Vizyon Kuyumcu
Connect with us

Dünya

Çavuşoğlu: Türkiye, sahada ve masada güçlü olmalı

Türkiye-ABD Stratejik Mekanizması kapsamında ABD’nin başkenti Washington DC’de bulunan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu Washington’da Türk vatandaşlarla buluşmasında, “Türkiye sahada ve masada güçlü olmalı. Türkiye olarak biz bölgemizdeki sorunların çözümü için yoğun çaba sarf ediyoruz” dedi.

WASHINGTON-Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu resmi temasları kapsamında geldiği ABD’de Washington’da yaşayan Türk vatandaşlarıyla bir araya geldi. Çavuşoğlu, daha önce daha çok New York’taki vatandaşlarla bir araya geldiklerini söyleyerek, “Biz her ziyaretimiz vesilesiyle mümkün olduğunca vatandaşlarımızla, hatta yurt dışındaki soydaşlarımız da, akraba topluluklarımızla bir araya gelmeye çalışıyoruz. Daha önceki ziyaretlerimizde daha çok New York’ta o bölgede yaşayan vatandaşlarımızla bir araya geliyorduk. Bugün hatta o bölgeden gelen New York’tan, New Jersey’den gelen vatandaşlarımız, dostlarımız da aramızda. Süryani toplumunun temsilcileri de bugün aramızda. Kendilerine de çok teşekkür ediyoruz. Ankara’da misafir ettik kendilerini. Bu sefer burada Washington DC’de bir araya gelme imkanımız oldu. Malumunuz resmi ziyaret için Washington’a geldim. Bugün çeşitli etkinliklere katıldık buradan Houston’a geçerek oradaki başkonsolosluğumuzun yeni binasının resmi açılışını yapacağız. Vatandaşlarımızla orada da bir araya geleceğiz. Ayrıca Houston merkezli bir Think Tank’ta da öğle yemeğinde Türkiye’nin dış politikasını Türkiye- ABD ilişkilerini değerlendireceğiz. Tıpkı bugün sabah SETA’nın düzenlediği bir etkinlikte yaptığımız gibi. Biraz önce yine büyükelçimizin organizasyonunda burada birçok Think Tank ve değişik toplumun toplumun farklı toplumların temsilcileriyle yaptığımız gibi” ifadelerini kullandı.

“İkili ticaret hacmimiz enerji konusunda yeni fırsatlar var”

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken’la verimli bir görüşme gerçekleştirdiklerini söyleyen Çavuşoğlu, “Bugün Dışişleri Bakanı Sekreter Blinken’la çok faydalı görüşmeler gerçekleştirdik. Dün bizim uzmanlarımızla, farklı bakanlıklardan ve kurumlardan arkadaşlarımızla ABD muhataplarıyla da çok faydalı bir görüşme ya da görüşmeler gerçekleştirdik. Büyükelçimiz ve Dışişleri Bakan Yardımcımız Sedat Bey’in başkanlığında Türk heyeti olarak. Ve iyi ilişkilerimizin tüm boyutlarını değerlendirdik. F13 projesi dahil iş birliği alanlarımızı bugün değerlendirme imkanımız oldu. Özellikle ikili ticaret hacmimiz enerji konusunda yeni fırsatlar var. Bunları değerlendirmemiz gerekiyor. Ve Amerika Birleşik Devletleri’nin bizim LNC ithalatımız dördüncü sıraya yükseldiğini de öğrendim. Çünkü geçen sene beşinci sıradaydı. Bu işbirliğimizi daha da arttıracağız. Ticaretin önündeki engelleri kaldırarak yüz milyar dolara ulaşmamız gerekiyor. Yine farklı alanlarda pozitif gündeme nasıl odaklanabiliriz Bu amaçla zaten stratejik mekanizmayı kurmuştuk 2021 yılında ABD’nin teklifi üzerine. Bu mekanizmanın bir amacı var olan sorunları diyalog yoluyla çözmek. Buradaki FETÖ mevcudiyeti aynı şekilde yaptırımlar ve de ABD’nin Suriye’deki PKK, YPG’ye verdiği destek ilişkilerimizi gölgeleyen problemler. Dolayısıyla bunları aşmak ama aynı zamanda da pozitif gündeme odaklanarak iş birliğimizi genişletmek için bu mekanizmayı kurduk” dedi.

“Türkiye olarak biz bölgemizdeki sorunların çözümü için yoğun çaba sarf ediyoruz”

Görüşmede, Ukrayna ve Suriye konularının da değerlendirildiğini söyleyen Çavuşoğlu, “Ukrayna’daki savaş, Suriye’de hepimizi ilgilendiren konuları da değerlendirme imkanımız oldu. Tabii Afganistan’daki durumuda. Taliban yönetiminin kadınlara yönelik yasakları, kız öğrencilere yönelik eğitim yasağı kısıtlamaları hepimizi üzdü. İslam dünyası olarak en güçlü tepkiyi de biz verdik. Tabii özellikle Türkiye olarak biz bölgemizdeki sorunların çözümü için de yoğun çaba sarf ediyoruz. Savaşı durdurmak tamamen bizim elimizde değil. Aslında başlangıçta epeyce mesafe katedilmiş hatta taraflar bir ateşkes için en azından başlangıcı olarak yakınlaşmıştı. Ama şimdi savaş uzadı. Şartlar değişti. Daha karmaşık hale geldi farklı boyutları var. Müzakere edilecek çok daha farklı alanlar gelişti maalesef. Bir taraftan bu konudaki gayretlerimizi devam ettirirken, diğer taraftan tahıl anlaşmasının sorunsuz bir şekilde işlemesi taraflar arasında esir takasının devam etmesi, aynı zamanda Zaporijya nükleer santral konusunda herhangi bir riskinin oluşmaması için Rasotam’la Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı arasındaki görüşme ABD ile Rusya arasında özellikle nükleer silahın kullanılmaması yönündeki görüşmeler dahil birçok yüz yüze görüşmeye ve birçok işbirliğine aracılık yapıyoruz. Türkiye olarak bölgemizde barış istiyoruz. Son zamanlarda Suriye’deki rejimle de özellikle bir siyasi çözümün yani devam eden ve sonuç elde edemediğimiz siyasi sürecin canlandırılması ve neticeye ulaşması için bir süreç başladık. Suriyelilerin evlerine dönmesi sadece Türkiye’dekiler değil terörle mücadele konusunda iş birliğimizin artması gibi adımlar da atıyoruz” şeklinde konuştu.

“Umarım Ermenistan’da barış sürecine dahil olur”

Çavuşoğlu, Ermenistan’ın da barış sürecine dahil olmasını beklediklerini belirterek, “Orta Asya’yla Türk devletleri teşkilatıyla işbirliğimizi güçlendiriyoruz. Konseyi bir uluslararası teşkilata dönüştürdük. Türk Devletleri Teşkilatı en son Semerkant’taki zirveyle de hukuki altyapısını güçlendirdi. Tüm kurumları aynı çatı altında topladık. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti teşkilata gözlemci oldu. KKTC için de çok önemli. Ve anayasal adıyla gözlemci oldu. Ama teşkilatın Akdeniz’le bağlarını güçlendirmek bakımında da çok önemli. Şimdi herkes dikkatini buraya vermeye başladı. Orta Asya, Türk Devletleri teşkilatı, gözlemci olmak isteyen çok sayıda ülke var. Bunun da koşullarını, kriterlerini belirledik. Ama bu savaşla beraber önümüze çıkan fırsatlar var. Özellikle Kuzey Koridor’un alternatif olarak ortadan kalkmasından sonra doğu batı orta koridor. Yani Hazar geçişli orta koridorun gerek enerji koridoru, gerekse ulaştırma, lojistik, ticaret koridoru bakımından önemi arttı.Biz de bunu değerlendiriyoruz. Üçlü, dörtlü mekanizmalar Türkiye, Azerbaycan, Kazakistan, Türkiye, Azerbaycan, Özbekistan ve Gürcistan da tabii buna dahil. Umarım Ermenistan da bu sürece dahil olur. Yani barış yolunda samimi adımlar atar. Son zamanlarda müzakerelere yönelik maalesef geri adımlar gördük. Bugün Blinken, Paşinyan’ın bu konuda samimi olduğunu söyledi ama bunu biz sadece sözde değil, eylemde de görmek istiyoruz. Türkiye’yle Ermenistan arasında da bir normalleşme süreci var. Bunu kardeş can Azerbaycan adına da söyleyebilirim. Türkiye ve Azerbaycan normalleşme konusunda samimi. Ve bu yönde öneriler oldu, teklifler oldu” ifadelerini kullandı.

Yorum yapmak için tıklayın

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Asayiş

Gazze’de patlamayan İsrail füzesi endişe saçıyor

İsrail ordusunun Gazze Şeridi’ndeki Nuseyrat Mülteci Kampı’nda bir eve isabet eden, ancak patlamayan bir füzesi siviller arasında ciddi güvenlik tehdidi oluşturuyor.

GAZZE ŞERİDİ-
Gazze Şeridi’nin farklı noktalarında bulunan İsrail’e ait patlamamış füzeler, her ana patlama korkusuna neden oluyor. İsrail savaş uçaklarının 1 aydan fazla bir süre önce Gazze Şeridi’nin merkezindeki Nuseyrat Mülteci Kampı’nı hedef alması sonucu Rayan ailesine ait eve isabet eden 1 tonluk füze patlamadı. Füzenin patlamamasıyla facianın eşiğinden dönüldü. Ancak uzun süredir yerleşim yerinde duran patlamamış füze, siviller arasında büyük korkuya yol açtı. Bölge sakinlerinden Alaa Al-Talaa, “Nüfusun yoğun olduğu bölgeyi hedef alan füze çok şükür patlamadı. Füze patlasaydı evler birbirine yakın ve eski olduğundan felaket yaşanacaktı” dedi. Füzenin bölge sakinleri arasında korkuya neden olduğunu belirten Al-Talaa, uluslararası kuruluşlara füzenin bölgeden çıkarılması için çağrıda bulundu.

“Gazze, büyük miktarda patlamamış bomba riski nedeniyle en tehlikeli aşamada”

Birleşmiş Milletler Mayın Eylem Servisi (UNMAS) Filistin Şefi Mungo Birch, dün Cenevre’de başlayan “27. Uluslararası Mayın Faaliyetleri Ulusal Direktörleri ve BM Danışmanları Toplantısı” çerçevesinde açıklamalarda bulundu. Birch, Gazze’nin büyük miktarda patlamamış bomba riski nedeniyle “en tehlikeli aşamada” olduğu yönünde uyarı yaptı. Birch, “Bu en tehlikeli dönemdir. Kazaların çoğu insanlar kuzeye dönmeye başladıklarında meydana gelecektir, çünkü patlamamış mühimmatın nerede olduğunu bilmiyorlar. Geri dönüşler başladıktan sonra onların ihtiyaç duyduğu risk eğitimini sağlamaya hazır olmamız önemli” ifadelerini kullandı.

Okumaya devam et

Asayiş

Pakistan’da yolcu otobüsü, tanker ve kamyonet birbirine girdi: 8 ölü

Pakistan’da yolcu otobüsü, petrol tankeri ve kamyonetin karıştığı kazada 8 kişi hayatını kaybetti, 28 kişi yaralandı.

İSLAMABAD-
Pakistan’ın Sindh eyaletine bağlı Manjhand kasabası yakınlarındaki Indus otoyolunda bir yolcu otobüsü, petrol tankeri ve kamyonet çarpıştı. Kazada 8 kişi hayatını kaybederken, 7’si ağır 28 kişi de yaralandı. Yaralıların hastanede tedavisi sürerken, yetkililer can kaybının artmasından endişe ediyor.

Görgü tanıkları, kurtarma çalışmalarının geç başladığını iddia ederken, polisin yanı sıra çevrede bulunan sivillerin de kurtarma çalışmalarına katıldığını dile getirdi.

Kazanın nedeninin henüz bilinmediğini kaydeden polis, olaya ilişkin soruşturmanın başlatıldığını açıkladı.

Okumaya devam et

Dünya

İsrailli Bakan Katz’dan 32 ülkeye İran çağrısı: Yaptırım uygulanmasını talep ettim

İsrail Dışişleri Bakanı Israel Katz, 32 ülkeye mektup gönderdiğini açıklayarak “İran’ın füze planına yaptırım uygulanmasını ve İran’ı çevreleyip zayıflatmanın bir yolu olarak Devrim Muhafızlarının terör örgütü ilan edilmesini talep ettim” dedi.

TELAVİV-
İran’ın İsrail’e yönelik misilleme saldırısının ardından bölgedeki gerilim sürüyor. İsrail Dışişleri Bakanı Israel Katz, bugün 32 ülkeye mektup gönderdiğini açıkladı. Onlarca dışişleri bakanı ve dünyanın önde gelen isimleriyle görüştüğünü belirten Katz, “İran’ın füze planına yaptırım uygulanmasını ve İran’ı çevreleyip zayıflatmanın bir yolu olarak Devrim Muhafızlarının terör örgütü ilan edilmesini talep ettim. İran çok geç olmadan durdurulmalıdır” dedi.

ABD’den İsrail savunmasına destek vurgusu

ABD Savunma Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, Savunma Bakanı Lloyd Austin’in İsrailli mevkidaşı Yoav Gallant ile telefon görüşmesi gerçekleştirdiği belirtildi. Açıklamada, iki bakanın İran’ın gerçekleştirdiği saldırı ve sonrasındaki gelişmeleri ele aldığı ve ABD tarafının İsrail’den İran’a karşı saldırı düzenlememesi çağrısında bulunduğu aktarıldı. Görüşmede, Austin’in “ABD’nin İsrail’in savunmasına yönelik kararlı desteğini yinelediği ve bölgesel istikrara yönelik stratejik hedefini bir kez daha vurguladığı” ifade edildi.

Okumaya devam et

Trendler

KÜNYE
Copyright © 2021 O Haber Neydi - Tüm Hakları Mahfuzdur.