. Özellikle Hasan Ali Yücel Merkezi’ne sürekli geliyorlar. Burada da diğer sanatsal etkinliklerini yapacaklar ve gittikleri yerlere de anlatacaklar. Atakum özellikle sanat ve kültür alanında iki büyük eser kazandı” dedi.

Salon hakkında bilgi

Ata Sahne Sanat Merkezi, Atakum Belediyesi Etüt Proje Müdürlüğü tarafından yeniden modern, çağın şartlarına uygun ve Atakum’un ihtiyaç duyduğu şekilde projelendirildi ve yapımı tamamlandı. Merkez içerisinde tiyatro, konser ve sanat etkinliklerinin düzenlenebileceği akustik ve profesyonel ses ışık sistemi projeleri ile gerekliliklerinin tümü karşılanmış olan 550 kişilik konferans salonu, kitap sergisi ve satışı için kullanılacak ve imza günler gibi etkinliklerin düzenlenebileceği sergi salonu, uygun sayıda ve yeterlilikte sanatçı soyunma odaları, teknik ve idari ofislerin yer aldığı, tüm faaliyetler için uygun fuaye alanları yer alıyor.

Okumaya devam et

Trendler

KÜNYE
Copyright © 2021 O Haber Neydi - Tüm Hakları Mahfuzdur.