Vizyon Kuyumcu
Connect with us

Ekonomi

TCMB Başkanı Erkan: Merkez Bankası bağımsızdır, zaten PPK’da değişim söz konusu

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Hafize Gaye Erkan, “TCMB tamamıyla bağımsız bir kurumdur. Atacağımız adımlar, veri odaklı ve şeffaf bir şekilde olacaktır. Bunun aksi düşünülemez. Zaten Para Politikası Kurulunda (PPK) bir değişim söz konusu” dedi.

Mustafa Cenik
ANKARA-
TCMB Başkanı Hafize Gaye Erkan, TCMB İdare Merkezinde düzenlenen Enflasyon Raporu 2023-III Bilgilendirme Toplantısı’nda geçtiğimiz üç ay içinde açıklanan veriler ışığında küresel ve yurt içi makroekonomik gelişmelere dair analizleri ve para politikası uygulamaları ile depremin iktisadi faaliyet üzerindeki ilk etkilerine dair değerlendirmelerde bulunarak, orta vadeli enflasyon tahminlerini açıkladı. Önümüzdeki döneme ilişkin genel bir değerlendirme de yapan Erkan, ardından basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Erkan, dış finansmandaki iyileşmenin etkileri ve normalleşme sürecinin süresine ilişkin, “Hem dış finansmandaki iyileşme, CDS primlerinin düşmesi, rezervlerimizdeki güçlü artışın seyretmesi çok sevindirici ve para politikasının etkilerinin başladığını gösteren süreçlerdir. Geçiş sürecimizde enflasyonda belirli bir dönem yükseliş söz konusu. 2024’ün ortalarından itibaren dezenflasyon sürecine geçişimiz ve daha sonra istikrar olarak bahsettiğim süreç etkili olacak. Geçiş sürecinde atacağımız adımlar, hem parasal sıkılaştırmayı hem de kurdaki istikrarı sağlayacak şekilde enflasyonla mücadele adına atılmış adımlar. Bu geçiş sürecinde dış finansman iyileşmesinin devamını bekliyoruz. Yurt dışındaki ülkelerle yaptığımız doğrudan yatırımlar bunun göstergesidir. Bunun dağılımına baktığımızda da çeşitliliği ve kalıcılığı da önemli. Bu nedenle geçiş sürecinde giderek iyileşen bir dış finansman koşulu beklemekteyiz” dedi.

Erkan, Kur Korumalı Mevduat’ın stratejisinin TL cinsinden tasarruf araçlarının çeşitlendirilmesinde ve sermaye piyasasının derinleştirilmesinde önemli bir araç olduğunu belirterek, “Bu konu üzerinde hızlı bir şekilde çalışmaya başladık. Gerektiği zaman da bunları sizinle paylaşacağız” diye konuştu.

Erkan, “Faiz sebep, enflasyon sonuçtur” ifadesinin değerlendirilmesinin istenmesi üzerine, “Merkez Bankası Başkanı olarak benim ağzımdan hiçbir zaman siyasi bir açıklama alamayacaksınız” dedi. Faiz artırımlarının etkisini ekonomide aşırılıklar oluşturmadan ve zarar vermeden kademeli olarak götürmenin merkez bankalarının izlediği bir strateji olduğunu söyleyen Erkan, “Bugün Amerika’da Federal Rezerv Bankası da aynısını yapıyor. Bir anda enflasyona çıkmıyor. Öyle bir şey yok. Dolayısıyla kademeli gitmek, hem makroihtiyati hem de faiz artırımları adımlarının etkileri bankacılık sektörü, reel ekonomi için çok önemli. Böyle bir veriyi almamak ya da bunu bir fırsata çevirmemek bir merkez bankası başkanına yakışmaz. Dolayısıyla bu optimizasyon programına devam edeceğiz. Bizim amacımız yapılan gözlemler, değişikliklerden ve makro ekonomik değişikliklerden dolayı sene sonuna doğru geçici bir yükselişi gösteriyor. Bizim yaptıklarımız 2024 dezenflasyon ve sonrasındaki istikrar sürecini daha verimli, daha kalıcı ve sürdürülebilir şekilde yapılan çalışmalardır” ifadelerini kullandı.

Hazinenin bütçesinde oynaklıklar olmaması gerektiğine dikkati çeken Erkan, “Bütçenin öngörülebilir olabilmesi için bunun olmaması lazım. Dolayısıyla TCMB tarafından hem Merkez Bankası dolardan KKM’nin hem de Hazine’den geçen TL KKM’nin bütünsellik açısından daha uygundur” dedi.

Kur seviyesi hedeflemediklerini belirten Erkan, “Kurda aşırılıklar görüldüğünde de müdahale ile aşırılıkları ve oynaklığı azaltmak Merkez Bankası’nın görev tanımındadır. KKM ile alakalı ise piyasayı oluşturmak, KKM’nin oluşumundan dolayı bizdedir. Bunu da yaparken şeffaflık adına protokolü kullanmıyoruz. Doğrudan satışla bankalara yapıyoruz” diye konuştu.

Erkan, rezervleri güçlendirmenin önemli olduğunu dile getirerek, “Çok da memnunuz 15 milyar dolar son bir buçuk ayda yükselmiş olmasına. Zaten attığımız şeffaf adımlar, miktarsal sıkılaştırma, seçici kredi gibi bütün araçları kullandıracağız. Ama hedefimiz kalıcı sürdürülebilir dış yatırımların Türkiye’ye gelmesi. Zaten Birleşik Arap Emirlikleri ile yaptığımız anlaşmalar da bunun yansımasıdır” ifadelerini kullandı.

Ekonomi

Konut fiyatları Şubat’ta yıllık yüzde 58,3 arttı

Konut Fiyat Endeksi (KFE), 2024 yılı Şubat ayında bir önceki aya göre yüzde 2,2 oranında artarak 1216,0 seviyesinde gerçekleşti.

İSTANBUL-
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), Şubat ayı konut fiyat endeksini açıkladı. Türkiye’deki konutların kalite etkisinden arındırılmış fiyat değişimlerini izlemek amacıyla hesaplanan Konut Fiyat Endeksi (KFE), 2024 yılı Şubat ayında bir önceki aya göre yüzde 2,2 oranında artarak 1216,0 seviyesinde gerçekleşti.

Bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 58,3 oranında artan KFE, aynı dönemde reel olarak yüzde 5,1 oranında azalış gösterdi.

İstanbul, Ankara ve İzmir’in konut fiyat endekslerindeki gelişmeler değerlendirildiğinde, 2024 yılı Şubat ayında bir önceki aya göre, sırasıyla yüzde 1,5, 2,0 ve 1,6 oranlarında artış gözlenmiştir. Endeks değerleri bir önceki yılın aynı ayına göre, İstanbul, Ankara ve İzmir’de sırasıyla yüzde 45,6, 72,9 ve 57,4 oranlarında artış gösterdi.


Okumaya devam et

Ekonomi

Serbest piyasada döviz fiyatları

 Dolar 32,5830 liradan, euro ise 34,8670 liradan güne başladı.

İSTANBUL-İstanbul Kapalıçarşı’da 32,5810 liradan alınan dolar 32,5830 liradan, 34,8650 liradan alınan euro ise 34,8670 liradan satılıyor. Son kapanışta dolar 32,50 liradan, euro ise 34,56 liradan satılmıştı.


Okumaya devam et

Ekonomi

Tapu işlemleri için vekalet verirken dikkat

Tapu işlemleri için verilen vekaletlerde önemli riskler olduğunu ifade eden Altın Emlak Global Genel Müdürü Mustafa Hakan Özelmacıklı, dikkat edilmesi gereken hususlar hakkında bilgiler verdi. Özelmacıklı günümüzde verilen vekaletlerin birçoğunun hatalı verildiğini belirtti.

İSTANBUL-
Vekalet verme işlemlerinin günümüzde çoğunlukla yanlış yapıldığı ve vekâletin, vekilin vekâlet verenin bir işini görmeyi veya işlemini yapmayı üstlendiği bir sözleşme olduğunu ifade eden Özelmacıklı “Vekalet şekli koşullara bağlı ve karşılıklı güvene dayalı bir sözleşme olduğundan yapılacak işlemin niteliği açıkça tanımlanmış olmalıdır. Vekaletname düzenlemeye yetkili kurum ülkemizde noterlerdir. Yurtdışında yerleşik yurttaşlarımız için Türk Elçilik ve Konsoloslukları vekaletname düzenleyebilirler. Tapu dairelerinde de sıklıkla vekâletli işlemler yapılmaktadır. Lakin bu konudaki risklere dikkat etmek gerekir” dedi.

Günümüzde birçok vekâletin hatalı verildiğine dikkat çeken Altın Emlak Global Genel Müdürü Mustafa Hakan Özelmacıklı “Vekaletnamelerin yetki sınırlarını belirtir şekilde sadece o taşınmaz için ve mümkün olduğu kadar süreli verilmelidir. Bugün bir notere gidip standart bir alım vekâleti verdiğinizde, adınıza ipotekli hatta hacizli bir taşınmaz, çok düşük bir bedel gösterilerek satın alınabilir. Verdiğiniz bir satış vekâleti ile de taşınmazınız çok yüksek bir rakama satışa konu olabilir hatta bu vekâlet sınır belirtilmediyse diğer tapu dairelerinde bile kullanılabilir. Bu kadar hassas bir konuda dikkat ederek yetki verilmelidir.” dedi.

Vekâletnamede aranan hususlar

Tapu Sicil veya Kadastro Müdürlüklerinde kullanılacak vekaletlerin düzenleme şeklinde yapılmış olması gerektiği hatırlatan Özelmacıklı “Vekaleti düzenleyen noterin veya konsolosun adı, adresi ile imza ve mührünü, düzenleme yeri, tarihi ve yevmiye numarası bulunmalıdır. Vekalet verenin kimliği Nüfus hüviyet cüzdanı, Pasaport veya Avukat ise Avukatlık kimlik belgesine göre düzenlenmiş olmalı, T.C. Kimlik numarasını içermeli ve adresi belirtilmelidir. Vekalet verenin son durumunu yansıtır biçimde yeni çekilmiş, kimlik teşhisine elverişli, vesikalık fotoğrafı yapıştırılmış ve mühürlenmiş olmalıdır” dedi.

Vekâletnamelerde yetki

Vekalet konusu ana işlemin yapılabilmesi için öncelikle yapılması gereken işlemler varsa bu işlemler için ayrı bir yetki almaya gerek olmadığı bilgisini de paylaşan Özelmacıklı “Örneğin vekaletnamedeki sahibi bulunduğum taşınmazları dilediği bedel ve koşullarla satmaya ibaresi, satışa konu taşınmazın varsa öncelikle intikalini ve iştirakının feshini, basit yazım hataları ile belgelenmesi halinde isim yanlışlıklarını yine yanlışlık varsa kaydının düzeltilmesini, kamulaştırılmasını, satış ve kanuni ipotek tesisini ve kanuni ipoteğin terkinini kapsar. Yani satış için verilen ana yetkinin gerçekleştirilebilmesine yönelik olarak yapılması zorunlu olan tüm işlemleri kapsar. Vekâletnamede aksine hüküm yoksa satış yetkisi tescili ve bedeli almayı da içerir” dedi.

Okumaya devam et

Trendler

KÜNYE
Copyright © 2021 O Haber Neydi - Tüm Hakları Mahfuzdur.