Vizyon Kuyumcu
Connect with us

Eğitim

 “Son 20 yılda eğitimin tüm kademelerinde sessiz bir devrim gerçekleşti”

Millî Eğitim Bakanı Mahmut Özer, Mekteb-i Tıbbiye-i Şahane Külliyesi’nde gerçekleşen Sağlık Bilimleri Üniversitesinin 2022-2023 Akademik Yılı Açılış Töreni’ne katıldı. Programda konuşan Bakan Özer, “Son 20 yılda okul öncesinden yükseköğretime kadar eğitimin tüm kademelerinde sessiz bir devrim gerçekleşti. 2000’li yıllarda ortaöğretimdeki kız çocuklarının okullaşma oranı yüzde 39.2’ydi bugün yüzde 94.66. Yükseköğretimdeki kadınların okullaşma oranı da 2014’ten itibaren erkekleri geçti” dedi.

Metin Başar – Ömer Karaoğlu – Onur Hamzaoğlu
İSTANBUL-
Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer Sağlık Bilimleri Üniversitesinin 2022-2023 Akademik Yılı Açılış Töreni’ne katıldı.

Törende konuşan Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, “Öncelikle haftasonu yüreğimize acı düşüren İstiklal Caddesi’nde olan saldırıda kaybettiğimiz tüm vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet diliyorum. 81 yaralımıza acil şifalar diliyorum. Milli Eğitim Bakanlığına ayrı bir acı düştü. Çünkü o 6 şehidin 3’ü Milli Eğitim Bakanlığı bünyesindendi. Bir tanesi Arzu öğretmenimizdi 41 yaşında. Bir tanesi Arzu öğretmenimizin 15 yaşındaki kızı Yağmurdu. Bir tanesi de 9 yaşındaki Ecrin kızımızdı. Allah’tan rahmet diliyorum. Türkiye Cumhuriyeti’nin birlik ve beraberliğini hiçbir saldırı bozamayacak” ifadelerini kullandı.

Türkiye’nin 2000’li yıllardaki eğitim sistemine değinen Bakan Özer, “Ülkelerin en kalıcı sermayesi ve sürdürülebilir sermayesi beşeri sermayelerdir. Ülkeler rekabet güçlerini arttırabilmek için okul öncesinden yükseköğretime kadar eğitimin tüm kademelerinde eğitim çağ nüfusunu okulla buluşturabilmek için elinden gelen büyük çabalar sarf etmekte. Türkiye’de 2000’li yıllarda içler acısı bir durumda olduğumuzu eğitim tarihine not düşmemiz gerekiyor. Çünkü 2000’li yıllarda bu ülkede 5 yaşındaki okul öncesi eğitimdeki okullaşma oranı sadece yüzde 11’di. Ortaöğretimdeki okullaşma oranları sadece yüzde 44’tü. Yükseköğretimdeki net okullaşma oranları yüzde 14-15 seviyesindeydi. Son 20 yılda okul öncesinden yükseköğretime kadar eğitimin tüm kademelerinde sessiz bir devrim gerçekleşti. Devasa eğitim seferberliği, devasa binalar derslikler Türkiye’nin hiçbir bölgesinde ayrım yapılmadan tüm ücra köşelere kadar eğitim birimleri ulaştırıldı. 2000’li yıllarda ortaöğretimdeki kız çocuklarının okullaşma oranı yüzde 39.2’ydi, bugün yüzde 94.66 oldu. Yükseköğretimde kadınların okullaşma oranları 2014 yılından itibaren erkekleri geçti. Aynı şey, ortaokul kademesinde de geçerli. Ortaokul kademesindeki okullaşma oranları yüzde 99.44 ve kız çocuklarının oranı erkeklerden çok daha fazla. Tüm bunlar yapılırken kaliteden asla ödün verilmedi” şeklinde konuştu.

“2000’li yıllarda 74 civarında üniversite varken, bugün 209 üniversitenin olduğu bir yükseköğretim sistemine sahip olduk”

Sözlerine devam eden Bakan Özer, “2000’li yıllarda 300 bin dersliği olan bir eğitim sistemimiz varken bugün 857 bin dersliği olan bir eğitim sistemine kavuştuk. 2000’li yıllarda 74 civarında üniversite varken, bugün 209 üniversitenin olduğu bir yükseköğretim sistemine sahip olduk. Beş yaştaki okullaşma oranları 2000’li yıllarda yüzde 11 iken bugün yüzde 97’ye ulaştı. Ortaöğretimdeki net okullaşma oranları yüzde 44 iken bugün yüzde 95’e ulaştı. Yükseköğretimdeki net okullaşma oranları yüzde 14’lerden yüzde 48’lere geldi. Eğitimin tüm kademelerinde bu ülkenin evlatlarının rahat ve ücretsiz bir şekilde eğitimle buluşması sağlandı” dedi.

Bakan Özer, “Bu ülke çocukları, eğitimle buluşmasından ziyade mühendislik projeleri ile uğraştı. Başörtüsü yasakları gibi. Bu ülke başörtülü kadınlarını eğitim birimleri ile buluşturmamak için elinden gelen her türlü mücadeleyi verdi. İmam hatip lisesi mezunları ve meslek lisesi mezunlarının yüksek öğretime erişimin engellemek için bu ülkede 12 yıl katsayı uygulaması yapıldı. Amaç dinini bilen bürokrat, iş adamı, siyasetçi yetişmesini engellemekti. Akademik olarak başarılı öğrencileri imam hatip ve meslek liselerinden uzaklaştırmaktı. Türkiye’nin biyomedikal alanındaki ilk AR-GE merkezini Sağlık Bilimleri Üniversitemizde birlikte kuracağız. Alt yapı çalışmaları için 10 milyon TL’lik bütçeyi Milli Eğitim Bakanlığı olarak biz vereceğiz. Öğrencilerimiz ile birlikte ar-ge, inovatif çalışmalar yapmak, patent, faydalı model, marka tasarım, dışa bağımlılığı azaltmak hedefimiz” dedi.

Yorum yapmak için tıklayın

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Eğitim

Samsun’un proje başarısı

Tokat’ta yapılan ’55. Lise Araştırma Projeleri Yarışması Bölge Sergisi’nde Samsun’dan toplam 11 proje dereceye girdi, 5 proje ise finalist olarak Ankara’da yapılacak finallere katılma hakkını elde etti.

SAMSUN-
2024 yılı TÜBİTAK 55. Lise Araştırma Projeleri Yarışması Bölge Sergisi’ne davet edilen projeler Samsun bölge kurulu tarafından belirlendi. Samsun, Amasya, Ordu, Giresun, Tokat, Kastamonu Sinop ve Çorum illerini kapsayan başvuruların değerlendirmesi sonucunda 100 proje bölge sergisine katılmaya hak kazandı. Samsun’da 23 proje bölge sergisine katılma başarısını gösterdi.

Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi 15 Temmuz Kongre ve Kültür Merkezi Milli İrade Salonu’nda bölge sergisi gerçekleştirildi. Bölge finalinde Samsun’dan toplam 11 proje dereceye girerken, 5 proje ise finalist olarak Ankara’da gerçekleştirilecek final yarışmasına katılmaya hak kazandı.

Dereceye giren projeler
Değerler Eğitimi
Atakum Proje İmam Hatip Lisesi Danışman Öğretmen Ülkü Polat Dal ve öğrencileri Mehlika Barlak ve Elif Melek Gören “Lisan-ı Nezaket” adlı projesi ile 1.lik derecesi.
Atakum Proje İmam Hatip Lisesi Danışman Öğretmen Meryem Daştan ve öğrencileri Songül Özdemir, Reyyan Sezen, Zeynep Sare Çakır “Karakter Eğitimi Programı (KEP); Rıza Heybesi Örneği” adlı projesi ile 2.lik derecesi.
Bafra Mimar Sinan Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Danışman Öğretmen Kudret Demir ve öğrencileri Mine Ceylan, Samet Emir Nar “MEB e Bağlı Okullarda Sadece Musluk Vanalarının Kısılması Yönteminin Ülkemizdeki Su Tasarrufuna Etkisinin İncelenmesi” projesi ile 3.lük derecesi

Türk Dili ve Edebiyatı.
Mithatpaşa Anadolu Lisesi Hüseyin Eroğlu ve öğrencileri Gamze Esen, Kalbenur Sezgin, Kerem Durgun “Z Kuşağının E-dili” adlı projesi ile 1.lik derecesi.
Namık Kemal Anadolu Lisesi Danışman Öğretmen İlknur Birer ve öğrencisi Hayrunnisa Sesli “Yeraltı edebiyatının lise gençliğine bıraktığı etki üzerine bir farkındalık değerlendirmesi” projesi ile 2.lik derecesi.

Tarih
Canik Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Danışman Öğretmen Berker Kılıç ve öğrencisi Berke Başar “Türk Tarihini Sanal Gerçeklikle Keşfet: 100 Yılın Öyküsü” adlı projesi ile 1.lik derecesi.

Matematik
Samsun Bilsem Danışman Öğretmen Esra İnan ve öğrencileri Rıdvan Peynir, Ahmet Berat Dursun ve Fatma Rana İltekin “Toplamları eşit iki sayı grubunun parçalanış sayısı ile ilişkisi” adlı projesi ile 3.lük derecesi.

Yazılım
Aziz Atik Fen Lisesi Danışman Öğretmen Adem Ünlü ve öğrencileri Burak Erdoğan ve Berkehan Arda Özdemir “Cardguard: Online Alışverişlerde Yüksek Güvenlik-Kart Şifreleme ve Yapay Zekalı Site Kontrolü” adlı projesi ile 1.lik derecesi.

Garip Zeycan Yıldırım Fen Lisesi Danışman Öğretmen Selçuk Uslu ve öğrencisi Miraç İmamoğlu “Yapay Zekada UNet ve Caps nette hibrit kullanımı ile Akciğer taramalarında nodül tespiti” adlı projesi ile 3.lük derecesi.

Fizik
Samsun Anadolu Lisesi Danışman Öğretmen İbrahim Pazarozyurt ve öğrencileri Esra Yıldırım ve Beyza Sarı “Işığın Kırılma Özelliğinden Yararlanarak Kızartma Yağların Kullanılabilirliğinin Belirlenmesi” adlı projesi ile 3.lük derecesi.

Sosyoloji
Samsun Bilsem Danışman Öğretmen Göker Baylan ve öğrencileri Eda Karamustafaoğlu ve Zeynep Baş “Liseli Gençlerde Afet Sonrası Ölüm Algısı Yaşamın Anlamı” adlı projesi ile 1.lik derecesi.

Okumaya devam et

Eğitim

Milli Eğitim Bakanlığı’ndan Samsun’daki 2 halk eğitim merkezine ödül

Milli Eğitim Bakanlığı Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü tarafından her yıl düzenlenen Hayat Boyu Öğrenmede İyi Uygulama Örnekleri çalışmasında bu yıl, Atakum Halk Eğitimi Merkezi “Başarının Önünde Engel Yok” projesiyle, Canik Halk Merkezi ise “CAMEK” projesi ile yayınlanmaya değer bulundu.

Furkan Abrek Ünal
SAMSUN-
Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğüne bağlı kurumlarda uygulanan kurslarda, hayat boyu öğrenmeye katılım oranlarını artırmaya yönelik teşvik edici, ilham verici, özgün örnekler; her yıl “Hayat Boyu Öğrenmede İyi Uygulama Örnekleri çalışması” ile değerlendiriliyor. Altıncısı gerçekleştirilen çalışmada 73 ilden gelen 162 örnek, “Genel Müdürlük Seçim Komisyonu” tarafından titizlikle incelendi. Yapılan değerlendirmede 11 iyi uygulama örneği yayımlanmaya değer bulundu. 11 iyi uygulamanın 2’si Samsun Milli Eğitim Müdürlüğü’ne bağlı halk eğitim merkezlerinden geldi.

“Beşikten Mezara Kadar” eğitim anlayışıyla, farklılıklara sahip çıkan Atakum Halk Eğitimi Merkezi, tüm imkânlarıyla özel çocukların yanında oldu. Artı 1 farkla, Salihcan Öztan üst üste 6 yıl Türkiye şampiyonluğu, 4 Avrupa üçüncülüğü, 2 Avrupa ikinciliği, 3 dünya üçüncülüğü kazandı. Mehmet Yasin Bayraktar, gençler kategorisi Türkiye şampiyonluğu, büyükler kategorisi Türkiye ikinciliği kazandı.

“CAMEK” projesi ile İstihdam Garantili Meslek Edindirme Kursları düzenleyen Canik Halk Merkezi ise eğitimlerin sonunda kursiyerlerden 8 kursiyer mobilya kesim ve dikiş elemanı olarak koltuklara şekil verecek becerileri kazandı. 12 kursiyer Bilgisayar Destekli Mobilya Tasarımcısı olarak birçok ürünün bilgisayar ortamında çizimini ve tasarımını yapabilecek beceriye kavuştu. 9 kursiyer ise ahşap CNC makine operatörü olarak CNC makinelerini kullanabilen yeterliliklere sahip oldu.

Projeye destek veren Samsun Marangozlar ve Döşemeciler Esnaf ve Sanatkârlar Odasına bağlı işletmeler, proje öncesinde verdikleri istihdam taahhüdünü yerine getirerek isteyen kursiyerlerin işbaşı yapmalarını sağladılar.

Düzenlenen ödül töreninde kurumlara ödülleri Bakan Yardımcısı Celile Eren Ökten ve Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürü Cengiz Mete tarafından takdim edildi.

Okumaya devam et

Eğitim

2024-ALES/1 başvuruları başladı

21 Nisan 2024 tarihinde uygulanacak 2024 Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı’na (2024-ALES/1) başvurular başladı.

Yunus Emre Aytekin
ANKARA-
Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) Başkanlığından yapılan duyuruya göre, 2024-ALES/1 başvuruları başladı. Adaylar, başvurularını ÖSYM başvuru merkezleri aracılığıyla yapabilecekleri gibi ÖSYM’nin https://ais.osym.gov.tr adresinden veya ÖSYM aday işlemleri mobil uygulamasından da yapabilecek. Sınav ise 21 Nisan 2024’te gerçekleştirilecek.
Ayrıca duyuruda, adaylara 2024-ALES/1 kılavuzunu dikkatle incelemeleri gerektiği vurgusu yapıldı.

Okumaya devam et

Trendler

KÜNYE
Copyright © 2021 O Haber Neydi - Tüm Hakları Mahfuzdur.