Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, Türkiye’nin eğitim alanında çok önemli mesafeler katettiğini belirterek, “Beş yaştaki, okul öncesindeki okullaşma oranı 2000’li yıllarda yüzde 11 iken bugün yüzde 99. İlkokuldaki okullaşma oranı yüzde 99,63. Ortaokuldaki okullaşma oranı yüzde 99,44. Ortaöğretimdeki okullaşma oranı yüzde 44 iken yüzde 95’e yükseldi” dedi. Ali Nargüner – Mert Cerrahoğlu ANKARA-Toplum sağlığı ve güvenliğini tehdit eden bağımlılıkla mücadele için Milli Eğitim Bakanlığı ve İçişleri Bakanlığı iş birliğinde öğrenci, öğretmen, okul yöneticileri ve velilere yönelik eğitimler düzenlenmesini içeren ‘Bağımlılığa Birlikte Dur Diyelim’ projesinin tanıtım programı, Ankara’da MEB Şura Salonu’nda gerçekleştirildi. Programda konuşan Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, “Beş yaştaki, okul öncesindeki okullaşma oranı 2000’li yıllarda yüzde 11 iken bugün yüzde 99. İlkokuldaki okullaşma oranı yüzde 99,63. Ortaokuldaki okullaşma oranı yüzde 99,44. Ortaöğretimdeki okullaşma oranı yüzde 44 iken yüzde 95’e yükseldi. Başörtüsü yasakları kaldırıldı, katsayı uygulaması kaldırıldı. Türkiye, Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde insan kaynağını verimli bir şekilde kullanma bağlamında tüm engelleri aşarak artık ikinci yüzyılın, ‘Türkiye Yüzyılı’nın adımlarını atmak için projeler geliştiriyor.” dedi.
“Gençleri farklı bir düzleme götüren projeyle mücadele edeceğiz” Her türlü bağımlılıkla mücadele edeceklerini aktaran Bakan Özer, “Gençleri evlerinden çıkamaz halde farklı bir sanal ortamda sürekli vakit geçirmeye mahkum eden, dolayısıyla her ülkede kültürün transferini engelleyen, yavaş yavaş sanal bir ortamda farklı bir düzleme gençleri götüren bir proje var. İşte bugün tanıtımını yaptığımız projeyle bunların hepsiyle mücadele edeceğiz” şeklinde konuştu.
“2022 yılının sonunda 1 milyon 200 bin çırak-kalfa oldu” Mesleki eğitim konusundaki gelişmeleri de anlatan Özer, “Bin yıldan beri burada ahilik kültürünün zaten bir uzantısı olan eğitimi güçlendirmek için yaptığımız değişiklikle ‘Bir milyon çırak kalfaya ulaşacağız.’ diye Sayın Cumhurbaşkanımız, önümüze bir hedef koydu. 2022 yılının sonunda 1 milyon 200 bin çırak-kalfa oldu Türkiye’de” bilgisini paylaştı.
“Aileyi güçlü kılacak projelere ağırlık vermemiz lazım” Dil ve aile konusunun önemine değinen Bakan Özer, “Dil, kültürden bağımsız değil. Onun için aileyi güçlü kılacak projelere ağırlık vermemiz lazım. Yine orada İçişleri Bakanımızla birlikte güzel bir proje başlattık. 81 ilde, içinde değerler eğitimi, aile içi iletişim, bağımlılıklarla mücadele, trafik bilgisi, iklim değişikliği, ilk yardım gibi yaşam becerilerini ve değerlerle etkileşimi artıran ve aileyi güçlü kılan ‘Aile Okulu’yla dört ayda 1 milyon 110 bin vatandaşımıza, ailemize ulaştık. Şimdi çok daha geniş, çok daha büyük bir projeye adım atıyoruz. Şubatın sonuna kadar bir buçuk ay içinde 25 milyon vatandaşımıza ulaşıyoruz. 19 milyon öğrencimizin tamamına, 1 milyon 200 bin öğretmenimizin tamamına, başlangıçta 5 milyon velimize ulaşacağız” ifadelerine yer verdi.
Programa İçişleri Bakanı Süleyman Soylu da katıldı. Program, iki bakanın açıklamalarının ardından çektirilen hatıra fotoğrafı ile sona erdi.
ÖSYM’den deprem bölgesiyle ilgili yeni sınav kararı
Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) Başkanlığı, depremin etkilediği illerden Hatay, Malatya, Kahramanmaraş ve Adıyaman’da tekrar sınav yapma kararı aldı. Huzeyfe Tarık Yaman ANKARA-Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından yıkımın çok fazla olması ve ayakta kalan yapıların can güvenliği zafiyeti oluşturabilme ihtimali sebebiyle deprem bölgesindeki dört ilde sınav yapılmaması yönünde karar alan ÖSYM, Hatay, Malatya, Kahramanmaraş ve Adıyaman illerinde YKS yapılmasına karar verdi. Konuyla ilgili açıklama yapan ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Bayram Ali Ersoy, “Yüzyılın afeti olarak görülen iki yıkıcı depremin ardından bölgedeki yapılar büyük zarar gördü. Depremin etkisiyle yıkılan binalar ve ayakta kalanların ne kadar güvenli olduğunun tespiti gibi çalışmaların yapılabilmesi amacıyla deprem bölgesinde sınav uygulaması yapmama kararı almıştık. Deprem bölgesindeki kardeşlerimize bu süreçte Türkiye’nin istedikleri ilinde sınava girebilme imkanı oluşturduk. Milli Eğitim Bakanlığı’nın bölgede eğitim öğretime tekrar başlamasının ve ÖSYM olarak yaptığımız detaylı incelemenin ardından deprem bölgesindeki dört ilde tekrar sınav uygulamasına başlamaya karar verdik. Bölgede yaşayan kardeşlerimizin güvenlik zafiyeti oluşmadan sınavlara girmesini amaçlıyoruz” dedi.
Bölgedeki kapasitenin üzerinde bir talep olması durumunda isteyen kişilerin daha önce olduğu gibi yine Türkiye’nin istediği yerinde sınava girebileceğini ifade eden Ersoy, can güvenliği riskine ve sınavlarda zafiyete sebep olmadan süreci işleteceklerini belirtti.
YKS deprem bölgesinde de uygulanacak ÖSYM Başkanı Ersoy, “Yaklaşık 3,5 milyon kişinin katılacağı YKS’yi Hatay, Malatya, Kahramanmaraş ve Adıyaman illerinde de uygulayacağız. Bölgede yaşayan bireylerden kendi illerinde sınava girebilmeye yönelik yoğun talep vardı, bu talepler doğrultusunda çalışmalarımızı gerçekleştirdik. İki olan sınav yeri tercih sayısını beşe çıkardık. Kişi istediği beş ili yazabilecek. Adaylar, tercih etmiş olduğu merkezlerden birinde sınava girebilecek. Deprem bölgesindeki sınav uygulamaları için yoğun başvuru var. Bazı bölgelerde başvurular kapasitenin iki katına çıkmış durumda. Bir aksaklık yaşanmaması için titiz bir çaba içerisindeyiz” diye konuştu.
Kavak Gençlik Merkezi Müdürü Deniz Konak, “21 aktif kurs ile faaliyetlerimiz devam ediyor. Gençlerimizle birlikte çalışmak, birlikte üretmek bizim felsefemiz, yol haritamızdır” dedi. SAMSUN-Kavak Gençlik Merkezi’nde 21 aktif kurs ile faaliyetlerinin yoğun bir şekilde devam ettiğini bildiren Müdür Deniz Konak, atölyelerinde matematik, İngilizce, Osmanlıca, Arapça, Türkçe, edebiyat, diksiyon, akıl ve zeka oyunları gibi programlarıyla gençlerle birlikte olduklarını belirtti. Müdür Konak, gençlerin serbest zamanlarını sosyal, kültürel, sanatsal ve sportif faaliyetlerle değerlendirdiğini, gençlerin bilgi ve beceri sahibi olmalarına yardımcı olmak amacıyla ilçeye kazandırılan Kavak Gençlik Merkezi’nde 8-28 yaş gruplarına yönelik atölyeleri ile faaliyetlerinin yoğun bir tempoda sürdüğünü ifade etti. Konak, “Kavak’ta açılışımızdan bu yana gençlerimize en iyi imkânları sunabilmek için çalışıyoruz. Merkezimiz bünyesinde bulunan atölye faaliyetlerimiz hızını kesmeden devam ediyor. Çünkü gençlik bizim en büyük gücümüz, gençlik bizim en büyük inancımız ve umudumuz. O yüzden gençlerimizle birlikte çalışmak, gençlerimizle birlikte üretmek bizim felsefemiz, yol haritamız. Gençlerimizin önünü açmak, her alanda onlarla beraber olmak bizim en büyük önceliğimiz. Gençlerimizin serbest zamanlarını geçirebilmeleri için bireysel kullanıma da açık olan merkezimiz, kütüphane, akıl zeka oyunları, kafeterya, bilgisayar, wi-fi gibi birçok hizmeti de sınırsız bir şekilde onlara sunuyor” diye konuştu.
Samsun’un Kavak ilçesinde bulunan tavuk çiftliği sahiplerine bilgilendirme toplantısı yapıldı.
Furkan Abrek Ünal SAMSUN-Tavuk üretiminde istenilen verimin elde edilmesi amacıyla Türkiye’nin önde gelen tavuk işletmesi şirketlerinin uzmanları tarafından Kavaklı tavuk çiftliği sahiplerine girişimcilik konusunda farkındalık oluşturmayı, yenilikçi bakış açısı kazandırmayı, yenilikçi yaklaşımlarını iş kazanımlarına dönüştürmeyi ve yenilikçi ortamları yönetmek için gereken araç, beceri ve stratejileri öğretme amaçlayan bir eğitim verildi. Kavak Tarım ve Orman İlçe Müdürlüğü Toplantı Salonunda yapılan ve yaklaşık 65 tavuk çiftliği sahibi ile ilçede tavuk işletmesi ve bakıcılığı konusunda uzman saha elemanları katıldı. Toplantıda katılımcılara etlik piliç kümesleri, kümeslerin hazırlanması, hayvanların bakımı ve beslenmesi, etlik piliç hastalıkları, sağlık koruma tedbirleri ve biyogüvenlik uygulamaları konusunda teorik ve pratik bilgiler aktarıldı.
Kavak Tarım ve Orman Müdürlüğü veteriner hekimlerinin de katılım sağladığı ve yaklaşık 2 saat süren bilgilendirme toplantısı kümes sahiplerinin soru ve cevap bölümü ile sonlandı.