Vizyon Kuyumcu
Connect with us

Çevre

Gök yarıldı Samsun altında kaldı

Kuvvetli sağanağın etkili olduğu Samsun sele teslim oldu. Sanayi bölgesini yine su baskı, bulvarlar ve caddeler dere gibi aktı, alt geçitler ve parklar sular altında kaldı. Ev ve işyerlerini su basarken vatandaşlar zor anlar yaşadı.

AYHAN GONCA
SAMSUN-Samsun’da metrekareye 103 kilo yağış düşmesi sonucu şehri sel vurdu. Sel nedeniyle ana yollar ve caddeler göle döndü, hayat felç oldu. AFAD ve Meteorolojinin dün yaptığı kuvvetli sağanak uyarısının ardından sabaha karşı başlayan sağanak, şehri vurdu.

SANAYİ YİNE SULAR ALTINDA
Saatlerdir kesintisiz devam eden sağanak sel afetine yol açtı. Canik ilçesinde bulunan sanayi sitelerini su bastı. İlkadım ilçesindeki bulvar, cadde ve yollar dere gibi aktı. Cumhuriyet Meydanı çevresi ve Anıtpark sel sularına teslim oldu. Alt geçitler suyla doldu, yollar çöktü, araçlar yollarda mahsur kaldı.

Sel yine sanayi bölgesini vurdu. Sanayi göle döndü. Bazı bölgelerde ise evlerin bodrum katlarını ve iş yerlerini su bastı. Sel özelikle Canik ilçesi ile İlkadım ilçesinde etkili oldu ve büyük zarara yol açtı.

BAŞKANI ELEŞTİRDİLER
Kuvvetli sağanak Atakum ilçesini de vurdu. Çok sayıda bodrum katını su bastı. Samsun Cumhuriyet Meydanı ve Atatürk Parkı sel sularıyla doldu, araçlar suyun içinde kaldı. Yayalar ise zor anlar yaşadı.

Her yağışta kentin sular altında kalması nedeniyle zor anlar yaşayan ve maddi kayıplara uğrayan Samsunlular Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Demir’i eleştirdi. Altyapıya dönük çalışma yapılmamasını eleştiren halk, “Başkan Demir görevini yapsın.” dedi.

SAMSUN ÜVEY EVLAT
Yeniden Refah Partisi Samsun İl Başkanı İbrahim Yaşar da, Ankara’da düzenlenen il başkanları toplantısında Samsun’un makus talihini yenmesi gerektiğini dile getirerek, yaşanan selde zarar gören halka geçmiş olsun dileğinde bulundu.

Yaşar, şunları söyledi:

“Tamam, sağanak yağış oldu. Lakin her sağanak yağışta caddeler dereye dönüyor. Çünkü altyapı yok. Yağmur sanki yukarıdan yağmıyor da şehir alttan su kusuyor. Yetkililer şehrin altyapı sorununu hallettiklerini belirtiyor. Halledememişler işte. Yağış sonrası sokaklara çıkıp ‘Geçmiş olsun’ demekle olmaz. Şehre ciddi yatırımlar yapılmalı. Samsun’a üvey evlat muamelesi yapılıyor.”

Yorum yapmak için tıklayın

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Çevre

SASKİ, 204 personel 137 araç ve ekipmanla su baskınlarıyla mücadele etti

Samsun Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi (SASKİ) Genel Müdürlüğü, kentte dün ve bugün etkili olan şiddetli sağanak yağmur nedeniyle yaşanan olumsuz durumlara 204 personel 137 araç ve ekipmanla müdahale etti.

SAMSUN-
Kentte dün başlayan ve bugün de devam eden şiddetli sağanak yağış nedeniyle kent merkezinde meydana gelen su baskınlarına ve yaşanan diğer tüm olumsuz durumlara Samsun Büyükşehir Belediyesi ekipleri müdahalede bulundu. Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün tahminleri doğrultusunda yapılan sel uyarıları üzerine önceden gerekli tedbirlerini alan ve tüm ekiplerini hazır halde tutan belediye, gelen ihbarlara anında müdahale etti. Samsun Su ve Kanalizasyon İdaresi (SASKİ) Genel Müdürlüğü, Yol Yapım Bakım ve Onarım Dairesi Başkanlığı, İtfaiye Daire Başkanlığı ile Çevre Koruma ve Kontrol Daire Başkanlığı ekipleri sahada aktif olarak çalışma yapmaya devam ediyor.

İtfaiye ekipleri tarafından bazı binaların giriş ve zemin katlarına dolan yağmur suları pompalarla kısa sürede tahliye edildi. Yol Yapım Bakım ve Onarım Dairesi Başkanlığı ekipleri tarafından ise suyla ve çamurla biriken yollarda yapılan çalışmayla ulaşıma açıldı. Çevre Koruma ve Kontrol Daire Başkanlığı ekiplerince yağmur sularının hızla tahliyesi için belirlenen noktalarda temizlik çalışması gerçekleştirildi. SASKİ ekipleri tarafından kent genelinde su ve kanalizasyon hatlarında çalışma yapılırken yağmur sularının yüksek kotlardan aşağıya taşıdığı malzemeler nedeniyle tıkanan giderler açıldı. Yağmur suyu biriken noktalarda hızla tahliye çalışması yapıldı. 204 personel 137 araç ve ekipmanla sahada görev yapan SASKİ ekipleri her noktaya anında müdahalede bulundu.

“Keson Gülsan’da su baskınını önledi”

İnşaatı devam eden ve şuan betonarme imalatı tamamlanan 6 metre çapında ve 8 metre derinlikteki Canik Yağmur Suyu Keson Terfi Merkezi ve önemini anlatan SASKİ Makine İkmal ve Tesisler Daire Başkanı Yusuf Mutlu, “Gülsan Sanayi Sitesi yanında inşaat çalışmalarına devam ettiğimiz Yağmur Suyu Keson Terfi Merkezi sanayi sitesinden gelen hatlar kesona bağlandı. Şu anki haliyle bile hem motopomplarımızla hem de içerisine koyduğumuz dalgıç pompalarımızla kesona toplanan suları tahliye ettik. Çevre sular tamamen bu kuyuya toplandı. Tamamen inşaatının bitmemesine rağmen şu haliyle bile keson çalışır durumda. Ekiplerimiz de bölgede 7/24 aktif çalıştı. Çok şükür burada bir aksilik yaşamadık” dedi.


Okumaya devam et

Çevre

Deprem kapıda ama evlerini test ettiren yok

Depremlerin çabuk unutulduğunu belirten Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, 1 milyon yapının bulunduğu Bursa’da binaların yüzde 30-35’inin sıkıntılı olduğunun bilindiğini belirterek, “6 Şubat depremi sonrası akademik odalarla birlikte başlattığımız binaların testlerinin ücretsiz yaptırılması hizmetine üzülerek söylüyorum ki sadece 1000 bina müracat etti. Biz sadece ayna tutuyoruz. Check up yapıyoruz. Vatandaşlarımızdan duyarlılık bekliyoruz. Japon Uluslararası İşbirliği Ajansı ile ortaklaşa yaptığımız dirençli Bursa projesinde yüzde 80 oranında çalışma tamamlandı. Bursa’nın röntgenini tam anlamıyla çekmiş olacağız” dedi. Başkan Aktaş yıl sonu itibariyle de Altıparmak Çarşamba, Hocahasan ve Ahmetpaşa Mahallelerini içerisine alan bölgede yapılacak olan kentsel dönüşüm için ilk kazmanın vurulacağı müjdesini verdi.

Emir Aktaş – Göktuğ Erdem
BURSA-
Bursa Büyükşehir Belediyesi ile Japonya Uluslararası İşbirliği Ajansı (JICA) arasında ortaklaşa yürütülecek olan Bursa Büyükşehir Belediyesi Deprem Riskini Azaltma ve Önleme Planlaması Projesi ile depreme karşı daha dirençli bir Bursa oluşturulması hedefleniyor.
Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş İhlas Haber Ajansı Bursa Bölge Müdürü İhsan Altıkardeş’in sorularını cevaplandırdı.

Bursa’da test yaptıran sadece 1000 bina var

Bursa’da sadece 1000 binanın sağlamlık testi yaptırdığına dikkat çeken Aktaş,”Biz depremden sonra bir ön test yapmak adına akademik odalarla iş birliği yaptık. Depreme yönelik her şehir bir karar almaya çalıştı. Fiili olarak herkes ben binamı anlamak istiyorum sıkıntılı mı? Değil mi? diyerek bize müracaat etti. Binanın 50 yıllık olması demek bu binanın illa çürük demek anlamına gelmiyor. Bunun bilimsel ve teknik olarak test edilmesi gerekiyor. Bunu ücretsiz bir şekilde yapma imkanı verdik. Üzülerek söylüyorum bin civarında bina müracaat etti. Geçen hafta arkadaşlara sordum 1 hafta boyunca sadece 1 bina müracaat etmiş. Neden korkuyoruz, “deprem” diye bir gerçek var bu gerçeği anlamamız lazım. Ama ona rağmen biz şuan bu çalışmalar çerçevesinde yüzde 80’in durumunu anladık kalan yüzde 20’lik kısmı da tamamlamış olacağız. Bizim çalışmalarımız 3 ayrı noktada ilerliyor. Biz hepsine açığız, dolasıyla vatandaşımız bu dönüşüme yeter ki ikna olsun bu noktada altyapı oluştursun” dedi.

“Check up yaptırır gibi oturduğun binayı da test yaptır”

Bina testlerinin sonuçlarının bir bağlayıcılığı yada cezai karşılığı olmadığını, vatandaşları tedirgin edecek bir durumun söz konusu olmadığına dikkat çeken Alinur Aktaş, “Biz sadece ayna tutuyoruz asla bir bağlayıcılığı söz konusu değil. Nasıl check up yaptırıyorsunuz, sağlık durumunu anlıyorsunuz. 50 ve 60’lı yaşlarda bunu çok daha fazla yaptırıyorsunuz. Karaciğerde yağlanma varsa şekerin ve kolesterolün yüksekse bunu öğrenmek tedbir almak için. Aynı şekilde binanızı anlamayla çalışıyorsunuz. Bunun herhangi bir yaptırımı söz konusu değil. Yaptığımız bu çalışmalar neticesinde özellikle JICA ile yaptığımız çalışmalar çerçevesinde Bursa’nın bütünüyle alakalı mikro bölgelendirme işlemlerini tamamlamış olacağız. Artık herkes acı gerçekleri bu manada bilecek. Dolasıyla benim naçizane tavsiyem vatandaşlarımız bu konuda üzerine düşen sorumlulukları yerine getirsinler. Sadece onların rahatı ve geleceği için başka bir şey için değil” diye konuştu.

Okumaya devam et

Çevre

Atakum’da sel teyakkuzu

Atakum Belediyesi tüm birimlerini yağışlardan etkilenen vatandaşlar için harekete geçirdi. İhtiyaç duyulan noktalara ulaşan ekipler, yağışların etkilerini en aza indirmek için çalışıyor.

SAMSUN-
Samsun’un Atakum Belediyesi, şiddetli yağış uyarılarının ardından, tüm birimleriyle teyakkuz durumuna geçti. Vatandaşları alınması gereken tedbirler konusunda uyaran belediye yetkilileri, yağışlar sonrasında yaşanabilecek olumsuz durumlar için kriz masası oluşturdu.

Merkez ve kırsal mahallelerde yoğun mesai

Yağışların başlamasıyla vatandaşlarla sürekli iletişim halinde kalan ekipler, sorun yaşanan yerleri tespit etti. Alınan bilgiler doğrultusunda çok sayıda personel; kentte sel ve su taşkınları yaşanan bölgelere yönlendirildi. Su tahliyesinin yanı sıra çamurlaşan alanların temizliğini yapan görevliler, kentin merkez ve kırsal mahallelerinde yoğun mesai harcıyor. Ekipler, ulaşımın aksamaması için de ihtiyaç duyulan her noktaya iş makinelerini ulaştırıyor.
Şiddetli yağışlardan etkilenen vatandaşlar Belediyenin 444 40 55 irtibat numarasından iletişim kurabiliyor.

“Geçmiş olsun”

Şiddetli yağışın ardından Atakum Belediye Başkanı Av. Cemil Deveci, belediyenin sosyal medya hesaplarında yayımladığı mesajında şu ifadelere yer verdi:

“Akşam saatlerinde başlayan ve ilçe genelinde etkili olan şiddetli sağanak yağıştan olumsuz etkilenen tüm komşularımıza geçmiş olsun dileklerimi sunuyor, sağanak yağışın olumsuz etkilerini en aza indirmek adına büyük fedakârlıkla mücadele eden çalışma arkadaşlarımıza teşekkür ediyorum.”

Okumaya devam et

Trendler

KÜNYE
Copyright © 2021 O Haber Neydi - Tüm Hakları Mahfuzdur.