Vizyon Kuyumcu
Connect with us

Ekonomi

Çinli firmalar iş birliği için Samsun’da: İşlenmiş deniz ürünü alacaklar

Çin’de su ürünleri sektörünün önde gelen üç firmanın temsilcileri, iş birliği için Samsun’a geldi. Firma temsilcileri, amaçlarının Türkiye’den işlenmiş deniz ürünleri almak olduğunu açıkladı. Çinli iş adamlarını ağırlayan Samsun Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) Yönetim Kurulu Başkanı Salih Zeki Murzioğlu da iş birliği konusunda her türlü desteği vermeye hazır olduklarını söyledi.

SAMSUN-
Çin’de su ürünleri sektöründe faaliyet gösteren Shandong Zechuan Aquatic Foodstuff Co Şirketi Temsilcisi Wang Chao, Shandong Rongcheng Ming Yuan Aquatic Foodstuff Co Şirketi Temsilcisi Chen Yujie ve Beijing Exuberance International Trade Co Şirketi Temsilcisi Dong Changkun iş birliği görüşmeleri için geldikleri Samsun’da, TSO Yönetim Kurulu Başkanı Salih Zeki Murzioğlu’nu makamında ziyaret etti. İstanbul İhracatçılar Birliği Genel Sekreterlik Uzmanı Celal Özcan ve Türkiye İhracatçılar Birliği Uzmanı Ayça Bal’ın eşlik ettiği heyet, Samsun TSO Başkanı Salih Zeki Murzioğlu ile karşılıklı işbirliği fırsatlarını görüştü.

Murzioğlu: “Her türlü desteği vermeye hazırız”

Samsun’un ekonomik yapısı ve öne çıkan sektörleri hakkında misafirlerine bilgi veren Murzioğlu ayrıca, deniz ürünleri ve deniz ürünlerinin işlenmesi konusunda Samsun’un potansiyelinin yüksekliğine ve önemine değindi. İş birliği konusunda her türlü işbirliğine ve her türlü desteği vermeye hazır olduklarını belirten Başkan Murzioğlu, “Türkiye, Norveç ya da diğer İskandinav ülkeleri gibi bir balık üreticisi değil. Ancak, Avrupa’nın en büyük ihracatçılarından. Samsun da önemli ihracat merkezlerinden biri. Üretim tesislerimiz var. Bugün ziyaret etmeyi planladığınız dört firmamız da Türkiye’nin en iyi üreticilerindendir. Türkiye’de ilk balık unu ve balık yemi fabrikaları Samsun’dadır. Ticaret Bakanımız da, Samsun’da balıkçılığın gelişmesi için bir proje ortaya koydu. Balıkçılık OSB kurulması ile ilgili bir çalışma olacak. Bu da Samsun’u balıkçılık konusunda daha da öne çıkaracak. Sizleri Samsun’da yatırım yapmaya ve firmalarımızla beraber işbirliği içinde olmaya davet ediyorum. Burada teşvikler var, iş gücü var. Yatırım fırsatları açısından bakıldığında sizin için iyi bir fırsat olabilir” diye konuştu.

“Amacımız Türkiye’den de işlenmiş deniz ürünleri almak”

Samsun’da olmaktan duydukları memnuniyeti ifade eden Çinli firma temsilcileri de, “İstanbul’dan sonra balık işleme konusunda adını duyduğumuz Samsun’dayız. Balıkçılık konusunda Samsun’u çok methettiler. Bizler üretim yaptığımız gibi, Danimarka, Arjantin, Avustralya başta olmak üzere dünyanın çeşitli ülkelerinden işlenmiş vaziyette çeşitli deniz ürünleri alımı da yapıyoruz. Türk piyasasını bilmiyoruz. Dün İstanbul’daydık. Orada yaptığımız ziyaretlerde ve incelemelerimizde işlenmiş balık ürünleri çok ilgimizi çekti. Amacımız Türkiye’den de işlenmiş deniz ürünleri almak. Yapacağımız görüşmeler neticesinde Türkiye ile Samsunlu firmalar ile iş birliği kurulmasını ümit ediyoruz. Sizlerin de desteğiyle bu konuda yol alabileceğimizi düşünüyoruz” dedi.

Yorum yapmak için tıklayın

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Ekonomi

Borsa İstanbul’da tarihi zirve

 Borsa İstanbul BIST 100 endeksi 10.000 puanı aşarak tarihin en yüksek seviyesini gördü.

İSTANBUL-Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi tarihinin en yüksek seviyesini gördü. Haftaya 76,83 puan ve yüzde 0,77 artışla 9.992,45 puandan rekor seviyede başlayan BIST 100 endeksi, tarihinde ilk kez 10.000 puanı aştı.

Okumaya devam et

Ekonomi

2024’TE EVLENMENİN MALİYETİ 750 BİN TL

ABDULLAH GONCA
ANKARA-
Bu yıl havaların erken ısınmasıyla birlikte düğün sezonunun da açılmaya başladığını söyleyen TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, “Yuva kuracak çiftlerin yaptığı harcamalar başta mobilyacı, beyaz eşyacı, kuyumcu, tekstilci olmak üzere 415 meslek koluna birden etki ediyor. 2023 yılında 565 bin çift evlendi. Bu yıl da artan nüfusa rağmen yaklaşık 600 bin çiftin evleneceğini öngörülüyor. Havaların erken ısınmasıyla birlikte fotoğrafçı, kuaför, berber, gelinlikçi, çiçekçi, pastacı, çeyizci gibi onlarca farklı sektörde esnafımız düğün sezonuna hazır. Bu yıl yapılacak düğünlerle birlikte evliliklerin 500 milyar TL’lik ekonomi oluşturması bekleniyor” dedi.

-“ALTIN FİYATLARI SON 1 YILDA YÜZDE 100’E YAKIN ARTTI”

Piyasanın canlanmak için düğün sezonunu beklediğini belirten
Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, “Günümüz koşullarında ortalama bir düğün yapmanın maliyeti beyaz eşyasından koltuk takımına, düğün salonundan ziynet eşyalarına, kuaförden organizasyon giderlerine kadar 500 bin TL’den başlıyor, 750-800 bini hatta neredeyse 1 milyonu buluyor. Ancak döviz kurlarındaki artış ve yüksek enflasyona bağlı olarak tüm ürün ve hizmetlerde çok ciddi fiyat artışları var. Düğünlerin vazgeçilmezi altının fiyatı son 1 yılda yüzde 100’e yakın arttı. Eskiden gelin damada gelen altınlar düğün maliyetini önemli ölçüde karşılardı şimdi o da hayal oldu. Öte yandan düğün salonu kiralarındaki astronomik artış, beyaz eşya ve elektronik eşyalardaki fiyat artışları hesaba katıldığında gençlerimiz işsizlik ve ekonomik nedenler yüzünden evliliği geciktirebiliyor. Devletimiz gençleri evliliğe teşvik etmek için elinden geleni yapıyor. Birtakım teşvik ve destekler var ancak tüm çiftler için sıfır faizli destek kredilerinden yararlanma olanaklarının sağlanması çok önemli. Bu hem çiftlerin düğün masraflarına katkı hem de kuracakları yuvalarla ekonomiye katkıları bakımından çok önemli olacak” diye konuştu.

-“GEÇTİĞİMİZ YIL DÜĞÜNLER PİYASAYA 300 MİLYAR TL KATKI SAĞLADI”

Gençlerin dünya evine girmesi ve piyasaların canlanmasında düğünlerin önemli bir yeri olduğuna değinen Palandöken, “Geçtiğimiz yılın TÜİK verilerine göre düğün sektörü piyasaya 300 milyar TL’lik ekonomik katkı sağladı. İğneden ipliğe yapılan düğün alışverişleri ise emlakçıdan taksiciye, matbaacıdan organizasyoncuya kadar çok sayıda sektöre doğrudan kazanç kapısı oluyor. Bu yıl dünya evine girecek gençlerimizin mağdur olmaması için firmalar elini taşın altına koyarak yeni evlenecek çiftlere özel kampanya ve indirimler yapmalı. Öte yandan bu düğün sezonunda alışveriş yapacak vatandaşlarımız güven, memnuniyet, garanti ve kayıt dışılığı önlemek adına bir sıkıntı yaşamamak için bildiği ve güvendiği esnafı tercih etmeli” şeklinde konuştu.

Okumaya devam et

Ekonomi

Ekonomik güven endeksi 99,0 oldu

 Ekonomik güven endeksi Mart ayında 100,0 iken, Nisan ayında yüzde 1,0 oranında azalarak 99,0 değerini aldı.

İSTANBUL-Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Nisan ayı Ekonomik Güven Endeksi’ni açıkladı. Buna göre, ekonomik güven endeksi Mart ayında 100,0 iken, Nisan ayında yüzde 1,0 oranında azalarak 99,0 değerini aldı.

Bir önceki aya göre Nisan ayında tüketici güven endeksi yüzde 1,4 oranında artarak 80,5 değerini, reel kesim (imalat sanayi) güven endeksi aynı düzeyde kalarak 103,5 değerini, hizmet sektörü güven endeksi yüzde 2,8 oranında azalarak 117,1 değerini, perakende ticaret sektörü güven endeksi yüzde 1,9 oranında artarak 115,5 değerini, inşaat sektörü güven endeksi aynı düzeyde kalarak 88,6 değerini aldı.

Okumaya devam et

Trendler

KÜNYE
Copyright © 2021 O Haber Neydi - Tüm Hakları Mahfuzdur.