Vizyon Kuyumcu
Connect with us

Ekonomi

Türkiye’nin 5. büyük serbest bölgesi Samsun’a kurulacak

Samsun Valisi Doç. Dr. Zülkif Dağlı, şu an Samsun’da mevcut bulunan serbest bölgenin yüzde 100 doluluk oranına ulaştığını, Ticaret Bakanı Mehmet Muş’un talimatı ile 10 bin ilave istihdam ve 1,5 milyar dolar ihracat imkânı oluşturması öngörülen Orta Karadeniz Serbest Bölgesi’nin Samsun’da kurulacağını söyledi.

Furkan Abrek Ünal
SAMSUN-
Resmi Gazete’de yayımlanan 7201 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile Türkiye’nin 5. büyük serbest bölgesinin Samsun’da kurulması için ilk adım atıldı. Akabinde kurulacak olan Orta Karadeniz Serbest Bölgesi ile ilgili Valilik Binası’nda açıklama yapan Samsun Valisi Zülkif Dağlı, “Yüzde 100 doluluk oranına ulaşan Samsun Serbest Bölgesi’nde(SASBAŞ) 2022 yılı verilerine göre 396 milyon dolarlık ticaret hacmine ulaşılmıştır. Ancak gelinen noktada bu bölgede genişleme alanı kalmamıştır. Bu sebeple Ticaret Bakanımız Sayın Mehmet Muş’un talimatı, Samsun Valiliğimiz ve Samsun Büyükşehir Belediye Başkanlığımızın öncülüğünde Tekkeköy ilçemize bağlı Kirazlık Mahallesi’nde ‘Orta Karadeniz Serbest Bölgesi(OSBAŞ)’ kuruluş çalışmaları başlatılmış, Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın takdirleriyle de Resmi Gazete’de yayımlanan 7201 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile bölge resmen kurulmuştur. Bölgenin kurucu ve işletmecisi olan şirkete Samsun Valiliği Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı (YİKOB) ve Samsun Büyükşehir Belediye Başkanlığı ile yatırımcı firmalar Ulusoy Un ve BORSAN’ın ortaklığı bulunmaktadır. Birinci kısmı 223 bin 911 metrekare, ikinci kısım 420 bin 213 metrekare olmak üzere iki kısım olarak planlanmış, genişleme alanı ise bin 500 dekar olarak planlanmaktadır. Yeni arazi kazanımları ile birlikte ülkemizin 5’inci büyük serbest bölgesi olacak olan Orta Karadeniz Serbest Bölgesi’nin 10 bin ilave istihdam ve 1,5 milyar dolar ihracat imkânı oluşturması öngörülmektedir. Serbest bölge yatırımcılarımıza vergi muafiyeti ve indirim, kar transferi, yerli ve yabancı tüm pazarlara kolay erişim, orta ve uzun vadede gelecek planı yapabilme ve gümrük vergisi prosedüründen arındırılmış ticari faaliyet imkanı başta olmak üzere pek çok kolaylık sağlamaktadır” diye konuştu.

“Bölgenin getireceği imkanlar”

Samsun’da kurulacak serbest bölgenin ekonomik anlamda büyük gelişmelere vesile olacağını söyleyen Dağlı, “İlimizde yerleşik firmalarımız tarafından 2022 yılında 1 milyar 317 milyon 598 bin dolarlık ihracat gerçekleştirilmiştir. İlimizde ikinci serbest bölgenin kuruluşu ekonomik anlamda büyük gelişmelere vesile olacaktır. Önümüzdeki yıllarda OSB’lerimizde yer tahsis ettiğimiz firmaların ve yeni serbest bölgemizin de faaliyete başlaması ile birlikte her seneyi rekorla kapatacağımıza inanıyoruz. Samsun’da birçok sektörde yerli ve millî üretim durmaksızın devam edecek ve şehrimiz önümüzdeki yıllarda daha da büyüyerek tam bir sanayi ve ticaret şehri olacaktır. Bizler de Türkiye’mizin yatırım, üretim, istihdam ve ihracat odaklı büyüme stratejisi doğrultusunda Samsun’a yatırım yapmak isteyen tüm girişimcilerimizi bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da desteklemeye devam edeceğiz. Bu vesileyle; Sayın Cumhurbaşkanımıza ve Sayın Ticaret Bakanımıza Orta Karadeniz Serbest Bölgesi’nin kuruluşuna verdikleri destek için şükranlarımı sunuyorum. İkinci serbest bölgemiz şehrimize, bölgemize ve ülkemize hayırlı olsun” şeklinde konuştu.

“OSB’lerin bir kısmı tamamen dolu, bir kısmı da yüzde 90 doluluk oranını geçti”

Samsun dört ulaşım ağının bir arada bulunduğu konumu, gelişmiş altyapısı ve topraklarıyla Karadeniz Bölgesi’nin en gelişmiş kenti olduğunu söyleyen Vali Dağlı, “Sahip olduğu avantaj ve sunduğu imkanlarla bölgenin sanayi ve tarım alanında üretim, ticaret ve cazibe merkezi konumundadır. Serbest bölgesi, OSB’leri, sanayi siteleri, Lojistik Merkezi, Teknopark ve AR-GE merkezleri, büyük firmaları ve limanlarıyla adeta bölgenin sanayi başkentidir. İlimiz, 8’i sanayi ve 1’i de Tarıma Dayalı İhtisas (TDİ) olmak üzere 9 organize sanayi bölgesine(OSB) sahiptir. Mevcut OSB’lerin bir kısmı tamamen dolu, bir kısmı da yüzde 90 doluluk oranını geçmiş durumdadır. Bafra, Havza, Kavak, Çarşamba ve Gıda İhtisas OSB alanlarındaki rezerv sanayi parsellerinin de yatırımcılarımıza tahsisini gerçekleştirdik. 150 hektar alanda faaliyet gösterecek Vezirköprü Karma OSB’nin kuruluşunu da geçtiğimiz Aralık ayında tamamladık. Samsun’un büyüyen ekonomisi, genç ve yetenekli iş gücüyle bölge ve ülke ekonomimize katkılar sağlamasında OSB’lerimizin yanı sıra serbest bölgemizin de önemli bir payı bulunmaktadır. Samsun’umuzdaki ilk serbest bölge 1996 yılında 73,15 dönüm alana Yap-İşlet-Devret modeliyle kurulmuştur ve 25 yılı aşkın süredir de faaliyetlerine başarıyla devam etmektedir” ifadelerini kullandı.

Ekonomi

Tüketici enflasyonunda en yüksek ağırlık, gıda harcamalarında

Tüketici fiyatlarına etki eden ana harcama grupları içinde Nisan 2024 döneminde en yüksek ağırlığı yüzde 24,98 oranla gıda ve alkolsüz içecekler oluşturdu.

CANER ÜNVER
ANKARA-Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) verilerine göre; nisan ayında yıllık tüketici enflasyonu yüzde 69,80 oranla bu yılın en yüksek seviyesine çıktı. Tüketici enflasyonunu oluşturan toplam 12 ana harcama grubunda ağırlığı en yüksek harcamalar, yüzde 24,98 oranla gıda ve alkolsüz içecekler, yüzde 17,35 oranla ulaştırma, yüzde 14,20 oranla konut, yüzde 8,17 oranla lokanta ve oteller, yüzde 8,12 oranla ev eşyası ve yüzde 6,94 oranla giyim ve ayakkabı oldu.

Toplam 37 harcama kalemi içeren gıda ve alkolsüz içecekler harcama grubunda en yüksek payı yüzde 2,62 oranla patates ve bazı yumru bitkileri hariç sebze harcamaları aldı. İkinci sırada yer tutan harcama grubu ulaştırmada yüzde 7,07 oranla benzinli otomobil fiyatları tüketici enflasyonuna etki etti. Konut harcamalarının yüzde 5,06 oran ile büyük bir bölümünü kira ödemeleri oluşturdu. Lokanta ve otellerde en yüksek harcama kalemi yüzde 6,01 oranla yiyecek hizmetleri olurken; ev eşyası grubunda yüzde 1,40 oranla temizlik malzemeleri, giyim ve ayakkabı grubunda ise yüzde 2,29 oranla kadın giyimi tüketici enflasyonuna en fazla etki eden harcama kalemi oldu.

AĞIRLIKLARIN TESPİTİ

Ağırlıkların tespitinde ve endeks hesaplamasında Amaca Göre Bireysel Tüketim Sınıflaması kullanıldı. Harcamalar 12 ana grup altında toplandı. Endekste toplam 404 madde kapsama alındı. Ağırlıkların kaynağı ise tüm sosyo-ekonomik gruplardan yaklaşık yıllık 15 bin hane halkı ile yapılan hane halkı bütçe anketi, kurumsal nüfus bireysel tüketim harcamaları anketi, yabancı uyrukluların Türkiye’de yapmış oldukları harcamalar için çıkış yapan yabancı ziyaretçiler anketi ve idari kayıtlardan elde edilen harcama ve ciro bilgileri, ulusal hesaplar hane halkı nihai tüketim harcama verilerinin değişim hızları ile genişletilerek hesaplandı.

Okumaya devam et

Asayiş

Fahiş fiyat artışı ve stokçuluk yapan işletmelere 61,6 milyon lira ceza uygulandı

Ticaret Bakanlığı, Haksız Fiyat Değerlendirme Kurulu tarafından fahiş fiyat artışı ve stokçuluk yaptığı tespit edilen işletmelere toplam 61 milyon 66 bin 431 lira idari para cezası uygulandığını açıkladı.

ANKARA-Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre; Haksız Fiyat Değerlendirme Kurulu’nun 2 Mayıs 2024 tarihinde gerçekleştirilen toplantısında başta marketlerdeki temel gıda ve ihtiyaç ürünlerindeki fahiş fiyat artışları olmak üzere; otomotiv sektöründeki stokçuluk eylemleri, hazır beton ve çimento sektöründeki fahiş fiyat artışları ve ekmek fiyat tarifelerine aykırı satışlar kurul gündemine alınarak incelendi. Böylece, Haksız Fiyat Değerlendirme Kurulu tarafından fahiş fiyat artışı ve stokçuluk yaptığı tespit edilen işletmelere toplam 61 milyon 66 bin 431 lira idari para cezası uygulandı. Ayrıca; Haksız Fiyat Değerlendirme Kurulu tarafından 2023 yılında fahiş fiyat artışı ve stokçuluk yaptığı tespit edilen işletmelere 355 milyon 804 bin 957 lira idari para cezası uygulandı. (DHA)

Okumaya devam et

Ekonomi

Karadeniz turizminde ‘kayıt dışı’ tehlikesi

Orta Doğu ve Körfez ülkelerinden gelen yaklaşık 1,5 milyon turistle, 1 milyar doları aşkın döviz geliri elde edilen Trabzon’da, ev ve apart olarak kayıt dışı işletmecilik sayısı 2 bin 800’e yükseldi. Trabzon Otelciler Birliği Başkanı Mustafa Aksu, kentte kayıtlı 280 otel ve konaklama işletmesine karşılık 2 bin 800 kayıt dışı tesis bulunduğunu belirterek, “Eğer böyle devam ederse hem vergi kaybımız artacak hem de turizm sektörü bölgede batacaktır. Buna sessiz kalırsak çok kötü günler bizi bekliyor” dedi.

Selçuk BAŞAR
TRABZON-Doğa ve kültür turizminde Uzungöl, Sümela Manastırı başta olmak üzere birçok destinasyonu bünyesinde barındıran, Orta Doğu ve Körfez ülkelerinden özellikle yaz mevsiminde gelen yaklaşık 1,5 milyon turistle, 1 milyar doları aşkın döviz geliri elde edilen Trabzon’da, ev, rezidans ve apart, bungalov gibi kayıt dışı işletme sayısında artış dikkati çekiyor.

‘Charter’ uçak seferleriyle yerli-yabancı ziyaretçi sayısı son 2 yılda yüzde 40 artan ve 280 kayıtlı otelin yer aldığı kentte, kayıt dışı işletmecilik sayısı 2 bin 800’e yükseldi.

‘EN ÜST KALİTEDE TURİST AĞIRLAMASINI İSTİYORUZ’ 

Trabzon Otelciler Birliği Başkanı Mustafa Aksu, Trabzon’da kayıt dışı faaliyet gösteren işletmelerin etkili bir denetim mekanizmasıyla tespit edilip cezalandırılması gerektiğini söyledi. Aksu, “Şehrimize gelen misafirlerin yüzde 17’si kendilerine yöneltilen ‘Bir daha Trabzon’a gelir misiniz?’ sorusuna ‘Gelirim’ dedi. Yüzde 83’e yakını ise ‘Gelmem’ dedi.

Bunun sebebi memnuniyetsizlik. Peki bu memnuniyetsizlik nereden yaratılmıştır? Maalesef Trabzon’umuzda resmi otel sayısı 280’leri bulurken kayıt dışı olan otel sayısının evlerle beraber 2 bin 800’e ulaştı. Trabzon turizm açısından bataklığa doğru gidecek. Bunun böyle olmasını istemiyoruz şehrimizin en üst kalitede turist ağırlamasını istiyoruz” diye konuştu. (DHA)

Okumaya devam et

Trendler

KÜNYE
Copyright © 2021 O Haber Neydi - Tüm Hakları Mahfuzdur.