Vizyon Kuyumcu
Connect with us

Ekonomi

Akaryakıt zamları trafik yoğunluğunu azalttı

Türkiye’de kişi başına düşen araç yoğunluğunun en fazla olduğu illerin başında gelen Aydın’da akaryakıt zamları ile birlikte trafik yoğunluğu da düştü. Bir yıl ara ile aynı tarihte aynı noktada yapılan gözlemlerde trafik yoğunluğunun geçen yıla oranla ciddi derecede düştüğü gözlemlendi.

Bekir Tosun
AYDIN-
Aydın’da 888 okul ve kurumda toplam 15 bin 664 öğretmen, temel eğitimde 127 bin 554 ve orta öğretimde 58 bin 340 olmak üzere toplam 185 bin 894 öğrenci ile 2022-23 Eğitim Öğretim Yılı’na başlarken okul dönemlerinde her yıl yaşanan trafik yoğunluğu bu yıl azaldı. Her geçen gün öğrenci sayısı ve nüfus artmasına rağmen bu yıl trafik yoğunluğunun azalmasının aslında sevindirici bir gelişme olduğunu belirten Aydın Şoförler Odası Başkanı Semih Özmeriç, Aydın’da özel araç kullanma tutkusunun sona ermesi ile şehrin en önemli sorunlarından biri olan trafik yoğunluğu sorunun da kendiliğinden çözüleceğini belirtti.

“Hollanda ve Kuzey Avrupa ülkeleri trafik sorununu 1972’deki krizde çözdü”

Ülke ve şehirlerde trafiğin de bir kültür olduğunu ve trafik sorunun yerleşen bu kültür ile çözüldüğünü belirten Aydın Şoförler Odası Başkanı Semih Özmeriç, trafikteki israfın da toplumsal bilinç ile çözüleceğini kaydetti. Özmeriç konuyla ilgili açıklamasında “Hollanda Dünyanın en zengin ülkelerinden biri, ancak 1972 yıllarındaki ekonomik krizde zorunlu olarak özel araç kullanımından ayrılıp toplu taşıma ve bisiklet kullanımına başladılar. Daha sonra bunu alışkanlık haline getirdiler. Günümüzde gerek Hollanda gerekse Kuzey Avrupa ülkelerinde bisiklet ve toplu taşıma araçlarının kullanımın alışkanlık haline geldiğini görüyoruz. Bunun sonucunda ülkenin refahı ve ekonomik seviyeleri yükseliyor. Buna bağlı olarak da trafik sorunu da yaşamıyorlar. Ülkemizde herhangi bir yasak yok ama vatandaşlarımız akaryakıt zamları ile birlikte özel araç kullanımı konusunda bilinçlenmeye başladı. Geçen yıllara oranla kıyasladığımızda ilimiz Aydın’da trafik yoğunluğu azalmaya başladı” diye konuştu.

“Sefer sayılarında yeniden düzenleme yapılacak”

Aydın’da yaşayan bu gelişmeye paralel olarak ilgili kurum ve kuruluşlarca değerlendirmelerin yapıldığını ve bu çerçevede halkın mağduriyet yaşamaması için toplu taşıma araçlarının sefer sayısı sıklığı konusunda yeni düzenleme yapılacağını da belirten Başkan Özmeriç, “Şu anda özel olarak görevlendirilen kişilerce değerlendirmeler yapılıyor. Gerekli hallerde okulların giriş-çıkış saatleri ve mesai başlangıç ve bitiş saatlerinde ek seferler konularak mağduriyet yaşanmaması için ne gerekiyorsa yapılacak. Halkımızın bu alışkanlığı devam ederse şehrin en önemli sorunlarından biri olan trafik sorunu da kendiliğinden çözülmüş olacak” diyerek imkanı olan herkesin toplu taşıma araçlarını kullanmaya davet etti.

Yorum yapmak için tıklayın

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Ekonomi

2024’TE EVLENMENİN MALİYETİ 750 BİN TL

ABDULLAH GONCA
ANKARA-
Bu yıl havaların erken ısınmasıyla birlikte düğün sezonunun da açılmaya başladığını söyleyen TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, “Yuva kuracak çiftlerin yaptığı harcamalar başta mobilyacı, beyaz eşyacı, kuyumcu, tekstilci olmak üzere 415 meslek koluna birden etki ediyor. 2023 yılında 565 bin çift evlendi. Bu yıl da artan nüfusa rağmen yaklaşık 600 bin çiftin evleneceğini öngörülüyor. Havaların erken ısınmasıyla birlikte fotoğrafçı, kuaför, berber, gelinlikçi, çiçekçi, pastacı, çeyizci gibi onlarca farklı sektörde esnafımız düğün sezonuna hazır. Bu yıl yapılacak düğünlerle birlikte evliliklerin 500 milyar TL’lik ekonomi oluşturması bekleniyor” dedi.

-“ALTIN FİYATLARI SON 1 YILDA YÜZDE 100’E YAKIN ARTTI”

Piyasanın canlanmak için düğün sezonunu beklediğini belirten
Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, “Günümüz koşullarında ortalama bir düğün yapmanın maliyeti beyaz eşyasından koltuk takımına, düğün salonundan ziynet eşyalarına, kuaförden organizasyon giderlerine kadar 500 bin TL’den başlıyor, 750-800 bini hatta neredeyse 1 milyonu buluyor. Ancak döviz kurlarındaki artış ve yüksek enflasyona bağlı olarak tüm ürün ve hizmetlerde çok ciddi fiyat artışları var. Düğünlerin vazgeçilmezi altının fiyatı son 1 yılda yüzde 100’e yakın arttı. Eskiden gelin damada gelen altınlar düğün maliyetini önemli ölçüde karşılardı şimdi o da hayal oldu. Öte yandan düğün salonu kiralarındaki astronomik artış, beyaz eşya ve elektronik eşyalardaki fiyat artışları hesaba katıldığında gençlerimiz işsizlik ve ekonomik nedenler yüzünden evliliği geciktirebiliyor. Devletimiz gençleri evliliğe teşvik etmek için elinden geleni yapıyor. Birtakım teşvik ve destekler var ancak tüm çiftler için sıfır faizli destek kredilerinden yararlanma olanaklarının sağlanması çok önemli. Bu hem çiftlerin düğün masraflarına katkı hem de kuracakları yuvalarla ekonomiye katkıları bakımından çok önemli olacak” diye konuştu.

-“GEÇTİĞİMİZ YIL DÜĞÜNLER PİYASAYA 300 MİLYAR TL KATKI SAĞLADI”

Gençlerin dünya evine girmesi ve piyasaların canlanmasında düğünlerin önemli bir yeri olduğuna değinen Palandöken, “Geçtiğimiz yılın TÜİK verilerine göre düğün sektörü piyasaya 300 milyar TL’lik ekonomik katkı sağladı. İğneden ipliğe yapılan düğün alışverişleri ise emlakçıdan taksiciye, matbaacıdan organizasyoncuya kadar çok sayıda sektöre doğrudan kazanç kapısı oluyor. Bu yıl dünya evine girecek gençlerimizin mağdur olmaması için firmalar elini taşın altına koyarak yeni evlenecek çiftlere özel kampanya ve indirimler yapmalı. Öte yandan bu düğün sezonunda alışveriş yapacak vatandaşlarımız güven, memnuniyet, garanti ve kayıt dışılığı önlemek adına bir sıkıntı yaşamamak için bildiği ve güvendiği esnafı tercih etmeli” şeklinde konuştu.

Okumaya devam et

Ekonomi

Ekonomik güven endeksi 99,0 oldu

 Ekonomik güven endeksi Mart ayında 100,0 iken, Nisan ayında yüzde 1,0 oranında azalarak 99,0 değerini aldı.

İSTANBUL-Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Nisan ayı Ekonomik Güven Endeksi’ni açıkladı. Buna göre, ekonomik güven endeksi Mart ayında 100,0 iken, Nisan ayında yüzde 1,0 oranında azalarak 99,0 değerini aldı.

Bir önceki aya göre Nisan ayında tüketici güven endeksi yüzde 1,4 oranında artarak 80,5 değerini, reel kesim (imalat sanayi) güven endeksi aynı düzeyde kalarak 103,5 değerini, hizmet sektörü güven endeksi yüzde 2,8 oranında azalarak 117,1 değerini, perakende ticaret sektörü güven endeksi yüzde 1,9 oranında artarak 115,5 değerini, inşaat sektörü güven endeksi aynı düzeyde kalarak 88,6 değerini aldı.

Okumaya devam et

Ekonomi

Serbest piyasada döviz fiyatları

Dolar 32,4270 liradan, euro ise 34,7790 liradan haftaya başladı.

İSTANBUL-İstanbul Kapalıçarşı’da 32,4250 liradan alınan dolar 32,4270 liradan, 34,7770 liradan alınan euro ise 34,7790 liradan satılıyor. Son kapanışta dolar 32,44 liradan, euro ise 34,73 liradan satılmıştı.

Okumaya devam et

Trendler

KÜNYE
Copyright © 2021 O Haber Neydi - Tüm Hakları Mahfuzdur.