Vizyon Kuyumcu
Connect with us

Ekonomi

Depremin vurduğu ilçede kira fiyatları yükselişe geçti

Depremin vurduğu iller arasında yer alan Adana’da da kira fiyatları yükseldi. Adana Emlakçılar Esnaf Odası Başkanı Rabia Ülkü Uçar, “Depremden hasar gören bölgede biraz fiyatlar geriye düşer diye beklerken aksine yukarıya doğru çıktı. En düşük kiralar bir asgari ücrete eş değer oldu” diyerek dikkat çekti.

Elif Ayşenur Bay – Serkan Çetinkaya
ADANA-
Kahramanmaraş merkezli depremin ardından yüksek katlı binalarda oturan vatandaşlar müstakil evlere rağbet göstermeye başladı. Adana’da depremde yıkımların gerçekleştiği Çukurova ilçesinde yükselen ev fiyatları, asgari ücret seviyelerini buldu. Depremin ardından kiralık ev fiyatlarının arttığını ifade eden Adana Emlakçılar Esnaf Odası Başkanı Rabia Ülkü Uçar, “Daha da artmaya devam ediyor. Biz özellikle Çukurova bölgesinde depremin çok hasar gördüğü bölgede biraz fiyatlar geriye düşer diye beklerken aksine yukarıya doğru çıktı orada da fiyatlar. Hasarsız binalara insanlar artık yerleşik olarak dönmeye başladılar. En düşük kiralar bir asgari ücrete eş değer oldu. Özellikle Çukurova bölgesinde. Seyhan bölgesinde zaten kiralar asgari ücret oranlarındaydı ama şu anda mesela 5 bin liraya ev bulmanız çok zor. Kiralık eve talep çok fazla. Çok hasarlı binalardan, az hasarlı binalardan, hasarsız binalara çok yoğun talep var. Biz tabii bununla da kalmayacağını düşünüyoruz” diye konuştu.

“Adana çok ciddi anlamda göçe maruz kaldı”

Uçar, talebin giderek fazlalaştığını belirterek, “Şimdi insanlar bir yerlere kaçtılar. Yakınlarının yanına gittiler. Adıyaman’dan, Kahramanmaraş’tan, Gaziantep’ten Adana’ya, Mersin’e göçler başladı. Adana şu anda ev kiralamak üzere çok ciddi anlamda göçe maruz kaldı. Ve bizim tahminimiz 100 binleri bulacak bundan sonra gelecek olanlarla birlikte. Kiralık ev bulmakta çok zorlanıyoruz. Yani dediğim gibi olan da çok çok yüksek rakamları söylüyor. Biz hep diyoruz işte gerçekten aşırı fahiş fiyattan sunmayın diyoruz ev sahiplerine. Bunu her fırsatta belirtiyoruz. Her zaman söyleyerek ev sahiplerimizi uyarıyoruz. ‘Çok yüksek fiyatla vermeyin. Zaten depremden insanlar mağdur. Siz de fiyatları yükselterek daha da mağduriyet yaşamalarına sebep olmayın’ diyoruz ama biz emlakçı arkadaşlar da bir şey yapamıyoruz. Çünkü fiyatları bizler belirlemiyoruz. Artık ev sahipleri belirliyor. Ev sahipleri daha da yükseltiyor fiyatları” ifadelerini kullandı.

“Bin TL’ye kiraya verilen ev şuan da 5 bin TL’ye veriliyor”

Son zamanlarda ucuz kirayla oturan kiracılarını çıkaran ev sahipleri olduğunu da kaydeden Uçar, “Ev sahipleri daha yüksek kiralara vermek için evlerinde oturan kiracılarını çıkarıyorlar. Çok ciddi sorunlar yaşanıyor bu konuda. Akşam vakti ara bir sokağa gidelim bütün lüks arabalar dolu şu anda müstakil evlerin önünde. Çünkü insanlar depremden korktuğu için müstakil evlere çok yoğun bir şekilde yönelme var. Yani bin lira, 2 bin liraya kiraya verilen yerler şu an 5 bin lira civarında kiraya veriliyor. Son zamanlarda kapora dolandırıcılığı çok yaygın. Depremi de fırsat bilerek, internet üzerinden, sosyal medya üzerinden kiralık evleri varmış gibi böyle kira böyle kiralık ev ilanları koyuyorlar. Ve çok ciddi kapora dolandırıcılığı var. Bunlara vatandaşlar mutlaka dikkat etsinler. Ev sahiplerine de şunu demek istiyorum. Lütfen fiyatları aşırı arttırmayın. Yani insanlar zaten çaresizlikten kiralıyorlar. Ev sahipleri birazcık el vicdan diyorum biraz fiyatları makul seviyede tutsunlar” şeklinde konuştu.

Ekonomi

TÜİK: Kırmızı et üretimi arttı, çiğ süt üretimi azaldı

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2023 yılında kırmızı et üretiminin bir önceki yıla göre, yüzde 8,8 arttığını, çiğ süt üretiminin yüzde 0,4 azaldığını açıkladı.

ANKARA-TÜİK, 2023 yılına ilişkin kırmızı et ve çiğ süt üretim istatistiklerini açıkladı. Buna göre; 2022 yılında 2 milyon 191 bin 625 ton olan kırmızı et üretimi, 2023 yılında yüzde 8,8 artarak 2 milyon 384 bin 47 ton oldu. Bir önceki yıla göre, sığır eti üretimi yüzde 6,2 artarak 1 milyon 670 bin 606 ton, koyun eti üretimi yüzde 16,3 artarak 569 bin 66 ton, keçi eti üretimi yüzde 11,3 artarak 128 bin 989 ton, manda eti üretimi ise yüzde 13,3 artarak 15 bin 386 ton olarak gerçekleşti. Ayrıca, 2023 yılında kırmızı et üretiminin yüzde 70,1’ini sığır eti, yüzde 23,9’unu koyun eti, yüzde 5,4’ünü keçi eti ve yüzde 0,6’sını manda eti oluşturdu.

ÇİĞ SÜT ÜRETİMİ YÜZDE 0,4 AZALDI

2022 yılında 21 milyon 563 bin 492 ton olan çiğ süt üretimi, 2023 yılında yüzde 0,4 azalarak 21 milyon 481 bin 567 ton oldu. Bir önceki yıla göre, keçi sütü üretimi yüzde 0,5, inek sütü üretimi yüzde 0,2 artarken; koyun sütü üretimi yüzde 12,5 ve manda sütü üretimi yüzde 1,3 azaldı. 2023’te çiğ süt üretiminin yüzde 92,9’unu inek sütü, yüzde 4,3’ünü koyun sütü, yüzde 2,5’ini keçi sütü ve yüzde 0,2’sini manda sütü oluşturdu.(DHA)


Okumaya devam et

Ekonomi

Ticaret Bakanlığı: İsrail’le ihracat- ithalat işlemleri tüm ürünleri kapsayacak şekilde durduruldu

Ticaret Bakanlığı’ndan yapılan yazılı açıklamada, “İsrail’le ilgili ihracat ve ithalat işlemleri tüm ürünleri kapsayacak şekilde durdurulmuştur” denildi.

Salih HÜDAVERDİ
ANKARA-Ticaret Bakanlığı, 9 Nisan’da açıkladığı İsrail ile yapılan ihracat işlemlerini kısıtlama kararının ardından, bugün yayınladığı yeni açıklamada her türlü ihracat ve ithalat işleminin durdurulduğunu duyurdu. Bakanlıktan yapılan açıklamada, İsrail’in saldırıları sonucunda bugüne kadar 35 binden fazla sivilin hayatını kaybettiği ve 78 bin Filistin vatandaşının yaralandığı belirtilerek, “Türkiye 7 Ekim 2023 tarihinden bu yana çatışmaların durdurulması, insani kayıp ve fiziki yıkımın engellenmesi, kalıcı ateşkesin sağlanması ve iki devletli çözümün hayata geçirilmesi için en üst düzeyde girişimlerde bulunmuş, diplomasinin tüm araçlarını kullanmıştır. Ülkemiz ilk günden bu yana Gazze halkının yardımına koşmuş, başta gıda, sağlık ve tıbbi yardım malzemeleri olmak üzere gemiler ve uçaklarla on binlerce ton insani yardımı bölgeye ulaştırmış, binlerce hastayı tahliye ederek bu zor günlerinde Filistinli kardeşlerimizin yanında olmuştur” ifadeleri kullanıldı.

İsrail’in hükümetinin uluslararası ateşkes çabalarını karşılıksız bıraktığı ve insani yardımları engellediği ifade eden açıklamada, “Türkiye bunun üzerine 9 Nisan 2024 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere, 54 ürün grubunun İsrail’e ihracatını kısıtlamıştır. Alınan bu kararda, İsrail Gazze’de derhal ateşkes ilan edene ve yeterli miktarda ve kesintisiz insani yardım akışına izin verinceye kadar kısıtlama tedbirlerinin yürürlükte kalacağı vurgulanmıştır. Buna rağmen, İsrail Hükümetinin saldırgan tutumunu sürdürdüğü, Filistin’deki insani trajedinin kötüleştiği müşahede edilmektedir. Bu itibarla, devlet düzeyinde alınan tedbirlerin ikinci aşamasına geçilmiş, İsrail’le ilgili ihracat ve ithalat işlemleri tüm ürünleri kapsayacak şekilde durdurulmuştur” denildi.

‘TEDBİRLER KESİN VE KARARLI BİR ŞEKİLDE UYGULANACAK’

Açıklamanın devamında şu ifadelere yer verildi:

“İsrail Hükümeti Gazze’ye kesintisiz ve yeterli miktarda insani yardım akışına izin verinceye kadar Türkiye söz konusu yeni tedbirleri kesin ve kararlı bir şekilde uygulayacaktır. Öte yandan, işgal altında yaşamak zorunda kalan Filistinli kardeşlerimizin bu kısıtlamalardan etkilenmemesi için Ticaret Bakanlığımız ile Filistin Milli Ekonomi Bakanlığı arasında gerekli çalışmalar koordine edilmektedir. Türkiye Cumhuriyeti Devleti bugüne kadar olduğu gibi, bundan sonra da Filistinli kardeşlerimizin haklı davasını desteklemeye devam edecektir.” (DHA)



Okumaya devam et

Ekonomi

Karadeniz’in tek inşaat fuarı Samsun’da kapıları açtı

TÜYAP Tüm Fuarcılık Yapım A.Ş. tarafından Samsun Valiliği, Samsun Büyükşehir Belediyesi, Samsun Ticaret ve Sanayi Odası, Samsun Ticaret Borsası, Mimarlar Odası, İnşaat Mühendisleri Odası, Elektrik Mühendisleri Odası, Jeoloji Mühendisleri Odası ve İç Mimarlar Odası Samsun Şubeleri ve KOSGEB destekleri ve işbirlikleri ile hazırlanan 8’inci Yapı, İnşaat Malzemeleri, Asansör, Tesisat, Isıtma, Soğutma, Havalandırma, Doğalgaz ve Teknolojileri Fuarı bugün kapılarını açtı. Fuarda açılış konuşmasını yapan TÜYAP Fuar Yapım A.Ş. Genel Müdür Yardımcısı Gökalp Gökdemir, “8’incisini gerçekleştirdiğimiz Samsun İnşaat Fuarımızı bu yıl 1 salonda yaklaşık 2 bin 500 metrekare alanda açıyoruz. İnşaat malzemelerinden bina tesisat sistemlerine, akıllık otomasyon sistemlerinden konut projelerine kadar pek çok kapsamda üretim yapan 41 firmayı fuarımızda ilgililer ile buluşturuyoruz. Fuarımıza bu yıl 6 ilden katılımcılar bekliyoruz. İzmir, Giresun, Sinop, Rize, İstanbul ve Samsun’dan sektör ilgililerini buluşturacağız. Fuarımıza 31 ülkeden toplam 2 binin üzerinde online davetiye doldurdu. Azerbaycan ve Gürcistan ağırlıklı olmak üzere Rusya, Ukrayna, Irak, Birleşik Arap Emirlikleri, Lübnan gibi geniş bir coğrafyadan fuarımıza, davetiyeler doldurulmuştur” dedi.

Gökhan İÇKİLLİ
SAMSUN- ‘MALZEMELER SAMSUN’DA ÜRETİLİYOR’

Güvenli ve standardı yüksek yapı malzemelerinin ülkemizde üretilmesinin son derece önemli olduğunu ifade eden Samsun Valisi Orhan Tavlı, “İnşaat ve yapı malzemeleri deyince güvenli ve standardı yüksek yapı malzemelerinin ülkemizde üretilmesi ve dünya çapında marka firmalarının ülkemizde üretim yapması bu sektör açısından son derece anlamlı. Samsun başta olmak üzere güvenli şehirler oluşturan, güvenli yapı malzemeleri, konutlar, inşaat yapıları oluşturan Türk müteahhitlik firmaları da yapı malzemesi üreten firmalara öncelikle teşekkürlerimi ifade etmek istiyorum. İnşaat sektöründe teknoloji geliştikçe yapıların hem güvenli olması hem de standardın yüksek olması aynı zamanda estetik ve konforu da yüksek yapı malzemelerinin talep edildiğini günümüzde görmekteyiz” diye konuştu.

‘YAPACAĞIMIZ İŞLER VAR’

İnşaat sektörünün her sektörü ilgilendiren önemli bir sektör olduğunu belirten Büyükşehir Belediye Başkanı Halit Doğan, “Diğer sektörleri de içinde barındıran ekonominin gidişatıyla çok alakalı olan bir sektör. İnsanların evine ekmek götürmede baş aktörlerden birisi inşaat sektörüdür. Dolayısıyla inşaat sektörünün bu günümüzde fuarı Samsun’da yapıyor olması bizim için de önemli. İnsanların piyasaya olan inancını, piyasadaki devamlılığı olan inancını gösteren önemli bir etkinlik. Samsunla alakalı yapacaklarımız var. Önemli olarak dirençli şehirler noktasında kentsel dönüşümle ilgili yapacağımız işler var. Buradaki inşaat firmaları ve inşaat firmalarımızla el ele vererek bu süreci biran evvel yapma arzusuyla hareket edeceğiz” dedi.

02-05 Mayıs tarihlerinde açık olacak olan fuarın açılışına, Samsun TSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Süleyman Hızır, kaymakamlar, TÜYAP Fuarlar Yapım A.Ş. Genel Müdür Yardımcısı Gökalp Gökdemir, sivil toplum kuruluşları, oda başkanları, firma sahipleri ve çok sayıda vatandaş katıldı. Konuşmaların ardından Samsun İnşaat Fuarı’nın açılış kurdelesi kesildi. Ardından katılımcılar fuarı gezdi. (DHA)

Okumaya devam et

Trendler

KÜNYE
Copyright © 2021 O Haber Neydi - Tüm Hakları Mahfuzdur.