Vizyon Kuyumcu
Connect with us

Çevre

Eroğlu’ndan İBB’ye Haliç eleştirisi: Bakarsan bağ, bakmazsan dağ olur

Eski Orman ve Su İşleri Bakanı ve Afyonkarahisar Milletvekili Veysel Eroğlu, Haliç konusunda İBB’yi eleştirerek, “Biz tertemiz haliç teslim ettik. Hatta Dünya Metropoller Ödüllerinde Japonya’da Dünya Metropollerden çevre ödülü aldık. Yani bakarsan bağ, bakmazsan dağ olur. Bakmaları lazım, iyi bir işletme olması lazım” dedi.

Hüseyin Çanlı
KIRKLARELİ-
2011-2018 yılları arasında Orman ve Su İşleri Bakanlığı görevini yürüten Afyonkarahisar Milletvekili Veysel Eroğlu, Kırklareli’nde ziyaretlerde bulundu. Kırklareli Valisi Birol Ekici’yi makamında ziyaret eden Eroğlu, daha sonra AK Parti İl Başkanlığına ziyaretlerde bulundu.

AK Parti İl Başkanlığı ziyaretinde gazetecilere açıklamalarda bulunan Eroğlu, soru üzerine Haliç’in durumunu değerlendirdi. Eroğlu, Haliç için çok mücadele verdiklerini belirterek “Haliç’i temizlemek için 7 tane adım gerekiyordu. Bir Kuzey Haliç’ten bütün lağım suları Haliç’e akıyordu Güney Haliç’ten de aynı. Kemerburgaz’dan başlayarak bütün atık suları kolektör tünellerle Balta Limanı’nda arıtma tesisi yapıp götürdük. Boğaz’da iki akıntı var. Dip akıntısı Karadeniz’e, üst akıntı Marmara’ya gidiyor. Dolayısıyla onun akıntısına verdik. Güney Haliç’te de Küçükköy, Eyüp, Fatih, ve Eminönü gelen atık suları da Yenikapı’da arttık verdik ve böylece Haliç’e bir gram atık su girmemesi için büyük yatırımlar yaptık. İkincisi Haliç’e derelerden çöpler geliyordu. İlk defa çöpleri toplama sistemi kuran Recep Tayyip Erdoğan’dır İstanbul’da Katı Atık Düzenli Toplama Bertaraf Tesisleri. Neticede çöpler böylelikle Haliç’e girmedi. Geriye ne kaldı çamur. Haliç’te 5 milyon metreküp çamur birikmiş. Hiçbir şey işlemiyor lağım çukuru. Hiçbir canlı yaşamıyor kokusundan kilometrelerce öteden arabanın camını kapatıyor pis kokusundan. Geçmişte Haliç’i temizlemek için proje yapmışlar. Projeye göre Haliç kurtulamaz demişler. Burayı hafriyat toprakları ile kapatalım ortadan oluk gibi bir şey açalım demişler. Biz bu projeyi çöpe attık. Daha sonra biz gittik sayın Cumhurbaşkanımıza biz bunu kurtarırız dedik. Bu 5 milyon metreküpü araçlarla taşısak en fazla 5 metreküpü temizleyebilirdik. İstanbul’un kokusu, İstanbul’un trafiği alt üst olurdu pislikten geçilmezdi. Dedik ki bunun dünya da ilk teknoloji ile çamurla birlikte suyu mendik. 2 boru hattı ile taş ocağına bastık çamurlar tabana çökerdi üstündeki suyu da süzerek 1 boru hattıyla Haliç’e geri verdik. Bir de etrafında ki tarih eserleri ihya ettik. Etrafını yeşillendirdik. Yani çiçek gibi yaptık” dedi.

“Tesisleri işletmezse ne olur tekrar kirlenir”

Eroğlu, Haliç’te hiçbir canlı yokken yapılan çalışmalar sonucunda 41 tür balık olduğunu söyledi. Belediyenin tesisleri işletemediğini vurgulayan Eroğlu, “Birde sayın Cumhurbaşkanımız dedi ki boğazdan akıntı olsun diye İstanbul boğazdan bir tünel açtık buradan Kağıthane deresine daha temiz su verdik ve akıntı sağladık. Ama belediye bunu çalıştırmıyor, tesisleri işletmezse ne olur tekrar kirlenir. Eğer siz kanalizasyona bakmazsanız, onun muayene bacaları temizlemezseniz işletmeyi yapmazsanız yine kirlenir. Biz tertemiz Haliç teslim ettik. Hatta Dünya Metropoller Ödüllerinde Japonya’da Dünya Metropollerden çevre ödülü aldık. Yani bakarsan bağ, bakmazsan dağ olur. Bakmaları lazım, iyi bir işletme olması lazım” şeklinde konuştu.

Yorum yapmak için tıklayın

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Çevre

Bursa Valiliği’nden toz taşınım uyarısı

Bursa Valiliği tarafından vatandaşlara toz taşınımı uyarısı yapıldı.

BURSA-
Bu gece 23:59’a kadar sürmesi beklenen meteorolojik olayla ilgili şu ifadelere yer verildi: “Yapılan son değerlendirmelere göre; Çarşamba günü bölge genelinde (Eskişehir, Bursa, Kütahya, Bilecik) toz taşınımı beklenmektedir. Toz taşınımı nedeni ile görüş mesafesinde düşme, hava kalitesinde azalma ve ulaşımda aksamalar gibi olumsuzluklara karşı dikkatli ve tedbirli olunmalıdır.”

Okumaya devam et

Çevre

Tokat’ta 191 konut zarar gördü, 2 bin yıllık köprüde çatlak bile yok

Tokat’ın Sulusaray ilçesinde meydana gelen depremde üç ilçede toplam 191 konutta hasar oluşurken, 2 bin yıllık tarihi köprüde çatlak dahi oluşmadı.

Yasin Kıras – Yunus Çiftci
TOKAT-
Tokat, aynı gün içinde üst üste gelen depremlerle sarsıldı. Önceki gün meydana gelen 4.7, 4.1 ve 5.6 büyüklüğündeki depremlerin ardından Sulusaray, Yeşilyurt ve Artova ilçelerinde ve 30 köyde 191 konutta hasar tespit edildi. Deprem sonucunda ahır duvarları yıkıldı, cami minareleri hasar gördü ve birçok evde çatlaklar oluştu. Ancak ilçe merkezinde bulunan ve halen çevre köylere ulaşımı sağlayan Roma döneminden kalma tarihi Sulusaray Köprüsü depremde zarar görmedi. 2 bin yıllık tarihi yapı, köylere olan karayolu ulaşımını güvence altına almaya devam ediyor.
Öte yandan, depremin etkileri gün ağarırken dronla havadan görüntülendi.

Okumaya devam et

Çevre

Deprem uzmanından uyarı: Tokat’ın üzerinde bulunduğu fay hattında beklenen büyük şiddetli deprem hala olmadı

Gazi Üniversitesi DEMAR (Deprem Mühendisliği Uygulama ve Araştırma Merkezi) Müdürü Prof. Dr. Abdussamet Arslan, Tokat’ın da üzerinde bulunduğu Kuzey Anadolu Fay Hattı’nda beklenen büyük şiddetli depremin hala olmadığını kaydetti.

Muhammed Musab Gümüşer – Tolga Başer
ANKARA-
Prof. Dr. Abdussamet Arslan, Tokat’ta meydana gelen ve Samsun, Yozgat, Çankırı ve Çorum gibi çevre illerde de hissedilen 5.6 büyüklüğündeki depreme ilişkin açıklamalarda bulundu.

Arslan, İHA muhabirine yaptığı açıklamada, Bingöl çevresinde birleşen Doğu Anadolu Fay Hattı ve Kuzey Anadolu Fay Hattı’nın birbirleri üzerinde sürekli hareket halinde olduğunu kaydederek, “Son 1 ayda özellikle Kuzey Anadolu Fay Hattı’nın her iki ucunda hareketlenmeler mevcut. 4’ün üzerinde çok fazla sayıda deprem oldu. Hem Doğu bölgesinde özellikle Adıyaman’ın biraz daha ilerisinde depremler oldu hem de hattın batı ucunda yani Yunanistan’da 4’ün üzerinde depremler oldu. Dolayısıyla bu fay hattının üzerinde bir hareketlenmenin olduğu çok net bir şekilde ortaya çıkıyor” ifadelerini kullandı.

Kahramanmaraş merkezli depremler sonrası Doğu Anadolu Fay Hattı’nın, Kuzey Anadolu Fay Hattı’na doğru 9 metre kaydığını kaydeden Arslan, yukarıya doğru meydana gelen hareket sonucu Kuzey Anadolu Fay Hattı’nda kırılmalar meydana geldiğini ve Tokat’ın da bu hat üzerinde olduğunu kaydetti.

Arslan, iki hattın birleştiği noktalarda bulunan Bingöl, Erzincan, Bitlis ve Muş çevresinde stres birikimi yaşandığını kaydetti. Kuzey Anadolu Fay Hattı üzerinde ortaya çıkan jeolojik verilere değinen Arslan, 10 yıl içerisinde bu hat üzerinde 7.0 ila 7.5 büyüklüğünde bir deprem olma ihtimalinin yüzde 90 olduğuna dikkati çekti.

“Deprem olan bir bölgede bir kırılmanın tekrar yaşanma ihtimalinin neredeyse sıfır”

Deprem olan bir bölgede bir kırılmanın tekrar yaşanma ihtimalinin neredeyse sıfır olduğunu belirten Arslan, sözlerine şöyle devam etti:
“Ne zamana kadar? Periyodu doluncaya kadar. Kahramanmaraş depreminin periyodu 450 ila 500 yıl civarındadır. Dolayısıyla da Pazarcık bölgesinde fayın tekrar kırılması için 450 yıla daha ihtiyacımız var ancak buradaki kırık meydana geldiğinde hem Elazığ ve Bingöl’e doğru olan bir bölgede hem de Hatay’ın daha güneyinde olan bölgelerde gerilme birikmesi meydana geldi. 9 metreye ileriye doğru giden hareket, Malatya civarında durdu. Sonra bu hareket bir türlü devam edecek, kırılmayı tamamlayacak.”

“Önümüzdeki 10 yılda Kuzey Anadolu Fay Hattı üzerinde 7.0 ila 7.5 civarında deprem beklemek yanlış olmaz”

Bingöl civarında büyük şiddetli depremin hala olmadığını ifade eden Arslan, “İki fay hattının buluştuğu kavşak nokta olan Bingöl’de henüz beklediğimiz deprem olmadı. Bu depremi de hakikaten bekliyoruz. Kuzey Anadolu Fay Hattı boyunca 7.0 ila 7.5 büyüklüğündeki depremi beklememek çok hata değil ama zamanlamasını söyleyebilmek çok zor. Önümüzdeki 10 yıl içerisinde kesinlikle 7.0 ila 7.5 civarında deprem beklemek yanlış olmaz” değerlendirmesinde bulundu.

Okumaya devam et

Trendler

KÜNYE
Copyright © 2021 O Haber Neydi - Tüm Hakları Mahfuzdur.