Vizyon Kuyumcu
Connect with us

Ekonomi

Bakan Dönmez: İthal danışmanlarla Türkiye’nin enerjisini yönetmeye talip olmak enerji kapitülasyonlarına kapı aralamaktır

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, hayata geçirdikleri projelerin “yeni vizyon” adı altında pazarlandığını söyleyerek, “Türkiye’nin enerji dönüşümü dünyada takdirle izlenirken, ithal danışmanlarla Türkiye’nin enerjisini yönetmeye talip olmak enerji kapitülasyonlarına kapı aralamaktır” dedi. Bakan Dönmez, “Silivri Doğal Gaz Depolama Tesisimizin 4,6 milyar metreküplük genişletme fazını tamamladık. İnşallah önümüzdeki hafta Cumhurbaşkanımızın katılımlarıyla açılışını gerçekleştireceğiz” dedi.

Mustafa Cenik
ANKARA-
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Türkiye 2023 Zirvesi ve Para Sohbetleri’ne bir video mesaj gönderdi. Bakan Dönmez, dünyanın son zamanlarda küresel enerji darboğazından geçtiğini belirterek, “Covid-19 ve sonrasında yaşanan konjonktürel gelişmeler dünyanın dengesini derinden sarstı. Dünyadaki bu kaotik düzene ve türbülansa rağmen Türkiye’nin bu süreçte pozitif ayrışması, bizlere bugünü anlamamız için düne bakmamız gerektiğini söylüyor. Ne oldu da bunca hengameye rağmen Türkiye bırakın olumsuz etkilenmeyi, gaz merkezi hedefiyle bu süreçten daha da güçlenerek çıkmanın yollarını arıyor. Az önce de bahsettiğim gibi bunun için yakın tarihimize göz atmamız gerekiyor” dedi.

“Uluslararası ortaklıklar yoluyla kazdığımız kuyularımızın yerini artık mühendislerimiz belirliyor”

Dönmez, tam bağımsızlık hedefinin enerji yansımalarının son zamanda gözlemlendiğini aktararak, “Denizlerimizde gaz arama ve sondajlarımızın büyük bir kısmını artık kendi insan kaynağımızla, kendi ekipmanlarımızla ve kendi yerli teknolojimizle yapıyoruz. Daha önce uluslararası ortaklıklar yoluyla kazdığımız kuyularımızın yerini artık mühendislerimiz belirliyor, verilerini mühendislerimiz yorumluyor ve sondaj yapılacak bölgenin kararını mühendislerimiz veriyor. Biliyorsunuz bugünlere kolay gelmedik” diye konuştu.

“Denizden gelecek gazı ayrıştıracak Filyos Kara Gaz İşleme Tesisimizin yüzde 85’i tamamlandı”

2023 yılında yerli gazı Türk milleti ile buluşturmanın heyecanı içinde olduklarını kaydeden Dönmez, “Faz-1 kapsamında 10 kuyudan 9’unun sondajını tamamladık. Denizden gelecek gazı ayrıştıracak Filyos Kara Gaz İşleme Tesisimizin yüzde 85’i tamamlandı. Deniz altındaki boru hattını biliyorsunuz geçtiğimiz haftalarda tamamlamıştık. Sakarya Gaz Sahası’nda arı gibi gece gündüz demeden çalışan bir ekip var. İnşallah Sakarya Gaz Sahası, keşiften ilk üretime kadar dünyanın en hızlı yapılan deniz saha geliştirme projesi olacak” ifadelerini kullandı.

Bakan Dönmez, “Örnekleri çoğaltabiliriz. Elektrik kurulu gücünde 100 bin MW sınırını aştık. Yenilenebilir kurulu gücünde yüzde 54 seviyesine ulaştık. Fatih, Yavuz, Kanuni ve Abdülhamid Han sondaj gemileriyle dünyanın en ileri sondaj filosunu kurduk. Silivri Doğal Gaz Depolama Tesisimizin 4,6 milyar metreküplük genişletme fazını tamamladık. İnşallah önümüzdeki hafta Cumhurbaşkanımızın katılımlarıyla açılışını gerçekleştireceğiz. Tuz Gölü Yer Altı Doğal Gaz Depolama Tesisimizin genişletme fazı devam ediyor. 2 kara, 2 deniz toplam 4 LNG tesisini devreye aldık. Saros FSRU tesisimizin inşası devam ediyor onu da inşallah yakın zamanda hizmete alacağız. Bor Karbür tesisimiz tamamlandı yakın zamanda açılışını gerçekleştireceğiz. Ferrobor tesisimizin temelini attık. Lityum üretecek iki fabrikamızın temelini yakında atacağız” dedi.

“Hedefimiz, Türkiye Petrolleri’nin günlük yurt içi üretimini 1-2 yıl içerisinde 100 bin varil seviyelerine getirmek”

Karada petrol arama ve üretimine hız verdiklerine dikkati çeken Dönmez, “Gabar’da Şehit Esma Çevik Sahası’nda günlük yaklaşık 5 bin varillik üretime başladık. Esma Çevik Sahamız 2022 yılında karada yapılan en büyük 10 keşif arasında yer aldı. Hakeza, Adana’da Çukurova Sahası’nda 8 milyon varil değerinde keşif yaptık. Hedefimiz inşallah Türkiye Petrolleri’nin günlük yurt içi üretimini 1-2 yıl içerisinde 100 bin varil seviyelerine getirmek” dedi.

Enerjide kızıl elma “Bağımsız enerji, güçlü Türkiye”

Bakan Dönmez, kara ve denizlerde petrol arama ve sondajcılığından madencilik faaliyetlerine, doğal gaz depolama tesislerinden yenilebilir enerji üretimi ve teknolojilerinin geliştirilmesine kadar en büyük amaçlarının enerjide öz yeterliliğini sağlayan bir Türkiye olduğunu ifade ederek, enerjide kızıl elmanın “Bağımsız enerji, güçlü Türkiye” olduğunu söyledi.
Türkiye’nin enerjide ne kadar bağımsız olursa ekonomi, diplomasi ve güvenlik politikalarında da o kadar bağımsız olacağını söyleyen Dönmez, “Bu yüzden Türkiye Yüzyılı vizyonunu ortaya koyan, koşar adımlarla hedeflerine ilerleyen bir Türkiye için enerjide bağımsızlık en önemli konuların başında geliyor. Artık patinaj yapacak, duracak ya da bekleyecek zamanımız yok. Türkiye’ye ayak bağı olacak, gelecek yürüyüşümüzü engelleyecek her şeyi birer birer yolumuzdan kaldırıyoruz” ifadelerine yer verdi.

“Hayata geçirdiğimiz her bir proje, her bir yatırım gelecek 50 yılın, gelecek 60 yılın enerjisini sağlamaya yönelik”

Enerjide yerlilik oranının artması ile enerji jeopolitiğinde meydana gelen konjonktürel gelişmelerin etkilerini azaltmış olacaklarını belirten Dönmez, “Bugün ‘Enerjinin Yüzyılı’ vizyonuyla hayata geçirdiğimiz her bir proje, her bir yatırım gelecek 50 yılın, gelecek 60 yılın enerjisini sağlamaya yönelik” diye konuştu.

Yorum yapmak için tıklayın

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Ekonomi

Akıllı ev aletleri firmasından anneler gününe özel kampanya

Akıllı ev temizlik cihazları üretimi yapan Dreame Technology, anneler gününe özel bir kampanya düzenliyor. 3 Mayıs ila 12 Mayıs tarihlerinde geçerli olacak kampanya kapsamında, seçili robot süpürge satın alımlarına özel Hair Glory, Hair Straightener veya Hair Gleam saç bakım ürünlerinden biri hediye edilecek.

İSTANBUL-Anneler günü için özel yapılan kampanya hakkında konuşan Dreame Türkiye Ülke Müdürü Engin Cesurer, “Dreame olarak hayatı kolaylaştıran teknolojilerle ev içi temizliği herkes için zahmetsiz hale getirmek her zaman birincil önceliğimiz oldu. Anneler Günü gibi önemli bir günde de robot süpürgelerimizle saç bakım ürünlerimizi bir araya getirerek tüketicilerimiz için ilgi çekici olacağına inandığımız özel bir kampanya kurgulamayı hedefledik” dedi.

DİJİTAL ALIŞVERİŞ PLATFORMLARINDA GEÇERLİ OLACAK

Birçok dijital alışveriş platformunda geçerli olacak kampanyada, şirketin Türkiye’de satışa sunduğu en üst modeli L20 Ultra temizlik robotunu satın alanlar Hair Glory model saç kurutma makinesi veya Hair Straightener saç düzleştiricilerinden birisini hediye olarak seçebilecek. Dreame’nin Türkiye’de satışa yeni sunduğu L10s Pro Ultra modeli robot süpürgesini alanlar da yine Hair Glory veya Hair Straightener ürünlerinden birisini seçebilecek. L10 Ultra modelini satın alanlara Hair Gleam saç kurutma makinesi, L10s Ultra satın alımlarına ise Hair Glory veya Hair Straightener hediye edilecek.

“TÜKETİCİLER MUHTEŞEM HEDİYELERDEN BİRİNİN SAHİBİ OLACAK”

Kampanyada sınırlı sayıda ürün adedi olacağını aktaran Cesurer, “Kampanyaya katılma fırsatı yakalayan tüketiciler hem temizlik süreçlerini otomatik hale getirecek, hem de saç bakımları için muhteşem hediyelerden birinin sahibi olacak” ifadelerini kullandı.(DHA)

Okumaya devam et

Ekonomi

Araştırma: Kadınlar işinden memnun, erkekler daha iyi bir iş ve pozisyon arıyor

Araştırma şirketi Areda Survey, Türkiye’de kadın ve erkeklerin iş ve pozisyon memnuniyetini ölçen bir araştırma yaptı. Araştırmaya göre erkekler daha iyi bir iş ve pozisyon arıyor. Kadınların yalnızca yüzde 34,5’i daha iyi bir iş veya pozisyon arayışındayken erkeklerde bu oran yükselerek yüzde 51,1 olarak kayıtlara geçiyor.

İSTANBUL-Araştırma şirketi Areda Survey’in Türkiye genelinde 3 bin 764 kişinin katılımıyla gerçekleştirdiği araştırmaya göre, Türk halkının yüzde 42,7’si mevcut işine veya pozisyonuna göre daha iyi bir iş veya pozisyon arıyor. Yüzde 57,3’ünün ise böyle bir talep ve isteği bulunmuyor. Araştırmaya katılanlar arasında kadınların yalnızca yüzde 34,5’i daha iyi bir iş veya pozisyon arayışındayken erkeklerde bu oran yükselerek yüzde 51,1 olarak kayıtlara geçiyor.

Aynı araştırma 2022’de de gerçekleştirilmiş ve daha iyi bir iş veya pozisyon arayışında olanların oranı yüzde 57,2 olarak kayıtlara geçmişti. Son araştırmayla beraber değerlendirildiğinde, Türk halkının mevcut iş veya pozisyonuna göre daha iyi bir iş veya pozisyon arayışında yüzde 14,5 oranında bir azalma olduğu görülüyor.

ERKEKLERİN MEVCUT İŞİNDEN DAHA İYİ BİR İŞ VEYA POZİSYON ARAYIŞI KADINLARDAN DAHA FAZLA

Araştırmaya katılan kadınların yüzde 65,5’i mevcut iş veya pozisyonunda memnunken, erkeklerin yüzde 51,1’i mevcut işini veya pozisyonunu yeterli görmüyor.

18 – 34 yaş aralığındaki katılımcıların yüzde 46,8’i mevcut işinden daha iyi bir iş veya pozisyon arayışında olduğunu belirtirken, 35 – 54 yaş aralığındakilerde ise bu oran yüzde 48,9 olarak görülüyor. 55 yaş ve üzerindeki katılımcıların yüzde 71,3’ünün ise bu yönde bir arayışı olmadığı görülüyor.

ARAŞTIRMANIN METODOLOJİSİ

Türkiye genelinde 3 bin 764 kişinin katıldığı 5 – 8 Nisan – tarihleri arasında yapılan araştırma, kantitatif araştırma yöntemlerinden CAWI tekniği ile ‘Areda Survey’in Profil Bazlı Dijital Paneli’ kullanılarak gerçekleştirildi.

Okumaya devam et

Ekonomi

Türkiye’nin hayvan varlığı azaldı

Türkiye’nin büyük ve küçükbaş hayvan varlığı, son 2 yılda azaldı. 2021’de 75 milyon 555 bin 321 baş ile son 23 yılın en yüksek seviyesine ulaşan hayvan varlığı, 2022’de 73 milyon 289 bin 541, 2023’te ise 68 milyon 946 bin 415 baş oldu.

 Caner ÜNVER
ANKARA-Türkiye İstatistik Kurumu’nun verilerine göre; 2023 yılında Türkiye genelinde toplam büyük ve küçükbaş hayvan nüfusu 68 milyon 946 bin 415 oldu. Bunun 42 milyon 60 bin 470’i koyun, 16 milyon 421 bin 256’sı sığır, 10 milyon 302 bin 940’ı keçi ve 161 bin 749’u manda oldu. 2019’da 66 milyon 353 bin 810 olan büyük ve küçükbaş hayvan nüfusu, 2020 ve 2021’de artış gösterdi. 2021’de Türkiye’nin hayvan varlığı 75 milyon 555 bin 321 ile son 23 yılın en yüksek seviyesine ulaştı. Ardından düşüşe geçerek; 2022’de 73 milyon 289 bin 541, 2023’te ise 68 milyon 946 bin 415 oldu.

23 YILIN EN YÜKSEK KIRMIZI ET ÜRETİMİ

Hayvansal ürünlerde 2023’te 2 milyon 384 bin 47 ton ile son 23 yılın en yüksek kırmızı et üretimi gerçekleştirildi. 2023’te bir önceki yıla göre kırmızı etin yanı sıra tavuk yumurtası ve yaş ipek kozası üretimi artarken; tavuk eti, çiğ süt, bal, yapağı, keçi kılı ve tiftik üretiminde azalma oldu. 2023’te 21 milyon 481 bin 567 ton çiğ süt üretimi yapılırken; bunun 19 milyon 961 bin 908 tonu inek sütü, 933 bin 576 tonu koyun sütü, 543 bin 58 tonu keçi sütü ve 43 bin 25 tonu manda sütü oldu. Ayrıca, son 4 yılda çiğ süt üretim miktarında azalma görüldü. 2020’de 23 milyon 503 bin 790 ton, 2021’de 23 milyon 200 bin 306 ton ve 2022’de 21 milyon 563 bin 492 ton çiğ süt üretimi kaydedilmişti.

Kesilen hayvan sayılarında ise 2023 yılında kesilen 5 milyon 811 bin 698 baş sığırdan 1 milyon 670 bin 606 ton, 69 bin 597 baş mandadan 15 bin 386 ton, 25 milyon 437 bin 813 baş koyundan 569 bin 66 ton ve 6 milyon 753 bin 478 baş keçiden 128 bin 989 ton kırmızı et elde edildi. Kırmızı et üretimi, bir önceki yıla göre 2019’da yüzde 4,7, 2020’de yüzde 2,6, 2021’de yüzde 9,3, 2022’de yüzde 12,3 ve 2023’te yüzde 8,8 arttı. (DHA)

Okumaya devam et

Trendler

KÜNYE
Copyright © 2021 O Haber Neydi - Tüm Hakları Mahfuzdur.